Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο σαδιστής, ο παράφρων και ο ψυχασθενής




Δεν σβήστηκε από τη μνήμη μου, παρά τα χρόνια που πέρασαν, μια σκηνή από ταινία ασπρόμαυρη, που δεν θυμάμαι καν τ’ όνομά της κι ούτε τίποτα άλλο απ’ αυτήν, παρά μονάχα το τρομαγμένο πρόσωπο κάποιου μέσα σ’ ένα δωμάτιο κελί, οι σιδερένιοι τοίχοι του οποίου αργά αλλά σταθερά μετακινούνταν ο ένας απέναντι στον άλλον, με στόχο να τον συνθλίψουν. Αν ήταν να συγκρίνω τεχνικές και τεχνάσματα βασανισμού ανθρώπων στη διάρκεια των αιώνων, αυτό θα το τοποθετούσα στα 10 καλύτερα. Άλλο να σε παίρνει ο χάρος με μιάς κι άλλο να σε πλησιάζει βήμα-βήμα και κατά μέτωπο. 

Μετά, στην ίδια ταινία ή μπορεί κι αλλού, ήταν εκείνος ο τύπος που τού ‘χαν κλειδώσει στο πρόσωπο μια σιδερένια μάσκα, κι απ’ ότι θυμάμαι, δεν θα ‘ταν μακριά η στιγμή που τα γένια καθώς θα μεγάλωναν πυκνά, θα τον τύλιγαν και θα τον έπνιγαν. Μπορεί να ξέχασα πολλά από την υπόθεση, αλλά η γεύση του τρόμου, κάπως ξεθυμασμένη είν’ αλήθεια από τον καιρό, δεν μ’ εγκατέλειψε. Φωλιασμένη κάπου και σε ύπνωση, ήταν η ώρα της φαίνεται να ξαναζωντανέψει. 

Δεν έβλεπα πια κελί, αλλά μια πόλη, μια χώρα σα λαβύρινθο, με δρόμους κι εμπόδια που μετακινούνταν, που εμφανίζονταν στα ξαφνικά εκεί που πριν από λίγο έβλεπες πέρασμα, τοίχους που σού ‘φραζαν την έξοδο, κάθε φορά που έκανες στροφή για ν’ αποφύγεις άλλους, και να στραφείς προς ένα καινούργιο άνοιγμα.  Μάταια, όπου και να πήγαινες κάποιος πιο γρήγορος, και πιο πανούργος σε πρόφταινε και τα σφράγιζε. Μετά από λίγο καιρό, το ‘ξερα πως όλες αυτές οι σκιές που έβλεπα να τρέχουν δίπλα μου, πίσω μου κι εμπρός μου,  αλαλιασμένες, με τις τρίχες ορθές, τις φουσκωμένες φλέβες και τα μάτια δέκα πόντους έξω από τις κόγχες θα είχαν πέσει κάτω νεκρές. Άδικα, χωρίς τουλάχιστον, ούτε ένα τοίχο να καταφέρουν ν’ ανατινάξουν.

Η κυβερνώσα τρόικα τα έχει όλα αυτά μαζί. Έχει κάτι από τον σαδισμό του εκτελεστή που βάζει τους τοίχους σε κίνηση, κάτι από την παραφροσύνη του κατασκευαστή της μάσκας, κάτι από τη μισανθρωπία του τέρατος που κυριεύει την πόλη και χτίζει με φράχτες τους δρόμους της. Ο Σαμαράς που νομίζει ότι είναι Θεός, ο Βενιζέλος που νομίζει ότι είναι Ναπολέοντας, και ο Κουβέλης, που νομίζει ότι είναι φιλόσοφος.     
  
1,5 εκατομμύρια άνεργοι, αυτοί και τα παιδιά τους, στράφηκαν προς στιγμή στους γεννήτορες, τελευταίο καταφύγιο πριν την αυτοκτονία, για να επιβιώσουν. Ο σαδιστής πανόπτης, μόλις το αντιλήφθηκε, έβαλε τους φρουρούς του και τους έκλεισε το δρόμο, πριν καν απλώσουν βήμα. Έβγαλε το μαχαίρι κι έκοψε τις συντάξεις. 
  
11 εκατομμύρια εγκλωβισμένοι σ’ αυτήν την τερατόμορφη χώρα, φέτος δεν θα ζεσταθούν. Από ένστικτο στράφηκαν αλλού, στο υγραέριο. Ο ψυχασθενής πανόπτης, μόλις το αντιλήφθηκε έβγαλε φετφά και αύξησε την τιμή. Τα ποντίκια, για να σωθούν στράφηκαν στα ξύλα. Ο ψυχασθενής πανόπτης απαγόρευσε την υλοτομία, και αύξησε την τιμή και την τιμωρία.  Τα ποντίκια, για να σωθούν στράφηκαν στο ρεύμα. Ο ψυχασθενής πανόπτης, μόλις το αντιλήφθηκε, αύξησε την τιμή. Πολλοί απ’ αυτούς που θα κρυώσουν και θα μείνουν νηστικοί, δεν θα προφτάσουν τον επόμενο χειμώνα, παρά μονάχα ανάποδα, κι από τα κάτω. 

5 εκατομμύρια κάνουν το σκατό τους παξιμάδι, για να τα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτή τη χρονιά και την επόμενη, που όπως πάνε τα πράγματα δεν θα ‘χουνε δουλειά. Ο παράφρων πανόπτης, μόλις το αντιλήφθηκε, άλλαξε τους κανόνες ώστε ν’ αρχίσουν να ξοδεύουν αυτά τα λίγα που έβαζαν στην άκρη, τιμωρώντας τους σε περίπτωση που δεν το έκαναν, με μεγαλύτερη φορολογία. 

Οι οδηγοί που θέλησαν να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να γλυτώσουν τα τέλη, απειλήθηκαν με τέλη ακινησίας.

Οι άνεργοι που δεν είχαν τίποτε να δηλώσουν, απειλήθηκαν να φορολογηθούν ακριβώς επειδή ήταν άνεργοι.

Οι μέτοχοι που θα δουν την περιουσία τους να κατατρώγεται από τους τραπεζίτες στο δεύτερο κούρεμα που είναι σε εξέλιξη, δεν θα μπορέσουν ν’ αμυνθούν, γιατί οι μισάνθρωποι πανόπτες θα τους αφαιρέσουν το δικαίωμα της προσφυγής εκεί όπου ακόμα υπάρχει η ψευδαίσθηση της προστασίας και της δικαιοσύνης.

11 εκατομμύρια λοιπόν, στο έλεος μιας κλίκας μισάνθρωπων, σαδιστών και παραφρόνων. Κι ούτε ένα ρουθούνι ακόμα να ματώσει…


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είπατε. Και ό,τι δεν είπατε το συμπεριέλαβαν οι σιωπές ανάμεσα στις γραμμές σας.

cynical είπε...

Πιστευω οτι στα μικρατα τους, ολοι αυτοι εβαζαν γατακια σε τσουβάλια και τα επνιγαν. Τωρα βρηκαν εμας μποσικους.

spiral architect είπε...

Κι όμως:

Οι άνθρωποι συμπεραίνουν ποιο είναι το «σωστό» σε μια δεδομένη κατάσταση παρατηρώντας και υιοθετώντας τη στάση των άλλων και υποθέτοντας ότι οι άλλοι ξέρουν κάτι που οι ίδιοι αγνοούν. Έτσι, συγκλίνουν σε ενιαίες επιλογές χωρίς να κατέχουν επαρκείς πληροφορίες. Η κοινωνική απόδειξη είναι ένας τύπος κομφορμισμού κατά τον οποίον η συμπεριφορά ρυθμίζεται αποδίδοντας αξιοπιστία σε τρέχουσες, εύληπτες και ελκυστικές ιδέες ...

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν οι μισάνθρωποι δεν είναι μόνο αυτοί που αναφέρεις, αλλά και κάποιοι πρόθυμοι μέσα στα ποντίκια που υιοθετούν τις πρακτικές τους, προσπαθούν να τις τεκμηριώσουν φιλοσοφικά, (μη χέσω!) φτάνοντας στο τελικό συμπέρασμα ότι για όλα φταίνε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα ποντίκια.

Μην τους ψάχνεις: Βρίσκονται εκεί δεξιά στο μπλογκρόλ σου. Απαγγέλλουν στίχους και χορεύουν σε λιβάδια με αγριολούλουδα!

Η αθωότητα και η ανθρωπιά είναι πλέον ορισμοί και είδη εν ανεπαρκεία ...

spiral architect είπε...

Σε αντίπραξη των τούρκικων σήριαλ και της εφόδου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στο κρύο σαλόνι μας, έρχεται νέο dating show στο οικολογικό κανάλι του Φαλήρου με σκοπό να σπάσει τα μηχανάκια της AGB, προσφέροντάς μας μια εναλλακτική εκδοχή του αρτου, σεξ και θεάματος:

Το τηλεπαιχνίδι "Έλα να νεοφιλελευθεριοποιηθούμε ντάρλιγκ" θα γυρίζεται σε πιάνο μπαρ ρεστοράν του Ψυχικού. Εκεί σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον ένα ζευγάρι νέων ωραίων αριστερών προς το νεοφιλελέ, θα αναμειγνύουν το αστικό φλέρτ με θέματα που αφορούν τον σύγχρονο Έλληνα όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύγχρονο νεοελληνικό γίγνεσθαι, το δυσανάλογο ύψος της Παπαρήγα ως προς σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το γιατί η ΧΑ είναι μια παρεξηγημένη ύπαρξη.

Στο πρώτο επεισόδιο ο καθηγητής του Yale University, δημοσιογράφος και άμισθος συνεργάτης της US Embassy in Greece, Mr Aleksis Papachelas (προσοχή στην εκφορά του ονόματος) φλερτάρει ασύστολα και συζητά ερωτικά με την καθηγήτρια, βουλευτή και διανοούμενη Ρένα Ντούρου. Στην εκπομπή θα παίζει πιάνο ο Θάνος Τζήμερος, ενώ θα συμμετέχουν, ο Άρης Πορτοσάλτε ως σερβιτόρος, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ως σομελιέ, ενώ σεφ είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης, γνωστός για το πως μαγειρεύει τα άρθρα του στην εφημερίδα της κυρα-Λένης Βλάχου, με τη γνωστή συνταγή της μιας πρέζας Ισλανδίας και δυο κουταλάκια του γλυκού Newsweek και άφθονο copy-paste.

Στο pin-up χορευτικό θα συμμετέχουν νέοι και νέες της ΕΚΟΝ Ρ.Φ., ντυμένοι αγριολούλουδα και αγρια πτηνά της αφρικανικής σαβάνας.

Σαν εναλλακτικό πρόγραμμα προτείνεται ο πολλά υποσχόμενος ταχυδακτυλουργός Aleksis o Jr, ο οποίος θα εκτελέσει το δύσκολο σόου ανάματος των γραμμάτων "Κ Κ Ε" στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, τη βοηθεία της αριστερής συνιστώσας του του κόμματος, τάσης 20000 volt.
(καθότι η γραία η όρνιθα έχει τον ζωμόν)

Στους συνδαιτυμόνες θα σερβιριστεί επώνυμο γαλλικό κρασί από τους αμπελώνες της Βουργουνδίας παραγωγής François Gérard Georges Nicolas Hollande, (προσοχή στην εκφορά του ονόματος) σπληνάντερο Βάρης και στουμπιστό βατικιώτικο κρεμμύδι.

To πρόγραμμα θα κλείσει ο σύντροφος Χριστόφιας παρέαν με τον Βγενόπουλον οι οποίοι θα ανατινάξουν το μαγαζίν με τον γνωστόν Τζυμπριακόν τρόπον που πρωτοδοκιμάστηκεν πέρσιν το καλοκαίριν στη στρατιωτικήν βάσην του Μαρί στην Τζύμπρον. Η νύχτα κατόπιν της διακοπής του ρεύματος θα γίνει μέρα από την έκρηξιν του Τζυμπριακού μνημονίου. Την ευθύνην θα αναλάβει αποκλειστικά ο σύντροφος Χριστόφιας.

Το κέφι θα είναι εγγυημένο.

Τα συνεργεία που θα απασχοληθούν στο γύρισμα της εκπομπής και μετά το πέρας αυτής θα συμφάγουν στο οινομαγειρείον "Ο μπαρμπα-Φώτης" στην Παλιά Κοκκινιά.

Μενού:
- Πατάτες μπλουμ
- Δεινόσαυρος κοκκινιστός
- Πούστης με Κινέζο
- Φακές νέας εσοδείας που χοροπηδούν (κλασσική συνταγή)

Για οντέβρ θα σερβιριστεί ζαμπονάκι σβαν, ή λακέρδα στο λαδόχαρτο, περιστοιχισμένη από κόκκινες γραμμές.

Άφθονο δωρεάν λευκό κρασί Μεσογείων από τους ονομαστούς αμπελώνες της Hochtief φτιαγμένο με μεράκι από τα χρυσά παιδιά του facility management του οίκου.

Tο κέφι θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας...
(τόσα σενάρια γράφτηκαν, να μην γράψω κι εγώ ένα;)

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι αφώτιστοι αναγνώστες σου τα παρακολουθούν τα τεκταινόμαινα και ηδονίζονται, γράφοντας ποιήματα με τίτλο "Ας πρόσεχαν".

ange-ta είπε...

πολύ ωραίο αρθρο, μπράβο σου!

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από καλή φυσικός είσαι και πολλή καλή διηγηματοφράφος

markos

ΕΠΑΜ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

"11 εκατομμύρια λοιπόν, στο έλεος μιας κλίκας μισάνθρωπων, σαδιστών και παραφρόνων. Κι ούτε ένα ρουθούνι ακόμα να ματώσει…"
Εξαιρετικό άρθρο, αγαπητή φίλη. Με την τελευταία σας παράγραφο τα είπατε όλα.
Όμως... 11 εκατομμύρια είναι αυτά, δεν είναι μια χούφτα ψυχές. θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο για τους Κερκυραίους που στρατεύτηκαν σε κάποιο πόλεμο και έλεγαν κλαίγοντας καθ' οδόν για το πεδίο της μάχης: "Πού μας πάνε μόνους μας, χίλιους νοματαίους!"
Τι να σας πω! Τέτοια παθητικότητα και μοιρολατρία από πλευράς ελληνικού πληθυσμού, ούτε στο κυνηγητό των εκατομμυρίων Εβραίων που σφάχτηκαν σαν αρνιά, στο Β' ΠΠ...

cynical είπε...

Δεν ειναι η πρωτη φορά που ολοκληρες κοινωνιες και χωρες διαλυονται από την παρανοικη ιδεολογια μιας κλικας. Να μην ειναι κι ο κανονας κιολας. Πάρτε τον Σταλιν, τον Χιτλερ, τον Μαο, τον Πολ Ποτ, ολοι πιστευαν οτι εκαναν το σωστό, παρά τα εκατομμύρια θυματα που αφηναν πισω τους. Κι εκτος από τον Χιτλερ, όλοι αυτοί πέθαναν στο κρεβατι τους και υπηρξαν και πολλοί που εκλαψαν για το χαμό τους.

Σημερα, η ΕΕ κυριαρχειται από μια εξισου παρανοϊκή ιδεολογια: η καταστροφή θα φέρει την αναγέννηση, η τιμωρία θα γεννήσει τον καινούργιο άνθρωπο.

Σε τίποτε δεν διαφέρει από τους προαναφερθέντες.