Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο Τσίπρας και η λίστα των 100



Η συμπερίληψη του αρχηγού του Σύριζα στη λίστα των 100 στοχαστών του κόσμου για το έτος 2013, και ειδικότερα στην ομάδα των "αμφισβητιών", ήταν σαφώς μια μεγάλη έκπληξη, η οποία αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Ελλάδα και τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο τομάρι της καταλαμβάνουν δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο δημόσιο χώρο. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι, ότι από το σύνολο Ελλάδα, αυτό που επιλέγεται και αναδεικνύεται ως το πλέον σημαντικό είναι η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα και όχι κάποιου άλλου. Του Σαμαρά, φερ' ειπείν, που δεν προφταίνει να μαζεύει εγκώμια από Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Η λίστα του Foreign Policy συντάσσεται με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, με τα πρόσωπα να αντιπροσωπεύουν τα σημεία ενδιαφέροντος και τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σ' αυτό το πλαίσιο η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα λέγαμε ότι δείχνει όχι κατ΄ανάγκη τις προτιμήσεις του αμερικανικού παράγοντα, (αν και αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει), αλλά τις προσδοκίες του για το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Δείχνει δηλαδή το μέλλον, όπως το προεικάζουν οι διάφοροι διακεκριμένοι μάντεις των ΗΠΑ.  

Εδώ, όμως θα τολμούσα να κάνω και μια δεύτερη ανάγνωση, που τη θεωρώ εξ ίσου σημαντική. Ο Τσίπρας κατατάσσεται στην ομάδα των Challengers, δηλαδή των αμφισβητιών. Αμφισβητίας όμως τίνων; Θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφισβητίας του σαθρού και αφόρητα παρακμιακού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αμφισβητίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ και ιδιαιτέρως της γερμανικής. Αν λάβουμε υπ' όψιν την ανοιχτή και ηχηρή αμφισβήτηση της ακολουθούμενης γερμανικής τακτικής τόσο στο εσωτερικό της, ειδικά στον τρόπο που συσσωρεύει τα εμπορικά της πλεονάσματα, όσο και στον τρόπο που ηγεμονεύει στην Ευρωζώνη, όπως φάνηκε εσχάτως κι από την έκθεση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, τότε η δεύτερη αυτή ανάγνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Κάτι που ενισχύεται και από την συμπερίληψη στην ίδια ομάδα των Challengers και του άκρως ευρωσκεπτικιστή Νigel Farage. 

Η προώθηση λοιπόν σ' αυτή την περίοπτη θέση  προσώπων που έρχονται σε απ' ευθείας αντίθεση και σύγκρουση με το γερμανικό ευρωπαϊκό σχέδιο, δεν θα μπορούσε να είναι εντελώς τυχαία. Και σίγουρα, μια τέτοια επιλογή, δεν θα ευχαριστούσε την κ. Μέρκελ, που μπορεί να την εκλάμβανε και σαν μια απ' ευθείας πρόκληση του αμερικανικού παράγοντα. 
  
Μοιραία,  οδηγείται κανείς συνειρμικά και σε κάποιον άλλον Global Thinker, η άνοδος του οποίου στους 100 είχε ανακινήσει τις ίδιες ελπίδες, για να διαψευστούν όμως πολύ γρήγορα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Φυσικά το τέλος του ενός δεν προδικάζει και το τέλος του άλλου, κάτι που θα συνέβαινε μόνο στον συμπαντικό κόσμο του Κοέλιο, τον κόσμο των αλλοπρόσαλλων αιτιοτήτων. Ο ΓΑΠ, περισσότερο Αμερικανός στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, είχε τα εχέγγυα για να προωθήσει τις παραμελημένες ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Με τον Τσίπρα δεν είναι το ίδιο. Θα έλεγα, ότι εδώ η στόχευση είναι περισσότερο προς τη Γερμανία και λιγότερο προς την Ελλάδα, στέλνοντας μέσω του Τσίπρα έναν ιδιαίτερο, προειδοποιητικό χαιρετισμό προς την κ. Μέρκελ.


2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Κοίτα να δεις τώρα που βάζουν στους αμφισβητίες παρέα και στο ίδιο ράφι τον Αλέξη και το Farage! Δηλαδή ο Grillo στο πηγάδι κατούρησε; Αλλά το πιο αποκαρδιωτικό για όλους εμάς τους global thinkers τους global challengers και global mastrubators είναι ότι μέσα σ' αυτή τη λίστα δεν υπάρχει μια τόση δα θεσούλα για ούτε τη Σώτη, ούτε για το Μπέζο, ούτε για το Γιαννίτση ούτε για τους λοιπούς μεταλλαχθέντες εκσυγχρονιστές που πρόσφατα συνέστησαν τη συμμαχία των "Αρίστων".
Μα που κοιτάζουν αυτοί οι συντάκτες του Foreign Policy; Μόνο το Ζούκεμπεργκ και τον Ομπάμα βλέπουν πια; Στην Ελλάδα της κρίσης έχει μαζευτεί όλος ο ανθός των αρίστων, το αγλάισμα της διανόησης και το καϊμάκι της κριτικής καλοπροαίρετης διανόησης, της καινοτομίας, της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης.
Ε, μα πια! Θα κόψω τη συνδρομή μου στο FP και θα το γυρίσω στο Esquire! E, όσο να' ναι έχουμε κι ένα κύρος!

Ανώνυμος είπε...

enta3i.allo amfisvitish kai allo aporipsh.h deuterh perilamvanei bebaiothta gia tis apopseis.kai ama milame gia amfisvitish ths politikhs ths germanias enanti auths twn hpa kai oxi genika kata toy kapitalismou...klafta xaralampe.
meta3y mas:o tsipras einai mia epranth sosialdhmokratikh metriothta pou lampei ek twn peristasewn.einai 8ema ais8htiko h sumperilipsh tou sth lista kai en merei 8ema amerikanikwn sumferontwn.
ego pisteuw oti 8a kaei grigorotera apo ton gap h den 8a bgei kan sthn kubernish giati se epipedo sun8hmatwn prosarmozetai poly grigora sto realismo tou kefalaiou(oute ena lefta yparxoun den mporei na pei)kai gi auto sthn teleutaia dimoskopish tou mega oi psifoforoi toy syriza einai apogoiteymanoi kata 45% apo to komma.

G.