Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Στις Γειτονιές των Άλλων


Νιγηρία, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Κίνα, Αδριατική, Καλαβρία, πιθανόν Ελλάδα και έχει και συνέχεια...

Πριν λίγε μέρες ήρθε στο φως και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας τον αποτροπιασμό, μια άλλη επικερδής, με διεθνείς όμως διαστάσεις, επιχείρηση της Καλαβρέζικης μαφίας, η οποία συνίστατο στο να βυθίζει έναντι αδράς αμοιβής (100,000 λίρες) πλοία με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, σε όποιες θάλασσες της ερχόταν βολικά. Ένα από αυτά που είχε βυθιστεί το 1992, εντοπίστηκε πρόσφατα, μετά από πληροφορίες μετανοημένου μαφιόζου στα ανοιχτά των Ιταλικών ακτών φορτωμένο με 120 βαρέλια ραδιενεργών αποβλήτων, ήτοι περίπου 20τόνους. Αυτό που κάνει την ιστορία όμως πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι το φορτίο ήταν Νορβηγικής προέλευσης. Δηλαδή προερχόταν από μια χώρα με πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, που κάνει δύσκολη την υπόθεση ότι δεν είχε γνώση της κατάληξης του φορτίου.

Η Ιταλική εισαγγελία που διερευνά την υπόθεση ανακάλυψε ότι άλλα περίπου 40 πλοία είχαν την ίδια τύχη, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στις ακτές της Σομαλίας. Για παράδειγμα το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της χώρας το 2004, ξέβρασε ανάμεσα στα άλλα και χιλιάδες βαρέλια με απόβλητα νοσοκομείων δυτικών χωρών, με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία βρέθηκαν σε απόσταση μέχρι και 10 χμ στο εσωτερικό. Πολλοί κάτοικοι, όπως είναι φυσικό αρρώστησαν με περίεργες αρρώστιες, κι αυτό ήταν όλο. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες για λόγους οικονομίας και ανταγωνιστικότητας συνηθίζουν να ξεφορτώνονται με αυτό τον τρόπο τη σαβούρα τους, μιας και το κόστος ανά τόνο ανέρχεται στα 2.5 δολάρια, ενώ ο άλλος ο κανονικός κοστίζει $1000. Οι μόνοι οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή την πρακτική, αλλά και το παράνομο ψάρεμα ήταν οι περίφημοι Σομαλοί πειρατές, οργανώνοντας περιπολίες. Ενδεικτικό είναι ότι κάποια από τα πλοία που συμμετείχαν στη διεθνή δύναμη περιπολίας στα στενά του Άντεν, έκαναν ακριβώς το ίδιο. Παρά την αυστηρότητα του νόμου, συγκεκριμένα της συνθήκης της Βασιλείας που απαγορεύει ρητά στις χώρες του ΟΟΣΑ να πετούν τα τοξικά τους σκουπίδια όπου λάχει, ο νόμος μένει ανεφάρμοστος.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών. Ενώ η ανακύκλωση βάσει νομοθεσίας πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρίες, κάθε χρόνο γύρω στους 6.6 τόνους εγκαταλείπουν την ΕΕ με άγνωστο προορισμό. Δηλαδή, γνωστό. Τη δυτική Αφρική. Για παράδειγμα computers που ανήκαν μάλιστα στο αγγλικό ΕΣΥ βρέθηκαν σε χωματερή της Γκάνας. Καίγοντάς τους, παιδιά προσπαθούσαν να πάρουν τα μέταλλα που περιέχουν για να τα πουλήσουν. Σε άλλη περιοχή, στη Κίνα, από την ίδια αιτία και με τον ίδιο τρόπο, το 80% των παιδιών κάποιας πόλης βρέθηκε να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Και πάει λέγοντας.

Παντού σ’ ολόκληρο τον κόσμο μαφίες κερδίζουν απίστευτα χρήματα κάνοντας μια δουλειά, που απ’ όσο φαίνεται βολεύει όλους, πλην τους αποδέκτες. Η Ευρώπη κάνει συστηματικά τα στραβά μάτια και μόνο αν κάτι έρθει απρόσμενα στο φως αρχίζει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της και να τύπτεται ολολύζουσα.

Άλλο πρόσφατο παράδειγμα. Η πετρελαϊκή εταιρία Trafigura συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση σε 31,000 κατοίκους στην Ακτή του Ελεφαντόδοντος για την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστη η υγεία τους και για τους θανάτους που προκλήθηκαν από μολυσμένα με τοξικά απόβλητα παράγωγα πετρελαίου, τα οποία διέσπειρε σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας και αλλού. Αξίζει να διαβάσετε την πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της, ένα προκλητικό δείγμα υπεροπτικού και υποκριτικού εταιρικού λόγου:

«Πιστεύουμε ότι η επιτυχία στο εμπόριο αγαθών έρχεται από την γνήσια και μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγής και του εμπορίου. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την μακρόχρονη ιδιοκτησία και λειτουργία σημαντικών εγκαταστάσεων, όπως ορυχεία και αποθηκευτικοί χώροι, καθώς επίσης και την δια βίου υποστήριξη των ανθρωπίνων κοινοτήτων μέσα στις οποίες λειτουργούμε».

Όχι τίποτε άλλο, αλλά σκέφτομαι πόσα χρόνια σπουδών σε περιώνυμα και μη, business schools χρειάστηκαν κάποια παιδάκια, και τι πλύση εγκεφάλου έφαγαν, για να καταλήξουν να γράφουν αυτά τα εμετικά λόγια.

Το παρόν σύστημα κάνει το παν για να ξεφορτωθεί τα κόστη και να προσποριστεί μονάχα το κέρδος. Τελευταίο παράδειγμα, η τράπεζα Barclays της Αγγλίας η οποία πιάστηκε να ξεφορτώνεται 7 δις. λίρες χρέη από οικιστικά δάνεια, υπό τύπον ομολόγων (hedge funds) στα νησιά Καϋμάν. Δηλαδή, ξαναέβγαλε στην πιάτσα, τα ίδια τοξικά ομόλογα που από πέρσι τίναξαν τόσα εκατομμύρια σπίτια στον αέρα.

Για όσους πίστεψαν ότι κάποιοι έβαλαν μυαλό!


ΥΓ. Από το σημερινό άρθρο του G. Monbiot στον Guardian.
Σχετικά με το νέο hedge fund της Barclays εδώ

33 σχόλια:

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

αγαπητή CYNICAL,
αφιέρωσέ το
στους οικολόγους πράσινους
της γερμανίας της ελλάδας και του ΕΚ.
σε παρακαλω......!!!!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα. Μπράβο για το ποστ σου, γιατί πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι στο εξωτερικό δεν ζουν σε κανέναν παράδεισο. Και εκεί έχουν τις δικές τους μαφίες και μάλιστα πολύ πιο οργανωμένες από τους δικούς μας επαρχιώτες με τα βατοπέδια.

Τον Απρίλιο είχα γράψει και εγώ κάποια σχετικά για την πειρατεία η οποία όντως είναι πολύ παρεξηγημένη:

http://greekrider.blogspot.com/2009/04/blog-post_24.html

Όσο για τα παιδάκια στα business schools και ιδίως σε αυτά:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_League_business_schools

έχουν την ειδικότητα εκεί να μετατρέπουν έξυπνους φοιτητές σε καθυστερημένα γενιτσαράκια με βουλωμένο μυαλό, κανονικά στρατιωτάκια του κέρδους που σκοτώνουν άμεσα ή έμμεσα για να βγάζουν περισσότερα κέρδη.

Η κοινωνική ευθύνη είναι για τα μάτια του κόσμου αν αποδίδει σε χρηματικό αποτέλεσμα.

Λέμε τα αυτονόητα!!

cynical είπε...

@B. Bimbo,

το αφιερωνω λοιπόν και τους αναθετω το εργο διερευνησης για το που πανε τα δικα μας ραδιενεργα και τοξικα αποβλητα, οπως επίσης και τα απορριματα των νοσοκομειων μας.

cynical είπε...

Καλησπέρα Rider,

όντως έγραφες για τους σομαλους πειρατες που περιφρουρουν, αναμεσα στα ρεσαλτα, και τα παραλια τους και τη ζωη των κατοικων της χωρας τους.

Η μαφια αυτη εχει και ονομα, "eco mafia"! Δηλαδη, αφου ολα πρασινιζουν, γιατι όχι και η μαφία;

Κριμα για τα παιδακια των business schools. Κριμα και η εφυια τους, κριμα και ο κοπος που εκαναν. Τι σπαταλη!

Στέργιος είπε...

Να επισημάνω πρώτα την μεγάλη απάτη της λεγόμενης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Όλες οι μεγάλες πολυεθνικές που μολύνουν όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»!!! Μπαρμπούσταλα εξαπάτησης δηλαδή.

Να δεις τα σχόλια της SHELL που έχει νεκρώσει ολόκληρη αγροτική περιφέρεια στην Νιγηρία τι λέει. Ενδιαφέρεται λέει για το περιβάλλον και τον αυτόχθονα πληθυσμό. Στο μεταξύ γίνεται αντάρτικο από χρόνια και η SHELL χρηματοδοτεί απίστευτα εγκλήματα σε βάρος του λαού που αντιστέκεται. Συνυπεύθυνοι και οι δικτάτορες-ανδρίκελα βέβαια. Ακόμη και τον ηγέτη της αντίστασης που κρατούσαν σε φυλακή δολοφόνησαν πρόσφατα, μόλις τον έβγαλαν έξω. Κατά τα άλλα έχουν λέει «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»!!!

Φαντασθείτε, οι «τρομοκράτες» αντάρτες και πειρατές της Νιγηρίας και της Σομαλίας να είναι ποιο ανθρώπινοι από τις πολυεθνικές! Και αντί να κυνηγηθούν οι πραγματικοί εγκληματίες κυνηγούνται ο «τρομοκράτες».

Φυσικά οι πολυεθνικές μπροστά στο κέρδος δεν ορρωδούν στο έγκλημα. Μήπως και οι πόλεμοι με τα εκατομμύρια θύματα το ίδιο υπόβαθρο δεν έχουν; Τι μας παραξενεύει; Ότι η Νορβηγία, η Σουηδία…. Ε, καλά τώρα, έχετε δει τις μαύρες συναλλαγές τους και τις εξαγωγές όπλων κλπ, κλπ; Και όλο για ειρήνη και περιβάλλον μιλάνε!

Κατά τα άλλα ακούμε διαρκώς ότι, οι αριστεροί δεν ξέρουν τι τους γίνεται όταν καταγγέλλουν τον καπιταλισμό για το περιβάλλον, δεν έχουν επιχειρήματα κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των πολυεθνικών, είναι καθυστερημένοι και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει «ανεπτυγμένες χώρες» που σέβονται το περιβάλλον και άλλες τέτοιες μπαρούφες.

Λες να μη ξέρουμε τη πηγή όλων αυτών των δεινών; Άλλοι την αποκρύπτουν και νομίζουν ότι η κακή μαφία ρίχνει τα απόβλητα στη θάλασσα και στις υπανάπτυκτες χώρες. Όχι οι καλές μας εταιρείες των ανεπτυγμένων χωρών. Πόση υποκρισία θα δεχόμαστε ακόμη;

cirut είπε...

Οι Έλληνες Ο-Π θα πρότειναν στους Νορβηγούς, να μην κάνουν εξαιρέσεις στην πολιτική της ανακύκλωσης

Unknown είπε...

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο (και ίσως και επίπονο) ο άνθρωπος να σκέφτεται τον πλήρη κύκλο ζωής. Είναι κάτι που με παραξένεψε πολύ αρχικά και που εν τέλει αναγκάστηκα να παραδεχθώ και να αποδεχθώ: παρότι φαίνεται γελοίο, ο μέσος όρος ανθρώπου το βρίσκει αδύνατο.
Αλήθεια όμως, αν ο κάθε άνθρωπος προσπαθούσε να κλείσει πλήρως τον κύκλο ζωής του κάθε υλικού / υπηρεσίας, τότε η έννοια «κέρδος» θα ήταν πολύ διαφορετική απ’ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στην πράξη δεν θα υπήρχε.
Συνεπώς η λύση μάλλον βρίσκεται σε μια «μεταμόσχευση εγκεφάλου»…

ELvA είπε...

Πολυ επικαιρο το θεμα σου @cynical
και ειχαμε διαβασει και δει, εδω, τελευταια, αναλογα ντοκυμαντερ τα οποια, ομως, οπως αναμενοταν, δεν διευκρινιζουν το τι γινεται με τη ριψη τοξικων κλπ αποβλητων απο χωρες οπου υποτιθεται οτι ενδιαφερονται περισσοτερο για το περιβαλλον (οπως π.χ οι Σκανδιναβικες).
Ετσι συμφωνω και με τη τοποθετηση του Στεργιου, οπου συχνα 'η καλη φημη' καποιων χωρων λειτουργει σαν βιτρινα και υπερκαλυπτει την πραγματικοτητα. Kριμα παντως να μην το συνειδητοποιει ο πολυς κοσμος και στις Σκανδιναβικες χωρες και αλλου....

Τη καλημερα μου απo μια χωρα με...
'πολυ καλη φημη'! :)

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

αγαπητή CYNICAL
..το βρήκα επιτέλους και στο στέλνω
το δημοσίευμα μου
"Nέο ευρωπαικό σχέδιο"
από τις 25/4/2009

http://pustasalat.blogspot.com/2009/04/n.html

μπές στον κόπο και διάβασέ το,
καλημέρα.:-)

υγ. η ανάγνωση επιτρέπεται σε όλους

o Ξερόλας είπε...

Αγαπητή Cinical ,
Οι χώρες προέλευσης των "σκουπιδιών" αυτών , με τα τελωνεία τους, τις αστυνομίες τους και τα λοιπά χρειώδη, δε σου φαίνεται ότι φέρουν την ΚΥΡΙΑ ευθύνη για το "γλίστρημα" των αποβλήτων αυτών στη θάλασσα;Και μιας και πρόκειται για πλοία, είναι βέβαιον ότι μπορούν να λυθούν πολλές απορίες και σκοτεινά σημεία για την υπαιτιότητα των ΧΩΡΩΝ αποστολής των "φορτίων"...Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ,που ΕΡΓΩΔΩΣ (και καλώς)επιβάλλουν πρόστιμα για πολύ λιγότερο βλαπτικές δραστηριότητες (όρα χωματερές κλπ) μήπως να έβλεπαν το θέμα και από τούτη την άποψη;Να ομιλεί(κατανοεί) ο αρμόδιος επίτροπος Ελληνικά , ή απλώς τσαμπουκαλεύεται όπου τον παίρνει;Μήπως και οι χώρες "υποδοχής" πρέπει να σηκώσουν κάποιο(;) ανάστημα;

Sophia είπε...

Απλά, τραγικό, όπως επίσης φαντάζομαι, θα υπάρχουν και ανάλογα περιστατικά χωματερών όσον αφορούνε τις γειτονικές μας χώρες... Από τις χειρότερες εντυπώσεις, μου έκανε δήλωση του Κινέζου υπέυθυνου όπως την παρουσιάζουν τα "Ψηφιακά Νεκροταφεία" στην Γκουιγιού, πού απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ (δεν θυμάμαι τα ακριβή λόγια) ότι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων, θα αποκτήσουνε όταν γίνουνε και αυτοί αναπτυγμένη χώρα, οπότε θα πετάνε τα δηλητηριώδη σκουπίδια τους σε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα... Τραγικός ρεαλισμός....
Τα απόβλητα των νοσοκομείων μας, έχω την αμυδρή αίσθηση ότι πηγαίνουν κανονικά, στις κανονικές χωματερές (ναι, ναι, αυτές που λειτουργούνε χωρίς προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας..)

cynical είπε...

Καλημερα Στεργιο,

ενταξει η Κοινωνικη Ευθυνη ειναι το φτιασιδωμα. Ολοι τωρα το εχουν πάρει χαμπάρι οτι κανεις δεν προσέχει την αναντιστοιχια λόγων και εργων, παρά μένουν στα λόγια τα οποια και εντυπώνονται ευκολότερα και ακυρώνουν την αντίληψη που εχουμε για τα ίδια τα εργα.

Το ιδιο δεν κανουν και οι πολιτικοι; Τους βλέπουμε τωρα πώς πασχίζουν. Με τη μονιμη επωδο μαλιστα "αυτή είναι η αλήθεια".

Οι πετρελαικες κανουν εγκληματα στον αναπτυσσομενο κοσμο. Προσφατα ντοκυμαντερ για Αμαζονιο και Νιγηρια.
Η Αγγλια, Νορβηγια κ.α. έχουν πολύ αυστηρες περιβαλλοντικες πολιτικες για τις χωρες τους. Φερ' ειπειν ελεγε ο Monbiot αμα αφήσεις μια παλια τηλεοραση ετσι σε καποια ακρη, εχεις πολλα προβληματα να αντιμετωπισεις στη χωρα. Αλλα, δεν υπαρχει προβλημα οταν αυτες εξαγονται σε τριτες χωρες.

cynical είπε...

Καλημερα cirut,
μα τυπικα δεν κανουν εξαιρεσεις. Μονο τα στραβα ματια κανουν.

cynical είπε...

Καλημέρα @Darthiir,

εννοεις τον κύκλο πορείας καθε υλικου; Αν ναι, τότε θα τρελλαινομασταν αν μαθαιναμε πώς και κατω απο ποιες συνθηκες παρηχθη. Δεν θα τολμούσαμε να αγοράσουμε τιποτε τοτε.

cynical είπε...

Καλημερα Elva.

Η μυστικοτητα για τη διαχειρηση τροφοδοτει και τις πασης φυσεως μαφιες.

Ας το βλέπουν το ζητημα, οσοι υποστηριζουν τα πυρηνικα εργοστασια. Στο τελος θα τα ριχνουμε τα αποβλητα στις κανονικες χωματερες. Στο ονομα της ανάπτυξης!

Unknown είπε...

Και όμως, αυτό ακριβώς σημαίνει συνείδηση!
Γι' αυτό είπα ότι είναι επίπονο.
Και όχι, δεν εννοώ μόνο την παραγωγή και τις διαδικασίες - παρενέργειες, αλλά τα πάντα, από την έναρξη της παραγωγής, μέχρι την διάθεση κάθε υλικού/ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτή και κατ' αυτή, ώστε να κλείσει ο κύκλος ζωής!

cynical είπε...

Ευχαριστω B.Bimbo.

cynical είπε...

Καλημερα Ξερόλα,

και βεβαια δημιουργουνται βασιμες υποψιες οτι υπάρχει συνεργεια. Δεν εξαφανιζονται ετσι καράβια και τόνοι ραδιενεργων αποβλητων; Καπου θα υπαρχουν παραστατικα, αυστηρα μετρα ασφαλειας και πολλαπλοι ελεγχοι ωστε το φορτιο να φτασει στο στοχο του.
Τι διακινουνται; Μαρούλια;

cynical είπε...

Sophia,

βρηκα αυτο το link με βιντεο και φωτογραφιες απο τα βαρελια που ξεβραστηκαν στη Σομαλια.

http://somalimonitor.com/blog/archives/767

Συνηθως η Δυση τα στελνει σε φτωχες χωρες πληρωνοντας αρκετα χρηματα για ανταλλαγμα. Αλλα προφανως υπαρχει και η ευκολη λυση του ξεφορτωματος στο δρομο απο τους μεσαζοντες που αναλαμβανουν τη μεταφορα.
Παντως το ιντερνετ ειναι γεματο απο τετοια περιστατικα. Οχι μονο το ξεφορτωμα γινεται σε θαλασσες αλλα και σε ξηρα, και μαλιστα σε κατοικημενες περιοχες και σε ευρωπαικο εδαφος. Στην Αγγλία εχουν καταγραφει πολλα τετοια περιστατικα.

Α!! θα μαζεψω στοιχεια για το εγκλημα αυτο που δεν ερχεται συχνα στο φως. Σκεψου τι θα συμβει αν γεμισουμε με πυρηνικους αντιδραστηρες.

Odyssey είπε...

Κοιτώντας το χάρτη,με τις βυθίσεις πλοίων, νιώθω πανικό γιαυτό που περιμένει τα παιδιά.
Οι έντυπες φυλλάδες που ασχολήθηκαν με το θέμα κατάγγειλαν τη Μαφία που βυθίζει το θάνατο σήμερα για να τον βρουν μπροστά τους τα παιδιά μας!

Απορία:
Καλά, η Μαφία παράγει τοξικά και πυρηνικά απόβλητα;
Κάποια σοβαρή και νόμιμη εταιρεία δεν τα έδωσε;
Κάποια κυβέρνηση πολιτισμένη και συνήθως σύμμαχος δεν είναι αυτή που ελέγχει τη διακίνηση και εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων;
Ούτε λέξη για τους πραγματικούς ενόχους;
Και τολμούν ακόμα και τώρα, πολιτικοί σαν τον Σουφλιά και τον Ανδρουλάκη να μιλούν για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Πολύ ειρηνική η συνεργασία των μεγαλοεταιρειών, των κυβερνήσεων και της Μαφίας.
Η αποπροσανατολιστική τοποθέτηση των επίσημων ΜΜ"Ε" και η αποσιώπηση των πραγματικών υπεύθυνων τη τιμή να έχει άραγε;
Επειδή δεν τα παίρνουμε, μιλάμε.

NP είπε...

Το ίδιο θέμα, και με ιδιέταιρη αναφορά στη δολοφονία της Ιταλίδας δημοσιογράφου Ιλάρια Άλπι, υπάρχει στην Ελευθεροτυπία της 27/03/2005.

Στα "Γόμορα" δείχνει πως βγαίνουν και μπαίνουν απο τα τελωνεία τα απόβλητα: Περνάνε σαν "ανθρωπιστική Βοήθεια στον 3ο κόσμο".

Στις 3ες αυτές χώρες, αντι βιολογικής ταφής τα πάνε στις παραλίες όπου τα σκεπάζουν με λίγη άμμο. Γι'αυτό το τσουνάμι τα ξέθαψε και θερίζουν οι αρρώστιες.

Ερευνα του διεθνούς προγράμματος African Stockpile κατέδειξε ότι υπάρχουν 1.400 τέτοιες τοποθεσίες στην αφρικανική ήπειρο.

Μόνη ελπίδα οι Πειρατές...

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι να πώ Cynical, περιέγραψες τόσο καλά όσο και οι σχολιαστές την τραγική υποκριτική κατάσταση.
Ενα μόνο μικρό πράγμα θέλω να πώγια όλα αυτά τα παιδάκια που σπουδάζουν στα περιώνυμα business schools, πόσο εύκολα καταπίνουν γνώσεις άκριτα, πόσο στερούνται ήθους και γνώσης της κοινωνικής πραγματικότητας, πόσο μας πουλάνε μία στάση βαθιά υποκριτική και αντιανθρώπινη ως βαθιά τεχνοκρατική.
Πολύ καλή ημέρα εύχομαι σε σένα και όλους τους συνομιλητές σου

Θανασης Ξ. είπε...

Οι παράγοντες μόλυνσης της θάλασσας κατανέμονται περίπου έτσι:
44% Κατ'ευθείαν απ' τη στεριά.
33% Απ' την ατμόσφαιρα
12% Θαλάσσιες μεταφορές
10% Σκουπίδια στην θάλασσα
1% Άλλοι λόγοι.
Δεν ξέρω αν η περίπτωση της μαφίας κλπ αφορά αυτό που μετράνε σαν 'θαλάσσιους σκουπιδότοπους', πιθανώς να μην το μετράνε και καθόλου στις μελέτες.
Η ουσία είναι πως οι θαλάσσιες μεταφορές (ατυχήματα με τάνκερ, παράνομο καθάρισμα δεξαμενών κλπ) και οι άλλοι λόγοι (που είναι οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου) ευθύνονται ΜΟΝΟ για το 13% περίπου.

ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΝΑΙ έμμεσα ή άμεσα απ' την ΣΤΕΡΙΑ !
Συμπέρασμα: Μήπως πρέπει ν' αλλάξουμε τρόπο ζωής; Μήπως να ξανασκεφθούμε το μοντέλο ανάπτυξης;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Χωρίς να μην είναι τεράστιο έγκληματα τα απόβλητα που πετάνε στις θάλασσες οι μαφίες το γεγονός ότι κάνουν κάτι παρόμοιο και οι κυβερνήσεις των Δυτικών χωρών παρά είναι χοντρό. Δυστυχώς είμαι απαιδιόδοξος για μία θετική έκβαση στην υπόθεση μιας και αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια...

tsaousa είπε...

Όταν πρωτοάκουσα αυτή την είδηση, μου σηκώθηκαν τα μαλλιά όρθια!
Επίσης, ήθελα να κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο.
Το δέρμα μου ήθελε να φύγει.

Κόλαση.

cynical είπε...

Oδυσσεα καλησπερα,

αυτη την απορια ειχε και ο αρθρογραφος, σχετικα με τη Νορβηγια.
Αλλα και στον αναπτυγμενο κοσμο γινονται αυθαιρεσιες.

απο Wikipedia

"In the United States alone, the Department of Energy states there are "millions of gallons of radioactive waste" as well as "thousands of tons of spent nuclear fuel and material" and also "huge quantities of contaminated soil and water". The Fernald, Ohio site for example had "31 million pounds of uranium product", "2.5 billion pounds of waste", "2.75 million cubic yards of contaminated soil and debris", and a "223 acre portion of the underlying Great Miami Aquifer had uranium levels above drinking standards." The United States has at least 108 sites designated as areas that are contaminated and unusable, sometimes many thousands of acres.

Διαβαζα επισης οτι οι σολωμοι της Δ. Σκωτιας ειναι μολυσμενοι απο το νερο αντοδραστηρων που χυνεται στη θαλασσα και περιεχει ραδιενεργα στοιχεια.

Στον τυπο ερχονται μονο τα μεγαλα ατυχηματα, και οταν η μολυνση εχει τετοια δραματικα αποτελεσματαπου δεν μπορει να κρυγτει ή να αποδοθει σε αλλες αιτιες.

cynical είπε...

Γεια σου NP,

η ιταλικη μαφια ελεγχει το 30% της διακινησης τοξικων αποβλητων. Φανταζεσαι!

Πάντως ειναι σιγουρο οτι οι πειρατες εχουν πραγματι δωσει χρηματα για τον καθαρισμο των ακτων; Ή εξοπλιζονται με τα χρηματα απο τις πειρατειες για να συνεχιζουν τον εμφυλιο πολεμο; Υποπτευομαι οτι κανουν το δευτερο. Η περιοχη ειναι γεματη πολεμαρχους που αλληλοσκοτωνονται.
Το χειροτερο ομως ειναι οτι η Δυση κανει συμφωνιες με ντοπιους επιχειρηματιες σε μια περιοχη που μαστιζεται απο πολεμο.

cynical είπε...

Γεια σου Ippoliti

ετσι ειναι. Ετσι θελουμε να γινει η παιδεια κι εδω. Να παρεχει εφαρμοσμενες γνωσεις, ξεκομμενες απο το κοινωνικο περιβαλλον που θα εφαρμοστουν, να εκπαιδευει αρτια καταρτισμενους τεχνοκρατες. Δεν τους βλεπεις ποσο ξεροι ειναι; Σαν τα ξυλα. Καμμια αισθηση του κοσμου.

cynical είπε...

Γεια σου Θαναση Ξ.

Λες να μετρανε και τα τοξικα αποβλητα που πετανε στη θαλασσα; Μα αυτα δεν εμφανιζονται πουθενα επισημως. Αρα ειναι "ανύπαρκτα"!

cynical είπε...

Γεια σου ΙωάννηΚ

Αυτα να τ'ακουσουν οσοι βαφτιζουν την πυρηνικη ενεργεια πρασινη. Θα σωσουμε τον αερα, (κιαυτο παιζεται!) Αλλα, χασουμε τη γη και τους ανθρωπους.
Ποσο σιγουροι ειναι μεσα στην τυφλα τους!

cynical είπε...

Γεια σου tsaousa,

με λιγη ραδιενεργεια, ολα αυτα που περιεγραψες (δερμα, μαλλια) θα γινουν απο μονα τους!

geokalp είπε...

δεν σταματούν, ίσως δεν μπορούν και να σταματηθούν καθώς μόνο έτσι μπορούν να πληρωθούν χοντρά...

έγραψα πριν μερικές μέρες ότι η Γουόλ ανακάλυψε - ξανά - ομόλογα πάνω σε ασφαλιστήρια συμβόλαια...

το σύστημα χωρίς μεσίτες και μαφία δυσκολεύεται να σταθεί...

cynical είπε...

Γεια σου Geokalp,

το μονο που εμεινε ανεκμεταλλευτο ειναι ο "αέρας", δηλαδη τα φουμαρα και κούμαρα. Ειναι καινουργιο πεδιο και αφηνει κερδη. Αν το εγκαταλειψουν δεν μενει και τιποτε αλλο κερδοφορο.