Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εξεγερσιακός Πυρετός στη Μέση Ανατολή


Εστίες εξέγερσης στην Εγγύς, στη Μέση και στην παρά-πέρα Ανατολή.
Έχουμε και λέμε:

ΛΙΒΥΗ




Συγκρούσεις με την Αστυνομία και υποστηρικτές του Καντάφι στη Βεγγάζη. Ο Μουαμάρ, ζωή νάχει βρίσκεται στην εξουσία κοντά 41 χρόνια. Αγέραστος, ο άθλιος, και στο φιζίκ. Αύριο, Πέμπτη, είναι η μέρα της Οργής και συγγενείς των 1200 φονευθέντων φυλακισμένων στις φυλακές Αbu Slim, to 1996, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, καλούν σε διαδηλώσεις.

Πέμπτη 18/2

Gaddafi's government proposed the doubling of government employees' salaries and released 110 suspected anti-government figures who oppose him - tactics similar to those adopted by other Arab regimes facing recent mass protests.

Gaddafi also has been meeting with tribal leaders to solicit their support.




ΑΛΓΕΡΙΑ

Ομάδες της αντιπολίτευσης καλούν σε επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις, κάθε Σάββατο.



ΙΡΑΝ






Δυο νεκροί. Προς το παρόν.

On February 13, AP headlined, "US Starts Farsi Twitter Account Aimed at Iranians," saying:

"The US State Department began sending Twitter messages in Farsi on Sunday in the hope of reaching social media users in Iran."



ΙΡΑΚ

2000 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικά γραφεία. Τρεις νεκροί προς το παρόν.




ΥΕΜΕΝΗ



Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαναά συνεχίζονται για έκτη συνεχή ημέρα. Οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι δυο.

Στοιχηματίζω ότι η Υεμένη θα είναι η επόμενη πετυχημένη εξέγερση!


ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Δυο μέρες στους δρόμους. Δυο οι νεκροί. προς το παρόν.



Κατασκηνωση διαδηλωτων στη κεντρική πλατεία Pearl Roundabout

Κοιτάξτε και θαυμάστε τι γραφει σημερα εφημεριδα του Μπαχρέιν για το κόστος των χθεσινών διαδηλώσεων και συγκρούσεων...

"....BAHRAINI businesses were yesterday counting the cost of lost earnings on Valentine's Day, due to a wave of anti-government protests across the country.

Restaurants were the hardest hit, with some reporting half of their Valentine's Day bookings failed to show up due to fears of violence..."



Τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά:(Bahrain) Internet restricted

The Bahraini demonstrators say they want:

  • political prisoners to be released
  • more jobs and housing
  • the creation of a more representative and empowered parliament
  • a new constitution written by the people
  • a new cabinet that does not include Prime Minister Sheikh Khalifa bin Salman Al Khalifa, who has been in office for 40 years



ο πίνακας φαίνεται ολόκληρος εδώ: http://www.bbc.co.uk/news/world-12482313

Middle East unrest

CountryUnrest Index*CorruptionPoverty %Age**Literacy

SOURCES: *SHOE THROWER'S INDEX FROM THE ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT,TRANSPARENCY INTERNATIONAL 2010 CORRUPTION INDEX (HIGHER NUMBER = GREATER CORRUPTION), WORLD BANK, CIA WORLD FACTBOOK , UN (** MEDIAN AGE)

Yemen

86.9

146

41.8

17.9

61

Libya

71

146

n/a

24.2

88

Egypt

67.6

98

16.7

24

66

Syria

67.3

127

n/a

21.5

n/a

Saudi Arabia

52.8

50

n/a

24.9

n/a

Algeria

51.3

105

22.6

27.1

73

Jordan

50.3

50

14.2

21.8

92

Tunisia

49.4

59

7.6

29.7

78

Morocco

48.2

85

19

26.5

56

Bahrain

37.7

48

n/a

30.4

91

Iran

n/a

146

n/a

26.3

82


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως πρέπει κανείς να εξετάσει με προσοχή τις διάφορες διαδηλώσεις και τα αιτήματα που τίθενται κάθε φορά στις Αραβικές χώρες. Ο λαός αναμφίβολα δεν βγαίνει στο δρόμο χωρίς αιτία. Τα προβλήματα υπάρχουν.

Στα πιο σύγχρονα όμως κιτάπια (της μετά ριγκανοθατσερ εποχης) του ΔΝΤ της παγκόσμιας τράπεζας και των λοιπών παρατρεχάνων, υπάρχει μια παλιά συνταγή. Η οργάνωση διαδηλώσεων. Μπορεί κανείς να θυμιθεί την απεργία των φορτιγατζήδων στη Χιλή του Αλιέντε. Οι άνθρωποι προφανώς είχαν αιτήματα. Την διαδήλωση όμως οργάνωσε η CIA. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης που οργανώθηκε από τα ΜΜΕ και πληρωμένους πράκτορες στη Βενεζουέλα όταν εθνικοποιήθηκε η εταιρεία πετρελαίου από τη κυβέρνηση Τσάβεζ.
Σήμερα διαβάζω στον τύπο ότι η Αμερικανική κυβέρνηση (με ότι αυτό σημαίνει) ετοιμάζει κονδύλιο εκκατομυρίων δολαρίων για σχετική προπαγάνδα στο διαδίκτυο προκειμένου να "αφυπνιστούν" οι λαοί και να εξεγερθουν, κατά περίπτωση βέβαια.

Για παράδειγμα, τα σημερινά γεγονότα στη Λιβύη, ένα καθεστώς που σίγουρα δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε πρότυπο ελευθερίας, ενώ είναι δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δα και τόσο τραγικά. Μερικές 100άδες ήταν οι διαδηλωτές, ούτε καν χιλιάδες. Δίκιο είχαν οι άνθρωποι βέβαια και καλώς έπραξαν. Εντούτοις το θέμα παρουσιάζεται στο διεθνή τύπο ως "επανάσταση". Να δούμε τι θα πουν τα γνωστά ΜΜΕ για τη δική μας διαδήλωση στις 23 του μήνα. Σίγουρα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί και να την παρουσιάσουν και ως "υποστήριξη" προς την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Ικανοί είναι.

GS

cynical είπε...

γεια σου GS

δεν εχω σαφη εικονα, δεν εχω ασχοληθει ακομα. Νομιζω οτι η εικονα θα ειναι καλυτερη τις επομενες μερες. Παντως φαινεται οτι η Υεμενη επιμενει. Επισης, στο Ιραν οι αντι-κυβερνητικες διαδηλωσεις επανερχονται. Σιγουρα εδω παιζει ρολο η Αμερικη. Γιαυτο κι εσπευσε να χαιρετησει τα τελευταια επεισοδια, τρελη απο χαρα.

Για τη Λιβυη, θα φανει. Αν και ο Κανταφι τα εχει καλα τωρα με τη Δυση.

Αυτο με την εντατικοποιηση της προπαγανδας των ΗΠΑ, το ακουσα. Αλλα προς τα που; Φοβαται μην ξεφυγουν και σηκωσουν κεφαλι ισλαμικα κομματα. Και τοτε το Ισραηλ θα βρεθει περικυκλωμενο.


δεν εχω εικονα της αντιπολιτευσης σε καθε χωρα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ το είπα: όταν έπεσε το πρώτο χαστούκι στην Τυνησία, μια πεταλούδα πέταξε και επιβεβαίωσε τη θεωρία του χάους.

TRASH είπε...

Νομίζω πως καλό θα ήταν να μην μερδεύουμε την Λιβύη με τους 400-500 διαδηλωτές και τους 0(!) νεκρούς με ό,τι συμβαίνει αλλού. Μπορεί ο Καντάφης να τα έχει βρει με τουε Αμερικάνους, αλλά δεν φημίζονται οι τελευταίοι πως συγχωρούν.
Για το Ιράν, να το στζητήσουμε κιόλας εάν έχει βάλει η cia το χεράκι της; Και εάν είναι πλειοψηφεία ή όχι οι "αντιΑχμαντινενζαντικοί" (ουφ το έγραψα!).
Νομίζω πως ό,τι συμβαίνει στις δύο παραπάνω χώρες μάλλον είναι ρελάνς των αμερικάνων για τα στηρίγματα που χάνουν στις υπόλοιπες, αν και θα δείξει καλό θα ήταν να επιφυλασόμαστε...

cynical είπε...

Δειμε,

πολυ μεγαλα φτερα ειχε αυτη η πεταλουδα, για να διασχισει τοσες χωρες...


Για να δουμε, που θα γεννησει νυμφες και που θα δωσει μονο καμπιες...

cynical είπε...

Trash,

ειναι ακομα αρχη για να βγουνε ασφαλη συμπερασματα.

Σχετικα με το Ιραν, ειναι φως φαναρι οτι οι ΗΠΑ κανουν δουλεια εδω και χρονια, καλλιεργώντας την ψευδο-φιλοδυτικη αντιπολίτευση. Αλίμονο. Το Ιραν ειναι η χαρα της CIA...

Για Λιβυη ειναι νωρις, αν και δεν βλεπω να υπάρχουν πολλες πιθανοτητες. Οι Λιβυοι δεν πένονται όπως αλλού. Έχουν τον τροπο τους με τα πετρέλαια και περα απο το αιτημα εκδημοκρατισμου, και ελευθεριων, δεν νομιζω να υπάρχει μεγαλη ανισοτητα στο εισοδημα οπως Αιγυπτο, για να τεθούν και τέτοια ζητηματα.

Η Αμερικη πιάστηκε στον υπνο με τις εξεγερσεις στον αραβικο κοσμο. Οπως παλιοτερα ειχε πιαστει στον υπνο και με την πτωση της πρωην ΕΣΣΔ.
Οι αμερικανοι θα πρεπει να δουνε σοβαρα τι τρεχει με τους κοπριτες των μυστικων υπηρεσιων τους. Για εντελώς αχρηστοι μου φαινονται.


Η Υεμενη εχει ενδιαφερον, γιατι κραταει μερες. Εκει λογω αλκαιντα η αμερικη πρεπει να εχει προσβασεις απο καιρο και να μπορει ως ενα βαθμο να ελεγξει την κατασταση.

Για να δουμε...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέψου την πεταλούδα που πετά στην Ιαπωνία και φέρνει καταιγίδα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη...

Ανώνυμος είπε...

cynical, είμαι ο Ανώνυμος που είχα γράψει στο προηγούμενο post αναφερόμενος στο περιοδικό Time (της 14 Φεβρουαρίου - του Βαλεντίνου!!!).

Στο τεύχος εκείνο παρατίθεται ένα διάγραμμα του "δείκτη αστάθειας" των χωρών της περιοχής, ο οποίος ορίζεται ως δύο διαστάσεων: συναρτήσει του επιπέδου διαβίωσης και της διεφθαρμένης διακυβέρνησης.

Βάσει αυτού, υπονοείται ότι μετά το Μπεν Αλι και το Μουμπάρακ, οι επόμενοι υποψήφιοι προς ανατροπή είναι οι της Υεμένης και του Σουδάν που είναι πάνω δεξιά στο διάγραμμα (οι ΗΠΑ θα έπιαναν την κάτω αριστερή γωνία).

Επίσης, στη σημερινή Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=252324) διαβάζω ότι:

"Η κα Κλίντον δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανούσε 25 εκατομ. δολ. φέτος σε πρωτοβουλίες σχεδιασμένες για την προστασία των μπλόγκερς και προκειμένου να τους βοηθήσει να υπερβούν τη φίμωση των κοινωνικών δικτύων σε χώρες όπως το Ιράν ή η Αίγυπτος όπου πρόσφατα επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να ματαιωθούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διακόπτωντας την διαδικτυακή επικοινωνία"

αλλά η Κίνα προειδοποιεί να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά των άλλων με πρόσχημα τις ελευθερίες του ιντερνετ.

Εκτός από το γνήσιο κοινωνικό εξεγερτικό στοιχείο που ασφαλώς υπάρχει, φαίνεται να παίζεται και ένα μείζονος κλίμακας γεωπολιτικό παιγνίδι που περιπλέκει την κατάσταση.

cynical είπε...

Aνωνυμε του Time του Αγ. Βαλεντινου!,

ετσι ειναι ακριβως. Μαλιστα το πρωι βρηκα και ανακοινωνση του πρακτορειου AP με το ιδιο περιεχομενο , δλδ επιθεση μεσω twitter.

O πινακας που παραθετω στο τελος, o shoe thrower index (!) ειναι απο BBC, αν και παρομοιο εχει και ο Economist.

Μεταξυ μας, τωρα λιγη προβλεπτικη αξια εχουν. Το ίδιο και οι προβλεψεις των μυστικων υπηρεσιων. Το εχουν δείξει αλλωστε.

Το κρισιμο σημειο ειναι το Ιραν. Ειτε θα το περικυκλωσουν, ειτε θα τους περικυκλωσει, εννοω το Ισραηλ. Αλλα το Ιραν παιζει και αλλο ρολο σε σχεση με την Ευρασια και τους δρομους των πετρελαιων. Εκτος απο Ιραν, πιστευω οτι οι αλλες εξεγερσεις ηταν απο τα κατω. Τουλαχιστον οι πρωτες πρωτες.
Στο Μπαχρειν, τωρα, που ειναι απεναντι απο το Ιραν η πλειοψηφια ειναι Σιιτες. Αλλα ο Καλιφα προσπαθουσε ν' αλλαξει το δημογραφικο πολιτογραφωντας Σουνιτες. Ως ενα βαθμο, γιαυτο και το ξεσπασμα. Των ΗΠΑ θα τους συνεφερε η αλλαγη αυτη, οποτε δεν βλεπω γιατι να υποκινησαν την εξεγερση.

nikos__alfa είπε...

Τα πράγματα στην Λιβύη έχουν πάρει άσχημη τροπή καλή μου Κυνική!

"Στη Λιβύη, οι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τους 173 τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (HRW). Πηγή σε νοσοκομείο στη Βεγγάζη που επικαλείται το Associated Press έκανε λόγο για 200 νεκρούς από την έναρξη των ταραχών.

Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, που πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων τους διαδηλωτές καθώς εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

To μεσημέρι της Κυριακής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πάλι πυρ στο πλήθος, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων των βίαιων γεγονότων των τελευταίων ημερών.

O συνολικός αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επίσημες Aρχές δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα."

Εν τω μεταξύ στην Τρίπολη διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Καντάφι!
Κιαυτό είναι το χειρότερο!