Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Greece, UN-CUT?


Η 26η Φεβρουαρίου έχει οριστεί σαν η μέρα μαζικής διαμαρτυρίας (Day of Action) τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ εναντίον των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, και εναντίον των μεγάλων και προστατευόμενων φοροφυγάδων των χωρών τους, η ασυλία των οποίων από τα club των πολύ-εκατομμυριούχων που τους κυβερνούν, τους έχει εξαγριώσει.


Η US-UNCUT στις ΗΠΑ στήθηκε ορμώμενη από το βρετανικό αντίστοιχο UK-UNCUT, που προηγήθηκε (Οκτώβριος 2010), και αμφότερες είναι κινήσεις από τα κάτω. Συγκεκριμένα η βρετανική ξεκίνησε, όπως λέει ο θρύλος, μέσα από ένα pub, από μια νοσοκόμα, έναν πυροσβέστη και έναν φοιτητή και με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης απλώθηκε σε 55 πόλεις σ’ ολόκληρη τη Βρετανία, βρίσκοντας τελευταία μεγάλη ανταπόκριση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.



Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι του UK-UNCUT;

1. Η Vodafon η οποία την έκανε με μικρά πηδηματάκια αποφεύγοντας να αποδώσει βεβαιωμένους φόρους 6 δις λιρών. Η υπόθεση είχε έρθει στα δικαστήρια και μετά από αναβολές επί αναβολών κερδήθηκε τελικά από το αγγλικό κράτος. Μπορεί να κερδήθηκε, αλλά πλήρωσε; Όχι φυσικά. Ο τωρινός υπουργός οικονομικών Osborne της έδωσε κάτι σαν αμνηστία. Η κατάληξη της υπόθεσης αυτής εν μέσω σκληρών περικοπών για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει από οργή.


2. Οι τράπεζες. Το ποσό διάσωσης με χρήματα των φορολογουμένων ανήλθε στο 1 τρις λίρες περίπου. Και τι έκαναν οι τραπεζίτες; Εξυπηρέτησαν τον μέσο πολίτη αντί για τους ζάπλουτους; ΟΧΙ. Μείωσαν τα bonus των στελεχών τους; ΟΧΙ. Μόνο για φέτος θα πληρωθούν γύρω στα 7 δις λιρών σε bonus, ποσό που αντιστοιχεί στο πρώτο κύμα περικοπών των δημοσίων δαπανών. Θεσπίστηκαν νέοι κανόνες, ώστε οι τράπεζες να μην καταρρεύσουν ξανά στο μέλλον; ΟΧΙ.


3. Ο Sir Philip Green. Who is Sir Philip Green? Πολύ-δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ο οποίος κατέχει μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στη Bρετανία, όπως το Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Burton, Miss Selfridge and British Home Stores. Τι φόρο απέδωσε για τις ποικίλες και κερδοφόρες δραστηριότητές του; Μηδέν. Γιατί; Διότι μεταβίβασε όλες τις μετοχές στη σύζυγό του η οποία κατοικοεδρεύει στο Μονακό.

Το πιο εξοργιστικό όμως απ’ όλα ήταν ότι η κυβέρνηση τον προσέλαβε σαν σύμβουλο για το πώς θα μειώσει με τον προσφορότερο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες, φυσικά και τους μισθούς!

Ενδεικτικά με τα 285 εκατομμύρια λιρών της φοροδιαφυγής του Sir Philip Green, θα μπορούσαν να πληρωθούν τα δίδακτρα 9,000 λιρών για 32,000 φοιτητές, καθώς και οι μισθοί 20,000 νοσοκόμων στο βρετανικό ΕΣΥ.


4. Tα μεγάλα supermarkets.



Ποιοι είναι οι στόχοι του US-UNCUT?

Στις ΗΠΑ σχεδόν τα 2/3 των μεγάλων εταιριών δεν πληρώνουν φόρους, χρησιμοποιώντας νομικά παράθυρα και φορολογικούς παραδείσους. Από το 2009, οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως Εxxon Mobil, General Electric, Bank of America και Citigroup από το $1 τρις που θα έπρεπε να είχαν αποδώσει στις ΗΠΑ, απέδωσαν τελικά ένα ολοστρόγγυλο ΜΗΔΕΝικό.


«Είναι ώρα να θυμώσουμε, να οργανωθούμε, και να χτίσουμε την αντίσταση στη λιτότητα. Θα βρεθούμε στους δρόμους!», είναι το κεντρικό σύνθημα ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού.

Επιπλέον στη Βρετανία η κίνηση UK-UNCUT έχει δημιουργήσει δική της λαϊκή επιτροπή, αντίστοιχη της Εφορίας, με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής.


Στα καθ’ ημάς:

Ποιοι είναι οι Μεγάλοι Φοροφυγάδες στην Ελλάδα; Οι γιατροί και οι δικηγόροι του Κολωνακίου είναι μόνο το προπέτασμα καπνού. Ποιοι είναι οι Αληθινοί Μεγαλο-Φοροφυγάδες; Πώς, πότε, πού, ΠΟΣΑ;

Ποιος ξέρεις, Πότε θα μάθουμε; Τι θα κάνουμε;

Μήπως ένα παράλληλο GR-UNCUT?


8 σχόλια:

SFILTROS είπε...

Εννοείται πως χρειάζεται μια δράση τύπου GR Un-Cut. Και μέσα από αυτή να απαιτήσει ο κόσμος τα αυτονόητα, σωστή φορολογία των πλουσίων, μείωση εξοπλισμών, φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας, έλεγχος περιουσιακών στοιχείων πολιτικών και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τώρα η κάθε θιγόμενη ομάδα λέει τα δικά της και βρίζει τους άλλους που τους ταλαιπωρούν με τις απεργίες τους. Και μια στις τόσες κάνουμε και μια γενική απεργία, η οποία είναι κυρίως καταγγελτική, και συνήθως πάει στο βρόντο. Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις με σαφή αιτήματα από όλες τις κοινωνικές ομάδες μαζί.

DaRkNezZ είπε...

Ο κόσμος θέλει να αντιδράσει αλλά δεν ξέρει πως. Η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΣΕ με τον πρασινοφρουρό κ. Παναγόπουλο δεν εμπνέει πλέον κανέναν. Βεβαίως, δεν έχουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή και δεν είναι ώρα να αρχίσουμε τις γκρίνιες γιαυτό και θα συμμετάσχουμε όλοι στη γενική απεργία στις 23.
Από την άλλη μικρές αυτόνομες δράσεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται όπως το κίνημα "δεν πληρώνω". Το πρόβλημα όμως παραμένει. Ο κόσμος θέλει να αντιδράσει αλλά δεν έχει τρόπο. Όποια δράση ή πρωτοβουλία υπάρξει πρέπει να έχει απλά-βασικά και θεμελιώδη αιτήματα κοινά για όλες τις κοινωνικές ομάδες που να μπορούν να αγκαλιάσουν όλο το κόσμο.

GS

cynical είπε...

Βασει του προσφατου φορολογικου νομοσχεδιου:

Οι χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν:

μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20% και

μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%.

Βέβαια το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%) αλλά αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Από την παρακράτηση θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης τουλάχιστον 2 χρόνια (πολυεθνικές που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα).

Έτσι, οι ξένοι μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιριών όπως η Coca Cola 3Ε, η Frigoglass και πολλές άλλες θυγατρικές πολυεθνικών δεν πληρώνουν φόρο επι των μερισμάτων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ξένα funds που είναι μεγαλομέτοχοι εισηγμένων και μη εταιριών.

Ανάλογο παράδειγμα έχουμε κι αλλού, όπως στη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, η γαλλική Vinci εισπράττει αφορολόγητο το μέρισμα σε αντίθεση με τις άλλες ελληνικές εταιρίες-μεγαλομετόχους που πληρώνουν τον φόρο.


Επίσης:

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής είναι πρώτα απ’ όλα οι τράπεζες, εφοπλιστές, μεγαλοεισοδηματίες, πολυεθνικές, off-shore εταιρίες, εκκλησία, κά. Το 2008 το σύνολο των λειτουργικών εσόδων των τραπεζών ανήλθε σε 9,5 δις € (ή 4% του ΑΕΠ), ενώ οι φόροι τους σε 369 εκατ.€ (ή 0,68% των συνολικών φορολογικών εσόδων). Από την άλλη οι έλληνες εφοπλιστές παρ’ ότι το 2010 ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του εμπορικού στόλου, με μερίδιο 16% και δεύτερη την Ιαπωνία με 15,7%, η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα το 2009 ανήλθε μόλις 12 εκατ.€, ενώ τον ίδιο χρόνο το κράτος είχε από τη χορήγηση «πράσινης κάρτας» στους μετανάστες έσοδα 50 εκατ.€.!!!

cynical είπε...

Δείτε ΕΔΩ σε χρονολογικη σειρα καραμπινατες φοροαπαλλαγες:



http://www.karios.gr/blog/2010/09/29/%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%B5-the-sequel/

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί να απορούμε; Τα οικονομικά ελλείμματα πάντα οφείλονταν στις φοροδιαφυγές του μεγάλου και του υπερθνικού κεφαλαίου.

de profundis είπε...

στην Ελλαδα ισχυει το Director's cut

Napo είπε...

Σωστο φορολογικο νομοσχεδιο ειναι καταρχας το δικαιο

Δεν μπορει καποιος που ειναι εργατικος να τιμωρηται και καποιος που ειναι τεμπελης να μην πληρωνει

Αρα καταρχας μιλαμε για καταργηση του ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ αναλογικου συστηματος

το 2ο ειναι πως ο κευνσιανισμος πεθανε πια
Αποδειχτηκε πως τα ορια που ειχε δεν μπορουσαν οι κυβερνησεις να τα τηρησουν και ετσι το σοσιαλδημοκρατικο συστημα και η φορολογια αυτου πολυ ευκολα ξεπερνα τα επιτρεπτα ορια και αποτυγχανει

Ποιο ειναι το σωστο επιπεδο φορολογιας

Αυτο το οποιο δεχεται καποιος να πληρωσει
Οτιδηποτε παραπανω ειναι υπερβολη και δεν πληρωνεται
Σε πρωτη φαση ερχεται η αρνηση
Σε δευτερη φαση ερχεται η εξοδος κεφαλαιων στην ελβετια
Σε τριτη φασε σε οφφσορε
Σε τεταρτη ερχεται η λαμογια

Η μονη λυση ειναι δικαιη φορολογια
Καταργηση φορολογιας επιχειρησεων
Μειωση φορων στο 15-20% για ολους
Καταργηση προοδευτικου συστηματος δικαιο συστημα 15-20 ΓΙΑ ΟΛΟΥς

Καταργηση φορου κληρονομιας


Για να λυθει το φορολογικο προβλημα πρεπει να επικρατησει η λογικη της οικονομικης επιστημης

Ολοι οι (σοβαροι) οικονομικοι επιστημονες γνωριζουν απο το πρωτο ετος πως για να αυξησεις τα εσοδα μειωνεις τους φορους και για να τα μειωσεις τους αυξανεις


Καποιος ειπε καποτε το 40% του τιποτα ειναι παλι τιποτα

Καποια στιγμη θα βαλουμε μυαλο

Unknown είπε...

^^
Οικονομικοί επιστήμονες...
Αααααααααχαχαχαχαχαχα!
Νά 'σαι καλά...
8)