Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επιχείρηση Φόβος



Σπάνια η κοινή γνώμη στρέφεται προς μια κατευθυνση από μόνη της, επειδή τάχατες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι έβαλαν κάτω τη λογική και την ίδια ακριβώς στιγμή αποφάσισαν ότι αυτό που ασπάζονται είναι η αλήθεια και το απολύτως ορθό. Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι η κοινή γνώμη δεν είναι χειραγωγίσιμη από αυτούς που λυμαίνονται τους επικοινωνιακούς διαύλους καθώς και την απαραίτητη ποσότητα χρήματος για να τους συντηρούν. Το έργο αυτό το βλέπουμε να παίζεται καθημερινά και στη χώρα μας από συγκεκριμένα συγκροτήματα, έντυπα και ηλεκτρονικά και όχι φυσικά με το αζημίωτο. Αλλά το θέμα μας είναι η ΗΠΑ. Το κίνημα του άκρως συντηρητικού, έως ακροδεξιού Tea Party δεν ανδρώθηκε μόνο από τον ιεραποστολικό ζήλο απλών και τίμιων μικροαστών, αλλά, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, από τον ιεραποστολικό ζήλο συγκεκριμένων συμφερόντων, και δη των πολυ-δισεκατομμυριούχων αδελφών Κοκ, οι οποίοι χρηματοδοτώντας το από το παρασκήνιο, το κατέστησαν δούρειο ίππο και διασπορέα των δικών τους απόψεων και επιχειρηματικών βλέψεων.


Πριν λίγες μέρες, στο τέλος Αυγούστου, ήρθε στη δημοσιότητα πολυσέλιδη έκθεση του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, ( Center for the American Progress), η οποία κάτω από τον τίτλο “Επιχείρηση Φόβος” καταγράφει και αποκαλύπτει μια προς μια τις πηγές χρηματοδότησης και ένα προς ένα τα think tanks και τα πρόσωπα τα οποία συγκρότησαν και στήριξαν μετά το 2001, την εκτίναξη της Ισλαμοφοβίας και της βιομηχανίας μίσους στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μικρή και καλά δικτυωμένη ομάδα στοχευμένης παραπληροφόρησης, η οποία με budget 40 εκατομμυρίων δολαρίων από επτά οργανισμούς, στους οποίους με διάφορους τρόπους βρέθηκαν μπλεγμένοι τόσο το Ίδρυμα Heritage, όσο και δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, κατάφερε, με επίκεντρο την πρόθεση ανέγερσης από τη μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Υόρκης, πολιτιστικού κέντρου λίγα τετράγωνα πιο μακρυά από το σημείο Μηδέν των Δίδυμων Πύργων, να αυξήσει το αντι-μουσουλμανικό αίσθημα και να εμπλέξει ολόκληρη την Αμερική σε μια ολέθρια διαμάχη για την ανέγερσή του. Τα αποτελέσματα της δράσης της ομάδας αυτής με τον προκλητικό τίτλο “Σταματείστε τον εξισλαμισμό της Αμερικής”, αποτυπώνονται όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, (ABC network), όπου το ποσοστό των αμερικανών με αρνητική γνώμη για το Ισλάμ βρέθηκε να εκτοξεύεται στο 49%, από to 39% που ήταν τον Οκτώβριο του 2002, αλλά και στην ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στους πρωτοστατούντες Pamela Geller και Robert Spencer, (αμφότεροι εμπρηστικοί bloggers και τόποι αναφοράς σιωνιστικών ομάδων, του Νορβηγού Anders Breivik, του Ολλανδού ρατσιστή βουλευτή Geert Wilders, καθώς και της υπόλοιπης οικογένειας της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς), από μεγάλα ακροδεξιά μέσα όπως η εφημερίδα New York Post και το κανάλι Fox News. Η προβολή δε και απήχηση που είχαν ήταν τόσο μεγάλη, ώστε όχι μόνο ο Spencer τσίμπησε και μια πρόσκληση από το πιο σοβαρό, υποτίθεται, CNN, αλλά ακόμα παραπέρα, ο ίδιος ο Ομπάμα αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να δηλώσει, με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα, την υποστήριξή του στην ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους-πολιτιστικού κέντρου.


Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου η υστερία για τους αμερικανούς μουσουλμάνους αντί να κοπάσει έχει ενδυναμωθεί. Απ' ακρη σ' άκρη, από το αγροτικό Τενεσί μέχρι την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη σημειώνεται έκρηξη εμπρησμών μουσουλμανικών τεμένων, παρατηρείται πολλαπλασιασμός εκστρατειών για τη διακοπή ανέγερσης νέων, οι μουσουλμανικές κοινότητες στοχοποιούνται σαν φυτώρια μελλοντικών τρομοκρατών, ενώ η παράκρουση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ψηφοφόροι στην Οκλαχόμα να ζητήσουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την κατάργηση της εφαρμογής του νόμου της σαρία, στην Αμερική φυσικά! Μέσα σ' αυτή την παραζάλη κυκλοφόρησαν και φήμες για την κρυφή μουσουλμανική ταυτότητα και πίστη του Ομπάμα, τις οποίες βρέθηκε να υιοθετεί ένας στους πέντε Αμερικανούς. Για τους πιο φανατικούς μάλιστα, ο Ομπάμα είναι το νόθο παιδί του Malcolm X, και πάει λέγοντας...


Αν και οι ομάδες αυτές άσκησαν μικρή επιρροή στις εκλογές του 2008, σήμερα μετά την επικράτηση των ρεπουμπλικανών στη Βουλή, και των πλέον ακραίων εξ αυτών στο δημόσιο λόγο, το δίκτυο φαίνεται να έχει αποκτήσει την κρίσιμη μάζα ώστε να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις προσεχείς εκλογές, φυσικά και με τη βοήθεια του Tea Party, με τους οποίους η ηγερία Σάρα Πέιλιν έχει συμπλεύσει σε αρκετές αντι-μουσουλμανικές εκστρατείες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Οι ρίζες της εκστρατείας έχουν πάει πολύ βαθύτερα, και πιάνουν μέχρι και τους νέους ρεπουμπικανούς υποψηφίους για την προσεχή προεδρία στις εκλογές του 2012.


Το καλό με την αμερικανική κοινωνία είναι η ύπαρξη αρκετών ανεξάρτητων και προοδευτικών ινστιτούτων, οργανισμών, κέντρων ή think tanks με σημαντικό ερευνητικό έργο και ακτιβιστική δράση, τα οποία αν και δεν μπορούν, λόγω δυσανάλογων πόρων να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην κεντρική πολιτική σκηνή και να επηρεάσουν εκβάσεις, εν τούτοις εκτελούν σημαντικό έργο με το να ρίχνουν άπλετο φως στους μηχανισμούς που κινούν τα νήματα και χειραγωγούν συνειδήσεις.

5 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Γράφεις προς το τέλος τού πολύ ενημερωτικού άρθρου σου:

"[...] ενώ η παράκρουση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ψηφοφόροι στην Οκλαχόμα να ζητήσουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την κατάργηση της εφαρμογής του νόμου της σαρία, [...]".

Εδώ κάτι δεν πάει καλά, νομίζουμε. Ο νόμος της σαρία δεν είναι μόνο ηθικός ή θρησκευτικός. Είναι και δικαιικός. (Ξέρεις, βέβαια, ότι η Σαουδική Αραβία είναι η κατ' εξοχήν ισλαμική χώρα όπου εφαρμόζεται με απόλυτη συνέπεια η σαρία...). Αυτό αλλάζει τα πράγματα. Δηλαδή, στα πλαίσια της αμφιλεγόμενης και σε πολλά σημεία προβληματικής πολυπολιτισμικότητας, θέλουμε και πολυδικαιικό σύστημα;


Τα λέμε

cynical είπε...

γεια σας Leftg700,

απ' ό,τι έχω καταλαβει, ο κρεττινισμος και ο βαθμος ισλαμοφοβιας εχει φτασει σε τετοιο σημειο, ωστε οι εν λογω τυποι να νομιζουν οτι κυβερνουν/θα κυβερνησουν οι μουσουλμανοι και οτι πρεπει να αποκλεισουν το γεγονος να εφαρμοστει ο νομος της σαρια. Στο δικαιο, φυσικα!

Αφου η κινηση "σταματειστε τον εξισλαμισμο της αμερικης" πραγματικα φυσαει.

Εμενα δεν μου φαινεται καθολου περιεργο που το πιστευουν. Εδω πιστευουν σε πολυ πιο απιθανα πραγματα.

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Οk, λύθηκε η παρανόηση. Στην οποία, για να τα λέμε όλα, έβαλες το χεράκι σου όταν έγραφες "[...] να ζητήσουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την κατάργηση της εφαρμογής του νόμου της σαρία, [...]".

Δεν ζητάς να καταργηθεί κάτι που δεν είναι θεσμισμένο, έτσι δεν είναι; (Εντάξει, είσαι των θετικών επιστημών. Ήταν ανάγκη να παίζεις ναυμαχία σε όλη τη διάρκεια της ώρας τής Γλώσσας; ;-) )


Τα λέμε

cynical είπε...

Φιλοι leftg700

το αρθρο απο το Tomdispatch που το αντεγραψε ελεγε επι λεξει

The frenzy has raged from rural Tennessee to New York City, while in Oklahoma, voters even overwhelmingly approved a ballot measure banning the implementation of Sharia law in American courts (not that such a prospect existed).

To παραθετω, οχι οτι εχει και καμια σημασια.

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Το ορίτζιναλ κείμενο είναι σαφές. Όμως εμείς γράψαμε το σχόλιο με βάση την απόδοση που έκανες.

Ξέρουμε την αφιλοκερδή προσφορά σου και δεν την υποτιμούμε ή, πολύ περισσότερο, παραγνωρίζουμε. Το ακριβώς αντίθετο!

Ο μοναδικός λόγος που τριτολογούμε(!) είναι για να εξηγήσουμε με κάθε σαφήνεια ότι το σχόλιο-απορία μας ήταν βάσιμο και όχι λόγια τού αέρα.


Τα λέμε :-)