Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κι αν γυρίζαμε την πλάτη στη Δύση;


Ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα! Τόνισε με στόμφο, και με τα σάλια να τρέχουν, το ευτραφές δουλικό, ελπίζοντας να βρει καταφύγιο στα τροφαντά της σκέλη, όταν έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα. Που δεν θ' αργήσει νάρθει, που δεν θ' αργήσουν ν' ανάψουν οι φωτιές στ' ανεραστα σκέλια.


Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς, που λέει κι ο λαός. Ποιοι είναι όμως οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι; Γενεές και γενεές μεγάλωσαν ακούγοντας πως η Δύση είναι καλή, και η Ανατολή κακή. Παρά ταύτα ο Έλληνας, μπορεί να κοίταζε προς το μέλι της Δύσης, όμως τη γλύκα την έπαιρνε πάντα απ' την Ανατολή. Με τα τραγούδια της και τις μουσικές της, με τους χορούς της, τα λουκούμια της, τους καφέδες της, τα σιρόπια της, τα ραχάτια, την ανθρωπιά της. Μια Ανατολή μπόλικη, και ανοιχτοχέρα, απέναντι στη δυσκοίλια και σφιχτοκώλα Δύση.


Πουλήσαμε την Ανατολή και μαζί μ' αυτή και την ψυχή μας. Φάνταξε απ' τα μπιχλιμπίδια και δες την τώρα πώς κατάντησε. Θηρίο, κι αιμοβόρο αγρίμι, παγιδευμένο στις φενάκες του και την οίηση του μυαλού του. Ανθρωποφάγος και στα συντρίμια.


Κι όμως δεν είναι αργά ακόμα. Η Έλλαδα έχει μια ωραία και “πλούσια” γειτονιά, που από κακές συμβουλές της γύρισε την πλάτη και την έκανε εχθρό. Αρνούμενη τη φύση της, δεκαετίες τώρα πάσχιζε να χωθεί στα κολλάρα και τα στενά ρούχα της Δύσης.


Ισως κερδίζαμε περισσότερα αν της στρέφαμε το πρόσωπο και της δίναμε το χέρι. Δυο φίλες ένθεν και ένθεν της ωραιότερης θάλασσας του κόσμου θα μπορούσαν να συναντιώνται το σούρουπο μεσοπέλαγα, να κουτσομπολεύουν, να κουτσοπίνουν και να σιγοτραγουδάνε τους ίδιους καημούς.


Κι αν ενώνανε μάλιστα τα βαπόρια και τ' αεροπλάνα τους, κάποιοι θα έχαναν για πάντα τον ύπνο τους. Και τα σκέλια τους θα έπαιρναν στ' αλήθεια φωτιά...


Υ.Γ. Ένα σχόλιο για την πρόσφατη επίδειξη δύναμης της Τουρκίας. Ας Υποθέσουμε ότι η Βίβιαν και η Πάολα είναι δυο κολλητές φίλες, και ότι η Πάολα έχει ένα γκόμενο τον Μήτσο. Η Πάολα κάποια στιγμή τα χαλάει με τον Μήτσο μετά από άγριο μαλλιοτράβηγμα και σκυλοκαυγά. Η Βίβιαν, δεν χάνει καιρό και την άλλη μέρα πάει και τα φτιάχνει με τον Μήτσο και ορίζουν μάλιστα και αρραβώνα. Εσείς αν ήσασταν η Πάολα, πείτε μου πώς θα αντιδρούσατε;

29 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

και η Ανατολή ειναι μια προβολή Της Δυσης ...Φυσικά να κοιταξουμε και προς την Ανατολήεχοντας ομως υποψη οτι αυτο που βλεπουμε το βλέπουμε παλι στερεοτυπικά οπως βλεπαμε και βλεπουμε τη Δυση .. Τι ειναι Δυση; Εμεις ειμαστε Δυση . Τι ειναι η Ανατολή; Εμεις ειμαστε η Ανατολή .. Καθρεφτακια βλέπουμε και δεν αναγνωριζουμε τον εαυτό μας .

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική και η αποτίμηση των ευκαιριών που δίνουν οι σχέσεις με τους γείτονες μας με στόχο την δραστική μείωση των εξοπλισμών και την παράλληλη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων και του μεσογειακού περιβάλλοντος

http://e-cynical.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πολιτισμικός (άρα και πολιτικός) καταλύτης δημιουργικής συμπόρευσης αυτής της μετα-βυζαντινής Ανατολής (υπό τη Νεο-οσμανική ηγεσία) με τη μετα-ρωμαϊκή Δύση (υπό την ηγεσία των Βρυξελλών). Η Δύση διεκδικεί τη συνέχεια του αρχαιοελληνικού κληροδοτήματος, η Τουρκία τη συνέχεια του Βυζαντίου. Η υπαγωγή του σημερινού Ελλαδισμού υπό την οθωμανική επιρροή με παράλληλη τη μετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επανέλθει, με ενεργό μετοχή, στο ιστορικό γίγνεσθαι ο Ελληνισμός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_06/09/2009_328243

Θανασης Ξ. είπε...

Ποιός να γυρίσει την πλάτη στη Δύση βρε cynical; Ο Giorgakis ??....

(καλημέρες)

cynical είπε...

βρε θαναση,

μονο ο γιωργακης κατοικει σ' αυτη τη χωρα; Κι επιπλεον, απ' ότι ακουω η κυρια Αντα εχει αρχισει ηδη να πακεταρει τα απαραιτητα.

Τωρα που ολα γυριζουν, ας ξαναδει κι ο καθενας απο μονος του, το που νομιζει οτι τραβαει η καρδια του.

Ανώνυμος είπε...

" Αυτο που γνωριζομε σημερα ως "Ευρωπη" ,ειναι μια πλανωμενη ιστορικη και πολιτικη αοριστολογια,η οποια προυποθεση της εχει ενα μονο και καθολου αυτονοητο δεδομενο' οτι οι εκτρωματικες "ισσοροπιες" που επετευχθησαν καποτε (το 1845) στον μεσογειακο χωρο και δημιουργησαν -παγιουμενες μεσω αυτων-τους δυο παγκοσμιους πολεμους ,θα διαρκεσουν επ'απειρον . Η ολη πολιτικη υπαρξη της Ευρωπης και της "δυσεως" γενικωτερα ,στηριζεται σε ενα και μονο γεγονος' στην εκβαση του κριμαικου πολεμου . Μπορει κανεις να φαντασθη πολιτικην υπαρξη του δυτικου κοσμου χωρις τις τρεις χωρες ' την Ελλαδα ,την Τουρκια και την Αιγυπτο? Οι τρεις αυτες χωρες ,που ισοδυναμουν γεωπολιτικως μ'αυτο που λεμε "ανατολικη μεσογειο" , κρατουν,μονες αυτες, το συνολο των "διεθνων σχεσεων" .
Τελικως η "δυση" πουθενα αλλου δεν στηριζεται στον εν λογω χωρο.
Μοιαζει λοιπον τελειως αυτονοητο ,οτι καμμια συζητηση δεν πρεπει να υπαρχει επι των θεματων τουτων.
Η μονιμως καταβαλλομενη προσπαθεια δεν εγκειται μονο στην δια της "ιστοριογραφιας" παρασιωπηση και αλλοιωση των εννοιων ,αλλα- κυριως -στην οσο το δυνατον απωθηση απο την κοινη συνειδηση παντος εστω και ιχνους σχετικου προβληματισμου .
Αλλα τα πραγματα δεν παυουν να εχουν τις συνεπειες των .
Επειδη καθε νεα περι πολιτικης και ιστοριας αποψη οφειλει αναγκαστικως να εκκινη απο την εμπραγματον φυση των προβληματων , γι' αυτο και δεν κατεστη δυνατον, δεκα περιπου χρονια απο της μεγαλης τροπης των καιρων μας , να υπαρξη κατι (μια αποψη ,μια νεα ιδεα-και πολυ λιγωτερο καποιο οραμα) απο την ιστοριογραφικως λαλιστατην κατα τα αλλα "Ευρωπη" .
Και ουτε προκειται να υπαρξη επι οσον χρονο τα μεσογειακα προβληματα παραμενουν στασιμα.
Διοτι η φυση ωρισε καμμια εννοια Ευρωπης να μην ολοκληρουται ανευ του μεσογειακου χωρου- της μονιμου αυτης μητρας του πολιτιστικου γιγνεσθαι.
Τελικως η "Ευρωπη" (συμποσουμενου σε τουτο της ανακαλυψεως της Αμερικης , της magna carta , της Αναγεννησης , του διαφωτισμου , της Μεταρρυθμισης και παντος αλλου σχετικου) ευρηκε διιστορικως την εξισωση' ((πρωτες υλες-βιομηχανικα προιοντα-ντοματες )).
Δεν χρειαζεται ιδιαιτερη φιλοσοφικη καταρτιση , για να καταλαβη κανεις τον ολικως παραλογο και βαθυτατα αντιανθρωπινο χαρακτηρα αυτης της εξισωσης ' ο μεσος ορος λειτουργει εις βαρος του πρωτου , που αποτελει προυποθεση για τον τριτον . Δηλαδη , οπωσδηποτε κι΄αν νοηθη λειτουργουσα η εξισωση και οσο πιο πολλα τα βιομηχανικα προιοντα , τοσο πιο λιγες οι ντοματες .
Με λιγα λογια , η πολιτιστικη συνεισφορα της "ευρωπης" στην ιστορια της ανθρωποτητας συνισταται στην ολικην υπονομευση της εμβιου υπαρξεως , του ανθρωπου συμπεριλαμβανομενου.
Αν ενα κακο η ανεπιθυμητο αποτελεσμα προυποθετη ενα συνολο εσφαλμενων ιδεων , τοτε πρεπει να καταλαβωμε οτι η παραπανω εξισωση ειναι μια ιστορικη παγιδα που καθε αλλο παρα σε ιδεες στηριζεται .
Το διαπιστωνομε αυτο καθε μερα , ακουγοντας μονιμως την λεξη "αναπτυξη" ...

not_me είπε...

καλημερα cyn,

ετσι και αλλιως οποιος εχει ταξιδεψει στην ευρωπη καταλαβαινει στα πρωτα 10 λεπτα οτι εμεις ΑΝ κα ανηκουμε καπου (γιατι εγω εχω καταληξει οτι τελικα ειμαστε μια κατηγορια μονοι μας,εχουμε παρει τα αρνητικα απο παντου) ανηκουμε στην ανατολη.Τουλαχιστον ας στραφουμε στο τραπεζικο συστημα τους (ισλαμικο) , αλλα επειδη ειμαστε και τζογαδοροι (ενα απο τα αρνητικα που εχουμε παρει απο την δυση) ουτε αυτο θα κανουμε ποτε...

χαιρετω

Ανώνυμος είπε...

Το δίλημμα "Δύση ή χάος" τέθηκε με την έναρξη της Επανάστασης και ήταν 100% πλαστό. Ήθελε να πολώσει και να επιτύχει την εσωτερική σύγκρουση, πράγμα που δεν ήταν δύσκολο, γιατί υπέβοσκε η αντίθεση "υποταγή στη δύση ή ανεξαρτησία και συνύπαρξη με τη δύση;". Το τελευταίο, ήταν η συνέχεια του εθνικού ελληνικού ζητήματος στα όρια του πολυεθνικού κράτους της Κων/πολης και του σχίσματος με τη Δύση. Άρα, αν έχουν έτσι τα πράγματα, το ζήτημα είναι πολύ παλιό, και όχι τόσο προφανές, όσο φαίνεται με μια επιπόλαιη ματιά.

Οι συκοφάντηση και η πλαστή ονομασία "Βυζάντιο", η ονομασία "Γραικοί" και η περίεργη πολιτική αντιπαλότητα των Φράγκων που εκφράστηκε στο θρησκευτικό δόγμα πριν από 1200 χρόνια, έρχονται να δέσουν με τη νεότερη συκοφάντηση (επί διαφωτισμού) του Bas Empire, με την υπερπροβολή του "προοδευτικού" αθεϊκού κράτους των Ιακωβίνων και με την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου πολυεθνικού χριστιανικού κράτους της Κων/πολης που έγινε τελικά, "Βαλκάνια". Στο κράτος αυτό όλα έδειχναν ότι θα μεγαλουργούσε ο ελληνισμός, που ήδη στο 18ο αιώνα είχε απογειωθεί (πνευματικά-εμπορικά) σε Αυστροουγγαρία και Ρωσία.

Αποτέλεσμα της έξωθεν αντίδρασης που παρεισέφρησε στις δικές μας αδυναμίες μέσω εκβιαστικών διλημμάτων: η δημιουργία ενός ελληνικού κράτους μέσα από "εμφύλιους", που παρέκαμπτε το άμεσο παρελθόν, πηγαίνοντας απευθείας στο απώτερο, αρχαίο. Οι οθωμανικές δομές έμειναν, αφού οι νικητές και οι εντόπιοι διαχειριστές δεν είχαν κανένα λόγο να τις ανατρέψουν, ενώ η μάζα προσπαθούσε να επιβιώσει και να καταλάβει τι γίνεται, βιώνοντας τη φεουδαρχία και το πελατειακό κράτος μέσα από τις δυτικές φανφάρες και το δυτικό ψευτοένδυμα.

Προφανώς και φταίμε, όμως για πολλούς δεν είναι εμφανές το "πού ακριβώς", ούτε όμως είναι εμφανής ο πραγματικός εχθρός.

Το ερώτημα στον τίτλο αγαπητή cynical δείχνει προς αυτή τη δυσκολία: να εξετάσουμε την περίπτωση ο εχθρός να βρισκόταν μέσα στη "Δύση" (σήμερα πια παντού) και η δυτική κοινωνία που δεν ήταν εχθρός, να είχε υποταχθεί σ' αυτόν προ πολλού. Ποιος αρχικά πυροδότησε τις αντιθέσεις ανατολής-δύσης σε ιδεολογικό επίπεδο; Τελευταίο: Τι διαφορά έχει ο δυτικός μεσαιωνικός άνθρωπος, ο υποταγμένος στο φράγκικο φεουδαλισμό από το σημερινό Γερμανό, αναγνώστη του Focus; Ότι ο δεύτερος έχει περιθώρια κατανόησης και αντίδρασης (εξ ου και η πλύση εγκεφάλου που υφίσταται).

Unknown είπε...

Εεεε λοιπόν, Πάολα δεν είμαι, αλλά αν το αντίστοιχο γινόταν μεταξύ 2 αντρών και μιάς γυναίκας, θα ευχαριστούσα και θα συμπονούσα τον φίλο μου που την πήρε από μένα!!!

:ppp

Τί μας διδάσκει αυτό άραγες;

(Χρειάζεται και λίγο χιούμορ η εποχή...)

markos είπε...

Σαν πνεύμα σκανταλιάρικο, πικάντικο, αντιρρησιακό, γράφω πολλά ναι!
Στην πραγματικότητα όμως, θα ήθελα πολύ να σε παρακολουθούσα σε μάθημα Φυσικής με την μαντήλα σου.
Και τι δεν θα έδινα!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι Τούρκοι σταματούσαν λεωφορεία στο Τουρκικό Κουρδιστάν και εκτελούσαν χωρίς κανένα δισταγμό τους επιβαίνοντες. Και σήμερα πάνε και βομβαρδίζουν το βόρειο ΙΡΑΚ.

Εγκληματίες πολέμου είναι με σημαία και κρατική υπόσταση.

Οι φυλακές τους είναι ακόμη γεμάτες από κομμουνιστές και κούρδους αντάρτες.

cynical είπε...

γεια σου rider,

σωστα ολα αυτα, αλλά όταν συμμαχεις με καποιον σκεφτεσαι γεωπολιτικά κυριως. Το ισραηλ που προσφατως συμμαχησαμε, εχει καλυτερα διαπιστευτηρια;

Greek Rider είπε...

Cynical το κακό του πρόσωπο το Ισραήλ δεν το έχει δείξει ενάντια στην Ελλάδα αλλά ενάντια σε άλλους, συμμαχήσαμε με τον έναν από τους δύο νταήδες της γειτονιάς για να μην φάμε ξύλο και από τους δύο.

Αντίθετα η Τουρκία το κακό της πρόσωπο το δείχνει κυρίως ενάντια σε εμάς, εναντίον μας έχει κάνει εισβολή και κατοχή στην Κύπρο (παρόλο που εμείς φταίγαμε), εναντίον μας έχει υπερεξοπλιστεί, εναντίον μας έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες αποβατικά σκάφη και πλωτές γέφυρες για τον Έβρο, γραμμή παραγωγής F-16, τον 6ο πιο υπερεξοπλισμένο και πολυάριθμο στρατό στον κόσμο.

Όταν η στρατιωτική δύναμη ξεπερνάει ένα οριακό κρίσιμο σημείο μεγέθους τότε πρέπει να χρησιμοποιείται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ακόμη και σε εικονικούς εχθρούς όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

Αν δεν την χρησιμοποιήσουν γεωπολιτικά δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση των χρημάτων τους και έτσι χάνουν τρελά ποσά.

Όταν είχαν πρωτοφτιάξει την αόρατη φρεγάτα την είχαν στείλει έξω από το σπίτι του Καραμανλή στην Ραφήνα και τον σημάδευε την ώρα που κοιμότανε. Γι' αυτό κυρίως το έβαλε στα πόδια ο Καραμανλής.

Γι' αυτό λέω ότι τώρα ζορίζονται οι Τούρκοι γιατί όλα αυτά που θα έπαιρναν δια της τρομοκρατίας μας αυτοί, τώρα τα υποθηκεύσαμε στους δυτικούς....

Άλλο ο ακτιβισμός και άλλο η αναγκαστική στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ την στιγμή που μας απειλούν με τον πιο άμεσο τρόπο με πόλεμο.

Τώρα την δεν πήγε καλά με εμάς και φτάσαμε εδώ που είμαστε είναι μεγάλη συζήτηση.

cynical είπε...

Rider,

εχω την εντυπωση οτι ειναι καπως αλλιως τα πραγματα. Οι τουρκοι δεν πηγαν στην Κυπρο επειδη ειχε πιο καθαρο αερα. Εμεις τους φεραμε εκει. Και τωρα τα νταηλικια στην κυπρο, δεν θα υπηρχαν αν δεν προκαναμε να κανουμε κουμπαριες με το ισραηλ.

Πιστευω οτι ο εξ ανατολων κινδυνος ειναι παραφουσκωμενος, για ευνοητους λογους.

eApenanti είπε...

Greek Rider καλησπέρα,

Μην ξεχνάς - αν μιλάμε για Κύπρο, Πόντο, Πόλη, Σμύρνη - πως οι κατά τόπους ελληναράδες-πράκτορες τύπου ΕΟΚΑ Β! και Γερμανό Καραβαγγέλη όπλισαν τον τουρκικό εθνικισμό με τα γνωστά επακόλουθα.

alexeyev είπε...

Άσε με να χτίσω στο μισό οικόπεδό σου και μετά κέρασέ με και καφέ.
Αυτά που πουλάς, δεν τα αγοράζει πλέον κανείς.

Ξερόλας είπε...

Το κακό είναι πως θα μας γυρίσει κι' εκείνη (η Δύση) την πλάτη...

Greek Rider είπε...

Μα καλά αφού το έγραψα και εγώ: "...εναντίον μας έχει κάνει εισβολή και κατοχή στην Κύπρο (παρόλο που εμείς φταίγαμε)...".

Το ξέρω ότι εμείς φταίγαμε τότε και το έγραψα. Άλλο όμως τότε και άλλο τώρα!

Σήμερα όμως η Ελλάδα ακολούθησε μέχρι τώρα ακριβώς την αντίθετη στρατηγική προσπαθώντας να προωθήσει την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου κτλ.

Και συμφωνούσα με αυτή την πολιτική.

Μετά όμως η Τουρκία είπε ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται ΑΟΖ και οι συνομιλίες διεκόπησαν όταν την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι έλεγαν ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ έστελναν τα F16 πάνω από την Ακρόπολη.

Πιστεύω ότι η ιστορία με το Ισραήλ ήρθε ακριβώς λόγω της εξαιρετικής προκλητικότητας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο εκβιασμού ενώ εμείς δείξαμε κάθε καλή διάθεση και κάναμε κάθε βήμα υποχώρησης που θα μπορούσε να γίνει.

Όταν όμως μιλάς με κάποιον και καθώς μιλάτε σε απειλεί με πόλεμο ευθέως (ΠΡΟ ΙΣΡΑΗΛ εποχή) τότε λες κάτσε γιατί εδώ κάτι γίνεται: και μαλάκας και δαρμένος;

Δηλαδή να ακολουθείς την παρελκυστική πολιτική του συμβιβασμού+κατευνασμού (ξαναλέω καλώς το κάναμε αυτό) και παρόλα αυτά να σε απειλούν με άμεσο πόλεμο τότε είναι σαν να έχεις χάσει έναν πόλεμο και χειρότερα.

Και για να μην νομίζει κανείς ότι είμαι "τουρκοφάγος" σας λέω ότι είμαι από τους πρώτους που έχουν τολμήσει δημόσια να γράψουν για τα άδικα που έχουμε σε σχέση με την Τουρκία και τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και από τους πρώτους που χάρηκα για την πολιτική προσέγγιση που επιχειρήθηκε αλλά και για την προοπτική συνεκμετάλλευσης των πάντων.

Τα πράγματα όμως τα τελευταία 3 χρόνια (από τον Δεκ 2008 και μετά) έχουν ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου και για κάποιον λόγο οι Τούρκοι έχουν κλιμακώσει αγρίως την επιθετική συμπεριφορά τους.

Και αυτά δεν έχουν δει επαρκώς το φως της δημοσιότητας.

Θυμίζω ότι όταν ο ΓΑΠ πήγαινε πριν λίγους μήνες προσκεκλημένος του Ερντογαν στο Ερζερούμ πέρασαν τα τουρκικά μαχητικά τόσο κοντά του που κούνησαν το αεροπλάνο του.

Δηλαδή ο Έλληνας πήγαινε να διαπραγμετευτεί με κατεβασμένο κεφάλι και αυτό δεν τους έφτανε, ήθελαν να είναι τρομοκρατημένος. Αυτό σας φαίνεται επιθετική πολιτική της Ελλάδας;

Συνεργασία με το όπλο στον κρόταφο πρώτη φορά βλέπω.

Chrys είπε...

Chryscommentaries.blogspot.com

Μια ανεξάρτητη, υβριδική ταυτότητα για εμάς τους έλληνες θα ήταν κάτι το ευκταίο. Άποψή μου, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα πάσχουμε ακριβώς από το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζετε εσείς. Πάσχουμε από υπερβολική προσκόλληση στην Ανατολή ή μάλλον – για να το θέσω πιο σωστά – πάσχουμε από υπερβολική προσκόλληση στην κακή πλευρά της Ανατολής. Το κράτος δικαίου, η ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, η εξασφάλιση checks and balances μεταξύ των εξουσιών, σε όλα αυτά τα καθαρά δυτικά στοιχεία, υστερούμε πάρα πολύ. Σε ό,τι αφορά τώρα αυτό που λέτε για τη γειτονιά μας, όντως καλό θα ήταν να νοιαστούμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με τους λαούς που μας περιβάλλουν.

Rodia είπε...

Εχω την εντυπωση πως προκειται για συνεννοηση μεταξυ τους.. δε γινεται ξαφνικα να γινουνν εχθροι δυο κολλητοι φιλοι που μεχρι χτες τά'πιναν στα ουζερι.. Εμεις απλώς βρισκομαστε καπου εκει κοντα και καλυτερα να σφυριζαμε αδιαφορα παρα να εμπλακουμε στα κολπα τους.. Ουτε δυση ούτε ανατολη.. αυτα ειναι έντεχνα δημιουργηματα.. Νομιζω, δλδ

Νοσφεράτος είπε...

Τα πράγματα όμως τα τελευταία 3 χρόνια (από τον Δεκ 2008 και μετά) έχουν ξεφύγει εντελώς ''

θυμιζω οτι λιγο πριν Τον Δεκεμβρη ειχαμε εκεινο το εντελώς μυστηριο ταξιδακι αστραπή του Καραμανλή στη Τουρκια

Ανώνυμος είπε...

το θεμα ειναι οτι δυστυχως οι δυτικες αντιληψεις περι κυριαρχιας επι της φυσης κλπ εχουν επικρατηση και στην ανατολη.

markos είπε...

Και αν χωρίζαμε την Ελλάδα σε ανατολική και δυτική?
Αγαπητή , υπάρχει και αυτή η λύση.
Οσοι επιθυμούνουν πειθαρχία και δουλιά, έρχονται σε μας προς τα δυτικά.
Οσοι επιθυμούν ραχατηλίκι και την Ελλάδα που χάσανε, πηγαίνουν ανατολικά.
Απλό!

Ανώνυμος είπε...

ο Σ.Χαντινγκτον στο βιβλιο του " Η παλη των πολιτισμων" λεει ξεκαθαρα οτι η Ελλαδα δεν υπαγεται στον κυκλο του δυτικου πολιτισμου και οτι η ενταξη και παραμονη της στην Ευρωπη συνιστα ανωμαλια , ομως δεν λεει οτι δεν επελεξε η Ελλαδα την υπαγωγη της στην Δυση αλλα η ιδια η Δυση την Ελλαδα και γενικωτερα τα βαλκανια με την κατασκευη των "εθνικων κρατων" τυπου ελλαδας προκειμενου να εξασφαλιση την ανατολικη μεσογειο .

Νοσφεράτος είπε...

Υ.Γ. Ένα σχόλιο για την πρόσφατη επίδειξη δύναμης της Τουρκίας. Ας Υποθέσουμε ότι η Βίβιαν και η Πάολα είναι δυο κολλητές φίλες, και ότι η Πάολα έχει ένα γκόμενο τον Μήτσο. Η Πάολα κάποια στιγμή τα χαλάει με τον Μήτσο μετά από άγριο μαλλιοτράβηγμα και σκυλοκαυγά. Η Βίβιαν, δεν χάνει καιρό και την άλλη μέρα πάει και τα φτιάχνει με τον Μήτσο και ορίζουν μάλιστα και αρραβώνα. Εσείς αν ήσασταν η Πάολα, πείτε μου πώς θα αντιδρούσατε;
---------------------
εδω αγαπητη μου εχουμε τις εξής εκδοχές εκδοχές α) ο Μητσος ειναι κελεππουρι οποτε καλά εκανε η Βιβιαν και δε πα να σκασει απο το κακό της η Παολα

β) η βιβιαν ειναι πολύ συναισθηματική και σου λεει '' Αν τον θελει τον Μητσαρα τοσο πολύ η Παολα εγω δεν θα χωθω αναμεα να γινω ανυτροχωριστρα .. Ετσι αφηνει την Παολα να τα ξαναφτιαξει με τονΜητσαρα κι αυτή μενει γερονοτοκόρη ενώ καποια στιγμή αργοτερα η Παολα και ο Μητσαρας ομου της περνουν την περιουσια της συναισθηματικιας της Βιβιαν
γ) Η Βιβιαν τα φτιαχνει μεν με τον Μητσαρα αλλά επειδή εχει και την καταλληλη πουτανια καταφερνει να ταχει και καλά με την ΠΑΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟς ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ..
δ)η Βιαβιαν τα φτιαχνει και με τον Μητσαρα αλλά και με την Παολα και την καταβρισκουνε οι Τρεις τους ...

Κώστας.Κ είπε...

Βρε συ Νοσφεράτε από φαντασία σκίζεις.
Αλλά για να έρθουμε στο θέμα μας, έχω να ρωτήσω δύο πράγματα.
Πρώτο, γιατί όλοι σας αναφέρεστε στην Ανατολή και εννοείτε την Τουρκία ; Είναι νομίζετε συγκρίσιμα μεγέθη Ευρώπη ή Δύση και Τουρκία ; Εξάλλου, η Τουρκία που νομίζετε ότι ανήκει αν όχι στη Δύση ; Αναρωτηθήκατε μήπως η σχετική αυτονομία και ο περιφερειακός ηγεμονισμός που αναπτύσσει τελευταία στην περιοχή δεν είναι παρά μία εναλλακτική προσπάθεια ελέγχου της Μ.Ανατολής από την Δύση λόγω των νέων επαναστατικών συνθηκών και της τάσης εκδημοκρατισμού που απλώνεται παράλλληλα με την απομόνωση του Ισραήλ ;
Αποκλείεται η συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ Κύπρου με το Ισραήλ να είναι το πράσινο φως για τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και τελικά την αναγκαστική συνεκμετάλλευση του με την Ελλάδα ;
Όταν μιλάνε για Ανατολή στο μυαλό τους έχουν την Κίνα και την ΝΑ Ασία που είναι ότι πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο μέρος του παγκόσμιου καπιταλισμού υπάρχει σήμερα.
Αυτή η Ανατολή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζεστε. Είναι η Δύση στην πιο ανάλγητη και άγρια της μορφή..

Νοσφεράτος είπε...

εδω και καμμια 20 χρονια τουλαχιστον Δεν υπάρχει... Ανατολή και ..Δυση .. Ολα ειναι Δυση με την εννοια οτι οι παλιες παραδοσιεκές -προνεωτερικές κοινωωνιες που συμβατικά αποκαλουσαμε Ανατολή εχουν παψει να υπάρχουν.. Αν υπάρχει ακομα εκει παραδοση ειναι παραδοση προς πώληση , παραδοση Φολκλορ , δηλαδή προς πώληση η Τουριστική αξιοποιηση ..
Τωρα υπάρχει και μια αλλη εννοια για την Αντολή .. Αυτο που λέγαμε παλια ..''ΑΝΑΤΟΛΙΚΈς ΧΩΡΕς '' Η αΝΑΤΟΛΙΚΉ εΥΡΩΠΗ '' εννοοωντας τις χωρες του Υπαρκτου Σοσιαλισμου..Αυτο εχει παψει να υάρχει αλλά επιδή σημερα -περισσοτερο απο ποτε Στριμωγμένοι - ψαχνουμε για τον αντικαταστατη του ..Ψαχνομαστε Γενικώ ς για Ανατολή ..
Δυστυχώς η Ανατολή μας τελειωσε ..
Και φυσικα συφμωνω με τον Κωστα Κ .. Η Τουρκια ιαν ειναι ..Δυση
---------------
μια αλλη παρατηρηση

αφορά την Δυση .. Ε και η Δυση μας τελειωσε . Το τελευταιο νοημα πουπηρε η Δυση ηταν σε αντιθεση με την Ανατολικκή Ευρωπη του υπαρκτου σοσιαλισμου ..Επεσε ο Υπαρκτος επεσε και η Δυση ..
Θυμαστε το ..''ελευθερο Δυτικο Βερολίνο; ε τωρα ειναι σκετα Βερολινο..

Xavier είπε...

Φοβάμαι ότι το έχουμε χάσει ομάδικώς...

Ανώνυμος είπε...

700.000.000 ανδρες θα χαθουν στον Γ παγκοσμιο πολεμο [οι περισσοτεροι δυτικοι αλλα και Τουρκοι] και τα γεγονοτα πλησιαζουν μετα την ακυβερνησια που θα προκυψει μετα τις εκλογες.Οποτε δεν θαχει καμμια σημασια προς τα που θα παμε, θα αναδυθουμε παλι μονοι μας απο τα ερειπια.Η Δυση θα γλυφει για πολλα χρονια τις πληγες της η δε Τουρκια θα εξαφανιστει.Οσο για την Αμερικη θα αποδεκατιστει.[προφητειες γεροντος Ιωσηφ Βατοπεδινου σε περιληψη].