Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σημάδια Πτώσης


O Paul Kennedy, στο ιστορικό βιβλίο του, "The Rise and Fall of the Great Powers", αναλύοντας τις οικονομικές αλλαγές και τις στρατιωτικές συγκρούσεις από το 1500 ως το 2000, καταλήγει στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, ότι όταν μια χώρα ή αυτοκρατορία αρχίζει να εξοπλίζεται και να μαζεύει πολεμοφόδια σαν τρελή, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά βαθιάς παρακμής και επικείμενης πτώσης.


Η βιάση με την οποία ο Βενιζέλος ανακοινώνει και σωρεύει μέτρα, δεν αποτελεί παρά σημάδι της επικείμενης πτώσης αυτού, της κυβέρνησής του, της χώρας του.


Αυτό λέει η ιστορία...


16 σχόλια:

Dyer είπε...

Έχει τρελαθεί τελείως; κάθε οικογένεια πρέπει να έχει ένα λογιστή και ένα ταμεία.
Κάποιος να τον μαζέψει.
Κάτι ληγμένο παίρνει!

cynical είπε...

Nα σου πω Dyer,

οσο πιο πολλα και παραλογα μετρα βλεπω να παιρνονται, τοσο πιο πολυ χαιρομαι.

Γιατι επιταχυνουν το τελος τους...

Gryzor είπε...

Σίγουρα ΔΕΝ θα ηθελα να είμαι φοροτεχνικός αυτόν τον καιρό, θα είχα χάσει όλα τα μαλλιά μου.

Άσχετο ελαφρώς, αλλά το εξώφυλλο που πόσταρες πιο πάνω είναι από την ταινία του βιβλίου Collapse, ίσως (ελπίζω να διαψευστώ...) το πιο σημαντικό βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ, αν και δεν συμφωνούσα με όλα (και το διάβασα και στο γαμήλιο ταξίδι μου ο αθεόφοβος...).

cynical είπε...

gryzor,

μου αρεσε η εικονα. Νομιζω οτι ταιριαζει με την κατασταση, οχι μονο η λεξη αλλα και το εικαστικο περιβλημα.

Δεν γνωριζα ουτε την ταινια, ουτε το βιβλιο. Το εψαξα και φαινεται ενδιαφερον. Θα υπαρχει σιγουρα και στο youtube.

Ελπιζω, ο γαμος σου να μην εγινε collapsed!

Ευτυχως τα μαζεψαν για φετος με τις αποδειξεις. Αν και δεν πιστευω οτι θα εφταναν ως το Μαιο που κανουμε τις δηλωσεις. Οσο για του χρονου, το τοπιο θα ειναι εντελως διαφορετικο, κι αυτοι σε καμια φυλακη.

Tic Tac είπε...

Το θέμα βρε κυνική είναι πόσους θα πάρουν κάτω μαζί τους. Στη WSJ γράφει : About 40% more Greeks killed themselves in the first five months of this year than in the same period last year, the health ministry says.

Αρχίζει να κυλάει αίμα όχι μόνο στα πεζοδρόμια αλλά και στα κρυφά.

Gryzor είπε...

H ταινία δεν ήταν τόσο καλή όσο το βιβλίο, αλλά μια καλή εισαγωγή (είδα την ταινία και αποφάσισα να διαβάσω το βιβλίο).

Όχι στο ΥΤ,αλλά εδώ: http://www.filestube.com/search.html?q=collapse+2009&select=All . Πες μου αν θες να στο ανεβάσω στο δικό μου σέρβερ...

Το βιβλίο ασχολείται, λίγο πολύ, με το end of the world as we know it. Πολλή κατάθλιψη και, αν και (όπως είπα) δεν συμφωνώ με όλα ή με όλα τα επιχειρήματά του το υπόβαθρο είναι ορθό. Αξίζει...

cynical είπε...

Τic tac,

πολυ συντηρητικο το βρισκω το 40%. Ειναι πολυ περισσοτεροι, μεχρι τωρα.

Εχω πιασει τα τευχη του economist απο τον μαρτιο του 2001 μεχρι το μαρτιο του 2002 και διαβαζω τα αρθρα για την αργεντινη.

Βαδιζουμε σε δρομο copy paste. Μεχρι και στο μηνα θα συμπεσουμε. (Δεκέμβριος).

Αν δεν γονατισει ο κοσμος, δεν ξεσηκωνεται. Μην περιμενουμε να ξεσηκωθει εκ των προτερων, για να μη γονατισει. Δεν γινονται αυτα τα πραγματα.

Κι απο αιμα, ακομα δεν ειδαμε τιποτε. Για να το αποφυγουμε θελει αλλη στρατηγικη, απο την κατα μετωπο επιθεση.

cynical είπε...

gryzor,

δεν μπορω να το παρω απ' ευθειας;

αν το ανεβασεις στο server σου, μετα τι θα πρεπει να κανω;

Gryzor είπε...

O (η) Κρούγκμαν γράφει σήμερα για τη σημασία της ιστορίας στη μόρφωση ενός οικονομολόγου. Βέβαια το πάει πολύ πιο πίσω, αλλά...

Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα από τα τζιμάνια των δημοσιονομικών μας και τους διάφορους Μπάμπηδες είναι που λένε "μα η Αργεντινή έτσι κι αλλιώς και μπλαμπλαμπλα". Λες και υπάρχει καμμία οικονομική συγκυρία στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που να είναι πανομοιότυπη 100% με κάποια άλλη. Εδώ η γρίπη που παθαίνω εγώ είναι διαφορετική απο τη δική σου, αλλά δεν βλέπω τους γιατρούς να ενοχλούνται στη διάγνωση...

Gryzor είπε...

Γράφουμε ταυτόχρονα :)

Εγώ το ανεβάζω, εσύ το κατεβάζεις, τόσο απλά - θα σου στείλω το link!

cynical είπε...

gryzor,

μολις το κατεβασα απο το rapidshare!

thanxs

cynical είπε...

gryzor,

καθισα και το ειδα! ο τυπος ειναι πολυ πειστικος. Κα δεν εχει αδικο στα σημεια, ενα προς ενα. Τωρα αν ολα αυτα συνιστουν το τελος, αυτο αποτελει μια προσωπικη και συναισθηματικη ματια.

Και δυστυχως συγχεει την παρακμη του καπιταλισμου, με το τελος του κοσμου. Δεν εχει τα καταλληλα εργαλεια να δει τη διεξοδο!

Ανώνυμος είπε...

Αν πέσει ποιος θα σε πληρώνει ?

Gryzor είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε... αν θες μπορώ να σου δανείσω ταχυδρομικώς και το βιβλίο που είναι και πολύ καλύτερο.

Όσο για το τέλος... δεν νομίζω πως αυτό λέει, τουναντίον. Απλά προβλέπει (και ορθώς νομίζω) πως αν συνεχίσουμε έτσι, ε, στο τέλος θα υπάρξει μία κατάρρευση λόγω, απλά, έλλειψης φυσικών κι ενεργειακών πόρων. Ό,τι σύστημα και να φτιάξεις τότε δεν θα σου φέρει τζάμπα φαΐ κι ενέργεια.

geokalp είπε...

θα παίζει και για τη Τουρκία;

ionnoi είπε...

Το άσχημο είναι ότι το βιβλίο μιλάει κυριολεκτικά για εξοπλισμό. Οπότε δυστυχώς μιλάμε για τις Η.Π.Α. και όχι για την Ελλάδα μας. Άρα το Μπαμ θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, αφού και οι Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια επενδύουν μόνο σε εξοπλιστικά και σε πολέμους...

όσον αφορά την Αργεντινή, συμφωνώ. Μόλις καθορίσουν πόσα θα πληρώσουν τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για να φύγουμε απο την μέση, απλά θα μας χαιρετίσουν και θα μας σπρώξουν ελαφρά προς τον γκρεμό. Τουλάχιστον, μην τα πουλήσουν όλα πριν την κατάρρευση, γιατι όταν θα πρέπει να πουλήσουμε για ζεστό χρήμα και όχι για αγορές ομολόγων, τότε σίγουρα θα τα χρειαστούμε...