Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες


Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Άκουσα ότι το είπε και ο Τσίπρας. Δεν ξέρω από πού πήρε το μήνυμα, μπορεί να το πήρε από την ίδια πηγή, όπως κι εγώ. Κι αυτή η πηγή είναι ο κόσμος, που αρχίζει να βλέπει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή σαν λύτρωση πλέον, κι όχι σαν κατάρα.


Όχι σαν τη λύτρωση που προσφέρει ο θάνατος, αλλά σαν τη λύτρωση από τον τρόμο του θανάτου. Δεν είναι το λυτρωτικό και απελπισμένο πήδημα στο ανοιχτό χάος του γκρεμού, αλλά αντίθετα, είναι η ελπίδα που λυτρώνει.


Κι ο καταλύτης αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλος παρά ο νέος φόρος επί των ακινήτων. Θα επιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως επέδρασε σε τόσες άλλες φορές στην ιστορία, με πρόσφατο σχετικά παράδειγμα τον φόρο που είχε προσπαθήσει να επιβάλλει η Θάτσερ και η οποία ευρισκόμενη μπρος τη γροθιά του μισού πληθυσμού της χώρας της, έκανε πίσω και τον απέσυρε.


Έρχονται έτσι τα πράγματα, που το βάρος της μεσσιανικής τροικανής “λύτρωσης” αρχίζει να φαίνεται μεγαλύτερο από το βάρος που θα υποστεί η χώρα από μια στάση πληρωμών. Τουλάχιστον τότε θα υπάρχει ελπίδα, και αυτός ο δρόμος αν μη τι άλλο θα ξαναδώσει στο λαό την τσαλαπατημένη αξιοπρέπεια και την χαμένη αυτοπεποίθηση.


Και σιγά σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ακόμα και τα πιο τρομακτικά σενάρια της χρεοκοπίας που εξυφαίνονται ωχριούν μπροστά στην καθημερινή απεχθή πραγματικότητα.


Σαν επιβεβαίωση ήρθε και το σημερινό ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο με τίτλο “Οι Έλληνες ορκίζονται να επαναστατήσουν ενάντια στο φόρο τέρας”, καταγράφει τις διαθέσεις των απλών ανθρώπων.


“Ανησυχούμε περισσότερο για το φόρο, παρά για την προοπτική μιας εθνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ”, λέει ο ένας.


Στην πραγματικότητα, δεν θα τον πείραζε καθόλου να πάει πάλι πίσω στη δραχμή, συνεχίζει ο ρεπόρτερ για κάποιον άλλον. “Όλοι εδώ είχαμε κακές εμπειρίες με το ευρώ”.


“Επιστροφή στη δραχμή, δεν θα ήταν και τόσο κακό”, λέει μια κοπελιά, παραδίπλα.


Οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά "μπουχτίσει" από τα μέτρα λιτότητας”, γράφει σήμερα η WSJ, τονίζοντας ότι είναι απρόθυμοι να συναινέσουν σε ακόμα πιο επώδυνες συνθήκες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.


Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος για να βγει από την κρίση, με το παράδειγμα της Αργεντινής να προσελκύει τα βλέμματα. Η Αργεντινή, που άρχισε να ανακάμπτει τρία χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, ενδεχομένως εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ως η μόνη εναλλακτική επιλογή".


Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πια με τα δικά του τα μάτια και τίποτε δεν είναι πιο ισχυρό στο να κατευθύνει τις πεποιθήσεις από την ίδια τη βιωμένη εμπειρία.


Την εμπειρία, που θα υψώσει το φράκτη στους ηλίθιους και σαδιστές καραγκιόζηδες, εντός και εκτός συνόρων. Όσο και να φοβίζουν, όσο και να βιάζουν...


11 σχόλια:

kostis είπε...

Δεν ήταν τόσο ο φόρος που μας εξόργησε (εμένα δε με ενοχλεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας αφού αφορά εξ' ορισμού έχοντες), όσο ο αυθαίρετος τρόπος που εφαρμόζεται. Ακόμα και σε πρώτη κατοικία, χωρίς όριο τετραγωνικών, σε συνταξιούχους, χαμηλόμισθους ίσως και σε άνεργους. Και ακόμα περισσότερο η αλαζονεία της κυβέρνησης που σε όλους τους τόνους διακηρύσσει "όποιος δεν πληρώσει του κόβουμε το ρεύμα" - ενώ φαίνεται ότι τρέμει ένα πιθανό κίνημα "δεν πληρώνω". Αν ήταν έξυπνοι και όχι κουτοπόνηροι δε θα μας προκαλούσαν έτσι απροκάλυπτα - μας το κάνουν πολύ εύκολο!

Greek Rider είπε...

Ναι, γιατί τώρα όλοι βλέπουν την πραγματική εικόνα, ότι δηλαδή οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ μπορεί να είναι και μικρότερες αυτού που μας περιμένει αν συνεχίσουμε στην ίδια ευθεία.

Πολλοί μιλάνε για ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων αν βγούμε από το ευρώ. Μα καλά δεν βλέπουν όλοι αυτοί ότι τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ΗΔΗ προβλήματα καυσίμων και φαρμάκων επειδή δεν φτάνουν τα οικονομικά τους;

Αρχίζουμε ήδη να φτάνουμε τις κακές συνέπειες εξόδου από το ευρώ χωρίς να βγούμε!

Τουλάχιστον αν βγούμε θα έχουμε μεγάλη προοπτική. Ας μην περιμένει κανείς τη νέα μεταφυσική επιχειρηματική καινοτομία, αυτά χρειάζονται δεκαετίες για να ξεπηδήσουν, θα ζήσουμε προς το παρόν με αυτά που έχουμε.

Και τι συγκριτικό πλεονέκτημα έχουμε; Κατά ένα +40% με τον τουρισμό ο οποίος επειδή δεν είναι και πολύ ποιοτικός και έχει μεγάλη ευαισθησία στην τιμή. Και με αυτές τις υψηλές τιμές φέτος κάναμε σαν Ελλάδα ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν βγούμε από το ευρώ, απλά δεν θα ξέρουμε που να βάλουμε άλλους τόσους τουρίστες. Η ανάπτυξη θα χτυπάει 10ρια για μια δεκαετία και θα κερδίσουμε τα έως τώρα σπασμένα στον πιο γρήγορο δυνατά χρόνο.

Επίσης, το πρόβλημα είναι νομοθετικό: περιορισμός κίνησης κεφαλαίων και ανθρώπων. Σήμερα έρχονται βάσει νόμου μαθητευόμενοι από τρίτες χώρες και δουλεύουν στα ξενοδοχεία με 250 ευρώ το μήνα. Αυτό έγινε για να σπάσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Αν θέλουν να έρχονται θα αμείβονται όσο και οι δικοί μας και ΟΧΙ λιγότερο.

Απλή λογική σε όλα και όχι αυτό δεν γίνεται, το άλλο δεν γίνεται κτλ Όλα γίνονται από μια χώρα με αυτοπεποίθηση που ξέρει που θέλει να πάει.

Greek Rider είπε...

Οι μόνες επιφυλάξεις που έχω είναι τι εκβιασμοί μπορεί να μας γίνονται παρασκηνιακά χωρίς να το ξέρουμε. Και υπάρχουν πολλοί γεωπολιτικοί και παρασκηνιακοί εκβιασμοί που θα μπορούσαν να μας γίνουν.

markos είπε...

Η ασάφεια στην σκέψη σου δεν οδηγεί σε ξεκάθαρα συμπεράσματα.
Υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από την ΕΕ , με κυβέρνηση αστική που θα διαγράψει τα χρέη? Ισως, αλλά τα βάρη και η έσχατη εξαθλίωση θα κρατήσουν ενα αιώνα, μέχρι να είμαστε έτοιμοι για επενδύσεις.
Εφόσον δεν το ξεκαθαρίζεις μάλλον αυτό εννοείς.Υπάρχει το κακό , υπάρχει και το χείριστο.
Υπάρχει και η περίπτωση να φύγουμε με κυβέρνηση λαικής εξουσίας-όπως αναφέρει το ΚΚΕ-.
Γνωρίζουμε που οδηγεί αυτός ο δρόμος.
Η σε εθνικές περιπέτειες και αν επιβιώσουμε, σε μια νέα απομονωμένη Αλβανία γιατί κάτω από την πίεση των ξένων θα αναγκαστούμε να κρατικοποιήσουμε τα πάντα και να κλείσουμε τα σύνορά μας με πολυβολεία όπως ο Χότζα.
Επειδή ο δρόμος της άνευ όρων παράδοσης των αστικών κομμάτων μας οδηγεί σε παρόμοια εξαθλίωση δεν μένει παρά η αλλαγή των συσχετισμών , με κυβέρνηση φιλολαική, που θα φορολογήσει το κεφάλαιο, θα διαπραγματευτεί την διαγραφή του χρέους και θα διατηρήσει την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ , συντονισμένη με τα αντίστοιχα κινήματα των άλλων λαών.
Φυσικά ο καθένας έχει τις απόψεις του αλλά καλό θα είναι να γράφεις συγκεκριμμένα πράγματα.

Swell είπε...

Mα αν γυρίσουμε στη δραχμή χωρίς διαγραφή κάποιου μεγάλου ποσοστού του χρέους, αυτό θα αυξηθεί λόγω διαφοράς ισοτιμιών. Κι επειδή είναι σαφές ότι δεν θα μπορούμε να το πληρώσουμε (στάση πληρωμών) αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά το χρέος της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών στις οποίες οφείλουμε. Οπότε ας μη νομίζουμε ότι μόνο εμείς θα χάσουμε σε μια τέτοια περίπτωση.

cynical είπε...

swell,
μα δεν γυριζεις στη δραχμη χωρις να εχεις κηρυξει παυση πληρωμων. Ασε που οσο γρηγοροτερα το κανεις τοσο μεγαλυτερο κομματι του χρεους μπορεις να το δραχμοποιησεις. Τα ομολογιακα δανεια υποκεινται στην ελληνικη νομοθεσια, οποτε μπορεις να το κανεις, ακομα. Τα δανεια απο ΕΕ, ΔΝΤ υποκεινται στο αγγλικο.

cynical είπε...

Rider,

οταν η ελλαδα οδηγηθει σαν τη βελτιστη λυση στη σταση πληρωμων, αυτο δεν θα γινει με το παρον ξεπουλημενο πολιτικο προσωπικο. Αυτο θα σημαινει οτι αλλαζουμε συμμαχιες, προσανατολισμο κλπ.

Φανταζομαι οτι θα γινει συνολικο reset. Πανε τα χαριεντισματα με το ισραηλ και τους λοιπους.

cynical είπε...

kostis

η ελλαδα εχει το μεγαλυτερο ποσοστο ιδιοκτησιας. Δεν ειναι μονο οι εχοντες και κατεχοντες. Και ο λογος που οι ελληνες παραδοσιακα επενδυαν στην οικοδομη, ηταν η ανασφαλεια με τη δραχμη που εχανε συνεχως σε αξια.

Τωρα τι να πεις για τα προσωπα που συνθετουν την κυβερνηση! Πρωτη θεση στο μουσειο των υπανθρωπων.

kostis είπε...

Ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες: Δε μετράει η παλαιότητα (!!!) και σπίτια στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση δεν πληρώνουν. Πολύ καλό δωράκι σε εργολάβους με απούλητα σπίτια και μεγαλοιδιοκτήτες που έχουν πολλά ανοίκιαστα (επειδή ζητάνε υψηλό μίσθωμα και δε θέλουν να χτυπήσουν τις τιμές).

Δε λέω ότι είναι σωστή η φορολόγηση ιδιοκτησίας, αλλά ας υποθέσουμε ότι χρειάζεται άμεση ρευστότητα και άρα πρέπει να υπάρξει φορολόγηση ιδιοκτησίας πάσει θυσία. Είναι παράλογο να πληρώνει ο φτωχός συνταξιούχος για το μοναδικό του σπίτι 30-ετίας και όχι αυτός που έχει 3-4 σπίτια επειδή είναι κλειστά. Αν υπάρχει ένας ακραία ταξικός φόρος είναι αυτό το έκτρωμα που μόλις πέρασαν.

Greek Rider είπε...

Εννοείται βέβαια ότι αν πάμε για δραχμή τότε θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει χρεοκοπία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (που ακόμη και σήμερα πνέει τα λοίσθια).

Και επίσης ασφαλώς θα έπρεπε ήδη να έχουμε κηρύξει αναγκαστική χρεοκοπία με το καλημέρα! Αυτό ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να έχουμε κάνει.

Σας παραθέτω όμως και το παρακάτω άρθρο από το Reuters:

Only Drachmaization can save Greece and euro

Unknown είπε...

Έλα μου όμως που το είπε και ο καρατζαφέρ!
Να του κάνει ο Τσίπρας μήνυση περί πνευματικών δικαιωμάτων!
Το καλοκαίρι πίστευα ότι τον Οκτώβρη θα έχουμε εκλογές, τί διάολο, μπήκαν και τόσες φωτιές πάλι!
Αλλά τώρα... τώρα αρχίζω να πιστεύω ότι το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε τελικά εκλογές τόσο άμεσα...

Όσο για το spiegel... πολιτική κάνει, όπως και οι δικές μας φυλλάδες, χαϊδεύει τ' αυτιά των ομοϊδεατών του και προπαγανδίζει για λογαριασμό του!