Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γ. Σταθάκης: Η ατελέσφορη διαχείριση της Ελληνικής κρίσης (video)


ΠΗΓΗ: aformi



Λόγω παράβλεψης αργήσαμε πολύ να ανεβάσουμε στο σάιτ την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Γιώργου Σταθάκη (καθηγητή πολιτικής οικονομίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ). Παρακολουθήστε την ομιλία (και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις), ακόμα και αν διαφωνείτε, πιστέψτε μας, θα μάθετε πολλά. Μεγάλης σημασίας είναι η περιγραφή του της αλλαγής της ελληνικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1990. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις






12 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

ήταν καλός και στα νέα της ΝΕΤ (νομίζω) απόψε.

cynical είπε...

Δες οποτε μπορεσεις κι αυτο. Oπωσδηποτε! Κανει καταπληκτικο μαθημα για την ελληνικη οικονομια και το πώς δουλευουν τα bail out κλπ, κλπ crystal clear!

You Pay Your Crisis είπε...

Δειτε, γιατι η Ελλαδα ειναι η πλεον ιδιωτικοποιημενη οικονομια της Ευρωπης,

Οσα εχουν απομεινει ειναι δεν ειναι 10 δις. Και μετα τερμα.


Δειτε, γιατι η Ελλαδα ειχε ανεκαθεν πολυ μικροτερες δημοσιες δαπανες απο Γερμανια (τουλαχιστον)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στη ΝΕΤ ήταν εξαιρετικός. Αλλά στον Παναγιωτόπουλο απαιτείται άλλο ύφος. Σε πολλά σημεία με τις παπαριές του και το ύφος του κυριάρχησε.

cynical είπε...

ηταν στο δελτιο της ΝΕΤ χθες? Αν ναι φανταζομαι οτι μπορω να το βρω

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εχθές ήταν, ναι. Δε θυμάμαι αν ήταν στο Δελτίο ή σε κάποια εκπομπή μετά τις ειδήσεις.

cynical είπε...

tnxs

Ανώνυμος είπε...

Η cynical είπε:
"Δες οποτε μπορεσεις κι αυτο. Oπωσδηποτε! Κανει καταπληκτικο μαθημα για την ελληνικη οικονομια και το πώς δουλευουν τα bail out κλπ, κλπ crystal clear!"

cynical τί ήταν crystal clear? μήπως αυτό που είπε πως η ΕΚΤ δέν δίνει λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων αλλα δανείζεται και τα δίνει στην Ελλάδα?

Γιατί ξέχασε να μας πεί ότι τις εγγυσεις τις δίνουν οι ευρωπαίου φορολογούμενοι και θα τα πληρώσουν μόλις αθετήσει το λόγο της Ελλάδας ο Τσίπρας?
Η μήπως πως ξέχασε να μας πεί ότι τα χρήματα που έκοψε το PSI (και προτείνει και άλλο κόψιμο) προέρχονται απο λεφτά των συνταξιοδοτικών ταμείων κάποιων φορολογουμένων? Ως οικονομολόγος που είναι πιστέυω θα ξέρει οτι τα ταμεία ειναι αυτοί που αγοράζουν κρατικά ομόλογα και όχι τα hedge funds !

cynical είπε...

1. to EFSF δανειζει με μοχλευση. Εκδιδει ομολογα με εγγυηση των χωρων της ΕΖ και τα πουλαει. Δηλ τα χρηματα των φορολογουμενων , αυτα που δινουν τα κρατη ειναι λιγοτερα απ' οσο αφηνεται να εννοηθει. Ως προς αυτο ο Σταθακης ηταν πολυ καθαρος. Δεν ειναι ο μονος που το εχει πει. Ο βαρουφακης για παραδειγμα, ο Τουσεν, κλπ. Στην περιπτωση που αθετησει ο οποιοσδηποτε, ΄κι οχι μονο ο Τσιπρας, γιατι ετσι κι αλλιως το χρεος ειναι αδυνατον να πληρωθει, με οποιαδηποτε κυβερνηση, αυτοι που θα χασουν θα ειναι οι επενδυτες, οποιοι και να ειναι αυτοι.

Ως γνωστον, οι επενδυσεις εχουν ρισκο. Ας ζητησουν οι φορολογουμενοι το λογο απο τις κυβερνησεις τους για ασκηση κακης πολιτικης.

Ανώνυμος είπε...

cynical said "to EFSF δανειζει με μοχλευση. Εκδιδει ομολογα με εγγυηση των χωρων της ΕΖ και τα πουλαει"

και όταν αθετήσει την υποχρέωση η Ελλάδα τα ομόλογα του EFSF θα πληρωθούν απο τον εγγυητή, δηλ τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Ο επενδυτής θα τα πάρει στο ακέραιο.

Προφανώς και αυτό ξέχασε να το πεί ο κύριος Σταθάκης !

cynical είπε...

Στις σημερινες συνθηκες της παγκοσμιας κρισης δεν υπαρχει κανενα ασφαλες καταφυγιο. Ολοι παιρνουν ρισκα. Εκτος απο τις τραπεζες, που ολοι οι υπολοιποι παιρνουν γιαυτες.
Τι αξια θα εχουν οι εγγυησεις, αν διαλυθει η ΕΖ? Ποιος εγγυαται τι θα παρει ποιος?

Δεν ειναι απλοι οι καιροι.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, καλά τα λέει ο καθηγητής.
Το χειρότερο πράγμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα είναι το μνημόνιο.

Προσπαθούν να μάς χαλάσουν όλες τις δομές στο δημόσιο, δέν θα ξέρουμε πλέον σε ποιόν να απευθυνθούμε για να γίνει η δουλειά μας. Δέν θα ξέρουμε ποιόν να ψηφίσουμε για να πάρουν τα παιδιά μας πτυχίο.

Ολοι οι έλληνες πρέπει να ψηφίσουν αντιμνημονιακές δυνάμεις. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Για να μήν πάνε χαμένα και τα παζάρια που κάνω για μερικά νεοδμητα με θέα στη θάλασσα και κανα δυό οικοπεδάκια στη Μύκονο. Εχοντας όλα τα χρηματά μου έξω απο Ελλάδα θα μπορέσω επιτέλους να τους τα πάρω κοψοχρονιά μόλις πάμε στη δραχμή.

Μπραβο κύριε καθηγητά. Συνέχισε την καλή δουλειά.