Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι Βούλγαροι στους δρόμους για τους λογαριασμούς ρεύματος



Την Κυριακή (17/2), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους  20 και πλέον πόλεων της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια της ενέργειας και τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, ζητώντας επιπλέον είτε επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας, είτε παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές στη Σόφια πολιόρκησαν τα γραφεία της τσέχικης εταιρίας ηλεκτρισμού CEZ πετώντας αυγά, ντομάτες, μπουκάλια και άλλα καλούδια. Όσα περίσσεψαν τα εξακόντισαν και σε όσα κυβερνητικά γραφεία βρίσκονταν στην ακτίνα βολής τους, βρωντοφωνάζοντας κάτι σαν “μαφία”, “μονοπώλια”, “παραιτηθείτε”, κ.α.

“Δεν το αντέχουμε πλέον”, δήλωσε μια συμπαθής κυρία. “Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα ($110) και ο λογαριασμός μου τον Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;”


Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα “Δεν Πληρώνω”, μπροστά από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. 

Στη Βάρνα 5000 διαδηλωτές  περιδιαβαίνοντας την πόλη με ένα φέρετρο έκαιγαν τους λογαριασμούς των ιδιωτικών ΔΕΗ, ενώ χιλιάδες άλλοι μπλόκαραν το δρόμο για την Ελλάδα, στην πόλη Ντούπνιτσα.


Η εταιρία CEZ, που όσο νάναι τα χρειάστηκε, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναλάμβανε να διορθώσει τα όποια λάθη. Επειδή οι Βούλγαροι, σε αντίθεση με κάποιους άλλους δεν τρώνε κουτόχορτο, εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο, και υποσχέθηκαν να δίνουν το παρόν στους δρόμους σε βάση καθημερινή. 

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, διαμηνύει ότι οι επανεθνικοποιήσεις είναι ένα πολύ κακό πράγμα, το οποίο αν το πράξει θα εξαγριώσει την ΕΕ, οπότε και κωλύεται.


Το Βουλγαρικό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας δείχνει και το δικό μας μέλλον. Αν σήμερα διαπιστώνονται περί τις 30,000 διακοπές το μήνα, σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε όταν πουληθεί η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΗ.

Θα καθόμαστε και θα βλέπουμε τα Watt να περνούν χάσκοντας;

Report from R T


Επίσης διαβάζω σήμερα ότι, λόγω αυξημένων πιέσεων από τις κινητοποιήσεις της Κυριακής, παραιτήθηκε ο Βούλγαρος ΥΠΟΙΚ.


Για τη "Χειρωγώγηση της τιμής του Φυσικού Αερίου στη Βρετανία" ΕΔΩ




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι και οι Βούλγαροι ξεσηκώνονται.Οι Ελληναράδες κατάντησαν ραγιάδες.

spiral architect είπε...

Το έγραψα και αλλού το μεταφέρω κι εδώ, ελαφρώς εμπλουτισμένο:

Κάποτε πίστευα ότι οι τιμές των αγαθών θα' πρεπε να είναι λογικές για να υπάρχει πελατεία. Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις εδώ και στην Ευρώπη καταλήγω ότι ο χωρίς όπλα καπιταλιστικός πόλεμος εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο:

- Πλήρης εξανδραποδισμός του πληθυσμού μέσω ανεργίας, ασφυκτικής φορολογίας και πανάκριβων αγαθών πρώτης ανάγκης.
- Καταστροφή μηχανών και μέσων παραγωγής.
- Απαξίωση και καταστροφή ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής μέσω των επιδοτήσεων και των ποσοστώσεων, έχουσες σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων για το κράτος και πλεονασμάτων για τις αγροτοκτηνοτροφικές υπερδυνάμεις σαν την Γερμανία, ή την Ολλανδία.
- Πλήρης ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που εδώ και δεκαετίες θεωρούνται δημόσια, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση και η ενέργεια.
- Αστυφιλία για να πιάσει εύκολα τόπο ο λιμός, λόγω αδυναμίας πρόσβασης του πληθυσμού των πόλεων σε αγαθά της υπαίθρου.

Ένα σοφά μελετημένο σχέδιο χωρίς στρατούς, χωρίς όπλα, χωρίς εκρήξεις και πάν απ' όλα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Μαρξ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται και ο Ενγκελς επίσης. Ο τελευταίος μας βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα λέγοντάς μας ότι: "ένα μας διδάσκει η ιστορία, ότι δεν μας διδάσκει τίποτα"

Αν συνεχιστούν αυτά, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Swell είπε...

Spiral Architect, ενώ συμφωνώ σε όλα, το σεβασμό του περιβάλλοντος δεν τον είδα πουθενά. Σκεφτόμενος δε τους Πεχωδέδες Σουφλιά και Παπακωνσταντίνου, πιστεύω ότι δεν θα τον δούμε σε αυτή τη ζωή.

spiral architect είπε...

Αφιερωμένο στους όψιμους νεοφιλελέδες:
Η ανεργία στην Ευρώπη (μηνιαία) - Public Data Explorer της Google

Τικάρετε κατά βούλησιν.

spiral architect είπε...

@Swell:
... με σεβασμό στο περιβάλλον. ...
Ένας πόλεμος με όπλα πάντα καταστρέφει το περιβάλλον σκοτώνει τους ανθρώπους και την λοιπή πανίδα.
Επειδή λοιπόν οι νεοφιλελέδες είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητοι με το περιβάλλον, "πράσινοι", οικολόγοι και χαρωποί (μη χέσω!) προτιμούν τον άνευ όπλων πόλεμο.
Πεθαίνουν μόνο οι άνθρωποι και η λοιπή πανίδα παραμένει ατόφια για μελλοντική εκμετάλλευση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνσου αρμοδίως σε μπλόγκερς από το μπλογκρόλ της Cynical. ;-)

Dyer είπε...

Περιμένω να δω σε ποιο ΜΜΕ θα παίξει η συγκεκριμένη είδηση. Ποιος θα τολμήσει να πει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν αυξήσεις σε στοιχειώδη αγαθά όπως συμβαίνει στη γείτονα, μεγάλη ηλεκτροπαραγωγό μέχρι πρόσφατα, Βουλγαρία.
Για τις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου έχω ιδίαν πείρα. Όταν ο ιδιώτης καταλάβει την εξάρτησή σου από το προϊόν του σε ξεσκίζει χαλαρά.