Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ποιος Φοβάται τις Εκλογές;


Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Αν βάλουμε στη θέση του Γιάννη τον Γιώργο, τότε στη θέση του θεριού, μπαίνει μοιραία η Αριστερά. Δεν το λέω εγώ, η παροιμία το λέει.


Ο λόγος είναι οι φημολογούμενες εκλογές. Και όταν οι φήμες διαψεύδονται, σημαίνει πως κάτι ψήνεται. Λογικό. Αν υπολογίσουμε τις, σε καθημερινή πια βάση, απεργίες των επί μέρους επαγγελματικών οργανώσεων, και σε περισσότερο από καθημερινή, τις γενικές απεργίες, τότε ναι, αντιδράσεις υφίστανται και οι οποίες, λογικά σκεπτόμενοι, περιμένουμε να κλιμακωθούν και να διευρυνθούν μέσα στο χρόνο που διανύουμε και στον επόμενο.


Από την άλλη, η βιομηχανία ενοχοποιήσεων, και η προπαγάνδα περί μονόδρομου, φαίνεται να έχουν φάει τα ψωμιά τους. Μέχρι να εφευρεθεί κάποια άλλη με κάποιο χρόνο ζωής, το μπαλόνι θα φουσκώνει και θα φουσκώνει.


Οι εκλογές είναι ένα καλό όπλο, σαν κι αυτό που είχε βγάλει γυμνό ο ΓΑΠ στο τραπέζι με τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. Πολύ πιστολάς μάς προέκυψε και δεν τού φαινόταν. Με το όπλο λοιπόν των εκλογών παρά πόδα προσπαθεί και πάλι να εκβιάσει.


"Αν δεν καθίσετε φρόνημα λοιπόν, θα πάω σε εκλογές". Και χέζεται η Αριστερά. Διότι σου λέει, αν πάμε το φθινόπωρο σε εκλογές, ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να τις κερδίσει; Σωστά, το σκέφτεται. Το ΠαΣοΚ προφανώς. Αλλά, χέζεται και η κυβέρνηση. Διότι σου λέει, θα τις κερδίσω, αλλά με τι ποσοστό, με ποια πλειοψηφία, και με πόσους βουλευτές; Όσο και να μετράει τα κουκιά, αδύναμα τα βλέπει και δεν τής βγαίνουν. Οι επόμενες λοιπόν εκλογές, δίνοντας προβάδισμα στο κυβερνόν κόμμα, με μικρό όμως ποσοστό, μιας και οι δημοσκοπήσεις, όπως και η cynical διαβλέπουν μεγάλη αποχή, δεν σημαίνει ότι θα δώσουν και σταθερή κυβέρνηση. Η αναμπουμπούλα θα συνεχιστεί, λόγω πραγματικών πλέον δυσμενών οικονομικών συνθηκών, και η απονομιμοποίηση τής, για δεύτερη φορά εκλεγμένης, κυβέρνησης, θα φωλιάζει στις συνειδήσεις μας.


Επομένως δεν έχει κανένα λόγο να εκβιάζει η κυβέρνηση με εκλογές. Κατά τον ίδιο τρόπο, και η Αριστερά, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και να μετράει και να ξαναμετράει αν τής βγαίνει το φύλλο. Οι συνθήκες για την πλειονότητα του ελληνικού λαού παρά είναι δυσμενείς, για να συνεχίσει να καταπίνει κι άλλα κατασταλτικά χάπια και να αποκοιμιέται με τις δήθεν νομιμότητες. Εδώ μιλάνε τα ένστικτα επιβίωσης, που δεν είναι παίξε γέλασε. Είτε με το ΠαΣοΚ ξανά, είτε με όποιον άλλον, ο κουρνιαχτός δεν θα καταλαγιάσει.


Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν τους εκεί πέρα στο ΠαΣοΚ, που παρά παίζουν τελευταία με τα όπλα. Κι ας το έχει υπ' όψιν της και η Αριστερά, που έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια.


30 σχόλια:

Unknown είπε...

Μα πάμε καλά;
Πάλι εκλογές;
Δε βαρεθήκαν να στήνουν κάλπες;
Γιατί ρε παιδί μου, αν είναι μέσα σε 1,5 χρόνο να πηγάινουμε τρεις φορές στις κάλπες, γιατί δεν το ρίχνουμε στα δημοψηφίσματα να τελειώνουμε, να μην έχουν δουλειά και οι βουλευτές, να πάνε σπίτια τους;;;

cynical είπε...

Δεν ακους Darthiir τις διαψευσεις; Τι θα κανει; Θα παει σε εκλογες, τωρα αργοτερα, δεν εχει αλλο δρομο. Ετσι νομιζει οτι θα νομιμοποιησει τους χειρισμους του. Κουνια, που τον κουναγε.
Οπου μπηκε το ΔΝΤ η πολιτικη ασταθεια ηταν το πρωτο παρεπομενο.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχεδιάζει εκλογές ο ΓΑΠ εκτός αν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Αυτή τη στιγμή έχει αρκετούς βουλευτές για να περάσει τα μέτρα και, αν η κατάσταση γίνει εκρηκτική θα πρέπει να βρεθεί κάποιος με τα κότσια να τον ρίξει, κάτι που μου φαίνεται απίθανο γιατί έχει μεγάλο ρίσκο. Αυτός που θα το κάνει θα θυσιάσει τη θεσούλα του και το πολιτικό του μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση. Οι γκρίνιες είναι για τα μάτια του κόσμου, με 160 βουλευτές όλοι ήρωες του λαού είναι. Όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι θα δούμε ποιος είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Για μεγάλα λόγια είναι καλοί οι πολιτικοί μας για μεγάλα ρίσκα όχι. Ποιος θα χρεωθεί τη χρεωκοπία στην περίπτωση που η κυβέρνηση πέσει αρνούμενη να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου; Το μεγάλο λάθος του ΓΑΠ ήταν που δεν ζήτησε διευρυμένη πλειοψηφία για τα μέτρα. Εκεί θα τελειώνανε τα ψέμματα για τον σαχλαμάρα τον Αντωνάκη.

Εκλογές κάνεις για να κάνεις λιτότητα όχι αφού την κάνεις. Τώρα τι να την κάνει τη νομιμοποίηση; Να κάνει εκλογές για να μας ρωτήσει αν μας άρεσε η π....α; Η μόνη του ελπίδα να σωθεί πολιτικά είναι να γίνει ένα θαύμα και να ανακάμψει η οικονομία ώστε να πιστωθεί τη σωτηρία της χώρας, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στους επόμενους μήνες. Έχει αρκετό χρόνο μπροστά του και το συμφέρον του είναι να περιμένει για καλύτερη συγκυρία. Η γνώμη μου είναι πως τα περί εκλογών είναι ανοησίες των εφημερίδων ή διαρροές ανόητων πολιτικών (από τέτοιους έχουμε μπόλικους).

Κυριάκος

cynical είπε...

Να σου πω Κυριάκο. Ας πούμε πως δεν του βγαινουνε τα μέτρα, που οπως λένε τα κιταπια δεν του βγαινουνε, ακομα και τωρα που εχει κηρυξει σταση πληρωμων προς οσες επιχειρησεις χρωσταει, που δεν επιστρεφει ΦΠΑ, που κραταει προκαταβολικα το φορο, ολα αυτα θα χτυπησουνε του χρονου, και αλλα πολλα.

Με τι μουτρα θα αντικρυσει τους εταιρους; Θα χρειασει να βαρεσει κι αλλα μετρα. Και τοτε; Θα πει, να παμε σε εκλογες για να δειτε. Και θα τις παρει κακην κακως, γατι δεν υπαρχει αλλος. Εσω και με 25%.

Αλλα, οι εκτιμησεις μου (!) λενε, πως το πραγμα δεν θα σταματησει εκει. Τα πραγματα θα εχουν εκτραχυλυνθει και δεν θα συμμαζευονται ουτε με εκλογες, ουτε με αλλα τερτιπια.

Ανώνυμος είπε...

Cyn, εγώ πιστεύω πως η αναδιάρθρωση είναι σίγουρα στους σχεδιασμούς της τρόικας απλά δεν συζητιέται για να μην αντιδράσουν οι αγορές. Αν δεν τραβήξει το πρόγραμμα είναι σίγουρο πως θα πάμε σε plan B που θα περιλαμβάνει συμφωνίες με τράπεζες για μείωση του χρέους ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Κανείς δεν κάνει πρόωρες εκλογές για να μειώσει τις έδρες του. Ο κουρασμένος το έκανε το 2007 για να κάνει προϋπολογισμό λιτότητας για το 2008 και να έχει τέσσερα χρόνια μπροστά του και όχι έξι μήνες. Έπεσαν όμως πολύ τα ποσοστά του και δεν το τόλμησε (το ψιλοπαραδέχτηκε ο Αλογοσκούφης σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική πριν λίγο καιρό) και μετά έκανε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2009 για να μην κάνει αυτός τον προϋπολογισμό του 2010 γιατί ή θα έπρεπε να παραδεχθεί πως το έλλειμμα ήταν 13% και να βρεθεί με τη χειρότερη κρίση της μεταπολίτευσης και με όλη την ευθύνη δική του ή να συνεχίσει να μαγειρεύει τα νούμερα οπότε θα έπαιρνε το ρίσκο να τον πάρουν χαμπάρι οι Ευρωπαίοι αργότερα και να τον σκίσουν.

Ο ΓΑΠ δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πρόωρες με τρία χρόνια μπροστά του και μια λιτότητα πίσω του. Αν χρειαστεί απλά θα πάρει κι άλλα μέτρα, ή θα πάει σε αναδιάρθρωση και όποιος πασόκος τολμά ας τον ρίξει. Στην Ισπανία πέρασαν τα μέτρα λιτότητας με μία ψήφο και τώρα άρχισαν τα βασιλικά διατάγματα ενώ τα ποσοστά της κυβέρνησης είναι στον πάτο. Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ο ΓΑΠ να παρακάμψει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες αν θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της τρόικας με κάθε κόστος (λίγο πολύ το έχει κάνει ήδη). Εκτός αν θελήσει κι αυτός να την κάνει και να βγάλει την ευθύνη από πάνω του - δεν το νομίζω όμως. Πιστεύω πως ελπίζει να είναι ο σωτήρας και θα περιμένει να δικαιωθεί με τον καιρό.

Κυριάκος

grsail είπε...

Ας περιμένουμε τι θα γίνει με την ψήφιση του Εργασιακού / Ασφαλιστικού αφού τελικά θα πάνε στην Βουλή.

Δεν διεκδικώ βεβαίως το αλάνθαστο, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ χλιαρές και ότι δεν θα πάει σε εκλογές.

Αυτό σημαίνει σκότος … πολύ σκότος !

celin είπε...

cynical,καλα τα λες.Κ η δικη μου απαντηση ειναι οτι τις φοβουνται τις εκλογες ολοι.Μερικες φορες διαισθανομαι οτι ολους τους βολευει το υπαρχον σκηνικο.
Τον Γιωργο γιατι εκτελει τις εντολες που του δωσανε,
τον Σαμαρα γιατι τρεμει μπας κ βρεθει στη θεση του Γιωργου κ αναγκαστει να εκτελεσει αυτος τις εντολες[κ θα το κανει,αλλωστε κ ο ιδιος το ειπε οτι θα εφαρμοσει τα μετρα
κ η καταψηφιση των μετρων ηταν απλα ενα φτηνο τρυκ,μπιχλιμπιδια για ιθα γενεις],
κ την Αριστερα,η οποια ανησυχει μηπως σπασει ο διαολος το ποδαρι του κ την εμπιστευτει ο κοσμος να ηγηθει,
οποτε μετα,αντι να διαμαρτυρεται,θα πρεπει να διοικησει.

Μια χαρα εχουν βολευτει ολοι,σιγα μη πανε σε εκλογες,
αλλα μακαρι να πανε σε εκλογες,γιατι εκει τα ψεμματα θα τελειωσουν.
Εκει οσοι αντιτιθενται στο ΠΑΣΟΚ,δεν εχουν αλλη επιλογη απο το να ψηφισουν Αριστερα,κ ο Θεος βοηθος.
Γιατι αν ο λαος ξαναβγαλει το ΠΑΣΟΚ,μετα θα πρεπει να το βουλωσει κ να υπακουσει στη βουληση του Γιωργου.
Οταν θα γινουν οι εκλογες,μολονοτι εχω ενδοιασμους,μονο ενας δρομος θα υπαρχει τοτε,
ψηφος στην Αριστερα.
Εγω προσωπικα θα σεβαστω κ τον ΠΑΣΟΚΟ ψηφοφορο,κ τον δεξιο,ακομα κ τον καρατζαφερικο.
Ξερεις ποιον δε θα σεβαστω καθολου?
αυτον που δε θα παει να ψηφισει τιποτα.
Γιατι αν υπαρξει αποχη στις επομενες εκλογες,
θα αποδειξουμε ποσο καραγκιοζηδες ειμαστε κ οτι δε μας αξιζει κανενα μελλον της προκοπης.
Εδω εκφραζω αναλυτικα τις αποψεις μου
http://celinathens.blogspot.com/2010/06/blog-post_18.html

VAD είπε...

Δεν ξερω για εκλογές,μου εμεινε η απορία,η ...αδυνατούλα κοιμωμένη της φωτό πού παραπέμπει;Σε χορτασμένο ΔΝΤ;

Θανασης Ξ. είπε...

Βρε παιδιά (καλημέρα cyni), κατ' αρχήν δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ πρόωρες εκλογές. Κανείς. Ούτε το ΛΑΟΣ, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, κανείς.
Μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη διασπάται. Ο Αλαβάνος κόμμα. Οι ανανεωτικοί κόμμα. Η Ντόρα έρχεται κι αυτή. Ο Σαμαράς δεν μπορεί να διεισδύσει. Ο Καρατζαφέρης τό χει ρίξει στις φιλοσοφικές ατάκες.
Απ' την άλλη, παίζονται τα παιχνίδια των Δημοτικών του φθινοπώρου. Όλα τα λαμόγια κοιτάν πώς να πάρουν τα χρίσματα, να μην χάσουν τις κουτάλες. Αλλά κάτι που τα 'χρίσματα' μάλλον έχασαν τις αξίες τους, κάτι ο Καλλικράτης που τους μειώνει τις πιθανότητες, και ΚΥΡΙΩΣ κάτι που ξέρουν πως ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΡΟΥΣ (οπότε το πάρτι μάλλον τελειώνει κι εκεί), έχουν μπερδευτεί..
Πιστεύω, πως ΟΥΤΕ ΚΑΝ οι δημοτικές ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ. Στο ντούκου θα περάσουν, πιθανότατα να επαναληφθεί και η ξαπλώστρα..

akrat είπε...

καλημέρα
εκλογές ??????
τι είναι τούτο καλέ??????

ELvA είπε...

Oλα τα χαμε, οι δημοτικες εκλογες μας μαραναν! Αν αυτο δεν ειναι.. πεταμενα λεφτα τοτε τι ειναι;
Αλλα ξεχασα, γι κατι τετοια υπαρχουν χρηματα, για μισθους και συνταξεις, ομως, μας τελειωσαν....

Kαλημερα, cynical

cynical είπε...

VaD,

το μηνυμα της φωτογραφιας ειναι σαφες: Οποιος καθεται στον καναπε, χοντραίνει.

katerina είπε...

Cynical καημέρα,
επειδή ακουστηκε ότι δεν επιτρέπει η τροικα να γίνουν ...εκλογές, ας βάλουμε τα πραγματα στη θέση τοςυ. Προωρες εκλογές η τροικα θα επετρεπε αν ήταν απολυτα σιγουρη (και οι δικές της δημοσκοπησεις δεν ειναι αυτες που ...μαθαινουμε εμεις στην tv) ότι το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτερυγα του, δηλαδή ο Καρατζαφέρης (δεν λεω το ΛΑΟΣ, γιατί αυτο ειναι κυριολεκτικά one man show) θα μπορουσαν αν έχουν μια βουλή που θα έδινε ...κυβερνησιμη λύση. Αν εκογές δνε προκηρυχθούν σημαινει κάτι πολύ απλό, δεν βγαινουν τα κουκιά.

Ασφαλώς και το ΔΝΤ θα ήθελε μια νέα Κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, που θα έχει απορροφήσει τοςυ κραδασμούς απο τη κοινωνική αναταραχή με εκογές και νομιμοποιηση των μετρων. όσο δεν το κάνει...απλα δεν μπορεί, δεν βγαινουν...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πώς προέκυψε το επιχείρημα πώς όταν γίνεται λόγος για εκλογές αυτές ψήνονται; Μάλιστα, το παρελθόν το αντίθετο σηματοδοτεί. Άσε που καμία κυβέρνηση πριν κλείσει έτος διακυβέρνησης δεν προχωρά σε εκλογές και με τέτοια κοινοβουλευτική δύναμη.

Ούτε εκλογές ούτε τίποτα. Ανασχηματισμός είναι βέβαιο (υπάρχει μεγάλος πάγκος δεδομένης και της μείωσης των υπουργικών θέσεων).

cloudsinthemirror είπε...

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΦΤΑΝΕΙ!

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΘΕΛΩΩΩ.

Νοσφεράτος είπε...

Aς υοθεσουμε οτι ο ΓΑΠ κανει εκλογές και τς χανει ..Πολύ πιθανόν..

Αποχωρει λοιπόν με ελικοπτερο εν μέσω απορων κορασιδων και εξαγριωμένων συνταξιουχων ή σχεδόν ..
ΜΕΤΆ;
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΆ; μου λετε ;

cynical είπε...

Νοσφερατε

αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι πρεπει να απεμπλακουμε απο το ερωτημα αυτο. Ειναι ευνουχιστικο και δρα υπερ του status quo.

Οταν υπαρχει κριση οικονομικη, μοιραια υπαρχει και πολιτικη. Ειναι ο κανονας και απιβεβαιωνεται και απο τα παραδειγματα.

Ναι θα μπουμε σε πολιτικη αναταραχη. Αλλα ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να γινει αυτο.
Πρεπει να συμβαινουν γεγονοτα, εξελιξεις, μεσα σ΄αυτα συμπυκνωνεται ο χρονος, γεννιουνται πραγματα που δεν ειχαν μπορεσει να γεννηθουν για δεκαετιες πριν.

Δλδ, πώς φανταζεσαι οτι θα προκυψει ενα αλλο πολιτικο συστημα, αν δεν ανατραπει το υπαρχον; Δλδ από πού θα βγει η εναλλακτικη λυση; απο το παρον πολιτικο προσωπικο;

Το "μετα" θα προκυψει μεσα απο τα γεγονοτα, αν χρειαστει και απο απανωτες εκλογες, μεσα απο συγκρουσεις. Δεν γινεται αλλιως.

cynical είπε...

Παντως ακουγα προχτες στο Μega σεναρια εκλογων, με μπροσταρη τον Πρετεντερη να αναλυει.
Αλλα ας μη γελιομαστε, ολο και παιρνουν τ' αφτια μου ανησυχιες της αριστερας, μην τυχον και γινουν τωρα εκλογες, γιατι δεν ειμαστε σε φορμα κλπ.
Επισης, δεν ειναι η πρωτη φορα που ψυθιριζεται για διπλες εκλογες το Νοεμβριο.

Οπως ειπα σε αλλο σχολιο, η αποψη μου ειναι οτι οι αντικειμενικες συνθηκες για εκλογες θα υπαρξουν γρηγορα απο την αναγκη επιβολης νεων μετρων.

Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι ΚΑΜΜΙΑ κυβερνηση δεν θα εχει ουσιαστικη νομιμοποιηση απο δω και περα, εφ' όσον συντασσεται με το ΔΝΤ και παιρνει αντιεργατικα και ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΝΑ μετρα.

Οσο θα εφαρμοζει το μνημονιο, οποια και να ειναι αυτή, τα αιτηματα ανατροπης θα υφιστανται και θα διογκωνονται. Πονανε βλέπεις...

Νοσφεράτος είπε...

Ναι θα μπουμε σε πολιτικη αναταραχη. Αλλα ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να γινει αυτο.
Πρεπει να συμβαινουν γεγονοτα, εξελιξεις, μεσα σ΄αυτα συμπυκνωνεται ο χρονος, γεννιουνται πραγματα που δεν ειχαν μπορεσει να γεννηθουν για δεκαετιες πριν. ''



Κατι σαν το '65 π.χ ;

cynical είπε...

Αλλιως,
καλα ειμαστε κι ετσι; Ησυχια, ταξις και ασφαλεια...

Νοσφεράτος είπε...

Ησυχια ταξις και ασφαλεια ηρθε το ..67 Με την χουντα ..

cynical είπε...

Δλδ ή χουντα ή ΔΝΤ;

celin είπε...

Το διλημμα ειναι Αριστερα η ΔΝΤ,
χουντα η ΔΝΤ δεν ειναι διλημμα γιατι ειναι πανω κατω το ιδιο πραγμα!!

grsail είπε...

@Νοσφεράτος + cynical

... μα καλά, δεν έχετε καταλάβει ότι έχουμε ήδη χούντα ;

Τι άλλο θα πρέπει να κάνουν ώστε να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται περί ΧΟΥΝΤΑΣ ;

Νοσφεράτος είπε...

χουντα η ΔΝΤ δεν ειναι διλημμα γιατι ειναι πανω κατω το ιδιο πραγμα!! ''



Ετσι Νομιζεις; Τοσο απλά;


Εγώ παλι γιατι νομιζω οτι απο το ΔΝΤ ειναι πολύ χειροτερος ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ που ολοταχως ερχεται μαζί με το ΔΝΤ στο αμεσο μελλον ;

τεσαπ ..Μακάρι να υπάρχει καποιο σχέδιο να ξερει καποιος τι κανει σε αυτήν την Χωρα ..Μακάρι ναναι αυτός ο ..Αλαβάνος και το ...Μετωπο
Μακάρι ...Ειθε..
Και ο Θεός βοηθός.

cynical είπε...

Νοσφερατε,

κανεις δεν ξερει. Να σκεφτεις, ουτε το ΔΝΤ...

Δεν ειναι μονο ο Αλαβανος. Ακομα και στο ΚΚΕ γινονται διεργασιες. Και για πρωτη φορα καλειται ολος ο κοσμος να συμμετασχει και να συνδιαμορφωσει μετωπικα σχηματα, και πρωτοβουλιες. Απο τα κατω..

cynical είπε...

grsail,

μια σημαντικη διαφορα που βλεπω ειναι οτι τωρα δεν φυλαω πισω απο την πορτα μπας και ερθουν να παρουν τον πατερα μου στην εξορια, για αλλη μια φορα. Προς το παρον τουλαχιστον...

Νοσφερατος είπε...

ευτυχώς που το λές γιατι αυτα τα νεα παιδια νομιζουν οτι Χουντα ειναι το ..Πασόκ ..Ετσι μεγαλωσαν δεν φταινε αυτά ..Ετσι τους μαθανε ...

celin είπε...

cynical,καθε εποχη εχει κ τον ολοκληρωτισμο της.Επι χουντας κ η δικη μου μανα ετρεμε μηπως ερθουν κ παρουν τον πατερα της.Σημερα δε τρεμει κανεις μηπως αρπαξουν τον δικο του ανθρωπο.Αλλα τον αρπαζει η φτωχεια,η ανεργια κ η ανεχεια.
Οχι,δε θεωρω χουντα το ΠΑΣΟΚ γενικα.Αλλα υπαρχουν πολλα ΠΑΣΟΚ,υπαρχει το ΠΑΣΟΚ του Αντρεα,του Σημιτη κ του Γιωργου.
Δεν ζησαμε απολυταρχια ουτε επι Αντρεα ουτε επι Σημιτη,
ομως οι κυβερνησεις του Σημιτη,μαζι φυσικα με τις δεξιες ακριδες,μας φτασανε εδω που μας φτασανε.
Επομενως?
τι συμπερασμα βγαινει?οταν αυριο μεθαυριο ερθει η εξαθλιωση-σε πολλους απο εμας εχει φτασει ηδη-?
η εξαθλιωση κ ο αποκλεισμος απο τα αγαθα τι ειναι?
παντως δημοκρατια δεν ειναι.
Ο Καστοριαδης το ελεγε φιλελευθερη ολιγαρχια.
Εγω το λεω Δημοκρατικο Καισαρισμο.
Παντως οι εγκληματιες κυκλοφορουνε ελευθεροι,κανουν μπανια στη Ραφηνα,στη Μυκονο η σουλατσαρουν στην Αναγνωστοπουλου.
Μονο οι ολιγαρχιες προστατευουν ετσι τα μελη τους,αυτους δηλαδη που με υπαιτιοτητα τους-βαρια αμελεια η δολο-ρημαξαν τη χωρα.

cynical είπε...

Οντως celin,

αυτο που εχουμε δεν ειναι δημοκρατια, και το εγραψα μετα λογου γνωσεως σε προηγουμενη αναρτηση. Και δεν ειναι μονο η φτωχεια που ειναι παραγοντας στερησης ελευθεριας, ειναι και η καταλυση βασικων θεσμων, βουλη δικαιοσυνη κλπ. Σταδιακα απο χρονια, μονο που τωρα γινεται ξεδιαντροπα και αυταρχικα.

Δεν εχουμε δημοκρατια celin. Μονο στα λογια και στο παραπλανητικο χαμογελο του στυγερου κυβερνητη μας,
που θεσμοθετει ξεδιαντροπα την αδικια, γιατι λεει οτι ειναι αναγκαια...Και γελαει. Και ακομα καθομαστε και τον βλεπουμε και τον ακουμε, που η αδικια του κοσμου καθισταται "αναγκαια". Και για ποιον ειναι αναγκαια;;; Γι αυτους που τρεχει να περισωσει.

Η χουντα ηταν ενα μορφωμα μιας αλλης εποχης. Σημερα δεν χρειαζεται η μποτα. Σημερα τον ιδιο ρολο τον κανουν τα ΜΜΕ. Καθηλωνουν, διαβρωνουν συνειδησεις και αποσπουν συναινεσεις. Ακομα.

Δεν ξερω ποιο θα ειναι το αντιστοιχο των εξοριων. Τοτε σε εστελναν στα ξερονησια, σημερα σε βγαζουν στο περιθωριο.