Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το σάλιο του Λοβέρδου


Το σάλιο του Λοβέρδου έχει στεγνώσει προ πολλού, κι είναι μάταιο να περιμένουμε ότι τώρα μεσ' το αυγουστιάτικο λιοπύρι θα μπορέσει να υγράνει το στόμα του για να μετατρέψει το σάλιο σε χρήμα και να ξωφλήσει τους είκοσι και βάλε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.


Αν το πρόβλημα είναι οι είκοσι χιλιάδες, τότε πώς θα τα βγάλει πέρα με τους 160,000 που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση μέχρι το τέλος του χρόνου; Αυτός ο άνθρωπος θα απαιτηθεί να διευρύνει τους σιελογόνους αδένες του σε πλάτος, τουλάχιστον τόσο, όσο του Μισισσιπή. Μάλλον δύσκολο το βλέπω το εγχείρημα.


Κι όμως, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει σάλιο, λύση μπορεί να βρεθεί. Κι απορώ πώς δεν το σκέφτηκε ο άνθρωπος και συνεχίζει και κοιλοπονάει, κι απορώ πώς δεν το σκέφτηκε ούτε κανείς από την τρόικα, κι ούτε κανένας από την αγέλη των νιότευκτων σοφών συμβούλων.


Αν οι συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα εξαφανίστηκαν με μιάς, χωρίς μια στάλα δάκρυ να χυθεί, χωρίς έστω μια ρηχή ρυτίδα από συμπόνεια να χαραχτεί στα ροδομάγουλα πρόσωπα των κρατούντων, γιατί να στέκεστε τώρα δα περιδεείς και άβουλοι μπροστά στον ογκόλιθο των εφάπαξ; Πού πήγε ορέ κλεφτόπουλα το θάρρος σας κι η αποφασιστικότητά σας, πού πήγε η ορμή και το σθένος σας;


Ω!, εσείς ακοίμητοι φρουροί του δίκιου, της προκοπής και της αλήθειας της χώρας, αδράξτε ορέ το ξίφος σας και κόφτε το κι αυτό!


Και μη φοβάστε ορέ το κόστος, οι μελλοθάνατοι από κάτω θα συνεχίσουν να φωνάζουν ωσαννά!


13 σχόλια:

athinovio είπε...

Θα μας το κάνει χωρίς σάλιο

Greek Rider είπε...

Χωρίς πλάκα εγώ δεν βλέπω να παίρνουν σύνταξη και εφάπαξ όλοι αυτοί που έχουν καταθέσει αίτηση. Προσπαθώ να σκεφτώ τι πατέντα θα σκεφτούνε πάλι.

Και το οξύμωρο είναι ότι όλοι αισθάνονται για τον εαυτό τους και το επάγγελμά τους μεγάλη μεμονωμένη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί θα την γλιτώσουν.

Και δεν ξέρω από που αντλούν όλη αυτή την αισιοδοξία τους...

L’Enfant de la Haute Mer είπε...

ξέμεινε η κλεφτουριά από γιαταγάνια!
τα λίγα, τα τελευταία στομώσαν
χαλώντας νύχτα-μέρα τον εχθρό !

υποκλίνομαι, ωρέ !

cynical είπε...

athinovio,

τρεχω πριν εξαντληθουν τα αποθεματα βαζελινης...

cynical είπε...

Rider,

ειναι εντελως προκλητικο (γιαυτους) να υπαρχει εφαπαξ, όταν κοβουν τις συνταξεις του ΟΓΑ! Πώς δεν εχει "παιξει" ακομα; Απορώ. Εκτος κι αν ειναι στο Plan C και θα μας το ξεφουρνισουν απο του χρονου.
Μαλλον θα πουνε οτι δεν το καταργουν, αλλα να, δεν υπαρχει σαλιο.

Ακουσα οτι θα δωσουν αλλα 25 δις στις τραπεζες, γιατι κι αυτες δεν εχουν σαλιο επισης...

Ξερο αυτο το καλοκαιρι...

ELvA είπε...

Ξερο & αβροχο οπως τα περισσοτερα καλοκαιρια με ολους αυτους (και φυσικα εννοω και τα δυο συναφια), φιλη cynical! Γνωριζω μερικους δημ. υπαλληλους που στα 40+ τους κατεθεσαν τα χαρτια τους για συντάξεις, ενω ακουμε οτι τα ταμεια ειναι αδεια!
Εχει να γινει της..ποπης το φθινοπωρο,απ ο τι ακουω..Που θα βρεθουν τα χρηματα;Δεν καταλαβαινω
πως σκεφτονται εκει,οταν ο ιδιος ο Λοβερδος ειχε πει πριν λιγους μηνες οτι πρεπει να σταματήσουν οι προωρες συνταξιοδοτησεις (μιλουσε τοτε για στρατιωτικους 45 και 50 χρόνων) αλλα δε βλεπω σε τι διαφερει το ολο σκεπτικο...

Ομαδικη παρακρουση η ολη κατασταση!

cynical είπε...

Γεια σου ωρέ L'Enfant...

τι κι αν στομωσαν οι γκράδες... Εχουμε συμβούλους. κατι θα σκεφτουνε.

cynical είπε...

Γεια σου Ελβα,

με το νεο ασφαλιστικο τις συνταξεις θα τις βλεπουμε με το μικροσκοπιο. Οποτε οσοι ειχαν θεμελιωσει συνταξιοδοτικα δικαιωματα καταθετουν τα χαρτια τους.

Υποτιθεται οτι το δανειο της τροικας ειναι για τα δημοσια ελλειμματα. Ασχετο αν θα τα παρουν οι τραπεζες εδω με απ' ευθειας αναθεση και τα funds του εξωτερικου των οποιων τα ομολογα ληγουν.

καποια στιγμη θα φανει το αδιεξοδο της πολιτικης του συνεχους δανεισμου.

Απόλλων είπε...

Υπομονή.

Μόλις άρχισε.

Τα χειρότερα δεν τα έχουμε φανταστεί καν !

Οι "ώρες" τους όμως μετρούν αντίστροφα.

Prths είπε...

Χρόνια Πολλά!
Έλα Παναγιά μαζί μας - που λέει και ο μάγκας στο ζεϊμπέκικο στο "Δράκο". Τί να λέμε, καλή μου Cynical... Εσύ καλά κάνεις και "ρίχνεις ιδέες" - έτσι να μετράμε πόσο έχουμε ξεφύγει, δηλαδή.
Η ουσία είναι όπως τα είπατε με την Elva: δεν υπάρχουν και δεν προβλέπεται να υπάρχουν χρήματα. Τα λίγα που μπορούμε να δανειστούμε είναι για μπάλωμα - στην καλύτερη περίπτωση. Και οι ηγέτες μας δηλώνουν απορία ή παραπλανούν.

cynical είπε...

Απόλλωνα καλημερα,

παντα οι αδικοι και υπερβολικοι φοροι απετελεσαν αιτια εξεγερσης, γιατι οχι και τωρα...

cynical είπε...

prths

καλημερα και χρονια πολλα!

Σε αυτους που διατεινονται οτι χωρις την τροικα δεν θα μπορουσαμε να πληρωσουμε μισθους και συνταξεις, ας κανουν τον κοπο να κοιταξουν πού πήγαν τα χρηματα. 1. σε εξοφληση παλιων δανειων και 2. στη "στηριξη" των τραπεζων.

Δανειστηκαμε 110 δις με τοκογλυφικο επιτοκιο, για να γοφλησουμε τραπεζες που τις ειχαμε ηδη ξεπληρωσει προ πολλου. Στη δεκαετια πληρωσαμε πανω απο 400 δις σε τοκοχρεολυσια.

Prths είπε...

Cynically speaking, ;)
Τις τελευταίες δεκαετίες μετακινηθήκαμε από μια αδύναμη θέση στην πραγματική οικονομία σε μια ανύπαρκτη θέση στην πλασματική οικονομία. Ξανα-μανα-δανεισμός, τραπεζικό σύστημα, χρηματιστηριακή κίνηση - χαρτιά. Δεν έχουμε ουσιαστικό αντίκρυσμα - αυτή είναι η αλήθεια. Και μέχρι να βρούμε "τί πουλάμε" μας έχει κόψει κρύος ιδρώτας. Και για να ξεσπάμε τραβάμε σφαλιάρες ο ένας στον άλλο - και τελικά τις πολλές στους αδύναμους της κοινωνίας μας. Αυτή ειναι η μαγκιά μας - να μη μας βασκάνω.
Η γκρίνια δεν είναι καλή - ούτε δίνει λύση. Η δουλειά, ο αγώνας, η συμμετοχή είναι. Αλλά πρώτα πρέπει να ξαναβρούμε τη διαύγεια καιτα "θέλω" μας. Από τα μικρά πράγματα Και βλέπουμε.