Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις


Είναι πολύ διασκεδαστικό να βλέπεις τα αποτελέσματα μετρήσεων έγκυρων μετρητικών μηχανών όπως είναι η Eurostat και από αυτά να βγάζεις ωραία συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα, το πόσο «αναγκαία» είναι τα μέτρα που μάς φόρεσε η τρόικα και οι εδώ τοποτηρητές, από τη θετική απάντηση του 68% των ελλήνων στο περίτεχνα διαμορφωμένο ερώτημα:

«...συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές..».

Διότι εγώ θα έβγαζα ένα άλλο διαφορετικό συμπέρασμα, που θα αφορούσε στην ποιότητα των ελλήνων γονιών. Αν ένα 68% ενδιαφέρεται για την καλή τύχη των απογόνων του, και ορθώς πράττει, τι στο διάολο κάνει το υπόλοιπο 32%; Είτε δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι θα απογίνουν ή δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να χαλάσει τη ζαχαρένια του και να υποστεί την παραμικρή θυσία.

Διότι έτσι πως είναι διατυπωμένο το ερώτημα δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, ούτε μια μικρή χαραμάδα, για τα μάτια του κόσμου που λένε, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι ευνοϊκές για τις επόμενες γενιές. Η πιθανότητα και να μην είναι, η πιθανότητα οι μεταρρυθμίσεις να χαντακώσουν την παρούσα και την επόμενη και την μεθεπόμενη γενιά, ούτε που τους περνάει καθόλου απ’ το μυαλό, βρε παιδί μου... Και προφανώς δεν μπαίνουν καν στον κόπο να την συμπεριλάβουν στο ερώτημα.

Είδες πώς κάνει τις δημοσκοπήσεις η Eurostat;

9 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Με τέτοιους ερευνητές μπορεί να δεις τους έλληνες να δηλώνουν ακόμα και πρόθυμοι να διαδηλώσουν για πιο σκληρά και επωδυνα μέτρα...

ELvA είπε...

Πες τα καλη μου φιλη cynical!
Μια ζωη με το πνευμα αυτο γινονται οι περισσοτερες δημοσκοπησεις, ειτε μιλαμε για την Εurostat, που στηριζει 'τα καλα και συμφεροντα' παρουσιαζoντας τα μαυρα ασπρα και αντιθετα,(οταν ετσι συμφερει),
ειτε για αλλου ειδους δημοσκοπησεις (π.χ τη λεγομενη πρόθεση ψήφου).
Και να ηταν μονο για τετοια θεματα..Την Εurostat συμβουλευονται επισης καθηγητες, ερευνητες, φοιτητες στα πανεπιστημια,οποτε καταλαβαινει
κανεις το 'μεγεθος της καταστροφης' προκειμενου να αποδειξει κανεις αυτο που θελει, οταν υπαρχουν τετοιου ειδους στατιστικες,που λιγο να ασχοληθει κανεις διαπιστωνει πώς 'μαγειρευονται' τα παντα με τις καταλληλα διατυπωμενες ερωτησεις τους..
Με λιγα λογια και για οσους ακομα δεν καταλαβαν, (ή δε ..θελουν αν καταλαβουν!), ολα ειναι κατευθυνομενα, αρκει να το γνωριζουμε και να μην ειμαστε διατεθειμενοι να πιστευουμε οτι μας λενε χωρις να ερευνουμε πρωτα κατα ποσο αληθευουν...

Καλο ΠΣΚ! :)

de profundis είπε...

το 32/100 μάλλον δε θα εχει παιδιά

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ!

ΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΣΕ 2 AKOMH ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ:
1.ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ 70%
2.80% ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΟΜΩΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟ 51% ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΟΝ 100% ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΜΑΥΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ... ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΠΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ.

ΥΓ. ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ, ΤΟΝ ΛΥΚΟ!

cynical είπε...

Παιδια,

οπως λεει ο ταξιδευτης τα ερωτηματα ειναι τετοια που δεν μπορει παρα να δινουν αντιφατικες απαντησεις. Το βραδυ δημοσιευω 3 αναλυσεις πανω στη δημοσκοπηση στο yoypay οπου και οι τρεις διαφωνουν ως προς το αν θελουμε ή δεν θελουμε οι ελληνες την ευρωπη.

Βεβαια ο καθενας μπορει να παιρνει το ποσοστο που του ταιριαζει ωστε να υποστηριξει αυτο που εχει προαποφασισει να υποστηριξει.

Ετσι αυριο τα καναλια μπορουν να λενε οτι το 68% των ελληνων ειναι συμφωνο με τα μετρα, και μαλιστα σε μεγαλυτερο ποσοστο απ' οτι την προηγουμενη φορα, ή οτι θελει ακομα πιο σκληρα μετρα το 70% εξ αυτων!


Οι δημοσκοπησεις ειναι υπουλες και γιαυτο δεν θα πρεπει να τις προσπερναμε χωρις να αναλυουμε τις αντιφασεις και τις παγιδες τους.

Ελένη Μπέη είπε...

Μα πολύ θύμωσα διαβάζοντας τη σχετική δημοσκόπηση. Αλλά δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό. Όχι επειδή κατά τα φαινόμενα οι Έλληνες είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα και αισιόδοξοι πως μελλοντικά θα αποδώσουν. Αλλά με βάση τη διατύπωση των ερωτημάτων κατάλαβα πως δε γινόταν να βγουν διαφορετικά συμπεράσματα.

Έχουμε προ πολλού δώσει το δικαίωμα να μας περνούν για ανεγκέφαλους και δεν διστάζουν να το κάνουν οι παραγγέλλοντες τις δημοσκοπήσεις. Που είναι και ύπουλες και πονηρές και εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Στέργιος είπε...

Έκανα και εγώ δημοσκόπηση!!!!

-Θέλετε να πληρώσουν οι τράπεζες το χρέος;
-Ναι 99%.
-Θα πολεμήσετε κατά της ΕΕ αν επιτεθεί και μας βομβαρδίσει όπως τη Γιουγκοσλαβία;
- Ναι 99% (το 1% είναι οι πράκτορες και οι υπουργοί)
-Να ψοφήσει η κατσίκα του ΓΑΠ που τρώει το χορτάρι από την αυλή σας;
-Ναι 99% (το 1% πίνει το γάλα της)
-Συμφωνείται να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία;(*)
-Ναι 99%
[(*)με κατάργηση των συντάξεων]
-Συμφωνείται με τη πλήρη και μόνιμη απασχόληση των εργαζομένων;(*)
-Ναι 99%
[(*)με μισθό 180 ευρώ]
-Θέλετε μια ευτυχισμένη Ευρώπη;(*)
-Ναι 99%
[(*)με 50ετή μνημόνιο]

-ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ;
ΝΑΙ 100% (ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ ΤΙ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΧΑΛΑΛΙ ΤΗΣ!!!!!)

Μην αρχίσετε ότι ως σταλινικός βγάζω σταλινικά αποτελέσματα. Εσείς δηλαδή νομίζετε ότι αν κάνατε τη δημοσκόπηση θα βγάζατε διαφορετικά ποσοστά;;;;

cloudsinthemirror είπε...

Όταν τα κανάλια δείχνουν τα "λαβράκια" τού ΣΔΟΕ, ο αιώνιος "κοσμάκης" είναι έτοιμος και για άλλα μέτρα...

Κυριάκος είπε...

Να και μια φορά που θα συμφωνήσω με το σύνολο σχεδόν των παρατηρήσεων. Κατ' αρχήν, για όποιον ενδιαφέρεται, η δημοσκόπηση βρίσκεται εδώ. Παρατηρήσεις:

- Διενεργήθηκε το Μάιο αλλά τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο. Από το Μάιο έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι οπότε δεν μας λέει πολλά πράγματα, τώρα νιώσαμε τι σημαίνει λιτότητα. Από την άλλη πλευρά ας μην κατηγορούμε τα ΜΜΕ για σκοπιμότητες, τώρα την πήρανε τώρα τη σχολιάσανε.

- Το ερώτημα είναι διατυπωμένο ακριβώς έτσι όπως λέει η cyn και υποτίθεται πως μετρά την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Είναι μάλιστα ζευγάρι με μια γενική κι αόριστη ερώτηση για μεταρρυθμίσεις: "πιστεύετε πως η χώρα σας χρειάζεται περισσότερες μεταρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το μέλλον;" Εντελώς απαράδεκτες ερωτήσεις καθώς δεν ξεκαθαρίζουν για τι είδους μεταρρυθμίσεις μιλάνε και γιατί είναι προφανές πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για να έχουν τα παιδιά τους καλύτερο μέλλον, ενώ η βελτίωση του μέλλοντος που θα φέρουν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο προφανής.

- Αυτό που δεν είπαν τα ΜΜΕ είναι πως η δημοσκόπηση σημειώνει με έμφαση ("αξιοσημείωνη εξέλιξη" στο κείμενο) την μεγάλη πτώση της δημοτικότητας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα: -18% για τις μεταρρυθμίσεις γενικά και -10% για την αλληλεγγύη των γενεών.

Κατά τα άλλα, δεν είναι αντιφατικό να υποστηρίζουν οι Έλληνες μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων αλλά να μην επιθυμούν την μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, εφόσον δεν θεωρούν υποχρεωτικές τις προσωπικές θυσίες για να μειωθούν τα ελλείμματα.