Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ποιοι Στηρίζουν τον Πρωθυπουργό;


Πριν από λίγες μέρες έγραφα για τη διαφενόμενη τούμπα των καναλιών, MEGA και κυρίως SKAI σχετικά με τη στήριξη της κυβέρνησης και των επιλογών της, αυτών δηλαδή της λιτότητας, της περικοπής των μισθών, (με αντίκρυσμα τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης και τη βύθιση της αγοράς), της περικοπής των δημοσίων δαπανών και ειδικά των δημοσίων επενδύσεων και της αύξησης της φορολογίας.


Σήμερα χάρηκα όταν διάβασα στο Ποντίκι (26/8) μια παρόμοια διαπίστωση για το ΜΕGA, ενώ το αρχικό μου συμπέρασμα ενδυναμώθηκε αρκετά ακούγοντας προσεκτικά την ίδια μέρα και το νυχτερινό δελτίο του SKAI με το καθιερωμένο σχόλιο του έγκυρου Μπάμπη. Παίρνοντας θάρρος λοιπόν, θα ήθελα να υποστηρίξω περισσότερο την άποψή μου, σχετικά με το γιατί τα κανάλια δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να συνεχίζουν να κάνουν τεμενάδες στους Γιώργηδες, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.


Βλέποντας τη μετοχική σύνθεση των μεγαλύτερων καναλιών της χώρας εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μικρό μερίδιο σ' αυτά, σε σχέση, για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζο και Κυριακού. Δηλαδή, φέρονται να κατέχουν κάτι ψιλολοϊδια στο ΜEGA και κάποια άλλα τόσα, μέσω του Κοντομηνά, στον ALPHA μετά την πώλησή του στο RTL.


Αντίθετα οι μεγαλοεκδότες με πρώτους και καλύτερους τους Μπόμπολα και Ψυχάρη, φέρονται να είναι πολύ δυσαρεΠλήρης  στοίχισηστημένοι με τον ΓΑΠ όχι μόνο επειδή τους αντιμετωπίζει ως απλούς επιχειρηματίες και δε συνομιλεί μαζί τους, (εμ τι περίμεναν κι αυτοί, χωρίς ούτε ένα διδακτορικό από το Harvard να έχουν να επιδείξουν), αλλά και διότι αποφάσισε, χωρίς καμία διαβούλευση (!), να επιβάλει φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ο φόρος αυτός ανεστάλη προς το παρόν, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αβέβαιη.


Από την άλλη μεριά οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις και τα έργα, φαίνεται ότι δεν αρέσουν καθόλου στον κ. Μπόμπολα ο οποίος αναπολεί τις ένδοξες μέρες Σουφλιά και δακρύζει.


Ο Γιώργος, (δεν χρειάζεται να έχεις και πολύ μυαλό), είναι άνθρωπος των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Άλλωστε το δήλωσαν ορθά κοφτά οι FT σε πρόσφατο άρθρο τους. Επίσης τραπεζίτες και μάλιστα ξένοι ήταν αυτοί που τον χειροκροτούσαν θερμά σε κάποια σύνοδο στη Βιέννη πριν από κάποιους λίγους μήνες. Ο άνθρωπος δεν έχει και μεγάλη σχέση με το ντόπιο επιχειρηματικό κατεστημένο, και όπως μυρίζομαι δεν θέλει ούτε και να έχει. Οι βλέψεις του πάνε πολύ μακρύτερα και έτσι επηρμένος που είναι, δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτε λιγότερο από μια θέση ΓΓ του ΟΗΕ ή κάποιου άλλου μεγάλου διεθνούς οργανισμού.


Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ότι δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος, μεθερμηνευόμενο ότι θα κάνει ό,τι του υπαγορεύσουν οι ξένοι τραπεζίτες, και ότι δεν πρόκειται να κολλήσει σε καμιά θέση εξουσίας, ντόπια φυσικά και παρακατιανή, ας είναι ακόμα κι αυτή του πρωθυπουργού. Το όραμα που έχει για τον εαυτό του απλώνεται πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της μικρής και άχαρης χώρας μας.


Η απέχθειά του δε προς το ελληνικό δυναμικό είναι πλέον εμφανής, με τις καραβιές των αλλοδαπών συμβούλων που κάθε λίγο και λιγάκι μάς κουβαλάει απ' το εξωτερικό. Μάλιστα πρόσφατα το θέμα της πρόσληψης ξένων συμβούλων από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς διαγωνιστική διαδικασία προκάλεσε και την αντίδραση των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), δηλαδή εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που έχουν άδεια γιαυτή ακριβώς τη δουλειά.


Κάνοντας σούμα λοιπόν όλα τα προηγούμενα, διακρίνω μια προϊούσα διεύρυνση των αποστάσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους παράγοντες του δημόσιου βίου, οι οποίοι για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν θα πρέπει να ψάχνουν ολοένα και πιο πολύ τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το κάνουν.

23 σχόλια:

kostis είπε...

ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα άποψη cynical. Και "κουμπώνει" άψογα με το υπόμνημα του ΕΒΕΑ που καταδικάζει το μνημόνιο, και μάλιστα ως εξής:

"το Μνημόνιο δεν αποτελεί συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά μια τοκογλυφική διαδικασία επιβολής ... που προσθέτουν φτώχεια, διευρύνουν ανισότητες και αποδυναμώνουν ελπίδες και προοπτικές" - via http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/08/2010_352057

ΛΕΣ να τους πήρε όντως ο πόνος για την καημένη την πλέμπα που στενάζει κάτω από τη μπότα της τρόϊκας; Δε νομίζω...

vripol είπε...

"Ο Γιώργος, (δεν χρειάζεται να έχεις και πολύ μυαλό), είναι άνθρωπος των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου."

Ναί; Τό Ζαβό;
Όσο μυαλό και να μην χρειάζεται να έχεις, απο αυτό πιό πολύ θα είναι...

Ανώνυμος είπε...

lef
'με τους εφοπλιστές, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζο και Κυριακού...'
'οι μεγαλοεκδότες με πρώτους και καλύτερους τους Μπόμπολα και Ψυχάρη'

όλες οι παραπάνω οικογένειές θησαύρισαν σε βάρος του ελληνικού κράτους , το να σε στηρίζουν αυτοί είναι ένα πρόβλημα , κάτι δεν πάει καλά ( τους ταϊζεις ) , το να σε κράζουν καλό είναι , όποιος κι αν είσαι .

navarino-s είπε...

Πάντα ανήσυχη αλλά και εύστοχη στις διαπιστώσεις σου!
Έχω άδικο που σε λέω: το καμάρι του διαδικτύου;
Καλό φθινόπωρο ρε ....κάθαρμα!

celin είπε...

Πλακα πλακα,απεχθανομαι τοσο τα προσκυνημενα ηλεκτρονικα μμε,που αν αρχισουν να χτυπανε τον ΓΑΠ,δεν αποκλειεται να τον δω κ με ευνοικοτερο ματι!

Εξακολουθω ομως να πιστευω οτι αυτο δε θα γινει.Τα ηλεκτρονικα μμε θα ειναι για παντα οι θεραπαινιδες του δικομματισμου.Η μοιρα τους ειναι αξεδιαλυτη.
Αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει Νεα Δημοκρατια,επομενως το ΠΑΣΟΚ θα στηριχτει μεχρι θανατου.

Η αποτελεσματικη στηριξη δεν ειναι ομως το συνεχες γλειψιμο,
το οποιο αλλωστε προκαλει αντιθετα απο το προσδοκωμενο αποτελεσματα,
ηδη οι σωφρονες κ σοβαροι πολιτες δεν εχουν σε καμια υποληψη τα καναλια λογω της ανελεητης πασοκικης προπαγανδας των τελευταιων μηνων.

Η αποτελεσματικη στηριξη παρεχεται με την επιφαση εντονης κριτικης κ ταυτοχρονα με την υπορρητη κ υποβοσκουσα επισημανση οτι "ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΣΡΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΟΒΑΡΟΙ"

Απλα θα πεταν ασφαιρα στον ΓΑΠ για να μας αποπροσανατολισουν,για να μας πεισουν οτι δεν ειναι ξεπουλημενοι.
Εκτος βεβαια αν δουν τον κοσμο να αρχισει να θυμωνει κ να ξυπναει.
Οποτε θα προωθησουν τις εναλλακτικες του Συστηματος,τις εφεδρειες τους,
ισως τον Σαμαρα.ισως τον Χρυσοχοιδη που ετοιμαζεται για νεος αρχηγος του ΠΑΣΟΚ μετα τον ΓΑΠ(ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΟΥ)

Alsino είπε...

Με αφορμή την τοποθέτηση του Σκιοπα ως αρχισυμβούλου ο ψυχάρης σφάζει με το γάντι:

«Παλαιά, από τα χρόνια της ανεξαρτησίας, η παρουσία ξένων συμβούλων στην Ελλάδα. Υπήρξαν βεβαίως και φωτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συνέβαλαν στην πρόοδο της χώρας. Ωστόσο η εμπειρία δεν είναι η καλύτερη. Και οι προθέσεις δεν ήταν πάντοτε αγαθές.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Πρωθυπουργός αξιολόγησε όλες τις παραμέτρους προτού αποφασίσει την πρόσληψη του Ιταλού συμβούλου».

ΤΟ ΒΗΜΑ | Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=346822&ct=57&dt=04/08/2010

Η ελληνική άρχουσα τάξη διαβλέπει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε απλό υπηρέτη του ξένου κεφαλαίου και προειδοποιεί τον δικτάτορα ότι δεν θα το ανεχτεί.

cynical είπε...

Παιδια
υπάρχει βιντεο (το εβαλε το δεξι εξτρεμ) απο περσι το καλοκαιρι με συνεντευξη του ΓΑΠ στον Κουλογλου όπου απαριθμει τα καλα του ΔΝΤ, λέγοντας επι λεξει οτι ειναι αναποτελεσματικο και οτι φερνει υπαναπτυξη.

http://www.youtube.com/watch?v=P4Rm1q2dJTs&feature=player_embedded

cynical είπε...

lef,
σκεψου μονο πώς είναι να μην σε στηριζουν (εννοω τον ΓΑΠ) οι Μπομπολας και Ψυχαρης. Την εχεις βαμμενη! Χειροτερα κι απο κολαση.

cynical είπε...

Κοstis

ξαναβαζω το λινκ που εδωσες

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/08/2010_352057

Οι ειδησεις στα ΜΜΕ απεικονιζουν καλυτερα τις εσωτερικες αντιθεσεις μεριδων του κεφαλαιου τις οποιες πιστευω οτι πρεπει να τις λαμβανουμε υπ' οψιν.

Στη Γερμανια το βιομηχανικο κεφαλαιο τα εχει παρει με τη Μερκελ και τη στηριξη που δινει στους τραπεζιτες.
Θελω να δω εδω αν θα συνεχισει στο ιδιο βιολι ο ΣΕΒ.
Ηδη ο Μιχαλος κουνησε το σημαιακι...

cynical είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi
/_w_articles_kathremote_1_26
/08/2010_352057

cynical είπε...

Καλως ηρθες Ναβαρινο-s!

Σκλαβος του διαδικτυου να λες καλυτερα... καταντια του διαδικτυου..

cynical είπε...

celin,

δεν εχει σημασια τι συμπαθουμε εμεις. Αυτο που θελω να δω ειναι τον Δασκαλοπουλο του ΣΕΒ να κατεβαινει με πανο στη διαδηλωση ζητωντας να φυγει το ΔΝΤ.

Ηδη ο Μιχαλος λιγο τοχει να το κανει...

Οντως αλλη λυση δεν φαινεται. Ομως πιστρευω οτι δεν ειναι και διατεθειμενοι να βαλουν αλλη πλατη στο ΓΑΠ. Εχει ενδιαφερον να δουμε τι λυση θα μεθοδευσουν για μια μεταβαση...

cynical είπε...

Αlsino

κομψοτεχνημα το κειμενο του Ψυχαρη...

Ναι μεν οι συμβουλοι εφεραν δεινα κλπ, αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΑΟΙ, οτι ο ΓΑΠ κλπ κλπ...

Αυτο το ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΑΟΙ ειναι ολα τα λεφτα!

Dimitris είπε...

Πολυς αρνητισμός σ΄ αυτό το άρθρο: ο Παπανδρέου δεν φαίνεται πουλημένος στο ντόπιο κεφάλαιο - κι΄εκεί που κάποιος θα περίμενε μια υπόνεια αντικειμενικότητας και γιατί όχι ένα θετικό σχόλιο, έρχεται καπάκι η αυθαιρεσία - ... διότι είναι πουλημένος στο ξένο κεφάλαιο.
Από που εξέγεται αυτό το συμπέρασμα;
Οι FT γράψανε ευνοικό άρθρο γι΄ αυτόν.

Αγαπητή cynical περίμενα τα συμπεράσματά σου να ειναι πιο τεκμηριωμένα.

cynical είπε...

Δημητρη,

δεν νομιζω οτι ειναι αυθαιρεσια το οτι ο ΓΑΠ μεριμνα αποκλειστικα για το συμφερον των ξενων δανειστων τραπεζιτων και αλλων κατοχων κρατικων ομολογων, αδιαφορωντας πληρως (παρα τα περι αντιθετου λεγομενα ακομα και απο τους ξενους συμβουλους του) για την πορεια της ελληνικης οικονομιας και το μελλον της.

Το οτι εχει απεναντι του σημερα την ΕΒΕΑ, και πολυ πιθανον και αυριο τον ΣΕΒ, κι αυτο δεν ειναι αυθαιρεσια. Για το λαο, δεν τιθεται θεμα, γιαυτο δεν το αναφερω.

Δεν ειπα οτι ειναι και στο payroll του ξενου κεφαλαιου. Αυτο θα ηταν οντως αυθαιρεσια.

Κυριάκος είπε...

Cynical, σε λίγο θα μας πεις πως ο ΓΑΠ είναι ο Manchurian Candidate. Αν δεν είναι στη μισθοδοσία του ξένου κεφαλαίου τι προσωπικό συμφέρον έχει να πάει κόντρα στον Ελληνικό λαό και στο ντόπιο κεφάλαιο;

Dimitris είπε...

Πάλι δεν καταλαβαίνω:
το ότι ο ΓΑΠ έχει απέναντί του το ΕΒΕΑ (αν θυμάμαι καλά είναι το ΕΜΠΟΡΙΚΟ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ επιμελητηριο ελλαδος, δηλαδή αυτούς που με τη φοροδιαφυγή και το λάδωμα βουλιάξανε την οικονομία και διαβρώσανε ηθικά την Ελληνικη κοινωνία) αποδεικνύει ότι "ο ΓΑΠ μεριμνα αποκλειστικα για το συμφερον των ξενων δανειστων...";

Εγώ μάλον για καλο σημάδι το βλεπω και θα τον υποψιαζόμουν άν τους έβλεπα (ΣΕΒ και ΕΒΕΑ) να τον υποστηρίζουν.

Απο ποτε η αριστερά συντάσεται μετα παραπανω όργανα;

cynical είπε...

Κυριακο,

δεν τη ξερω την ταινια. Παντως τι συμφερον εχει;;;

Ε! υπαρχουν και οι σκοτεινες γωνιες της ψυχης. Εδω ο Φροιντ μπορει να ταιριαζει καλυτερα. Η αποψη μου ειναι οτι δεν θελει να παει ουτε μια γραμμουλα κοντρα στους τροικανους.

Εδω η ελλ οικονομια βουλιαζει και ο Ρεν χειροκροταει για το ποσο καλα πηγαινουμε. Παρανοια;; Οχι! Συμφεροντα (Ρεν). Κι απο πισω ο ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ εχει μεγαλυτερη εμπιστοσυνη σε αυτους παρα στην πραγματικοτητα.

Αλλωστε οι μισοι ελληνες θελουν να σφαξουν τους αλλους μισους. Γιατι ειναι περιεργο που ο ΓΑΠ θα ηθελε να τους "σφαξει" ολους;

Για μενα παλι το επαναλαμβανω, η βαθυτερη εξηγηση της στασης του ειναι απο την ψυχολογια και ψυχιατρικη...

cynical είπε...

Δημητρη,

τονοι και τονοι μελανης εχουν χυθει για το οτι μεριμνα κυριως για τα τραπεζικα συμφεροντα. ΤΟ εχουν πει και οι ιδιοι και υψηλα ισταμενοι της ευρωζωνης.

Τι αλλο να πω.

Εδω δεν εκφραζω καμια αριστερα. Μια διαπιστωση κανω, ενος εξωτερικου παρατηρητη που προσπαθει να διαβασει την καθημερινοτητα παιρνοντας στοιχεια απο αυτη.

Κανε λιγο κοπο να με διαβαζεις σωστα...

Κυριάκος είπε...

Cyn, η ταινία ήταν για έναν υποψήφιο πρόεδρο που του είχε κάνει πλύση εγκεφάλου και τον είχε κάνει όργανό της στη διάρκεια της θητείας του στον πόλεμο (νομίζω στο Ιράκ) μια εταιρεία στην οποία ανήκε και η μητέρα του.

Συμφωνώ με τον Δημήτρη πάντως, δεν είναι κακό που το εκδοτικό κατεστημένο του την πέφτει τελευταία. Το οτι μεριμνά για τα τραπεζικά συμφέροντα δεν οφείλεται (μόνο) στην πολιτική επιρροή που έχουν αλλά και στον κεντρικό ρόλο που έχουν αποκτήσει στο οικονομικό σύστημα (πού είναι ο Odyssey όταν τον χρειάζομαι;). Μια τραπεζική κρίση τώρα θα σήμαινε νέα βουτιά της Ευρωπαϊκής και πιθανότατα της παγκόσμιας οικονομίας. Too big to fail το λένε στο Αμέρικα. Δυστυχώς για μας, αυτή τη στιγμή οι τράπεζες πρέπει να προστατευτούν για να διατηρηθεί το σύστημα.

kostis είπε...

Ο Κυριάκος έχει δίκιο στο ότι η Ελλάδα έχει δωθεί "ενέχυρο" στην ΕΚΤ και θα χρεωκοπήσει αύριο (όχι ότι η καθυστέρηση του αναπόφευκτου αξίζει τόσες θυσίες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) αν η τελευταία σταματήσει να δέχεται τους ελληνικούς σκουπιδοτίτλους.

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1003-2010-08-23-22-10-44

Αλλά αυτό δε δικαιολογεί να δίνονται δις με το τσουβάλι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα χωρίς κανέναν όρο, και να συζητάνε φόρμουλα για να χαρίσουν το ΤΤ και την ΑΤΕ (αφού εξυγιάνουν την τελευταία). Αυτό είναι ξεδιάντροπη μεταφορά δημόσιου πλούτου από την οποία δεν κερδίζει τίποτα ο λαός (αφού π.χ. το κράτος δεν διεκδικεί κάποιας μορφής έλεγχο στις διοικήσεις των τραπεζών) ούτε και το εγχώριο κεφάλαιο (αφού τα δις δίνονται άνευ όρων και οι τράπεζες προτιμούν να καλύψουν τρύπες από το να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις). Αν είχαν την ελάχιστη τσίπα σαν "Σοσιαλιστές" (μη χέσω) τουλάχιστον θα έφτιαχναν έναν ισχυρό ΔΗΜΟΣΙΟ τραπεζικό πυλώνα όπου ναι μεν θα τα έσκαγαν (όπως και στους ιδιώτες εξάλλου) αλλά θα διατηρούσαν τον έλεγχο.

Κυριάκος είπε...

Καλά τα λέει ο Κωστής. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα για να βοηθήσει την ανάπτυξη η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει χρήμα στις τράπεζες γιατί μόνο μέσω των τραπεζών λειτουργεί ο δανεισμός. Οι τράπεζες όμως κρατάνε αποθεματικά για να καλύψουν επισφαλή δάνεια. Όσο η χρηματοδότηση των τραπεζών γίνεται άνευ όρων δεν κερδίζουμε και πολλά πράγματα. Δυστυχώς είμαστε σε ψιλοαδιέξοδο σ' αυτό το θέμα.

"Λεφτά υπάρχουν" είπε...

Φίλοι μου,
Λίγο αργοπορημένο το παρακάτω κείμενο, αλλά η εκπομπή στην οποία αναφέρομαι έγινε αρχές του 2011. Μεσολάβησαν από τότε και οι αποκαλύψεις για τις επαφές του Γιωργάκη με το ΔΝΤ ΠΡΙΝ και αμέσως ΜΕΤΑ τις εκλογές του 2009, οπότε το παζλ συμπληρώνεται!
---------------
Είχα παρακολουθήσει τυχαία λοιπόν πριν εβδομάδες μια εκπομπή της ΝΕΤ με τίτλο "οικονομικοί δολοφόνοι". Έπαθα σοκ! Ένας από αυτούς που είχε εκπαιδευτεί από την CIA, μετάνοιωσε τώρα στα γεράματά του και έκανε τις αποκαλύψεις:

Με λίγα λόγια, το σενάριο που εφάρμοσε ο Ρήγκαν κυρίως στην Λατινική Αμερική, για να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια και την Διώρυγα του Παναμά, ήταν το εξής:
Μόλις ένας νέος Πρόεδρος/Πρωθυπουργός αναλάμβανε την κυβέρνηση της χώρας του, τον επισκέπτετο ο "οικονομικός δολοφόνος" και του έλεγε: στην μια τσέπη μου έχω δολλάρια, στην άλλη ένα περίστροφο. Διάλεξε!
Αν διάλεγε τα δολλάρια, οδηγούσε την χώρα στα χρέη και οικονομική καταστροφή (λέγε με ΔΝΤ!), άν διάλεγε το περίστροφο (δηλ. τον ...έγραφε στο γνωστό μέρος) έβρισκε τον θάνατο σε περίεργα αεροπορικά δυστυχήματα! Τουλάχιστον 3 τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές!

Κάνω τώρα τους εξής παραλληλισμούς:
(1) Ο μπαμπάς Ανδρέας άρχισε το 1981 την καταστροφή τηυς ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία του αρχικού χρέους ("Τσοβόλα δώστα όλα") ενώ ο ίδιος πλούτισε (το «κωλόσπιτο» της Εκάλης πως το έκτισε;) και πέρασε καλά (με τις διάφορες «γκόμενες»).

(2) Συνέχισε ο Σημίτης με τις αγορές του αιώνα (κ. Άκη, που βρήκες τα λεφτά για γαμήλιες δεξιώσεις στο ακριβότερο ξενοδοχείο του Παρισιού;) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους πουλήσαμε τα ¨ασημικά¨ (για να ικανοποιηθεί η φιλοδοξία μιας glamorous κυρίας)!

(3)Τέλος, ήλθε το «Παιντί» (ο Γιωργάκης τους καλέ!) να ολοκληρώσει την καταστροφή, να φέρει δηλ. το ΔΝΤ, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα για την περίοδο Δεκεμβρίου 2009 - Μαρτίου 2010! Έτσι έστησε μια κυβέρνηση ανικάνων που τους μάζεψε από το Γυμναστήριο, μάζεψε και από το ΠΑΣΟΚ ότι βρήκε (δεν κτίζεις νέο σπίτι με υλικά κατεδάφισης!) και προχώρησε στην οικονομική αφαίμαξη του λαού.
Άρχισε από τους πιο αδύναμους, τους συνταξιούχους και μισθωτούς του Δημοσίου, επέβαλε βαρύτατη φορολογία και έπνιξε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και τώρα εκλιπαρεί την Μέρκελ για σωτηρία! Ο ίδιος ξεκίνησε ως ΥΠΕΞ το 1997 την χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο. (άλλο "πράσινο" φρούτο και αυτό!) η οποία συνεχίστηκε και το 2010(!) , χρηματοδοτώντας ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Κούβα και καλλιέργεια ντομάτας στην Αφρική!

Και για να είμαι και δίκαιος, η ΝΔ έκανε και αυτή ότι μπορούσε, ακολουθώντας τα βήματα των Σοσιαλ(η)στών!

Και γιατί όλα αυτά;
Μα για τα πετρέλαια του Αιγαίου, το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και την αναγνώριση των Σκοπίων και την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ που μπλοκάραμε και άλλα! Με αυτά σαν ανταλλάγματα, πιθανόν θα επιζήσουμε! Αλλά με ποιο τίμημα;

Η Αίγυπτος είναι πολύ κοντά μας!