Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Οι χρηματοδότες του Tea Party



Στις 14 του περασμένου Ιούνη, ο George Monbiot σε άρθρο του στον Guardian, με λόγο ξέχειλο από απελπισία και οργή, αγωνία και καημό, και πατώντας στα ίδια χνάρια με τον μακαρίτη Σαραμάνγκο, αναρωτιόταν, τι στο καλό κάνει η ριζοσπαστική Αριστερά. Τι στείρα την ονομάζει, τι ανίκανη να ονοματίσει και να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που καταπιέζουν την εργατική τάξη, τι εγκλωβισμένη σ’ έναν κτητικό ατομικισμό, τι ότι είναι αδύναμη να διατυπώσει κάποιες απλές οικονομικές αλήθειες, και να οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις, και άλλα πολλά τα οποία είναι και σε μας γνωστά.


Η αιτία που έκανε τον George να φουντώσει και να βγει από τα ρούχα του ήταν η σύγκριση που έκανε με τα αναδυόμενα δυναμικά και ριζοσπαστικά ακροδεξιά μαζικά κινήματα του Tea Party στην Αμερική και του Freedom Party στην Ολλανδία, κυρίως όμως του πρώτου.


Αν παρακολουθεί κάποιος έστω και στοιχειωδώς τα τεκταινόμενα στην Αμερική τα τελευταία δυο χρόνια, θα διαπιστώσει την ολοένα αυξανόμενη μαζικότητα και πολιτική επιρροή της κίνησης Tea Party. Χωρίς να συνιστά πολιτικό κόμμα και χωρίς να δηλώνει προς το παρόν διάθεση για κάτι τέτοιο, η κίνηση επεμβαίνει πλέον ανοιχτά στις πολιτικές διαδικασίες, σπρώχνει τους ρεπουμπλικάνους σε όλο πιο δεξιές θέσεις, και καταφέρνει να αναδεικνύει σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες υποψηφίους με τη δική του σφραγίδα, όπως πρόσφατα στο Ντέλαγουέαρ. Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι το Tea Party πρόκειται περί ενός αυθόρμητου λαϊκού κινήματος από τα κάτω, το οποίο μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό έχει καταφέρει ν’ αριθμεί (όπως διατείνονται) 15 εκατομμύρια μέλη, να έχει ιδρύσει τοπικές οργανώσεις σε όλες τις πολιτείες και να έχει οργανώσει κι εγώ δεν ξέρω πόσες μαζικές διαδηλώσεις, με αποκορύφωμα αυτή των 100,000 διαδηλωτών πέρσι τον Σεπτέμβρη στην Ουάσινγκτον.


Δίκαια ζήλεψε ο Monbiot την ικμάδα και την οργανωτική του ικανότητα, αλλά γρήγορα θα έκανε πίσω, αν ήξερε ότι το Tea Party κάθε άλλο παρά κίνηση αυθόρμητη από τα κάτω είναι. Το πυκνό του δίκτυο με τις εκατοντάδες τοπικές οργανώσεις, τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες σε παναμερικανικό επίπεδο, και τις ισάριθμες αυτοσχέδιες ιστοσελίδες δίνει πράγματι μια τέτοια εικόνα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Το Tea Party είναι μια κίνηση καθαρά από τα πάνω, η οποία εκμεταλλευόμενη τις αρχικές σκόρπιες αντιδράσεις ήδη επί προεδρίας Μπους για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, κατόρθωσε να τις οργανώσει, να τις ελέγξει και να συγκροτήσει έναν ετερόκλητο στρατό στρατευμένο στην ατζέντα δυο τριών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το Tea Party είναι ενάντια στο πρόγραμμα δημόσιας περίθαλψης του Ομπάμα, είναι ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, στα επιδόματα ανεργίας, στα εργατικά συνδικάτα, στην ανάμειξη του κράτους στα σχολεία, είναι ενάντια στα περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και στο πρόγραμμα μείωσης και εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ενάντια στην προοδευτική φορολογία και υπέρ της υιοθέτησης ενός οριζόντιου φόρου για όλα τα εισοδήματα, μικρά και μεγάλα, είναι ενάντια στη ρύθμιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και μετά απ’ όλα αυτά στα οποία εναντιώνεται, αναρωτιέται κανείς αν συνειδητοποιεί ότι εναντιώνεται τελικά και στα ίδια τα συμφέροντα των οπαδών του, οι οποίοι δεν είναι παρά απλοί εργαζόμενοι.


Ποιοι βρίσκονται λοιπόν πίσω από το κίνημα αυτό; Τρία κυρίως πρόσωπα, ο Rupert Murdoch και οι αδερφοί David και Charles Koch. Ο μεν πρώτος ως ιδιοκτήτης του πανεθνικής εμβέλειας τηλεοπτικού δικτύου FOX το οποίο συστηματικά προβάλλει τις δραστηριότητες του Tea Party, συντονίζει τις διαδηλώσεις και ενθαρρύνει τη συμμετοχή, οι δε δεύτεροι ως οι κατ’ εξοχήν χρηματοδότες με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσα κυρίως από τη βιτρίνα των συντηρητικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών Freedom Works και Americans for Prosperity. Πληροφοριακά, οι αδελφοί Koch κατέχουν την τρίτη θέση στον κατάλογο των πιο πλουσίων της Αμερικής μετά τον Bill Gates και τον Warren Buffett, ενώ ο όμιλος των επιχειρήσεων τους, κυρίως στα πετρέλαια, κατέχει τη δεύτερη. Τα προαναφερθέντα ιδρύματα με τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτουν, όχι μόνο παρέχουν την τεχνογνωσία και τις δημόσιες σχέσεις για την οργάνωση και την προβολή των διαδηλώσεων, αλλά επιπλέον εκπαιδεύουν και συγκεκριμένα άτομα για να ιδρύουν τοπικές οργανώσεις και να θέτουν το περιεχόμενο της εκάστοτε διαμαρτυρίας, προφανώς όχι με το αζημίωτο.

10 σχόλια:

στελιος είπε...

Δεν υπάρχει Βόρειος Πόλος χωρίς τον Νότιο Πόλο.
Η διαλυμένη Αριστερά θα ανασηκωθεί μόνο όταν θα έχει απέναντί της μια ρωμαλέα ημιφασιστική Δεξιά.
Η πάλη των αντιθέτων θα κλιμακώνεται μέχρι που η Αριστερά θα δώσει οριστική λύση.
Το προτιμώ από τα ανιαρά διαλυτικά χρόνια που περάσαμε.
Αν με ρωτήσει κανείς γιατί την οριστική λύση θα την δώσει η Αριστερά θα του απαντήσω γιατί το Νέο καιρδίζει πάντα το Παλιό.

akrat είπε...

πολύ ωραίο και ενδιαφέρον καλημέρα σας

OMADEON είπε...

Επιτέλους μάθαμε ΠΟΙΟΙ σερβίρουν τα τσάϊ και τα παξιμαδάκια...
...και σε ειδικά πάρτυ, όπως εκείνο όπου εμφανίστηκε κι ο δικός μας Τάκης Μίχας (Cato Institute, ιδιοκτησίας KOCH δηλαδή Τσάϊ-πάρτυ).
Το θέμα της ομιλίας του ήταν ένας μονομερής χείμαρρος καταγγελιών για το πόσο διεφθαρμένη χώρα είναι η Ελλάδα και πόσο θα φτιάξει ΜΟΝΟ αν η Αγορά υπερισχύσει της πολιτικής. Το ότι οι μέντορές του είναι ηγέτες του Tea Party εξηγεί πολλά...

(πολύ καλό ποστ Cynical)

cynical είπε...

Οmadeon,

πολυ καλο λαβρακι το βιντεο με τον Μιχα!

Αν εχεις την υπομονη να διαβασεις το εκτεταμενο ειναι αληθεια αρθρο του NewYorker για τους Koch, θα βρεις μεσα πολλα απο τα prestigious ινστιτουτα, think tanks και μουσεια και ορχηστρες κλπ που πατροναρουν ή εχουν ιδρυσει

Κυριάκος είπε...

Και το τελευταίο άρθρο του Κρούγκμαν στην NYT είναι πολύ καλό. Μιλά για τη διαπλοκή με ονόματα. Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που θα διεκδικήσουν το χρίσμα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές είναι στη μισθοδοσία του Fox News, κανονικά και με το νόμο. Απίστευτα πράγματα. Οι ντόπιοι νταβατζήδες είναι ερασιτέχνες μπροστά τους.

Κυριάκος είπε...

Επίσης, λίγο άσχετο αλλά ανατριχιαστικό: Δεν ξέρω αν το διάβασες αλλά σε μια περιοχή των ΗΠΑ (Obion County, Tennessee) η τοπική πυροσβεστική λειτουργεί συνδρομητικά οπότε όποιος δεν πληρώνει δεν δικαιούται πυρόσβεση. Η πυροσβεστική λοιπόν απάντησε σε μια κλήση αλλά όταν έφτασε διαπίστωσε πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είχε πληρώσει την ετήσια συνδρομή του, οπότε οι πυροσβέστες κάθησαν και παρακολούθησαν τη φωτιά να ισοπεδώνει το σπίτι, ενώ αρνήθηκαν και την προσφορά του ιδιοκτήτη να πληρώσει επί τόπου λέγοντάς του πως είναι πολύ αργά. Επενέβησαν όταν η φωτιά εξαπλώθηκε στο σπίτι του γείτονα, που είχε πληρώσει τη συνδρομή του.

Φιλελευθερισμός σε όλο του το μεγαλείο.

http://thinkprogress.org/2010/10/04/county-firefighters-subscription/

You Pay Your Crisis είπε...

Κυριακο στην Αμερικη οποιος εχει το ισχυροτερο lobby κανει και κουμαντο.

Η διαφορα μ' εδω ειναι οτι υπάρχει μεγαλυτερη διαφανεια, η οποια γενναει μετα τον κυνισμο. Σου λεει, και τι εγινε; Ε! χρηματοδοτησα τον ταδε και τον δεινα...

Αλλα, υπαρχουν και εξαιρεσεις. Οταν ο οργανισμος ειναι μη κερδοσκοπικος, τοτε ο χρηματοδοτης μπορει να παραμεινει ανωνυμος.


Γιαυτο ξεφυτρωνουν μη κερδοσκοπικοι οργανισμοι παντου.

Για την πυροσβεστικη το ακουσα. Δεν ξερω σε ποιες πολιτειες ισχυει, αλλα στο Μεριλαντ οι πυροσβεστες ειναι εθελοντες ως επι το πλειστον.

Zaphod είπε...

Eνδιαφερον αρθρο αν και μεταξύ μας δεν πέφτω και απ τα σύννεφα!

cynical είπε...

Ζaphod

η αναρτηση βεβαια ειχε ενα κρυφο μηνυμα: αν δεν βρεθουν χρηματοδοτες, κατα προτιμηση αδελφοι, τοτε μην περιμενουμε την αριστερα να φτιαξει κινημα.

Οι αδελφοι Τζαβαρα θα ειναι αυτοι, οι αδελφοι Κατσαμπα, καποιοι τελος παντων χριστιανοι!

Zaphod είπε...

Eμ ετσι ειναι. Οπως ελεγε και ο Γκουροβιτς η φερραρι χωρίς βενζίνη δεν τρέχει!