Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου είχαμε πιστέψει ότι η ανθρωπότητα δεν θα ανήγειρε πια άλλους τοίχους. Άλλωστε, όπως μας έλεγαν, το 1989 σημάδευε το τέλος της καταπίεσης και την αρχή της ελευθερίας. Η τάση από δω και πέρα θα ήταν η σταδιακή κατάργηση όλων των εμποδίων, ενώ οι άνεμοι της παγκοσμιοποίησης θα σάρωναν κι αυτά τα ίδια τα σύνορα. Μόνο που τα ροζ σύννεφα του ‘89 αντικαταστάθηκαν πολύ σύντομα από τα μαύρα σύννεφα της πραγματικότητας. Η μόνη ελευθερία που έμεινε από ‘κείνη την εποχή της ευφορίας ήταν η ελευθερία των κεφαλαίων, ενώ για τους ανθρώπους, πέραν ολίγων και εκλεκτών, τα σύνορα έκτοτε θα παρέμεναν ερμητικά κλειστά.
Τα τείχη όμως φαίνεται ότι είχαν μέσα τους το σπέρμα της Λερναίας Ύδρας. Ένα γκρέμιζες εδώ, δέκα ξεπετάγονταν αλλού. Πάρτε για παράδειγμα το πιο γνωστό, αυτό που άρχισε να χτίζει το 2002 το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Ένα τείχος, που μεγάλωνε και μάκραινε, για να φτάσει σήμερα τα 800 χιλιόμετρα, με εκατοντάδες θηλιές μέσα στις κατεχόμενες εκτάσεις να περικλείουν έναν-έναν τους παράνομους οικισμούς των ισραηλινών εποίκων, στραγγίζοντας και στραγγαλίζοντας τις ζωές των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων. 3.5 μέτρα ήταν σε ύψος το τείχος του Βερολίνου, 8μ μέτρα είναι των Ισραηλινών. Βελτιωμένο και με καλύτερης μάλιστα ποιότητας μπετόν. Παρά τη διεθνή κινητοποίηση και τις διεθνείς καταδικαστικές αποφάσεις, το τείχος στέκεται ορθό, επεκτείνεται και καταβροχθίζει όλο και περισσότερες περιοχές, κι εντός ακόμα της Πράσινης Γραμμής.
Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας, και καθ’ όλο το μήκος των συνόρων της με το Ισραήλ ήταν ήδη από το 1994 σε συρματένιο κλουβί, με πέντε μόνο τρύπες για τα 1.8 εκατ. των κατοίκων της να μπαινοβγαίνουν. Από τη μεριά της η Αίγυπτος άρχισε κι αυτή να κατασκευάζει τείχος, μήκους 14 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα της λωρίδας, στη Ράφα, εκτεινόμενο μάλιστα και σε μεγάλο βάθος, με στόχο να ματαιώσει κάθε διαφυγή μέσω των ήδη υπαρχόντων εκατοντάδων τούνελ.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δυο λογιών τείχη. Αυτά που αποκλείουν την έξοδο, όπως τα παραπάνω, και αυτά που αποκλείουν την είσοδο, όπως για παράδειγμα, αυτό που άρχισε να χτίζει το 2005 ο Θαπατέρο στους θύλακες Μελίγια και Θέουτα της Ισπανίας στην απέναντι αφρικανική ακτή, όπως αυτό το φιλόδοξο που ξεκίνησε ο Μπους, από το φθινόπωρο του 2006 στα σύνορα της Αμερικής με το Μεξικό, όπως αυτό των 5 χλμ που περικλείει τη σουνιτική συνοικία Αντεμίγια στη Βαγδάτη, όπως αυτό που άρχισε να κατασκευάζει το 2004 η Σαουδική Αραβία κατά μήκος των συνόρων της με την Υεμένη στο νότο και με το Ιράκ στο βορρά, όπως αυτό το ενισχυμένο και ηλεκτροφόρο των 200 χλμ που κατασκεύασε το 2004 το Κουβέιτ στα σύνορά του με το Ιράκ, όπως αυτό των 700 χλμ, που άρχισε να υψώνει το 2007 το Ιράν κατά μήκος των συνόρων του με το Πακιστάν, όπως αυτό, το επίσης ηλεκτροφόρο που χωρίζει την Ινδία από το Πακιστάν στο Κασμίρ, όπως αυτό που έχει ξεκινήσει, (οποία ειρωνεία της τύχης!) να χτίζει το Μεξικό στα νότια σύνορά του με τη Γουατεμάλα, και τελευταία, όπως αυτό που σκοπεύει να ανυψώσει ο Παπουτσής στον Έβρο.
Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Ατέλειωτος, ο κατάλογος. Άλλα, όπως της Κύπρου και του Μπέλφαστ, προϋπήρχαν, άλλα όμως, τα περισσότερα, άρχισαν να ανεγείρονται, καθόλου συμπτωματικά, από τη δεκαετία του ’90 και εντεύθεν. Από τη μια λοιπόν, η παγκοσμιοποίηση και οι υποσχέσεις της, και από την άλλη οι φράχτες να προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειές της. Μπροστά στα 200 εκατομμύρια που υπολογίζονται σήμερα οι μετανάστες, και στα άλλα πόσα που θα προκύψουν σε λίγα χρόνια, τι άραγε μπορεί να κάνει ένας φράχτης, παρά να τους μετατρέπει σε εχθρούς! Και μάλιστα, όσο πιο ψηλός και πιο μακρύς, τόσο πιο επικίνδυνος φαντάζει κι ο εχθρός.
Το πιο φιλόδοξο από τα νεότευκτα τείχη είναι αυτό κατά μήκος των συνόρων Αμερικής-Μεξικού. Από τα 3000 χλμ, έχει αποκλειστεί περίπου το 1/3, αφήνοντας προς το παρόν ακάλυπτες τις πιο δύσβατες και επικίνδυνες περιοχές, ερήμους και αφιλόξενα βουνά, οι οποίες και γίνονται οι νέοι δρόμοι διαφυγής. Τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 5,000 μεξικανοί, μόνο 1,100 το διάστημα 2004 έως σήμερα, έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα σύνορα, αριθμός ο οποίος αυξάνει παρά τη μείωση της μεταναστευτικής ροής από το νότο. Μείωση, η οποία όμως οφείλεται εν μέρει και στην κρίση και ανεργία που μαστίζουν την Αμερική.
Οι φράκτες όμως σημαίνουν και κάτι άλλο. Στην κοινή, αυτό το άλλο ονομάζεται «Επιχειρηματική Ευκαιρία». Η παγκόσμια αγορά που σχετίζεται με περιφράξεις και προστασία συνόρων, κατασκευαστικές δηλαδή εταιρίες και εταιρίες με ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, μόνο για το 2010 υπολογίζεται στα 16 δις δολάρια. Σημειωτέον ότι η αγορά αυτή, η οποία άνοιξε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και γιγαντώθηκε με τον πόλεμο στο Ιράκ, φρόντισε κατά πως φαίνεται να μην μείνει έκτοτε ανενεργή. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο έως και κατά 400% μέσα στα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα αποφάσισε προσφάτως το πάγωμα της κατασκευής ενός «εικονικού», δηλαδή μόνο ηλεκτρονικού φράκτη, το SBInet, αξίας 1 δις δολαρίων.
«Χτίζουμε πάρα πολλά τείχη και όχι αρκετές γέφυρες», φέρεται να έχει πει ο Ισαάκ Νιούτον στον καιρό του, και παρά τα τόσα χρόνια που πέρασαν, το νόημα παραμένει αναλλοίωτο και επίκαιρο…
13 σχόλια:
Είναι πολύ αστείο να μιλάει κανείς για καινούργια ή παλιά τειχη.
Οι μπάρες της ανισότητας είναι πολύ πιο ισχυρές από τα τειχη. Θα έλεγα, ότι καλό είναι να υπάρχουν τείχη, για να σου θυμίζουν ότι έχεις και σπίτι και δεν είσαι έρμαιο της διεθνούς μαφίας των ελιτ που θέλουν ανοιχτά συνορα για να ξεφορτώνονται αυτούς που έρχονται και να πιέζουν αυτούς που τους δεχονται - ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!!
Η Αμερική δεν ειχε ποτέ κράτος προνοιας, ξέρεις γιατι; Γιατι είχε δυο στρατιές εργατών που χρησιμοποιούσε ως ρεζερβα. Τους μαύρους και τους ινδιάνους! Η ευρώπη, με την πολιτική του προστατευτισμού, έδωσε ανάσα στους εργατες να διεκδικήσουν και να πάρουν. Σημερα η πρώτη ΜΑΛΛΟΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αιτία κατάργησης του κράτους δικαίου είναι η ανεξέλγτη (φαίνεται, αλλά είναι οργανωμένη) μετανάστευση!
Καλά θα κάνει η αριστερά να κάνει καμια σοβαρή ανάλυση και να αφησει τα δακρύβρεχτα σιριαλ της πεντάρας.
Για μένα δεν είναι θέμα απλά οικονομικών κατασκευαστικών συμφερόντων. Αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονται αλλού.
Τα σύγχρονα κράτη θέλουν μόνο καταναλωτές. Προτιμάται η εξαγωγή από την εγχώρια κατανάλωση των αλλοδαπών. Εξάλλου, στη μετανεωτερική ρατσιστική αντίληψη, ένα αλλοδαπός που δεν μπορεί να καταναλώσει δε γίνεται δεκτός.
Θυμίζω απλά τη δική μου θέση (που επί της αρχής δε διαφωνούμε, βέβαια)
Υπάρχουν τείχη γι' αυτούς που "δεν πρέπει να μπουν", και τείχη γι' αυτούς που "δεν πρέπει να βγουν".
Α πα πα. Ευτυχώς τουλάχιστον που γλυτώσαμε το τείχος του αίσχους και μας έμειναν μόνο τα τείχη του κέρδους.
Πολύ καλό post...Κάγκελα παντού...
ange-ta
αν μια αναλυση ευρισκε οτι οι μαυροι, κιτρινοι και ροζ εργατες ειναι αυτοι που εσπασαν τα μεροκαματα των λευκών ανδρων, και ειναι αυτοί που ευθυνονται για την καχεξια του κρατους προνοιας, τοτε η αναλυση αυτη θα ηταν επιεικώς αναξιοπιστη αν δεν περιελαμβανε στις αιτιες και τις λευκές γυναικες...
Ξερεις τι κακο καναμε στους λευκους ανδρες που δεν καθισαμε στα σπιτια μας, εμεις οι λευκες γυναικες;;
Δειμε,
τα οικονομικα συμφεροντα μπορει να μην υπαγορευουν αμεσα πολιτικους χειρισμους, αλλα υποδεικνυουν ποσο ευκολο ειναι να τους υλοποιησουν. Μου εκανε μεγαλη εντυπωση οτι τα περισσοτερα τειχη αρχισαν να χτιζονται μετα το 2000, απο τοτε που ο Μπους ανηγαγε την ασφαλεια σε πρωτιστη μεριμνα.
Πιστευω οτι γινεται αγριο lobbying απο τις εν λογω εταιριες και οτι τον Παπουτση θα τον επισκεφτηκαν ουκ ολιγες, πειθοντας τον οτι το να υψωσεις φρακτη ειναι η αποτελεσματικοτερη, ταχυτερη και φτηνοτερη λυση.
Ξερεις ποσα power point έπεσαν στην Κατεχακη; Φανταζομαι μερικα κιλα.
Κι αυτα που παρεθεσα ειναι ενα κομματι μονο των τειχων που υπαρχουν στα συνορα αλλων κρατων.
Ενα παρομοιο ειχε αποκλεισει μια ολοκληρη "προβληματικη" συνοικια στην Παδουα, γνωστη ως via Anelli.
Επισης υιοθετειται ολο και πιο πολυ η λυση να περιτειχιζονται ευπορες συνοικιες σε διαφορες πρωτευουσες. Οι securities που περιπολουν δεν φτανουν. Εφ' οσον υπαρχουν ηλεκτρονικα συστηματα πρακολουθησης, σε πιο προσιτες τιμες, γιατι οχι;
Το θεμα ειναι ν' αρχισουμε να τα συνηθιζουμε. Μετα θα τα βρισκουμε σαν τη μονη λυση, και θα μονολογουμε "μα πώς δεν το ειχαμε σκεφτει νωριτερα;".
Aλλο ζητημα η αθροα μεταναστευση ανθρωπων σε μια χωρα οπως η δικη μας η οποια ηδη μαστιζεται απο φτωχεια και δε μπορει να ταισει ολα τα εκαταμμυρια ανθρωπων που πεινανε στον κοσμο,
κ αλλο ζητημα η ανεγερση φραχτων.
Υπαρχει μια λεπτη διαφορα εδω,η οποια δε τονιζεται κ δινεται αφορμη για παρερμηνειες.
Εγω πιστευω οτι 2 απο τους βασικοτερους λογους για τους οποιους,μολονοτι οι περισσοτεροι μιλανε για κατοχικη κυβερνηση,ΔΕΝ εχουν στραφει ακομα προς την Αριστερα,
ειναι το μεταναστευτικο κ οι δημοσιοι υπαλληλοι(απεργιες ΑΔΕΔΥ κλπ)
Θα μιλησω μονο για το μεταναστευτικο εδω προσπαθωντας να ειμαι συντομος,
υπαρχει μια αληθεια την οποια ολοι καλουμαστε να αντιμετωπισουμε,
κ αυτη ειναι οτι η πολυ μεγαλη πλειοψηφια θεωρει οτι δεν αντεχουμε τοσους πολλους ξενους.
Μεσα σε αυτη τη πλειοψηφια σαφως υπαρχουν κ ρατσιστικα/ακροδεξια η ξενοφοβικα υποσυνολα,αλλα αν τους πουμε ολους αυτους ρατσιστες,θα κανουμε πολυ μεγαλο λαθος.
Και με τον μηχανισμο της αυτοεκπληρουμενης προφητειας(λεγε λεγε το,στο τελος θα το πιστεψουν)
στο τελος η πλειοψηφια θα γινει σταληθεια ακροδεξια.Ο,τι καλυτερο δηλαδη για την Εξουσια.
Ειναι το μεγαλυτερο προβλημα της χωρας αυτη τη στιγμη οι μεταναστες;
Σαφως και οχι.
Το μεγαλυτερο προβλημα αυτη τη στιγμη στη χωρα ειναι η Κυβερνηση της που τη ξεπουλαει αδιστακτα καταδικαζοντας τον κοσμο στην ανεχεια και στην εξαθλιωση.
Ειναι ενα απο τα προβληματα της χωρας αυτη τη στιγμη οι μεταναστες;
Ναι.Αυτοι που ζουνε σε υποβαθμισμενες συνοικιες το θεωρουν-καλως η κακως-ως το σημαντικοτερο.
Εχουμε ραγδαια αυξηση της χαμηλης εγκληματικοτητας;
Σαφως κι εχουμε.
Οταν ο αλλος πειναει,θα κλεψει για να φαει.
Μπορουμε να πουμε ρατσιστη τον συνταξιουχο που διαμαρτυρεται επειδη του κλεβει τη συνταξη καποιος αλλοδαπος η Ελληνας;
Οχι βεβαια.
Απλα μπορουμε να του υπενθυμισουμε οτι ο αλλοδαπος του την εκλεψε μια η 2 φορες,ενω η εκλεγμενη Κυβερνηση του τη κλεβει καθε μηνα.
Αν η Αριστερα ζηταει ανοιχτα συνορα για να ερθει εδω οποιος ανθρωπος του ρημαξαν τη χωρα,
τοτε τη βαψαμε,
το ΠΑΣΟΚ θα βγαινει κυβερνηση για τα επομενα 100 χρονια.
Και βεβαια οι ελιτ εκμεταλλευονται τη μαυρη εργασια οσοων την εχουν αναγκη,
το προβλημα ομως ειναι οτι αυτο θα ισχυει ετσι κ αλλιως,
αν αυριο φευγαν ως δια μαγειας οι μισοι ξενοι που εισηλθαν λαθραια,
κανενα προβλημα δε θα λυνοταν για τον λαο,
ετσι κ αλλιως η μαυρη εργασια ειναι σχεδον θεσμοποιημενη που λεει ο λογος,
οσο υπαρχουν ελιτ,θα υπαρχει κι εκμεταλλευση.
Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι ο φραχτης,περα απο τη συμβολικη βαρβαροτητα,ειναι κ αναποτελεσματικος,κανενα απο τα προβληματα που υποτιθεται οτι θα λυσει,δε θα λυσει.Σαφως και τα συνορα πρεπει να φυλασσονται,σαφως και δε μπορουμε να θρεψουμε ολη την Ασια κ την Αφρικη,
ομως οσο υπακουμε στο Δουβλινο 2 κ υπαρχει η επαναπροωθηση,το μεταναστευτικο προβλημα ολοενα θα γιγαντωνεται.
Ο απελπισμενος παντα θα βρισκει εναν τροπο για να πηδαει τους φραχτες.
Εκτος αν θελουμε να τους σκοτωνουμε στα συνορα,οπως ζητησε ο Βελοπουλος του Λαικου Ορθοδοξου Ταγματος Ασφαλειας.
Ενσωματωση και πληρη δικαιωματα για πολλους που βρισκονται χρονια εδω,κ ανυπακοη στο Δουβλινο 2 για να πηγαινουν οπου θελουν στη Ευρωπη,αλλωστε πολλοι εγκλωβιστηκαν εδω..
YΓ Διαβασα για το θεμα ενα αρθρο που με καλυπτει απολυτα εδω
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_5369.html
ειναι μακροσκελες αλλα αξιζει τον χρονο που θα ξοδεψετε,
Και για τους υποστηρικτες του φρακτη,τους προτρεπω να δουν αυτην εδω τη ταινια,το la zona
http://www.imdb.com/title/tt1039652/
Oταν παρει φορα η Εξουσια κ αρχισει να υψωνει φραχτες,
ο ενας φραχτης θα διαδεχεται τον αλλον,και στο τελος θα αρχισουν να υψωνονται φραχτες στις Εκαλες,με ιδιωτικοποιημενες Αστυνομιες κλπ,
κλεινοντας ολους τους υπολοιπους στην απεξω,να σφαζομαστε,Ελληνες και ξενοι,για ενα κομματι ψωμι.
Πολύ καλή και πλήρης "τειχογραφία".
Μια διόρθωση μόνο. Όταν αναφερόμαστε στο κράτος με έδρα την Ουάσινγκτον ορθότερα είναι να το αποκαλούμε ΗΠΑ. Αμερική είναι μια ολόκληρη ήπειρος, από το Βερίγγειο Πορθμό μέχρι τα στενά του Μαγγελάνου. Οι επίγονοι των πρώτων πουριτανών αποίκων που αποβιβάστηκαν στο Πλύμουθ Ροκ δυστυχώς κατάφεραν όχι μόνο να σφετεριστούν μια τεράστια έκταση γης, αλλά και το όνομα μιας ολόκληρης ηπείρου.
Δεν μου αρέσει να δικαιώνομαι στο κακό αλλά η ζωή έχει και τέτοια. Όταν έπεφτε το τείχος στο Βερολίνο και ανατρέπονταν τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, πλημμυρίσαμε από νικητήριες θεωρίες στο στυλ του «Τέλους της Ιστορίας». Επέμενα τότε ότι ο καπιταλισμός που ματοκυλά τον κόσμο από γεννησιμιού του, δεν έχει αλλάξει στο DNA του ούτε κατά ένα χιλιοστό. Και αυτά που έκανε θα τα ξανακάνει με μεγαλύτερη ένταση. Με λύπη μου δε σημείωνα: «στο βάθος πόλεμος και αίμα»!
Δέχτηκα ούκ ολίγες επιθέσεις και ειρωνείες γιατί «δεν καταλάβαινα το νέο παγκοσμιοποιημενο καπιταλισμό και έχω, ως κομμουνιστής, «δογματικές και ξεπερασμένες εμμονές». Το χειρότερο ήταν όταν με ρωτούσαν «γιατί να κάνει πόλεμο ο καπιταλισμός αφού κυριαρχεί παντού;» αγνοώντας σαν ανιστόρητοι και αγράμματοι τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλισμού που παράγουν όλα τα δεινά και τα αίσχη του.
Τι να το κάνω που σήμερα βλέπουμε όλα τα άνθη του κακού; Το μόνο που μένει στην ανθρωπότητα είναι να ξαναρχίσει εκείνη τη μακρά πορεία ανατροπής του καπιταλισμού. Καμία λύση δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος. Δυστυχώς όμως αυτή η πορεία έχει «στο βάθος αίμα».
Τα τείχη, η μετανάστευση, ο διαχωρισμός τύπου Ισραήλ (ξέχασε τα τείχη των γκέτο όπως της Βαρσοβίας;), είναι ένα από τα συμπτώματα των αντιθέσεων που αναπτύσσει ο καπιταλισμός. Έχει και άλλες αντιθέσεις που είναι πολύ χειρότερες και έρχονται ακόμη χειρότερες.
Αλήθεια τους Έλληνες «λαθρομετανάστες» στο Αφγανιστάν που ονομάζεται στρατός της ελευθερίας και είναι στρατός κατοχής ποιος τους κάλεσε εκεί; Ε, ούτε εμείς καλέσαμε τους Αφγανούς. Και οι δύο μπαίνουν στα χωράφια του άλλου απρόσκλητοι! Όμως μπαίνουν. Τώρα εμείς τους σκοτώνουμε εκεί, είναι λύση να τους σκοτώνουμε και εδώ; Και αν, αν λέω αν… γυρίσει η «μπίλια» και για κάποιον λόγο αρχίσουν αυτοί να μας σκοτώνουν; Ξεχάσαμε ότι οι Αφγανοί Μουτζαχεντίν ως σύμμαχοι των ΗΠΑ σκότωναν χωρίς οίκτο τους Σοβιετικούς; Είναι δύσκολο να επαναληφθεί αν η Ελλάδα αύριο… Φαντάσθηκαν μήπως ποτέ οι λευκοί Γιουγκοσλάβοι ότι νέγροι πιλότοι των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα τους βομβαρδίζουν;
Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
celin,
αποτελει δεδομενο οτι η ελλαδα δεν μπορει να θρεψει, να κοιμισει, ουτε καν να χωρεσει ορθιους τους εκτοπισμενους της ασιας και αφικης.
Αλλα ουτε και ενα τειχος θα τους αποτρεψει, αν ερθουν και συνωστισθουν τοσοι πολλοι στα συνορα, ωστε να δημιουργηθει κριση στην ελλαδα.
Τη λυση του θεματος την αντιλαμβανομαι οχι στατικα, αλλα δυναμικα. Δηλ. δεν παζαρευεις το ανθρωπιστικο, δεν παζαρευεις τον φρακτη, και απο την αλλη την πιεση που δεχεσαι ως χωρα, φροντιζεις να τη μεταφερεις στην ΕΕ, στο Δουβλινο ΙΙ, και στην αλαλγη πολιτικης χορηγησης ασυλου.
Αν προσπαθησουμε να λυσουμε το θεμα μονοι μας, που δεν μπορουμε παρα προσωρινώς και με απανθρωπα μεσα, τοτε, αφ' ενος θα αγριεψουμε σαν κοινωνια, αφ' ετερου δε, θα αφησουμε τους ιθινοντες της μεταναστατευτικης κρισης να συνεχισουν να κοιμουνται τον υπνο του δικαιου.
γεια σου tsalapeteine,
δεν ξερω πως, αλλα η λεξη αμερικη, μου ερχεται πιο βολικη, πιο φιλικη, από το αυστηρο "ΗΠΑ".
Αλλα εχεις δικιο!
Δημοσίευση σχολίου