Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

O Μουμπάρακ απευθύνει μήνυμα στον Αιγυπτιακό λαό



-Δεν παραιτούμαι!

-Καταλαβαίνω τα βάσανά σας!

-Διέταξα την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

-Αύριο θα υπάρξει καινούργια κυβέρνηση!



O κόσμος, μετά το διάγγελμα, παραμένει στους δρόμους απαιτώντας " Down Down Mubarak".

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η απειλή για τη σταθερότητα του αραβικού κόσμου είναι εμφανής. Πάντως όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι εξελίξεις θα φέρουν πιο φιλελεύθερα καθεστώτα και θα απομακρυνθούν έτσι περαιτέρω από τα ισλαμικά κινήματα.

cynical είπε...

Δειμο,

για να δουμε ποιες θα ειναι οι εξεγερσεις που θα επιβιωσουν.

Αμα πεσει ο Μουμπαρακ, τοτε θα παρουν περισσοτερο θαρρος και οι υπολοιποι στη Συρια, ιορδανια, Υεμενη που εχουν βγει κι αυτοι στους δρομους.

Παντως σε Τυνησια και Αιγυπτο δεν υπηρξε ισλαμικη συμμετοχη στην εξεγερση. Στην Αιγυπτο απλως προσπαθουν να προλαβουν τα γεγονοτα.

Θανασης Ξ. είπε...

Απ' τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου μου φαίνεται πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να διασώσουν τον τοπάρχη τους. Απ' τη μια μεριά 'είναι κατά της ένοπλης βίας' και τάχα μου 'κόβουν τις ενισχύσεις' απ' την άλλη τον βάζουν να 'παραιτεί' την κυβέρνησή του αλλά όχι ο ίδιος. Δύσκολα θα το σώσουν πάντως με τόσους νεκρούς. Η καταφυγή στον στρατό συνήθως είναι η έσχατη λύση απελπισίας. Προσωπικά αγνοώ και τον ρόλο που θα παίξει αυτός ο Ελ-Μπαραντέι..

cynical είπε...

θαναση,

οι Αμερικανοι ειναι μαλλον αμηχανοι με την κατασταση. Αν τον χασουν διακυβευονται πολλα, ειδικα αν παρουν την εξουσια οι αδελφοι μουσουλμανοι, πραγμα ομως που δεν φαινεται πιθανο.

η Αιγυπτος με τη συμφωνια που εχει απο το '70 με το Ισραηλ ουσιαστικα το προστατευει. Γιατο παιρνει και το κατι τι της καθε χρονο, γυρω στα 2 δις δολ. βοηθεια απο ΗΠΑ.

Ο Ελμπαραντέι ειναι φυτευτός. Ειχε ξαναεμφανιστει και πριν λιγο καιρο στις εκλογες. Αλλα δεν θυμαμαι τα γεγονοτα και τι αποκομισε.

Αν τα καταφερει να αποκτησει ρευμα, θα ειναι μεγαλο δωρο για τους αμερικανους.
Ουτε αυτος φαινεται να εχει ρευμα.

Ουσιαστικα η εξεγερση ειναι leaderless, από φτωχους των πολεων, νεους γενικα και τη μεσαια ταξη.

Διαβαζοντας χθες διαφορους αναλυτες, κανενας δεν μπορει να κανει ασφαλη προβλεψη.

cynical είπε...

θαναση

εβγαλε τον στρατο, γιατι η αστυνομια εχει πια διαλυθει.
Αλλα και ο στρατος δεν φαινεται προθυμος να τον υποστηριξει, αν και ειναι κι αυτος παιδι του στρατου, οπως και ολοι οι προηγουμενοι προεδροι.

Ναπoλέων είπε...

Κι εγώ που ονειρεύτηκα τον Παπούλια να λέει στον GAP «φύγε», πρέπει αν είμαι πολύ φευγάτος...

Ίσως όμως κι όχι...

Να τι ...«προφήτεψα» πριν μήνες:

Σοφή Συμβουλή διά τους απανταχού εξουσιαστάς
----------------------------------------
Μην σπρώχνετε τους πολίτες στο στόμα των λύκων! Μπορεί να τούς φάνε (οι πολίτες τους λύκους).
Και είναι ..."προστατευόμενο" είδος (οι λύκοι), θα βρείτε το μπελά σας.

Κάπως έτσι τά είπε ο John Maynard Keynes πριν κάπου 80 χρόνια στους τότε "κρατούντες".
Και τούς έπεισε. Και κάλμαρε τότε η κατάσταση.

Τούτες εδώ όμως οι αχόρταγες ακρίδες και αιμοβόρες(κυριολεκτικά) βδέλλες δεν καταλαβαίνουν "χριστό"!
Θέλουν να φάνε τα πάντα, να απομυζήσουν και την τελευταία ρανίδα.

Αλλά γρήγορα (στα πλαίσια ...αστρικού χρόνου, έστω!) θα δουν τα χα'ί'ρια τους.

katerina είπε...

Να ένα προβλημα για δυνατούς λύτες.
Ο Μπουμπαρακ στηριξε το καθεστώς του στην λαομισητη αστυνομία. Αυτή κατερευσε.
Αντιθετά ο στρατός-σαν ιδέα- χαιρει εκτιμησης απο τον Αιγυπτιακό λαό, τον παραπεμπει σε μνημες δοξας αραβοισραηλινών πολέμων και βέβαια στον Νασερ και τον Μυθο του.

Σήμερα με ποιον θα πάει ο στρατός; Με τον Μουμπαρακ ή όποιον ...αποφασισουν οι Αμερικάνοι ότι αποτελει "καλυτερη λυση" για την ...συνεχεια, ή με τον Αιγυπτιακό λαό;

Ποιος και τι ειναι στην πραγματικότητα ο Αιγυπτιακός στρατός; Ξέρει κανείς;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Εκτος από τι κανει ο στρατός η η ασυτνομία αυτη τη στιγμη τον κυρίαρχο ρόλο φαίνεται πως τον παίζει ο λαός.Που σκοτώνεται στους δρόμους χωρίς δευτερη σκέψη, που αγνοει την απαγόρευση κυκλοφορίας, που αγκαλιάζει τους στρατιώτες αλλά στην επόμενη γωνία τους καίει τα τανκς.Η δυναμική του αν νικήσει στην πρωτη φάση θα είναι ανεξέλεγκτη.
Οι Αμερικανοί δεν νομίζω πως στηρίζουν Μουμπάρακ.Μαλλον ξεγραμμενο τον έχουν.Δεστε το διάγγελμα ΟΜΠΑΜΑ χτες.Ηταν όλο χολή για τον Μουμπάρακ.Ειπε πως η διατήρηση στην εξουσία εχει αναγκη τη συναίνεση του λαού.Κατα την γνωμη μου τον αποχαιρετά και θα προσπαθήσει έλεγχο με Ελμπαραντέι.Κοιταξτε όμως πόσο συγκλονιστικα αποφασισμένοι είναι.Ειναι τρομερο.Αλλαζει η σελίαδα της ιστορίας. Μια πτωση Μουμπαρακ που εγω την θεωρω σχεδον βεβαιη, θα φερει τρομερες εξελίξεις.Ισως κερδοσκοπία στο πετρελαιο χωρίς όρια που θα πυροδοτήσει πληθωρισμό, όξυνση της κρισης, νεες προυποθεσεις για εξεγερσεις και αλλού, όξυνση των αντιθεσεων σε πολλα επιπεδα.Θα δούμε,Το cnn μεταδιδει live ΑΠΟ χθες.Κατι ξερουν

cynical είπε...

Γιωργο,

αν οι αμερικανοι χασουν την Αιγυπτο, (δες μονο πώς ο Ομπαμα, οταν ανελαβε τα καθηκοντά του, στο Κάιρο πήγε πρώτα πρώτα για να βγάλει λόγο), θα χάσουν ένα μεγάλο έρεισμα στη Μ. Ανατολή.

Πού να δεις το Ισραήλ τι θα πάθει! Ήδη εκλεισε την πρεσβεια, τα μάζεψε και εφυγε, γεγονός που δείχνει τις εκτιμήσεις του για την εκβαση της εξεγερσης.

Και γω πιστευω οτι θα πεσει. Ο στρατος δεν ανταποκρινεται στα καθηκοντα του. Εξαρταται παντως απο το που θα καθισει το ζαρι. Ο Ελμπαραντει θα ηταν ο,τι καλυτερο για τους αμερικανους, σε σχεση με τους αδελφους μουσουλμανους.

Πραγματικα, ειναι μεγαλες στιγμες. Ποιος τις περιμενε;