Στις 14 Ιουνίου του παρελθόντος έτους, γράφαμε ποστ υπό τον προφητικόν τίτλον «Οι παπαριές του Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη χρονική εξέλιξη του χρέους», όχι από έμφυτη κακοήθεια, αλλά ορμώμενοι από τα απλοικά γραφήματα και προβλέψεις, που, όπως είχαμε επισημάνει, στηρίζονταν σε γραφικότητες και φαντασιοπληξίες σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Παίρνοντας στα χέρια μας την τελευταία πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις και υπολογισμούς του για τη χρονική εξέλιξη του χρέους και ΑΕΠ στα χρόνια που μεσολαβούν ως τη Δευτέρα Παρουσία, παρατηρούμε ότι ο Παπακωνσταντίνου, σε σύγκριση με αυτούς ήταν πολύ, μα πολύ ρεαλιστής.
Βλέπουμε ξανάι το γνωστό γράφημα να επανέρχεται στο προσκήνιο, σαν αυτοί οι καλοί άνθρωποι, στα τόσα χρόνια των σπουδών τους να μην έμαθαν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά αυτό, συνοδευόμενο από ακόμα πιο παράδοξα σενάρια.
Αν οι άνθρωποι ήταν ακαδημαϊκοί και απλώς ήθελαν να δημοσιεύσουν κάτι τις για τις ανάγκες της καριέρας τους, θα τους βλέπαμε με συμπάθεια και θα τους βάζαμε μάλιστα και καλό βαθμό. Αλλά να κάθονται οι σοφοί της ΕΕ γύρω από ένα τραπέζι, ένα ολόκληρο μερόνυχτο και να το παίρνουνε μάλιστα στα σοβαρά για να καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, της ΕΕ και του πλανήτη ολόκληρου, αυτό μόνο ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να το εξηγήσει. Και ας δούμε το γιατί.
Η μπλε γραμμή στο παρακάτω γράφημα παριστά τους υπολογισμούς για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, αν η Ελλάδα κάνει όλα όσα βρίσκονται στο Μνημόνιο I και ΙΙ. Η κόκκινη γραμμή δείχνει το πόσο θα πάει το ΑΕΠ, στην χειρότερη περίπτωση. Δηλ, ό,τι και να συμβεί, εκεί κάτω στο ΔΝΤ το έχουν δέσει κόμπο ότι από -7% ύφεση σε μια χρονιά, θα περάσουμε σε σταθεροποίηση τo 2013, και το 2014 σε ανάπτυξη. Έτσι, πορευόμενοι μόνο με λιτότητα και με την καλή νεράιδα παραμάσχαλα!
Το δεύτερο γράφημα, δείχνει τη χρονική εξέλιξη του χρέους με βάση τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Η μπλε γραμμή είναι το προσδοκώμενο καλύτερο σενάριο, με βάση ενα μη αναγραφόμενο σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα (PB), το οποίο το υπολογίζουν σε μεγαλύτερο του 3.5% για όλα τα χρόνα που ο πλανήτης θα βρίσκεται εν ζωή. Οι υπόλοιπες διακεκομμένες γραμμές αναπαριστούν το χρέος με βάση διάφορες υποθέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα (Primary Balance). Όσο μικρότερο, τόσο μεγαλύτερο το χρέος στο χρόνο.
Με βάση λοιπόν αυτές τις Παπαριές ΙΙ, βγήκε η Τρόικα χθες και με περισπούδαστο ύφος ανακοίνωσε ότι το χρέος το 2020, δεν θα είναι ίσο με 120.0%, αλλά με 120.5%. Άπαπα, ανατρίχιασα!
Γιατί τόσο ρε κουμπάροι; Άμα τρέξεις με διπλή ακρίβεια το μοντέλο, δεν βρίσκεις 120.5% του ΑΕΠ, αλλά 120.531415239 %.
Έχετε αντιληφθεί πόσα δεκαδικά πηδήξατε; Γνωρίζετε σε πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια αντιστοιχούν τα οχτώ δεκαδικά ψηφία που παραλείψατε; Άντε πίσω, αγόρια μου και κορίτσια, να ξανακάνετε τις πράξεις. Αλλιώς, ξανά πίσω στα θρανία!
22 σχόλια:
Πως μ'αρέσει κι αυτή η ταύτιση της Baseline με την Tailored downside μέχρι το 2012. Ακριβώς όπως τα είχαν προβλέψει κι από την εποχή του Μνημονίου του Α'. Άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι προβλέψεις θα επιβεβαιώνονται απόλυτα, απλά -ολίγον τι- αναδρομικά!
Η διάσωση της Ελλάδας από τους “εταίρους” και τη δοτή κυβέρνηση των τραπεζοτσολιάδων είναι σαν να πετάς σε έναν άνθρωπο, που πνίγεται στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, ένα άδειο μασίφ ατσάλινο χρηματοκιβώτιο, αντί για σωσίβιο, έχοντας την απαίτηση να στο επιστρέψει γεμάτο για να του επιτρέψεις να ανέβει πίσω στο πλοίο.
(από τον Παραλληλογράφο)
στρατολατη,
ελα ντε, με τετοιο ιστορικο! Να αλλαζουν τις προβλεψεις κατα αρκετα μοναδες καθε μηνα προς τα κατω!
Να δεις που στην εκθεση αυτη ξεσαλωσαν κιολας: Η προβλεψη παει μεχρι το 2030!
spiral,
μου αρεσει που ολοι οι δοτοί ή ανοητοι δημοσιογραφοι, τη μερα που φορτωθηκαμε με αλλα 130 δις, πανηγυρίζουν για το φορτιο των 100 δις που θα απαλλαγούμε, το οποιο ομως δεν ειναι καθολου μα καθολου σιγουρο και το οποιο ερχεται μπροστα μας...
Σήμερα βέβαια οι παπαρολόγοι του ΔΝΤ είπαν και ένα σωστό, ότι το ΔΧ θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ το 2020 λόγω του μικρού κουρέματος, και ότι θα χρειαστούμε σίγουρα κιάλλο ένα κοερεματάκι + 40 δις.
Βέβαια, λέω εγώ, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θα συζητάμε για το επόμενο κουρεματάκι, μέχρι τότε, θα είναι αναγκαίο και 4ο κούρεμα....
Rider,
και γιατι να ειναι 160% και να μην ειναι 170%? Ειναι η προβλεψη εφικτη, για να μας παραμυθιαζουν?
Eιναι σαν να σου λενε: παρε ομπρελα στις 23 Μαρτη του 2020 γιατι τοτε θα βρεχει...
Δεν εχω ομως καταλαβει. Αυτο το νεο δανειο με ποσο επιτοκιο το πηραμε και ποτε θα το ξεπληρωσουμε;
Όταν έβλεπα φοτό του Σόιμπλε και του Παπαδήμου και Μπένι με φαρδιά χαμόγελα σε σκέφτηκα. Πρέπει να είσαι μέσα στα νεύρα.
Ο καφές σήμερα είναι υπέροχος.
Economics is a non science
Συγνώμη αν προσβάλλω κάποιους, αλλά καθότι παιδί των θετικών επιστημών, στηρίζομαι στην παρατήρηση και το πείραμα.
Αν δημοσιεύσω μια θεωρία, είμαι υποχρεωμένος (αν όχι εγώ αλλά η επιστημονική μου κοινότητα) να την αποδείξει πειραματικά, ή να την απορρίψει, επίσης πειραματικά.
Κλασσικό παράδειγμα η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Διατυπώθηκε από τον Αλβέρτο, άλλοι την απέδειξαν πειραματικά.
Ο Newton καθότι μαθηματικός πειραματιζόταν επίσης.
Οι διάφοροι οικονομολόγοι του τελευταίου αιώνα στυλ Χάγιεκ, Φρήντμαν, κλπ, έβγαλαν μια θεωρία, αλλά στην πράξη δεν αποδείχθηκε ποτέ και πουθενά!
(ο Θείος Κάρολος γελάει)
Ανωνυμε με την φωτο μπενι και σια: "χαζα παιδια, χαρα γεματα"
spiral,
εδω εχει γινει χαμος ουκ ολιγες φορες σχετικα με την επιστημονικοτητα της οικονομικης..
Αφιέρωση:
Don't worry, they told us the wealth would trickle down!
Χαιρετώ!
Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι παπαρολόγοι από ότι ίσως πιστεύεις ακόμη και εσύ.
Rider,
ή οποιος άλλος γνωριζει:
μηπως ξερετε το επιτοκιο του νεου δανειου και το χρονο αποπληρωμης; Δεν ειπωθηκε καθολου ή εγω δεν το πηρα ειδηση;
ευχαριστω spiral,
εχω αναρτησει τη φωτο στο you pay your crisis επανω δεξια εδω και καιρο! ειναι απο το zerohedge.
Είναι γνωστό ότι στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα τα διαγράμματα είναι στο επίκεντρο, κάτι σαν φετίχ. Ένα διάγραμμα λοιπόν μπορεί να τους εξοργίσει και ένα άλλο να τους εξιτάρει. Τα συγκεκριμένα είναι ίσως αυτά που έφτιαχναν περισσότερο την Αγγέλα και γι’ αυτο προκρίθηκαν. Με άλλο τρόπο δεν μπορώ να τα προσεγγίσω.
Dyer,
ειναι το ιδιο μοντελακι που γυροφερνει το ΔΝΤ οπου κι αν παει οπου κι αν βρεθει.
Πιστευω, οτι κανεις δεν τα πιστευει. Απλως κανουν οτι τα πιστευουν για να δωσουν εναν αερα ορθολογισμου και επιστημονικοτητας σε αυτα που κανουν.
Μετά την παπαριά ότι σώσανε την πατρίδα (και χρεοκόπησαν τους πολίτες της) τίποτα δε με φαφνιάζει... Καλή σου μέρα.
καλη σου μερα Δειμο,
αν καθομουν να σχολιασω αυτα τα δυο γραφηματα, θα εβγαζα βιβλιο. Για τον ακαδημαικο χωρο ειναι μια χαρα ασκησεις. Αλλα δεν εχουν καμια αξια για να κανεις πολιτικη πανω σε αυτα. τουναντιον ειναι επικινδυνα αν τα πιστευεις
Από τον τέκι τσαν σου αντιγράφω:
"Η “μεγάλη” αλλαγή του PSI++(-) είναι πως δίνει χαμηλότερο επιτόκιο για τα πρώτα 3 χρόνια στα καινούργια ομόλογα. Δεν είναι άσχημο, αλλά δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Χοντρικά λοιπόν το ελληνικό χρέος είναι δεμένο στα εξής επιτόκια:
i. περίπου 80δις από το πρώτο μνημόνιο με επιτόκιο γύρω στο 4% (και κάτι ψιλά αλλά δεν είμαστε ψιλικατζήδες)
ii. 15δις σε γραμμάτια με επιτόκιο 4,6%-4,8%
iii. 50δις στην ΕΚΤ με επιτόκιο γύρω στο 4,5% επίσης
iv. καμιά 70δις που θα πάρουμε από την ΕΕ για τις τράπεζες και το δωράκι προς τους ομολογιούχους ας πούμε 3% γιατί δεν έχει ακόμα καθοριστεί (ή δεν το έχω πάρει χαμπάρι)
v. γύρω στα 65δις που θα είναι τα νέα ομόλογα μετα PSI++(-) και θα έχουν προνομιακό επιτόκιο 2% για τα πρώτα 3 χρόνια
vi. αυτά βγάζουν 280, μέχρι τα 330 είναι άλλα 50, που θα τα βάλουμε με ένα λογικό επιτόκιο 3,5%.
Οπότε οι τόκοι που θα πληρώσουμε για τα πρώτα 3 χρόνια θα είναι μόλις 11δις ευρώ το χρόνο! Εκπληκτική προσφορά σας λέω, μην την χάσετε. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τόκους το 2009? 12,3δις ή 5,1% του ΑΕΠ του 2009. Ξέρετε πόσο θα είναι αυτά τα 11δις για το ΑΕΠ του 2012? 5,5% του ΑΕΠ. Οπότε οι φωστήρες θέλουν να μας πουν ότι πληρωμές τόκων κατά 5,5% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο νούμερο για το 2012, αλλά δεν ήταν βιώσιμο για το 2009?"
http://www.techiechan.com/?p=1543
Είπαμε, την έχουν ψωνίσει για τα καλά!
Μπα Greek Rider άλλαξαν και αυτά για τους τόκους ήδη. Στο εφαρμοστηκό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπονται πλέον τόκοι 13,050 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και ακόμη μικρότερο ΑΕΠ στα 206 δισεκατομμύρια. Οι τόκοι επομένως ανέρχονται , επίσημα, στο 6,33% του ΑΕΠ. Έχουν αρχίσει τα όργανα από τις αρχές του χρόνου! Σκέψου τη συνέχεια!
Aντε, ρε παιδια, να τους εκατοστησουμε!
(τους τόκους..)
Δημοσίευση σχολίου