Ερ: Πού βρίσκονται τα περισσότερα κλειστά επαγγέλματα;
Απ: Στη χώρα εκείνη, η οποία και πρώτη έσπασε το σύμφωνο σταθερότητας, καταστρατηγώντας τους χρυσούς κανόνες χρέους και ελλειμμάτων. Καλά το μαντέψατε: Στη Γερμανία!
Όταν ο Μonti εγκαταστάθηκε στο θρόνο της Ιταλίας οι γερμανοί φαρμακοποιοί όχι μόνο δυσφόρησαν, όπως γράφει όσο πιο ήπια μπορεί ο Economist, αλλά επιπλέον άρχισαν να ξεσκονίζουν και τα καρυοφύλλια απ’ τις ντουλάπες, διότι έφεραν στη μνήμη τους αυτά που σκόπευε να κάνει στους δικηγόρους, γιατρούς και φαρμακοποιούς της Ευρώπης, από την εποχή που κατείχε την έδρα του επισκόπου της αγίας Ανταγωνιστικότητας.
Ενώ ο Μόντι σκέφτεται ότι ήγγικεν πλέον η ώρα του ανασκολοπισμού των ελευθέρων ιταλών επαγγελματιών, το μάτι του σκοντάφτει στους ομολόγους τους, ελεύθερους γερμανούς επαγγελματίες και προς στιγμήν θολώνει.
Δεν είναι δυνατόν, αναφωνεί. Να ανοίγουμε εμείς εδώ τα επαγγέλματα και η Γερμανία να τα κρατάει ερμητικά κλειστά;
Αρχίζει λοιπόν να σκαλίζει τα τεφτέρια του ΟΟΣΑ και να παίρνει ανάποδες.
Αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η παραγωγικότητα της Γερμανίας στον τομέα των υπηρεσιών είναι από τις χαμηλότερες του ΟΟΣΑ, όπως επίσης κι οι επενδύσεις σαν ποσοστό του ΑΕΠ (οι χαμηλότερες ανάμεσα στους G7), βλέπουμε ότι κατέχει και το ρεκόρ στο πλήθος των κανόνων και νόμων που διέπουν τα περισσότερα επαγγέλματα.
Οι φαρμακοποιοί, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, βρίσκονται πρώτοι πρώτοι στο στόχαστρο, και δακτυλοδεικτούμενοι ως η πλέον αθλία και μολυσματική επαγγελματική κατηγορία της Ευρώπης. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή της τρόικα εδώ για τους δικούς μας, του Μόντι με τους Ιταλούς ομολόγους τους, και του Economist με τους αντίστοιχους της Γερμανίας.
Είναι δυνατόν τα φαρμακεία στη Γερμανία να τα ανοίγουν μόνο φαρμακοποιοί, να μην μπορούν να κατέχουν παραπάνω από τέσσερα, και να μην επιτρέπεται σε κανένα άλλο μαγαζί να πουλάει φάρμακα; Όνειδος για μια χώρα που εξάγει το προϊόν «ανοιχτές αγορές» στην Ευρώπη.
Και δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί. Σχεδόν όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα στη Γερμανία, μαζί με τους δικηγόρους και γιατρούς, όπου απασχολούνται γύρω στα 4.2 εκατ. νοματαίοι και αποδίδουν το 10% του ΑΕΠ, είναι ρυθμιζόμενα. Το ίδιο συμβαίνει και με 150 περίπου χειροτεχνικά επαγγέλματα, όπου απασχολούνται άλλα 5.1 εκατ.
Δηλαδή το 23% του εργατικού δυναμικού στη Γερμανία ασκεί επάγγελμα το οποίο υπόκειται σε κάποιου είδους ρυθμίσεις και προστασία, με κανόνες από τους αυστηρότερους μάλιστα στον ΟΟΣΑ.
Οι γερμανοί πολιτικοί είναι απρόθυμοι να πειράξουν τους χειροτέχνες, διότι με τους μαθητευόμενους που απασχολούν κατεβάζουν κατά πολύ τη νεανική ανεργία. Αν ο κ. Μόντι, θέλει να βάλει χέρι στους ομολόγους τους στην Ιταλία, ας μη χώνει τη μύτη του και στους γερμανούς, δηλώνουν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών τους. Ίδιες, πάνω-κάτω ρυθμίσεις ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Όσοι, λοιπόν χύνουν όξος και χολή εναντίον των φερόμενων ως συντεχνιών στην Ελλάδα, ας κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους. Οι ρυθμίσεις που καθορίζουν την εξάσκηση των ως άνω επαγγελμάτων στην Ελλάδα ούτε από τον ουρανό δόθηκαν, ούτε αποτελούν ελληνική παθογένεια και ιδιομορφία. Για να ισχύουν επί τόσα χρόνια, και να συνεχίζουν να ισχύουν όχι μόνο εδώ αλλά και σε σύμπασα την Ευρώπη, σημαίνει ότι κάτι εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν.
29 σχόλια:
Όταν οι Γερμαναράδες μας ζητήσουν δανεικά θα τους βάλουμε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι πριν τους τα δώσουμε.
"Για να ισχύουν επί τόσα χρόνια, και να συνεχίζουν να ισχύουν όχι μόνο εδώ αλλά και σε σύμπασα την Ευρώπη, σημαίνει ότι κάτι εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν".
Πόσο συντηρητική είναι η παραπάνω πρόταση! Και ειδικά από ένα προοδευτικό blog. Με το ίδιο σκεπτικό και η δουλεία κάτι εξυπηρετούσε, και η παντοδυναμία της εκκλησίας κάτι εξυπηρετούσε, δεν σημαίνει ότι πρ΄πει να συνεχίσουν να υφίστανται.
Δεν διαφωνώ ότι όλα αυτά τα επαγγέλματα πρέπει να διέπονται από κανόνες αλλά οι κανόνες να μην εξυπηρετούν μόνο τα μέλη των συντεχνιών...
Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν και τα ανοιχτά θα κλείσουν οριστικά.
Όρίστε, ακόμη και ο μπλόγκερ προβάλλει το σύνθημα των ελεύθερων αγορών, στον μετριασμό σχολίων:
"Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ"
Τα κλειστά επαγγέλματα (όχι εκείνα που προέρχονται από τις μεσαιωνικές συντεχνίες) αποτέλεσαν βασικό στοιχείο ανέλιξης κι ενίσχυσης της μεσοαστικής τάξης και έθεσαν ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες ανταγωνισμού (προστασίας από ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό). Ουσιαστικά, ήταν κι αυτό ένα από τα τόσα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάπτυξη των μεσοαστών, ώστε και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, όμως αυτό για τις ελίτ αποτελεί τροχοπέδη. Ξεκινώντας από την Ελλάδα και τον ευρωμεσογειακό χώρο της ΕΕ θα επεκταθεί σε όλη την ΕΕ (στο πρότυπο των ΗΠΑ και ιδίως της Βραζιλίας). Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτό που λέω καιρό τώρα: όλα είναι μία πολιτική επιλογή με στόχο της διάλυση της μεσαίας τάξης. Ο νεοφιλελευθερισμός πρώτα φτάνει στην Ελλάδα ακολουθεί ο ευρωπαϊκός νότος και μετά η υπόλοιπη ΕΕ. Δε χρειάζονται συγκρίσεις με τη Γερμανία. Κι εκεί γίνονται διεργασίες για τα φαρμακεία, τα ταξί, τους δικηγόρους κλπ.
Κατω από καθεστως ανθρωποφαγιας, κοινωνικου αυτοματισμου και επιτακτικης αναγκης εξευρεσης αποδιοπομπαιων τραγων, δεν επιθυμω να σχολιασω τα περι κλειστων επαγγελματων.
Αυτο θα μπορουσε να γινει σε αλλες ομαλοτερες συνθηκες και μεσα απο ειλικρινη διαλογο και οχι σε τοσο φορτισμενο κλιμα.
Το αν το ανοιγμα θα βοηθησει στην καταπολεμηση της ανεργιας, η εμπειρια δεν δειχνει οτι αυτο συμβαινει. Στις ΗΠΑ οπου ολα ειναι ανοιχτα η ανεργια ειναι πολυ μεγαλυτερη απο ότι στη Γερμανια.
Αλλα και το ανοιγμα των επαγγελματων, οπως εννοειται, πιο πολυ σε ευφημισμο μου παει, μιας και το ανοιγμα σε σχεση με τους μικρο-επαγγελματιες σημαινει κατ' ουσιαν, κλεισιμο απο τα καρτελ που θα εφορμησουν.
Οποτε το ερωτημα μετατιθεται στο αν τα καρτελ αποτελουν συντεχνια ή οχι.
1) Αφού οι φαρμακοποιοί έχουν κοπελίτσες που δουλεύουν στο πόδι τους επί μόνιμης βάσεως γιατί χρειάζεται κάποιος άδεια φαρμακοποιού για να ανοίξει φαρμακείο; Γιατί δεν τους υποχρεώνουν να έχουν υπαλλήλους ΜΟΝΟ πτυχιούχους φαρμακοποιούς. Αλλά γι' αυτό είμαι κατά των κλειστών επαγγελμάτων επειδή είναι νόμοι που ευνοούν τους πλούσιους, τους φτιαγμένους και τους ισχυρούς έναντι ενός λούμπεν προλεταριάτου πτυχιούχων που έχει δημιουργηθεί.
2) Ακόμη και να είσαι φαρμακοποιός τι δουλειά έχει το κράτος να σου λέει ότι δεν μπορείς να ανοίξεις φαρμακείο όπου επιθυμείς;
3) Γιατί οι φαρμακοτρίφτες έχουν σταθερό περιθώριο κέρδους έναντι της κοινωνίας 35% και όχι ας πούμε 2%; Γιατί το ποσοστό κέρδους τους το παίρνουν από την κοινωνία, δηλαδή π.χ. από τον άνεργο οικοδόμο ή των φτωχό συνταξιούχο ή από το χρεοκοπημένο κράτος (να ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε);
4) Τι σχέση έχει ο κάθε κακομοίρης κακοποιημένος εργαζόμενος με τους ιδιοκτήτες φαρμακοποιείων οι οποίοι κερδίζουν έως και εκατομμύρια ευρώ ανά έτος πολλοί με πολλά υποκαταστήματα;
5) Σε μια εποχή που η ανεργία ιατρών, βιολόγων, φαρμακοποιών και των με πολύ καλή και συνεχή επιμόρφωση ιατρικών επισκεπτών οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα προηγούμενα αντικείμενα σπουδών αυξάνεται, παράλληλα απαγορεύεται να μπουν στον χώρο των φαρμακείων σε μια περίοδο που οι φαρμακευτικές καταρρέουν, χιλιάδες κόσμος μένει στο δρόμο, η ανεργία έχει εκτοξευθεί και κρατικοί θεσμοί επανακατάρτισης δεν υπάρχουν για να πάει αυτός ο κόσμος σε άλλους κλάδους.
6) Είναι τυχαίο που οι φαρμακοποιοί είναι από τις πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες στη βουλή και γι' αυτό αυτοπροστατεύονται;
Ξαναλέω, μην συγκρίνει κανείς τον απλό εργαζόμενο των 800 πλέον κατά μέσο όρο ευρώ, τον κακοποιημένο εργαζόμενο που τον πηδάνε καθημερινά, με τον ιδιοκτήτη-επιχειρηματία φαρμακοποιό, με τις πλάτες του κράτους, που τρώει με χρυσά κουτάλια έναντι της κοινωνίας χωρίς κανέναν λόγο.
Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι ανέκδοτο, αν είναι έτσι να δώσουμε την αλληλεγγύη μας και στους ιδιοκτήτες της χαλυβουργικής.
Υπάρχουν φαρμακοποιοί που δεν μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο και βιολόγοι, χημικοί αλλά και ιατροί πλέον με πάνω από 10% ανεργία άσε που και αυτοί που ασκούν το επάγγελμα του ιατρού υποαπασχολούνται σε ποσοστό τεράστιο και δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο των 300 ευρώ.
Υπάρχουν και σελίδες στο ίντερνετ των ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ που ζητάνε το άνοιγμα του επαγγέλματος.
Και άλλοι πολλοί από σχετικά επαγγέλματα δεν διαμαρτύρονται γιατί δεν γνωρίζουν ότι το θέμα τους αφορά.
Θα έπρεπε ήδη να έχει επιτραπεί η πώληση φαρμάκων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει ένας σχετικός πτυχιούχος (ή φαρμακοποιός ή χημικός, βιολόγος, ιατρός με επιπρόσθετη επιμόρφωση) ή ακόμη και ιατρικοί επισκέπτες με αποδεδειγμένη εμπειρία σε συγκεκριμένες γραμμές φαρμάκων με επιπλέον επίσης επιμόρφωση, ως πωλητές.
Με τέτοια μέτρα μειώνεται η ανεργία. Να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ την στιγμή που ελάχιστοι λίγοι έχουν στην τράπεζα πάνω από 10-20 εκατομμύρια ευρώ αποταμιεύσεις από τα υπερκέρδη των πωλήσεων φαρμάκων.
Greek Rider,
παντως με το ανοιγμα των φαρμακειων, οι "φαρμακοποιοι χωρις φαρμακειο" να ειναι σιγουροι οτι δεν θα αποκτησουν δικο τους φαρμακειο.
Στην ιταλια και γερμανια μπορει κανεις να δει να υπαρχουν ακαμα φαρμακεια στο δρομο.
Στην Αμερικη, δεν υπαρχουν καν. Τα φαρμακα τα διακινουν supermarkets. Και στην Αγγλια τα Boots. Και εκει κοπελιτσες βρισκονται πισω απο τον παγκο, με επικεφαλης εναν μονο διπλωματουχο.
Η απολυτη απορρυθμιση σιγουρα δεν ευνοει τον εργαζομενο. Ευνοει το Καρφουρ για παραδειγμα. Αν τα προνομια ειναι υπερβολικα ας γινει εξορθολογισμος.
Αλλα η κατευθυνση που δινει το νεοφιλ. μοντελο, ξερουμε ολοι ποιους ευνοει. Στη συγκεντρωση στα χερια λιγων.
για να καταλαβω εισαι υπερ ή κατα των κλειστων επαγγελματων?
γιατι μπερδευτικα
Νομιζω οτι το ερωτημα ετσι οπως τιθεται διαζευτικα ειναι παγιδα.
Αν πεις οτι υποστηριζεις το ανοιγμα, τοτε ειναι σαν να στρωνεις το δρομο στις μεγαλες εταιριες και τα καρτελ, διοτι εκει οδηγουν οι απρουπόθετες απορρυθμισεις.
Αν πεις οτι τα θελεις κλειστα με τους σημερινους κανονες, οντως υπαρχουν στρεβλωσεις που πρεπει να διευθετηθουν και να ξαναιδωθουν απο την αρχη.
Τοσο η ρυθμιση όσο και η απορρυθμιση εχουν πολλες διαβαθμισεις. Η απορρυθμιση σαν εννοια ειναι εντονα φορτισμενη με νεοφιλελευθερα χαρακτηριστικα, και ως εκ τουτου δεν εχει σαν γνωμωνα τον απλο εργαζομενο και τη μεγιστοποιηση της ωφελειας αυτου.
Cynical και τώρα έτσι όπως είναι το σύστημα μόνο κάποιους λίγους ευνοεί. Τους φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες.
Για μένα ο φαρμακοποιός που βγάζει εκατομμύρια στην Ελβετία είναι πολύ χειρότερος από την πολυεθνική που θα απασχολήσει τους άνεργους βιολόγους, χημικούς, ιατρούς, ιατρικούς επισκέπτες και πολλούς φαρμακοποιούς χωρίς φαρμακείο.
Εγώ που θεωρώ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο άδικο και αποτυχημένο και τους νεοφιλελεύθερους χειρότερους από οπαδούς του Χίτλερ, σου λέω παράλληλα ότι κάποια λίγα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού, ευνοούν τον εργαζόμενο περισσότερο από το δήθεν αριστερό μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης-υπερύθμισης στα πλαίσια κράτους-συντεχνίας.
Όπως έλεγε παλαιότερα ο Τσόμσκι αν οι αγορές λειτουργούσαν άψογα ο ανταγωνισμός θα ήταν τόσο μεγάλος που οι εταιρείες θα αλληλοεξοντώνονταν. Όταν λοιπόν υπάρχει αγορά αυτή θα πρέπει να λειτουργεί στοιχειωδώς ανταγωνιστικά αλλιώς γίνεται τριπλά καταπιεστική για τους εργαζόμενους.
Εκτός αν κάθε εργαζόμενος-άνεργος είχε και αυτός μια συντεχνία να τον υποστηρίζει, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει γιατί οι επαγγελματικές συντεχνίες στον καπιταλισμό χρειάζονται κάποιους με λιγότερα δικαιώματα να τους πατάνε θεσμοθετημένα.
Αλλά και να μην ήταν έτσι όπως τα λέω, εδώ μας πήραν και τα σώβρακα, τώρα υπάρχει ανάγκη για άμεσες λύσεις γιατί ο κόσμος πεινάει.
Τώρα πρέπει να βρει δουλειά ο κόσμος με κάθε μέσο, η επιβίωση προηγείται των πάντων.
Μετά το ξανασυζητάμε.
ποιος νεοφιλελευθερος συγγραφεας δεν ομιλει με τελικο γνωμονα τον απλο εργαζομενο και την μεγιστοποιηση της ελευθεριας των επιλογων του και του συμφεροντος του?
επισης ποιος απαγορευει στον απλο εργαζομενο να αγορασει κατι εκτος του καρτελ?
μηπως μπορεις να μου παραθεσεις καποιο δοκιμιο ή εκθεση απο καποιο γνωστο νεοφιλελευθερο συγγραφεα οπως φριντμαν/χαγιεκ/μισες που να εξηγουν φορτισμενα νεοφιλελευθερα χαρακτηριστικα εως εκ τουτου δεν εχουν σαν γνωμονα
α)την μεγιστοποιηση των ελευθεριων επιλογης του απλου εργαζομενου πολιτη
β)τη μεγιστοποιηση της ευθυνης του απλου εργαζομενου πολιτη και ως εκ τουτου στην κοινωνια
γ)αυξηση βιοτικου επιπεδου ζωης του απλου εργαζομενου πολιτη απο τα προιοντα που παραγονται απο τα καρτελ μαζικα φτηνα και βελτιωμενα καθε χρονο. η καταναλωτικη ικανοποιηση περναει απο το κερδος των καρτελ- οπως επισης και η αρνηση αγορας των προιοντων αυτων απο τον καταναλωτη συνιστα κοστος στο καρτελ για τον απλουστατο λογο γιατι ο καταναλωτης δεν ειναι υποχρεωμενος θεσμικα δηλαδη με κρατικο νομοθετικο πλαισιο να αγορασει προιοντα απο καποια συντεχνια-καρτελ
Οταν σημερα ακουγεται σαν αστειο το να μιλας
α) για εργαζομενο και
2) για πολιτη
δεν χρειαζεται να ανατρεξεις σε κανενα εγχειριδιο φριντμαν / χαγιεκ κλπ για να υποστηριξεις τα εναντια.
Το πειραμα διεψευσε τη θεωρια.
μου θυμιζει το αλλο επιχειρημα που λεει πως ο σοσιαλισμος σαν εφαρμογη διεψευσε τη θεωρια...
Οντως
Μπορείς να μου παραθέσεις 2-3 σελίδες ή κεφάλαια από τα βιβλία του M. Friedman / F.A Hayek που να στηρίζουν την υποκειμενική και ρηχή επιχειρηματολογία σου; Επειδή τα έχω μπροστά μου το λέω, για να δούμε αν ξέρεις τίποτα από αυτά που λένε μέσα και δεν αναπαράγεις προπαγάνδα...
Μήπως το πείραμα της σοβιετοποιημένης και συνδικαλιστικής δια της βίας οικονομίας απέτυχε;
Ερώτησις:
Μπορείς να μου πεις ποιο προϊόν στο σπίτι σου δεν είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων του καπιταλισμού που το αγόρασες για να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη;
Εννοείται ότι θα ομιλούμε για εργαζόμενους και πολίτες. Γιατί σε καπιταλιστικές κοινωνίες μπορούν:
1) να μην δουλεύουν αν δεν θέλουν και να πουλούν την παραγωγικότητα τους όσο μπορούν
2) μπορούν να ψηφίζουν μυστικά παραπάνω από ένα κόμμα που μπορεί να μην είναι κόμμα λαϊκής εξαναγκαστικής εργασίας (βλέπε σοβιέτ).
Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ για να είμαστε εντός σοβιέτ θέματος, μία ρύθμιση μιας αγοράς που ούτως η άλλως μπορεί να ρυθμιστεί δημοκρατικότατα από την εθελούσια κατανάλωση του είδους της υπηρεσίας της ή του προϊόντος της, η οποία δεν δημιουργεί μονοπώλια;
Να τονίσουμε ότι αυτά τα μονοπώλια είναι μη φυσικά μονοπώλια που δεν σχετίζονται με ποιότητα, τιμή και ελευθερία επιλογής αλλά με πολιτική δύναμη και ανηθικότητα έναντι του καταναλωτή, με καρναβαλίστικη στολή λαϊκού καλού...
η συντριπτικη πλειοψηφια των αρθρων σου διαφωνει επιμονα με αυτο το οντως
Οι γερμανοί βρε κάνουν πειράματα στη χώρα τους για να δίνουν τα φώτα του πολιτισμού στους ξένους. Εφαρμόζουν αυτά που δεν πρέπει να συμβαίνουν για να ξέρουν τα αποτελέσματα ;)
Η λύση ειναι κάπου στη μέση. Ενώ θα έπρεπε να απαιτείται να είναι όλοι πτυχιούχοι ή επιμορφωμένοι ειδικά, βλέπουμε ότι επιχειρείται ένα άνοιγμα πατώντας καθαρά στην εμπορική διάσταση του φαρμακείου. Κι αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά κι επικίνδυνο. Ενώ θα έπρεπε να αρθούν όλες οι σχετικές περιοριστικές διατάξεις, θα έπρεπε να λειτουργήσουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί πέρα από το συντεχνιακό συμφέρον (πχ πειθαρχικό του κλάδου).
Δειμο, δεν μπορω να μπω σε λεπτομερειες, για πως θα μπορουσε να διευθετηθει το επαγγελμα των φαρμακοποιων ωστε να μην εξαφανιστει.
Η γενικη προσεγγιση που εχω ειναι οι όποιες ρυθμισεις να μην ευνοουν τη συγκεντρωση κεφαλαιου και τον μαρασμο ολοκληρων κομαμτιων της μεσαιας ταξης.
Ειδικα για τους φαρμακοποιους, παρεχουν στην ελλαδα κατι σαν πρωτοβαθμια περιθαλψη, η οποια ειναι ανυπαρκτη στα πλαισια της πολιτειας.
Η εμπειρια που εχουμε απο απελευθερωσεις ωραριου ειναι οτι συμβαλουν στη δημιουργια μεγαλων μοναδων και στην εξαφανιση των μικροεπαγγελματιων.
Ειμαι αντιθετη σε μια τετοια εξελιξη.
Είναι αστειότητα οτι κάποια επαγγέλματα που δεν ,,ανοίγουν,, είναι υπεύθυνα για την κρίση και την υπερχρέωση.
Να ψάξουν αλλού.
Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις σου. Όντως οι φαρμακοποιοί στη χώρα μας είναι και πρωτοβάθμιας φροντίδας γιατροί και έμποροι. Το άνοιγμα πρέπει να γίνει με τρόπο που ούτε θα οδηγηθεί αποκλειστικά σε μονοπωλιακά χέρια ούτε όμως και να εμποδίζονται νέοι επιστήμονες να λειτουργούν ελεύθερα. Η απελευθέρωση του ωραρίου με βρίσκει σύμφωνο (επειδή βιώνω τακτικά με τη φιλάσθενη μεγάλη μου κόρη τι σημαίνει να αναζητάς φαρμακείο επειγόντως σε άλλες γειτονιές).
Από την άλλη, είμαι κάθετος απέναντι στις λογικές των πειθαρχικών (θυμίσου τι γινόταν με τους γιατρούς όταν απελευθερώθηκε το συνταγολόγιο του ΙΚΑ που απειλούσαν ότι θα άρουν δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος και σκέψου πόσο επικίνδυνες γίνονται τέτοιες πρακτικές που δεν είναι αντεπιστημονικές ή δεν απειλούν την υγεία των πολιτών).
H απελευθερωση ωραριου, Δειμο, σκοτωνει τον μικρο-επαγγελματια. Δες τα μικρομαγαζα και τα μπακαλικα, που εξαφανιστηκαν.
Τα περι απορρυθμισεων στο γενικο πλαισιο σημαινεουν ενα και μονο πραγμα, το οποιο ερχεται και ξαναρχεται στις αναλυσεις για την ελληνικη αγορα: ότι εχουμε το μικροτερο ποσοστο μισθωτων σε ολοκληρη την ΕΕ. Για διαφορους λογους, (και για φορολογικους) αυτο πρεπει πασει θυσια να αλλαξει, οπως λενε οι ντιρεκτιβες.
δεν υπαρχει συλλογικο συμφερον
υπαρχει μονο αθροισμα ατομικων
γιαυτο και αλλωστε οπως ειδες αγαπητε δημε εκρινες εξ ιδιων τα αλλωτρια
γιαυτο το λογο και επειδη ο καθενας κοιταει το συμφερον του δεν υπαρχει ουτε και μπορει να στοιχειοθετηθει κοινωνικο συμφερον (ακομα και εαν αφαιρεσουμε ολες τις παθογενειες)
συλλογικο συμφερον υπαρχει γιαυτους που μπορουν και βλεπουν περα απο τη μυτη τους.
Και αυτό, το ανακαλυπτουν δυστυχως, μονο οταν πεσει η συμφορα σε ολους, οπως καλη ωρα τωρα.
Τα μικροκαταστήματα δεν τα σκότωσε η απελευθέρωση, αλλά η ακρίβεια συγκριτικά με τις μεγαλύτερες αλυσίδες και τα φτηνότερα αγαθά τους. Επιπλέον, οι μικροί καταστηματάρχες δεν έμαθαν πώς να φέρονται για να κρατήσουν συνοικιακούς πελάτες. Τα μικρά καταστήματα έσβησαν από τον ανταγωνισμό των εισαγόμενων -φτηνότερων- αγαθών και τη μεγάλη ποικιλία των πολυεθνικών κολοσσών. Όχι από το ωράριο. Η συμβολή της απελευθέρωσής του (κάπου διάβασα πολύ παλιά) δεν ήταν μεγαλύτερη του 10%.
Σαφώς από εκεί και πέρα με την εθνική οικονομία να κινείται στο 80% από μεσοαστούς, πολλοί θέλουν να την μεταλλάξουν. Εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε τις συντεχνίες ούτε και να στηρίζουμε αντεπιστημονικά συντεχνιακά συμφέροντα και πρακτικές. Πρέπει και να τις λοιδορούμε και να τις πολεμούμε, φροντίζοντας παράλληλα, να μη χαρίσουμε την οικονομία στο 5%. Η βελτίωση των υπηρεσιών (του 80%) πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αν παράλληλα κερδίσει και το 5% δε μας πειράζει. Ο ταξικός εχθρός πάντα θα κερδίζει. Αλλά στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών παραγωγικότητας, παροχής υπηρεσιών κι αγαθών. Κι αν πρέπει για τούτο να συγκρουστώ με συντεχνίες θα το κάνω, όπως το έκανα και στο παρελθόν.
Napo, η συλλογικότητα είναι άθροισμα εκφρασμένων ατομικών αναγκών κι επιθυμιών. Δεν έκρινα, αλλά έθεσε ένα παράδειγμα απλό που όλοι βιώσαμε πολλάκις με τον ένα ή άλλο τρόπο (και δε μιλώ για βαριές ασθένειες κλπ). Δε φοβάμαι την απελευθέρωση που συντηρεί συντεχνίες όταν πεινά ο λαός. Θέλω να συνεργαστώ μαζί τους (και το έκανα ειδικά με φαρμακοποιούς και γιατρούς πολλάκις στο δήμο ου για την προβολή τους, παρά την αρνητική επιθυμία τους, και με ευχαριστούσαν μετά ονομαστικά). Αλλά άλλο η κίνηση της οικονομίας κι άλλο η στήριξη της συντεχνίας.
Λογω της σημασιας της παρουσας αναρτησης απο την cynical και του πληθους των σχολιων, θα ηελα να αναρτηθει το σχολιο μου.
1.Η ακριτη και μιμητικη ροπη προς την "μεταρρυθμιση" εχει καταληξει φιλελευθερη ιδεολογικη μεταδοτικη ασθενεια και των αριστερων.
2.Παρακολουθω τις συζητησεις για το ανοιγμα των ορθανοικτων -εν πολλοις- επαγγελματων, οταν στην χωρα υπαρχει εδω και 20 ετη κορεσμος και βεβαιως εδω και 10 ετη εξωφρενικη υπερεπαρκεια επιστημονων (μηχανικων,ιατρων, δικηγορων , οικονομολογων, δασκαλων, αποφοιτων φυσικομαθηματικων και φιλολογικης κατευθυνσης σχολων που οδηγουν συχνα στην απασχοληση ως καθηγητες Μ.Ε.,...)
3. Λ.χ.καταληγουμε στον εξης παραλογισμο:
Οταν το πληθος των ελληνων δικηγορων ειναι περιπου ισο με της Γαλλιας, δηλ. 6πλασιος/εκατομ. κατοικους, τοτε οι μεταρρυθμιστες πως ισχυριζονται οτι λογω των στρεβλωσεων δεν υπαρχει ανταγωνισμος;
4.Αν γνωριζετε, πανω απο 5 ετη, ακομη και μεγαλα δικηγ. γραφεια αμοιβονται με 100 εως 150 €/ώρα και οχι με μεγαλυτερες αμοιβες δηλ. με ποσοστο επι των διεκδικουμενων ποσων, οπως παλαιοτερα.
4. Οποτε, συμφωνα με την λογικη των "μεταρρυθμιστων" πρεπει ο ή η x αποφοιτος του Κολλεγειου, του Μωραϊτη, Αρσακειου κ.λ.π. που αποκτησε και τον τιτλο LL.M.εις την αλλοδαπην, υιος ή κορη επιχειρηματια των Β.Π. ή Ν.Π., να συστησει εταιρειαν μετα του αγγλικου, γαλικου ή αλλου δικηγορικου οικου και να παρει τα επαρχιωτοπουλα δκηγορους με χαμηλο μισθο, ιδρυοντας υποκαταστηματα λ.χ. σε ολες τις εδρες εφετειου.
5. Ομοιως οι διπλ. μηχανικοι 5ετους φοιτησης ειναι 110.000 )ποσοστο 1% του πληθυσμου, ενω στην Γερμανια η στην Πορτογαλλια περιπου 0.25% του πληθυσμου).Οι αμοιβες πλεον ειναι ελευθερες και εχουν σχεδον υποδιπλασιασθει στις μελετες δημοσιου.
6. Στους φαρμακοποιους προβλεπεται να κατεβει απο 35 σε 15% το ποσοστο κερδους
7. Δηλ., ως μηχανικος που ειμαι, τελικα, τι να ανοιχθει οταν παιρνω τηλεφωνο ωριμους επαγγελματικα συναδελφους μηχανικους ελευθερους επαγγελματιες (45 εως 60) και αρκετοι εχουν παθει καταθλιψη, γιατι το 10% των μηχανικων ειναι λαμογια και παιρνει το 80% των δουλειων, οποτε πολλοι δεν εχουν ουτε καν αποθεμα για την πολυ δυσκολη τριετια.
8.Το προβλημα του εξωφρενικου υπερπληθυσμου πολυτεχνειων, πανεπιστημιων & ΤΕΙ δηλ. των 60 πανεπιστημιων και του 4 πλασιου πληθους αποφοιτων ιατρικων,νομικων, πολυτεχνικων , οικονομικων και αλλων σχολων, σε σχεση με τον μ.ο της Ε.Ε. μαζι με το χαμηλο επιπεδο α-βαθμιας και β-βαθμιας εκπαιδευσης ηδη απο το 1980 ,το εχω αναλυσει εκτενως προ 6 μηνων στην ΑΣ και στην Μαργαριτα. Οτι και να προσπαθσησουμε ως Ελλαδα ή ως Νοτια Ευρωπη, η ντοπια ζητηση επιστημονων αποκλειεται να απορροφησει την προσφορα και το διαρκως διευρυνομενο χασμα ισως αντιμετωπισθει με ολιγοχρονη ή μονιμη μεταναστευση και οχι μονον τνω νεων επιστημονων. Σιγουρα το πληθος των εισαγομενων πρεπει να περιορσθει δραστικα , ισως και κατα 2/3.
Αφωτιστος Φιλελλην
Δημοσίευση σχολίου