Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Έμπαινε ...Γιούτσο!



Η κατά τακτά χρονικά διαστήματα ενασχόλησή μου με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν ριζική αλλαγή νοοτροπίας, αντανακλά την έκπληξή μου για το πόσο διαφορετικά μπορεί να σκέφτεται η νεώτερη γενιά σε σχέση με την αμέσως προηγούμενή της. Αυτό το εξέθεσα εν συντομία στα «Νέα Αυτονόητα» αλλά και πιο εκτενώς στη σειρά άρθρων για τα «Πυρηνικά».

Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι η αλλαγή αυτή σκέψης και νοοτροπίας δεν έχει να κάνει με πληρέστερη πληροφόρηση της εν λόγω γενιάς και κατά συνέπεια με ορθότερη κρίση, αλλά με την επικράτηση μια νέας Ιδεολογίας σε συμφωνία με την αλλαγή προτεραιοτήτων που έθεσε η νέα αυτή φάση ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλισμού και οι οποίες προτεραιότητες κρυσταλλώθηκαν, με συνεχή προπαγάνδα από τα Μ.Μ.Ε., σε ένα νέο τρόπο θέασης του κόσμου. Κύριος άξονας αυτού του καινοφανούς τρόπου σκέπτεσθαι απετέλεσε η Εργαλειακή Λογική η οποία εσκεμμένα ταυτίστηκε με τον Ορθό Λόγο.

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το ένθετο περιοδικό «Ταχυδρόμος» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 17/5/2008 με τον προκλητικό τίτλο του εξωφύλλου περί του αν η Οικολογία συνιστά όντως Μύθο (!).


Στο άρθρο παρουσιάζονται οι «αιρετικές» θέσεις έγκριτων μελών της πνευματικής κοινότητας της χώρας οι οποίες θέτουν σε άμεση αμφισβήτηση τις μέχρι τούδε επικρατούσες ή αμφιλεγόμενες απόψεις για μια σειρά από hot κοινωνικά θέματα της εποχής, όπως η Ευθανασία (Christina Nicolaidis), το άβατον του Αγίου Όρους (Β. Αλεξάκης), η Πυρηνική Ενέργεια (Α. Γιούτσος), τα Ιδιωτικά Ανώτατα Ιδρύματα (Β. Κιντή), τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα (Ε. Northoff), κ.α.


Επειδή θεωρώ ότι ο,τιδήποτε γράφεται στα έντυπα του Λαμπρακομάγαζου ούτε τυχαίο είναι, ούτε αθώο, εκλαμβάνω το παρόν άρθρο σαν καθαρή απόπειρα επέμβασης στην κοινή γνώμη και μάλιστα με ένα βεβιασμένο και χονδροειδή τρόπο.


Συγκεκριμένα, θα σταθώ στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας όπου ο κ. Α. Γιούτσος, διευθυντής του πυρηνικού αντιδραστήρα του Δημοκρίτου, προσβλέποντας προφανώς σε δική του αναβάθμιση από διευθυντή ενός ταπεινού αντιδραστηρίσκου χρήσιμου κατά κύριο λόγο στους ραδιοακτινολόγους και πυρηνικούς γιατρούς, σε διευθυντική θέση ενός αξιοσέβαστου nuclear plant, υπεραμύνεται της άμεσης (σε ορισμένα χρονικά πλαίσια φυσικά) εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας στη λογική


1. του «πράσινου» της ενέργειας αυτής, (καραμέλα που πρόκειται να την ακούμε όλο και πιο συχνά),
2. της μείωσης των ρύπων, (προφανώς ο κ. Γιούτσος θεωρεί ότι ρύπο συνιστά μόνο το CO2 και όχι τα ραδιενεργά απόβλητα),
3. του να προλάβουμε να πιάσουμε σειρά στην ουρά, διότι κατά τον κ. Γιούτσο υπάρχει ήδη συνωστισμός έξω από τα γραφεία των εταιριών που πουλούν πυρηνική τεχνολογία, από υποψήφιες χώρες που έστω και την ύστατη στιγμή ανανίπτουν μετανοημένες,
4. των ψυχροπολεμικών καταλοίπων, διότι τώρα που μας τέλειωσαν οι κακοί Ρώσοι δεν υπάρχει φόβος να σπείρουμε τον κόσμο με πυρηνικά αφού θα τα διαχειρίζονται ασφαλώς οι καλοί Αμερικάνοι.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αφιερώματα και πρωτοβουλίες σαν το παραπάνω πρόκειται να δούμε πολλά από το σύνολο του τύπου στο προσεχές μέλλον, με το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιογραφικού χώρου να παρέχεται σε αυτούς που υποστηρίζουν τις επιλογές της Νέας Τάξης και με τον λιγότερο (αν και αυτό είναι συζητήσιμο) στους αντιφρονούντες, και παρουσιάζοντας τους πρώτους σαν τους αιωνίως αδικημένους από μια πρότερη ανεύθυνη και ανορθολογική αριστερή σκέψη την οποία έφτασε πλέον ο καιρός να βάλουν στο περιθώριο για να βρει η ανθρωπότητα τη σωστή της πορεία!

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας προσπαθήσουμε όλοι λοιπόν αυτή τη φορά οι Γιούτσοι με νοοτροπία Γούτου να μην σκοράρουν ,και η καλύτερη άμυνα για να μη φαμε το γκολ είναι η επίθεση.

nelly είπε...

δηλαδη,cynical,τι?Σιγα μην ειναι η πρωτη φορα που επιστημων εναντιωνεται στα πιστευω του αποσκοπωντας σε οικονομικο οφελος...
Ας γελασω!ΧΑ ΧΑ ΧΑ!
Εδω διακεκριμενα Ινστιτουτα και Ερευνητικα κεντρα γινονται πιονια στα χερια των Κυβερνησεων και των Συμφεροντων τους.
Ο Επιστημων που προσβλεπει στο καλο της Ανθρωποτητας και λεει παντα αληθειες αποτελει πρωταγωνιστη σε σεναριο επιστημονικης φαντασιας...
...ή μαλλον,τετοιος, θα μπορουσε να ειναι ο μακαριτης ο Κουρκουλος σε ταινια του Φωσκολου της δεκαετιας του ΄70.

cynical είπε...

Καλημέρα ντε Προφούντιε, Εδώ τώρα έβαλες γκολ. Καλά ο Γιούτσος, ο Γούτος ποιός είναι;;; Νατη η διαφορά γενεών..

cynical είπε...

Καλημέρα Νέλλη. Έτσι είναι. Το βεβιασμένο της υπόθεσης και εδώ, όπως και με τον Βγενόπουλο, με ενοχλεί. Η διάχυτη διάθεση του "άντε να τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε με ό,τι παλιό, ό,τι αριστερό, ό,τι κριτικό". Γρήγορα, γρήγορα να γινει η δουλειά. Και δεν πάνε όλα να γαμηθούν.

nelly είπε...

δε νομιζω οτι το πραγμα εχει να κανει τοσο με την καταστολη των Αριστερων Ιδεων.Ουτε θεωρω τους Αριστερους τους πλεον κριτικους ανθρωπους...δεν εχω σκοπο να εγειρω πολιτικη συζητηση,ξεροντας,οτι θα γινω στοχος των Αριστερων που κυκλοφορουν στα μερη σου και θα κατηγορηθω αδικα ως Δεξιοφρονων.Τελος παντων...οταν εισαι Κυβερνηση το μυαλο σου βρωμιζει και ξεστρατιζει(ειτε εισαι Αριστερος ειτε οχι).
Κι αν εισαι Ερευνητης-Επιστημων κτλ,σε λαδωνουν για να το βουλωσεις.

Ανώνυμος είπε...

O Γούτος ηταν ονομαστός τοκογλύφος των Ιωαννίνων ,πολυ μεγάλο σκάνδαλο προ δεκαπενταετίας ισως.

Κούκος είπε...

Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν και τη κάνουν καλά. Η αριστερά τι κάνει; Σε ποια άμμο έχουν κρύψει το κεφάλι οι αριστεροί επιστήμονες και οι πνευματικοί ταγοί; Ακούει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

@κουκο Στους πνευματικούς ταγούς συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Άνθιμος??

cynical είπε...

Νέλλη, όταν λέω "αριστερά" εννοώ τα αριστερά κοινωνικά αντανακλαστικά που είναι περισσότερο ανεπτυγμένα προς αυτή τη κατεύθυνση παρά στην αντίθετή της.
Η αριστερά είχε πάντα ισχυρά ερίσματα μέσα στα πανεπιστήμια και στην ευρώπη, όπως και στην αμερική (liberals). δεν θα εύρισκες ευκολα επιστήμονες που να σου διακιολογουσαν τα πυρηνικά ή τα μεταλλαγμένα ή οτιδηποτε άλλο ambiguous και κατά συνέπεια κοινωνικά επισφαλές.
Σήμερα η αριστερά έχει ηττηθει και δεν κυριαρχει στους παραδοσιακούς της χωρους. Έτσι οτιδηποτε ambiguous μπορεί ευκολα να πλασαριστεί σαν ασφαλες και να προωθηθει.
Δεν νομίζω ότι απλά οι επιστημονες λαδώνονται για να βγαλουν ο,τι συμφερει την εξουσια. Αλλά ακόμα και έτσι, παλια δεν θα έβρισκες πολλούς, σήμερα όμως βρίσκεις.

cynical είπε...

Ντε Προφούντιε, ναι, ναι θυμάμαι τον Γούτο, βρεφος ημουν βέβαια, αλλά από τοτε διάβαζα εφημερίδα.
"Τα δίχτυα σκίστε, τη δόξα κατακτείστε, νικήστε, νικήστε, νικήστε..." Ολέ, Ολέ..

cynical είπε...

Γειά σου Κούκε.

Η αριστερή διανόηση κάνει τα πιο ωραία πάρτυ, πίνει μοχίτος, και στοχάζεται πάνω στην αναστοχαστικότητα και τη διακειμενικότητα.

Είναι αυτή που λέει σήμερα, πόσο ωραία περνάγαμε τον Μαη του 68 στο Παρίσι...
Ε! ευτυχώς γιατί τότε μας δόθηκε κι η ευκαιρία να δούμε από κοντά πως είναι τέλος πάντων και αυτή η πολυθρύλητη εργατική τάξη...

OnWine είπε...

Δεν θα σχολίαζα αλλά ...μην με προκαλείς κι' όλας!!!!
"Ε! ευτυχώς γιατί τότε μας δόθηκε κι η ευκαιρία να δούμε από κοντά πως είναι τέλος πάντων και αυτή η πολυθρύλητη εργατική τάξη..."

Αιδώς Αργείοι!!!!!

Κούκος είπε...

de profundis,
είπα ταγοί, όχι τράγοι.

cynical είπε...

Καλέ μου Σχολιαστή. Τί δεν είναι αλήθεια από αυτά που έβαλες σε εισαγωγικά;; Ποιοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο Παρίσι το '68; Και πού βρίσκονται σήμερα αυτοί στην Ελλάδα;
Όσοι πήγαν στο Παρίσι το 68 ήξεραν ήδη γαλλικά από το σπίτι τους, σε αντίθεση με αυτούς που πηγαν στη Γερμανια ή Σουηδια που τα εμαθαν εκει. (Γενικά μιλάω και όχι κατά περίπτωση).

OnWine είπε...

... η πολυθρύλητη εργατική τάξη -της Γαλλίας- για αυτήν και την ...αντίδρασή της στον Μάη νομιζα οτι μίλαγες... και γιά την οποία (δράση ή αντίδραση) έχουν γραφεί εκατομμύρια λέξεις.... συγνώμη για την παρανόηση... φταίει ισως το χαμηλό μου IQ... mea culpa...

...και βέβαια... στο πλαίσιο που το θέτεις... οχι μόνο συμφωνώ, αλλά και ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!

cynical είπε...

Σχολιαστή, οκ. συνεννοηθήκαμε. Προς στιγμήν τρόμαξα.

Nomad είπε...

Να το ξέρεις, αν δεν τα φτιάξουμε ποτέ θα είναι ταξικοί οι λόγοι.

:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

Επίσης εδώ==> "ο,τιδήποτε γράφεται στα έντυπα του Λαμπρακομάγαζου ούτε τυχαίο είναι, ούτε αθώο",

υπερβάλεις. Εχω να σου υποδείξω τα ζώδια, τις συνταγές της Νταιάνας, το πολιτιστικό, κλπ


:)

Ανώνυμος είπε...

@nomad Μην είσαι καθόλου σίγουρος για τυο πολιτίστικό ,μη σου πω κιόλας οτι αυτό είναι το πρώτο που δεν πρέπι να εξαιρεθεί.

Ανώνυμος είπε...

κρίμα
νόμιζα πως θα τρώγαμε Βγενόπουλο και σήμερα
(μα πολύ γρήγορα αλλάζετε το μενού, απο το Β στο Γ πριν πάρουμε ανάσα)

μη μου πείτε πως είμαι εκτός θέματος

aerostatik είπε...

το γιούτσο τονε βάλανε
σ΄ένα καράβι μούτσο
και πρόβαλε η cynical
και του΄κοψε τον .......

cynical είπε...

@aerostatiK, τι λέει παρακάτω το ποιηματάκι; Για θύμησέ το μου, που το ξέχασα!

cynical είπε...

Πού πας βρε Νομάδα Καραμήτρο! Χωρίς θυρεό, χωρίς θέση στο Λίμπρο ντ' Όρο των ευγενών, και χωρίς χαρτί Pedigree?

Που είναι το πιστοποιητικό σου Ταξικής Κατάταξης;

cynical είπε...

κ. Κ.Κ.Μοίρη μας, εμ σας αλλάζω το μενου τακτικα, εμ διαμαρτήρεστε κι από πάνω! Τι θα λέγατε αν σας τάιζα Βγενό καθημερινά; Θα ξερνούσατε ή δεν θα ξερνούσατε; Μπλιαααχχχ.
Επειδή είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, μπορείτε να προτείνετε το μενου που επιθυμείτε και να είστε σίγουρος ότι το αίτημά σας θα εξεταστεί.

aerostatik είπε...

εγώ θα πω τι του έκοψες ?

NdN είπε...

Καλημέρα Cynical,

Παρακολουθώ τα φιερώματα σου στην πυρηνική ενέργεια και βλέπω ότι δεν στερείσαι επιχειρημάτων, ωστόσο πρέπει να παραδεχτείς και εσύ ότι και η άλλη πλευρά έχει ακλόνητα επιχειρήματα. Αν δεχτούμε ότι η πυρηνική ενεργεια είναι η χερότερη του είδους (για χάρην συζήτησης) τότε με την λογική αυτή ούτε θα πρέπει να την εισάγουμε, σωστά; Γιατί δεν μπορεί να αποκλείουμε κάτι ως κακό και μετά να το παίρνουμε από άλλους. Ομως οι πληροφορίες λένε ότι όλη την ενέργεια που εισάγουμε ιδίως τα καλοκαίρια αλλά και ιδιαίτερα την περίοδο των Ο.Α την αγοράσαμε από χώρες που την παράγουν σε πυρηνικούς σταθμούς. Επομένως θα πρέπει πρώτα να εναντιωθούμε στην εισαγωγή ρεύματος. Πόσοι είναι διατεθιμένοι. Σίγουρα πολλοί λιγότεροι από αυτούς που αντιτίθενται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το είπα και θα το ξαναπώ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο πυρηνικούς σταθμούς έχει θετικα και αρνητικά. ΟΛΑ τα αρνητικά μηδενίζονται αν εγκατασταθούν τέτοια εργοστάσια στην Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια. Η μόλυνση δε θα είναι τοπική.

Επίσης θα το ξαναπώ. Δεν είμαι υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, αλλά θεωρώ παράλογο από τη μια να τη χρησιμοποιώ (γιατί το nuclear plant είναι 100 miles έξω από το Λονδινάκι) και από την άλλη να εναντιώνομαι σε αυτήν. Το κακό είναι ότι την χρησιμοποιείς και εσύ (που εναντιώνεσαι).

H Ελλάδα πρέπει να ανεξαρτητοποηθεί όσο γίνεται από την εισαγωγή ενέργειας και για αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο (ήλιο, θάλασσα, αέρα) ακόμα και την πυρηνική σύντηξη.

cynical είπε...

@aerostatik, τον βήχα!. Αυτό δεν εννοούσες;

cynical είπε...

Καλημέρα NdN.
Πέρα από επιχειρήματα, μαζεύω και "στοιχεία" που δείχνουν καθαρά ότι η Ελλάδα κινείται σε τροχιά πυρηνικής ενέργειας υπογείως. Θα δώσω ενα ακομα τετοιο στοιχειο σε λιγο.

Ξεκινούμε, NdN, από διαφορετικές λογικές. Καταλαβαίνω τη δική σου, η οποία κινείται σε μια κατεύθυνση προσφορότερης λυσης στο δια ταύτα, και τη δική μου (πιο πολύ Αρχών και έστω "ρομαντική") που λέει οτι δεν αντικαθιστούμε το ένα κακό με κάτι χειρότερο στο όνομα μιας ανάπτυξης (η οποία σίγουρα θα ειναι βραχυπρόθεσμη). Η πυρηνική ενεργεια μεταθετει το προβλημα σίγουρα στις επομενες γενιες τις οποίες και επιβαρύνει με ένα σωρό ραδιενεργά κ.λ.π.

Η δική μου λογική ξεκιναει πρώτα από το τί ΔΕΝ πρέπει να γινει και ας ψαξουμε αλλού, ας συνεννοηθούμε στα βαλκάνια, στο κόσμο, όλοι, να κινητοποιηθούμε, όπως γινοταν και παλιά, ας αλλάξουμε πολιτική, ας δουμε τι ανάπτυξη θελουμε, με τι κοστος, με τι προυποθέσεις.
Πιστευω ότι το θεμα ειναι σοβαρο για να κινούμαστε σπασμωδικά στο όνομα του τι κανει η Βουλγαρια ή η Αλβανια. Εσύ λες "αφου εκείνοι", "γιατι όχι και μεις" (λογικό), Εγώ λέω (αφου εκείνοι, θα προσπαθησουμε να κλεισουμε και τα των εκείνων).
Ολόκληρη Γερμανια έχει αποφασίσει να τα κλεισει τα nuclear plants που διαθέτει.

Γιατι να μην κινητοποιηθούμε; Γιατί να μην προσπαθήσουμε;
Αφού και συ δεν τη θελεις, σε μια κινητοποίηση δεν θα συμμετείχες;; (Έστω και με την καρδιά σου;)

ANemos είπε...

Εξαιρετικό σχόλιο!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, σου έγραφα χτες ένα μεγάλο σχόλιο αλλά χάθηκε.

Το νόημα ήταν αυτά που υποστηρίζεις και εσύ....

Swell είπε...

O ποδοσφαιριστής Γιούτσος έμεινε στην ιστορία (και) για τα (πολύ) στραβά πόδια του. Ο συνεπώνυμός του του Δημοκρίτου, θα συνεχίσει την παράδοση και θα μείνει στην ιστορία για το στραβό του κεφάλι.

Swell είπε...

@Cynical, De profundis: Πείτε μου σας παρακαλώ την ιστορία του Γούτου. Ρώτησα τους γονείς μου, αλλά τότε πήγαιναν δευτέρα δημοτικού.

aerostatik είπε...

ο έρωτας και ο βήχας δεν κόβονται...

cynical είπε...

Καλώς ήρθες Άνεμε. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

cynical είπε...

Greek Rider, κρίμα. Και μένα μου έχει τυχει κάποιες φορές. Γιαυτό λέω πάντα να κάνω copy το σχολιο. Δεν πειράζει, θα τα πουμε και θα τα ξαναπούμε πολλές άλλες φορες.

cynical είπε...

γειά σου αλσουέλ. Λες ο δημοκρίτειος Γιούτσος να μείνει στην ιστορία; Αμφιβάλλω. Θα τον πρεσπεράσει. Θα βγουνε καινούργια και πιο δυναμικά μπουμπούκια.

Λυπάμαι αλσουέλ. Τώρα, τι να σου πω. Εκείνη την εποχή, εγώ ήμουν βράφος, οι γονείς μου ήταν; θα σε γελάσω! Ο Προφούντιος ομως σιγουρα θα τα γνωριζει, τότε δεν ηταν που είχε βγει στη σύνταξη;

cynical είπε...

@aerostatik, ας είναι καλά τα σορόπια. Με τον βήχα ξεμπέρδεψα μια κι έξω.

Swell είπε...

Kαλησπέρα, όταν βγήκε στη σύνταξη ο de profundis, μου έχει πει ότι στην Ελλάδα είχαμε ακόμη χούντα.

akrat είπε...

καλησπέρα σας
μπήκα τυχαία
και αυτό που διάβασα μου άρεσε
καλά να είστε

cynical είπε...

Γεια σου akrat. Καλως μας ηρθες. Πάρε κι ενα λουκουμάκι από τον δισκο καθως θα βγαίνεις!