Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Όπου νάναι εκλογές...



Οι χθεσινές εξελίξεις στο eurogroup έφεραν την κυβέρνηση πολλά βήματα κοντύτερα στο μνήμα της. Ο πανικός του Βενιζέλου έμοιαζε με τον πανικό του πιλότου που βλέπει το έδαφος να τούρχεται στα μούτρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο κρότος από το στουκάρισμα θα ακουστεί δυνατός μέσα στις επόμενες μέρες, άντε βδομάδες.

Κι ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση φτάνει μια ανάσα κοντά στο tipping point. Η επιβολή όλο και σκληρότερων μέτρων, φορολογικών και εργασιακών, δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς να τίθενται σε κίνηση αντίρροπες δυνάμεις. Αυτός είναι Νόμος, και όχι οι νόμοι της κυβέρνησης.

Μια αντίρροπη δύναμη είναι η μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας. Άρα, ο οποιοσδήποτε επιπλέον φόρος έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εισπραχθεί. Όταν ακούς το πρώτο χαράτσι, σφίγγεσαι και τρομάζεις. Το ίδιο και με το δεύτερο. Το τρίτο, όμως και το τέταρτο θαρρείς και δρουν απελευθερωτικά. Εφ' όσον δεν υπάρχει ούτε και μια πιθανότητα να ικανοποιηθούν, ξαφνικά γίνονται αόρατα για ολοένα και περισσότερο κόσμο, και είναι σαν να μην υπάρχουν.

Μι άλλη αντίρροπη δύναμη είναι το σήμα που η ίδια κυβέρνηση στέλνει, με την έννοια ότι δεν έχει κανένα άλλο εργαλείο στα χέρια της, παρά μόνο την απέλπιδα καταφυγή σε αδιάξοδα μέτρα. Άρα η κυβέρνηση φαίνεται πια καθαρά στα μάτια των πολιτών ολόγυμνη, αδύναμη, πανικόβλητη, τυφλή και παγιδευμένη σε πολιτικό vertigo. Και τον αδύναμο, τον παίρνεις εύκολα φαλάγγι.

Αν αυτό το καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης, δεν είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνει και ο Σαμαράς. Κατέβηκε στη ΔΕΘ με τον αέρα του μέλλοντος πρωθυπουργού και η ομιλία του ήταν ανακοίνωση κυβερνητικών θέσεων και όχι προτάσεων στα στενά πλαίσια εξόδου από την κρίση.

Το κλίμα οδηγεί σε παραίτηση Παπανδρέου και κήρυξη εκλογών, τάχιστα και πριν την εκπνοή του χρόνου τούτου. Έχω την εντύπωση ότι αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα με μια επικράτηση Σαμαρά, θα γινόταν δεκτή ακόμα και με ανακούφιση απο την Τρόικα για δυο λόγους.

  1. Να απαλλαγουν από τον Great Thinker, ο οποίος φάνηκε εντελώς αναντίστοιχος του τίτλου που του επέδωσαν. Παρά την καλή του θέληση δεν μπόρεσε να τους εξυπηρετήσει.
  2. Να χρησιμοποιήσουν τον Σαμαρά ως άλλοθι, ώστε να προβούν σε αλλαγές στη συνταγή της αυστηρής λιτότητας, μιας και γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι δεν δουλεύει. Με τον νυν πρωθυπουργό, δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει μια αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική της. Με τον Σαμαρά, ή με οποιονδήποτε άλλον, θα της είναι ευκολότερο να το περάσει επικοινωνιακά.

14 σχόλια:

kostis είπε...

Ο Σαμαράς δε μας είπε τίποτα περισσότερο από μια διαφορετική εκδοχή του "(δανεικά) λεφτά υπάρχουν". Α, και αποδύθηκε σε ένα απίστευτο εθνικιστικό παραλήρημα (βλέπε αστειότητες για βιβλία ιστορίας που απευθύνονται σε ... "μαθητευόμενους διεθνιστές" και κορώνες για το 1821). Γιατί πιστεύεις cynical ότι η Τρόικα θα χαριστεί σε αυτόν τον καραγκιοζάκο και πώς αυτό θα δικαιολογούσε μία αλλαγή πολιτικής; Εννοείται ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς αλλά νομίζω είναι ευσεβής πόθος να πιστεύουμε ότι η Σαμαρική δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Χρύσανθου Λαζαρίδη (Δίκτυο 21) θα τα πάει καλύτερα.

cynical είπε...

Kωστη,

πιστευω οτι η κυβερνηση ειναι τελειωμενη. Και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο. Τα μετρα που προτιθεται να παρει δεν θα μπορεσει να τα εφαρμόσει, οχι λογω ανικανοτητας, αλλα λογω του οτι εχει χασει καθε δυνατοτητα πειθους και αποσπασης της συναινεσης της κοινωνιας.

Αλλα ακομα κι αν κατορθωσει να τα επιβαλει, αυτα θα φερουν αντιθετο αποτελεσμα, οποτε η κοινωνια θα αντιδρασει δυναμικα.

Η Τροικα, πιστευω οτι εχει αυτοπαγιδευτει με την ελλαδα. Οι οδηγιες της ειτε εφαρμοστουν ειτε οχι οδηγουν στο ιδιο αποτελεσμα. Διαισθηση μου ειναι οτι με αλλαγη κυβερνησης θα μπορεσει να κανει καποιες τροποποιησεις στα μετρα, χωρις να φανει οτι υποχωρει. Οι Αμερικανοι πιεζουν οτι με τη λιτοτητα η ΕΕ αυτοκτονει. Πολλες εγκυρες φωνες εχουν την ιδια αποψη, αλλα τωρα οι ΗΠΑ τοποθετηθηκαν και επισημως.

Τωρα αν ο Σαμαρας ειναι καραγκιοζης ή οχι, λιγη σημασια εχει για την τροικα. Αλλωστε και οι τωρινοι τι ειναι; καλυτεροι;

Αυτοι που στο εσωτερικο εγκαλουν την κυβερνηση για ανικανοτητα τι ακριβως εννοουν; Οτι εδειξε ανικανοτητα στο να εφαρμόσει τα μετρα τα οποια ειναι ιδιωτικοποιησεις μπιρ παρα, απολύσεις εκατονταδων χιλιαδων ΔΥ, εκτακτης φορολογιας, κλπ.

Ολιγωρησε ως προς αυτο, δεν ξερω για πιο λογο, μπορει και γιατι φροντισε να κερδισει χρονο και να τα παρακαμψει είτε επειδη τα θεωρησε αναλγητα, ειτε επιδη τα θεωρησε καταστρεπτικα.

Αν τα εφαρμοζε, τοτε η τροικα και τα ΜΜΕ θα ελεγαν οτι η κυβερνηση πετυχε, κλπ.

Ο Σαμαρας δεν μπορει να κανει πολιτικη απο μονος του. Εξαρταται πολυ απο το διεθνες περιβαλλον. Απ' ότι λεει, θα ακολουθησει την αντιθετη πολιτικη για το ιδιο αποτελεσμα. Η πολιτικη του εχει μια λογικη.

Αν θα ανακαμψει ετσι η ελλαδα, δεν μπορει να το προδικασει κανεις τωρα.

Ανώνυμος είπε...

Επί τέλους! Ο αγώνας (σας) τώρα δικαιώνεται:
"Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς!"

(Καλά, ούτε τα προσχήματα;;;;)

Swell είπε...

Cynical, καλημέρα και καλή εβδομάς, αν έβλεπες τις διαχρονικές "αξίες" της ΝΔ που κάθονταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της ΔΕθ, νομίζω έχεις την απάντηση για τις προοπτικές των θέσεων του Σα(χλα)μαρά.

cynical είπε...

Καλημερα swell,και ολα τα καλα!

προσπαθω να μπω στο μυαλο της τροικας. Δεν νομιζω να την νοιαζει το εθνικιστικο παραλληρημα, οπως δεν ενοιαζε το ΔΝΤ οτι συνεργαζοταν καλυτερα με δικτατοριες.

Κανουμε το λαθος να θεωρουμε οτι οι αλλοι σκεφτονται οπως εμεις, αλλα ετσι δεν μπορουμε να τους κατανοησουμε. Ουτε να αναλυσουμε οσο το δυνατον σωστα μια κατασταση. Οταν αναλυουμε μια κατασταση, προσπαθουμε ν' αφηνουμε απ' εξω τα οσα γυαλια φορουμε.

Ειπαμε πολλες φορες, αλλο το δεον, και αλλο το ειναι.

Γιατι θεωρεις οτι στην πρωτη σειρα καθισματων του ΓΑΠ καθονταν καλυτεροι απ' ότι στην πρωτη σειρα των καθισματων Σαμαρα;

Ο ΓΑΠ ειναι καμμενο χαρτι και για μεσα και για εξω. Η τροικα τι προκειται να πραξει στο αμεσο μελλον;

cynical είπε...

Ανωνυμε,

υποκλινομαι στο δεινο και απυθμενο πνευμα σου!

kostis είπε...

Cynical,

Ειλικρινά το εύχομαι να έχεις δίκιο και η κυβέρνηση Σαμαρά να πετύχει έστω το 1/10 των στόχων της (φορολογικό, γεωργία-κτηνοτροφία, τουρισμός). Αλλά ακόμα και να δεχτούμε ότι το οικονομικό της πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και θα στηριχθεί από την Τρόικα περισσότερο από του φιλαράκου τους του ΓΑΠ ας μην ξεχνάμε τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που πρότεινε:

-Κατάργηση νόμου ιθαγένειας ο οποίος είπε ότι "είναι μαγνήτης για τις μεταναστευτικές ροές" (φρικτό ψέμα να υπόσχεσαι ότι θα λύσεις το πρόβλημα χτυπώντας τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών)

-Κατάργηση νομιμοποίησης χρήσης ναρκωτικών (το μόνο ίσως προοδευτικό νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ που βοηθάει πραγματικά τους τοξικοεξαρτημένους)

-Τσάκισμα παραεμπορίου το οποίο κατηγόρησε για τα προβλήματα των εμπόρων.

cynical είπε...

Kωστη,

ας μην ξεχναμε οτι η ελλαδα ειτε υπο τον ΓΑΠ ειτε υπο τον Σαμαρα, θα ειναι κατω από την πατρωνεια της τροικας. Αν το κλιμα αντιστραφει και η υφεση αρχιζει να υποχωρει, αυτο δεν θα οφειλεται στον Σαμαρα και τις ικανοτητες του, αλλα στο οτι η τροικα αποφασισε να δει τα πραγματα αλλιως, οπως φωναζει πλεον συμπας και ο δικος της κοσμος. Δεν υπαρχει κανενας πλεον που να μην βλεπει οτι η ευρωπη οδευει σε διαλυση, οχι φυσικα για το λογο οτι ο καστανιδης δεν απελυσε 100,000 ΔΥ.

Δεν μπορω να προβλεψω πως η τροικα θα αλλαξει γενικα πολιτικη στην ευρωπη. Πιστευω οτι θα το κανει, αλλα κατω απο καποιο προσχημα.

Οι συνταγες ΔΝΤ επινοηθηκαν για κρατη του τριτου κοσμου, με μικρο βαρος και διαπλοκη στη διεθνη οικονομια. Ειτε κατερρεαν ειτε οχι, κανεις δεν επροκειτο να επηρεαστει εκτος των συνορων τους. Εφαρμοζοντας τα ιδια ακριβως μετρα στο κεντρο του πρωτου κοσμου ηταν μυωπικο εξ αρχης, και ολεθριο εκ των υστερων.

Εντυπωση μου κανει που ο Σαμαρας επεμενε για αλλαγη μιγματος πολιτικης, οπως το ονομαζει, εξ αρχης. Πιθανον να βασιζοταν και καπου εκτος συνορων, γιατι δεν πιστευω οτι το εκανε μονο απο πολιτικο ενστικτο.

Εδω δεν εκφραζω σκεψεις και προτιμησεις για το πως θα ηταν ο Σαμαρας πρωθυπουργος, ουτε γραφω για το τι θα πρεπει να κανει, αλλα προσπαθω να δω τι ρολο θα μπορουσε να παιξει στους σχεδιασμους της τροικας, ειτε μας αρεσει ειτε οχι. Εκτιμησεις κανω.

Οι θεσεις του για θεματα περαν της οικονομιας στοχευαν στον κοσμο του Λαος. Αν παρει ενα κομματι τους, θα χασει ενα μεγαλυτερο απο δυσαρεστημενους πασοκους. Πιθανον ομως και οχι.

Φυσικα οι παραπανω εκτιμησεις μπορει να ειναι εντελως λανθασμενες.

grsail είπε...

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι πλήρως ότι οι «κυβερνήσεις» και τα «κόμματα» δεν ενδιαφέρονται καθόλου την στιγμή αυτή για την ουσία των μέτρων και το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που οδηγεί τις εξελίξεις είναι η εξυπηρέτηση ή όχι των ελίτ.
Τα μαχαιροπήρουνα για την καταβρόχθιση της δημόσιας περιουσίας (και όχι μόνο) είναι ήδη έτοιμα, το τραπέζι είναι στρωμένο και τα κεριά αναμμένα. Για εκλογές είμαστε τώρα;

Από ότι φαίνεται η «κυβέρνηση» εξυπηρετεί τα συμφέρονται των ελίτ (έσω και έξω) μια χαρά. Όσο αυτό ισχύει η πιθανότητα για εκλογές θα είναι μικρή. Με το πρώτο δείγμα μη εξυπηρέτησης ή βλάβης των συμφερόντων αυτών – και μόνο τότε – θα πρέπει να περιμένουμε προκήρυξη εκλογών.


ΥΓ. Πάντως, όποιος περιμένει ελάφρυνση μέτρων ή δικαιότερη πολιτική από την ΝΔ φοβάμαι ότι είναι βαθύτατα ανυποψίαστος ή αθεράπευτα ηλίθιος.
.

cynical είπε...

grsail,

το παιχνιδι δεν παιζεται εντος ελλαδας. Στην αρπακτικοτητα των ελιτ αναπτυσσονται αντιρροπες δυναμεις. Ας μην τις υποτιμουμε. Και δεν εννοω μονο τις λαικες. Εννοω και τις περιφημες αντιφασεις.
Εν πασει περιπτωσει ας περιμενουμε τις εξελιξεις.

grsail είπε...

Φυσικά και δεν παίζεται εντός. Οι σαλτιμπάγκοι «υπουργοί» και «πρωθυπουργοί» είναι απλώς μέσα για την επίτευξη σκοπών που τους ξεπερνούν. Οι «αντίρροπες δυνάμεις» που γεννιούνται από τις αντιφάσεις υπάρχουν άραγε; Το εύχομαι, αν και δεν τις έχω δει ακόμα.
.

cynical είπε...

grsail

αντιρροπες δυναμεις δεν ειναι μονο οι λαικες. Ειναι η ιδια δυναμικη των μετρων που αυτο υπονομευονται απο ενα σημειο και μετα.

Οι μειωμενες εισπραξεις απο φορυς και φπα ειναι μια αντιρροπη δυναμη.

grsail είπε...

Φοβάμαι ότι δεν ενδιαφέρονται για την απόδοση των μέτρων (εισπράξεις κλπ) όσο για την εφαρμογή τους καθ’ αυτή
.

Ανώνυμος είπε...

Οι πατριωτικές θέσεις του Σαμαρά σε πείραξαν εθνομηδενιστή Κωστή!Δε βλέπεις αφελέστατε ότι η πρόσδεση στο άρμα της τρόικας συνοδεύεται απ τον εθνικοθρησκευτικό αποχρωματισμό του λαού μας και την εγκατάλειψη πάγιων θέσεων στα εθνικά θέματα;Αλλά πού να σας αφήσει η αριστερή μυωπία να δείτε την αλήθεια κατάματα;