Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Tα μνημόνια καταπόντισαν την ανταγωνιστικότητα!


Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και για το πώς τα προγράμματα λιτότητας από το 2010 και εντεύθεν συνέβαλαν στην ανάκτησή της, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στο παραπάνω διάγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του από το 2006-2007 ώς το 2013-2014, βλέπουμε ότι ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικότητας της χώρας μας βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ενώ η ανταγωνιστικότητα την δήθεν περίοδο της ασωτείας, 2006-2007 ήταν στο 4.12, με άριστα το 7 το οποίο παρεμπιπτόντως δεν πιάνει καμια χώρα, πέρσι ήταν στο 3.86, και σήμερα που πηδάμε απ' τη χαρά μας, έχει μόλις πάει στο 3.93. 

Αν κοιτάξουμε δε τις κατατάξεις, και πάλι η πτώση τον καιρό των μνημονίων είναι θεαματική.

Από την 61η θέση το 2006-2007, τα επόμενα χρόνια πέφτουμε σταθερά στην 65η, 67η, 71η, 83η, 90η, 96η θέση και φέτος στην 91η. Κι όλα αυτά με την πιο τρομερή εσωτερική υποτίμηση που έχει ποτέ λάβει χώρα. 

Και τίθεται το ερώτημα; Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε την ανταγωνιστικότητα του τρισκατάρατου 2006? Προφανώς, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Και πάλι καλά να λες.

Ειναι δυνατόν να είμαστε τόσο τυφλοί; Υπάρχει σήμερα κάποιος, έστω ένας που δεν πανηγυρίζει;



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ανταγωνιστικότητα που επιδιώκουν για την Ελλάδα αλλά σαν προοίμιο και για την Ευρώπη, είναι το χαμηλό εργατικό κόστος.
Ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος γιατί δεν βιάζονται-έχουν αλλού τις βάσεις τους-.
markos

Ανώνυμος είπε...

πρεπει να υπαρχει προβλημα στο δεικτη ή με καποιο τροπο ενω ειναι συναρτηση του εργατικου κοστους ειναι ταυτοχρονα συναρτηση του ΑΕΠ των αποδοσεων ή των κερδων.σε καμια περιπτωση δε σημαινει οτι αν στα πλαισια του καπιταλισμου ακολουθηθει αντιθετη πολιτικη αυτος θα ανακαμψει cynical.Το πιο τρανταχτο παραδειγμα ειναι η Ιαπωνια.

http://www.rizospastis.gr/page.do?id=15563&publDate=1%2F2%2F2015&direction=1&pageNo=40

its liquidity trap baby!

true infinity

Ανώνυμος είπε...

Μια δευτερη σκεψη που εκανα ειναι οτι οι θεσεις ανταγωνιστικοτητας ειναι σχετικο και οχι απολυτο μεγεθος,πραγμα που σημαινει οτι αν και οι ανταγωνιστριες χωρες επεβαλαν μειωσεις μισθων στους εργαζομενους τους αντιστοιχες οι μεγαλυτερες απο οτι η Ελλαδα ισως να εξιγει την καταταξη μας.

true infinity