Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Αγοράζετε, γιατί Χανόμαστε!


Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς θεσπίστηκε στην Ελλάδα ο 13ος μισθός, στις αρχές του εμφυλίου γράφει σε κάποιο άρθρο της η Καθημερινή, αλλά φαντάζομαι ότι οι λόγοι που τον καθιέρωσαν ήταν για να μπορέσουν οι μισθωτοί να καλύψουν κάποιες τρύπες στα του οίκου τους, να βάλουν κάτι τις στην άκρη για κάποιες πιο δύσκολες μέρες, και φυσικά να κινηθούν λίγο πιο άνετα τις μέρες των γιορτών. Ήταν αυτονόητο δε, ότι κάποια χρήματα θα μεταβιβάζονταν λόγω αυξημένης κατανάλωσης και στους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε να μην μένει κανείς δυσαρεστημένος. Κάπως έτσι πήγαιναν τα πράγματα για χρόνια.

Τον τελευταίο όμως καιρό, δια μέσου κυρίως των καναλιών, που έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον της ημερήσιας καταγραφής του βαρομέτρου της αγοράς, και της διόγκωσης, καθώς και της δραματοποίησης φαινομένων μειωμένης αγοραστικής κίνησης, οι μισθωτοί αισθάνομαι να υφίστανται μια ολοένα αυξανόμενη πίεση, ίσως και στα όρια του συναισθηματικού εκβιασμού, για να προβούν σε κάθε είδους, ντε και καλά, αγορές, σαν να απαιτείται από αυτούς τους ίδιους να σηκώσουν στους ώμους τους και να αναστρέψουν δια του βαλαντίου τους, τα δυσάρεστα αποτελέσματα μιας κακής οικονομικής πολιτικής, η οποία ως γνωστόν δεν έχει αφήσει ούτε αυτούς απείραχτους. Και ενώ όλο το χρόνο πασχίζαμε να τιθασεύσουμε τις ορέξεις μας και να βάλουμε φρένο στην καταναλωτική μας έξη, τώρα καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, που με τόσο κόπο στοιχειοθετήσαμε, για να ξαμοληθούμε στους δρόμους, σκορπώντας εκ νέου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της οικονομίας και του γενικού καλού.

Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης θα ήμουν διατεθειμένη να καταθέσω τον οβολόν μου υπέρ των εμπόρων, αλλά ταυτόχρονα θα αισθανόμουν άσχημα, που την ίδια στιγμή θα έπρεπε να προδώσω τους τραπεζίτες, οι οποίοι και αυτοί στοχεύουν στην δική μου βοήθεια για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και κατά συνέπεια τις χορηγήσεις τους προς τους εμπόρους και προς τους μισθωτούς.

Και χρονιάρες μέρες που είναι, δεν μού αρέσει καθόλου να μπαίνω σε διλήμματα.

ΥΓ1. Αν δεν βαριέστε, δείτε και μια παλιότερη, ανάλογης θεματολογίας, ανάρτηση "Οι βλαβερές Συνέπειες του 13ου Μισθού".
ΥΓ2. Η φωτό είναι από εδώ.

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, αν κάνετε τις αγορές σας με πιστωτικές κάρτες και τους έμπορους ικανοποιείτε αλλά και την συμπαθή και πολλαπλώς ταλαιπωρηθείσα και συκοφαντιθεισα τάξη των Τραπεζιτών.

cynical είπε...

Σολωμόντειος λύση @de Profundis.

Μόνο που εγω δυστυχως εχω συνηθίσει να ξεπληρωνω την καρτα μου πάντα στην ωρα της και ολο το ποσο. Κυμπαρλίδικα πράγματα!

Swell είπε...

Αγαπητή Cynical, μήπως μπορείτε να πείτε και σε μένα το φτωχό, πως καταφέρνετε να εξοφλείτε όλο το ποσό της κάρτα σας στην ώρα της;

cynical είπε...

Αγαπητε Σουέλ,
Μα είναι τόσο ώστε να μπορω να το εξοφλώ! Ποτέ παραπάνω!

Ανώνυμος είπε...

Πολλές φωνές στην εργοδοσία ζητούν εδώ και χρόνια τη κατάργηση του 13ου μισθού, την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς κλπ δήθεν ως μέσο αύξησης της απασχόλησης αλλά και ως στρεβλώσεων του συστήματος.

Ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι εργατικό κόστος (αμοιβή) και καμία σημασία δεν έχει πως ονομάστηκαν κατά καιρούς. Και κάνουν πως δεν ξέρουν πως αν καταργηθούν είναι ευθεία μείωση του εργατικού μισθού, άρα μείωση της κατανάλωσης την οποία τόσο επιθυμούν να αυξηθεί προσβλέποντας στο βαλάντιο του εργαζόμενου. Φαύλος κύκλος…

Η κατανάλωση δεν αυξάνει με τη διαφήμιση (μειώνεται ίσως κατά το μέρος των εξόδων διαφήμισης λόγω αύξησης της τιμής). Άρα άνθρακες ο θησαυρός. Μόνο μάχη αναδιανομής της κατανάλωσης ή της διάθεσης των χρηματικών αποθεμάτων μπορεί να γίνει εξ ου και οι έμποροι διαφημίζουν, εκλιπαρούν… πιο αστείο είναι όταν ακούω να λένε να δοθεί γρήγορα το 13ος λες και θα αυξηθεί η ετήσια κατανάλωση!

Το διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να αυξηθεί και με δάνεια από το μέλλον αλλά αυτό το μοντέλο είναι που χθες έφαγε το σήμερα και το αύριο. Από πού θα δανειστούμε, από το μεθαύριο των εγγονών;;;

Σήμερα για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών η πραγματική αξία των αγορών είναι κατά 20% μικρότερη λόγω των τόκων που επιβάλλονται στις αγορές τους με πιστωτικές κάρτες. Το ποσό που αφαιρείται έτσι από τη κατανάλωση για λογαριασμό των τραπεζών κυμαίνεται στα 6,5 δισεκατ. € ή 2,5% του ΑΕΠ!!! Άρα μην ανησυχείς καημένη C., οι τράπεζες μπορεί να βγουν πολλαπλά κερδισμένες αν αγοράσεις με κάρτα και δεν πας τα χρήματα στο γκισέ τους.

Αν δεν ήταν οι κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια η κατανάλωση θα ήταν κατά 6,5 δισεκατ. μεγαλύτερη και οι τράπεζες κατά 6,5 δισεκ. «φτωχότερες». Να ποιό είναι το πρόβλημα των καταστηματαρχών που κάποτε ωρύονταν γιατί δεν δίνονται αφειδώς κάρτες και καταναλωτικά δάνεια κάνοντας ότι δεν ξέρουν πως κάποτε θα έρθει η ώρα να το πληρώσουν και αυτοί. Θυμάμαι επιθέσεις που δέχτηκα γιατί έγραφα ότι οι κάρτες μειώνουν τη κατανάλωση και υπονομεύουν τους μελλοντικούς τζίρους. Ούτε να το ακούσουν δεν ήθελαν. Ήθελαν να βλέπουν μόνο το σήμερα. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Ανεπίδεκτοι, όπως κάθε κλασσικός μικροαστός, κανένα μάθημα δεν πήραν.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος στο προηγούμμενο σχόλιο ο... γνωστός Στέργιος...

Νοσφεράτος είπε...

Οπως και η Ωμη Βια ετσι και ο Ιδεολογικός πυρηνας του συγχρονου Καταναγκασμου στην Απολαυση βγαινει τωρα ΩΜΟΣ στην επιφανεια ..
Αγορασε ! Αγορασε ρε! ΑΛΛΙΩΣ θα σε γα ..!!!

Η κριτική στον Καναλωτισμό ειναι απο την αλλη μερια μια Πλευρά που αναδεικνειε σιγά σιγά αυτή εδώ η Εξεγερση ..

ikor είπε...

Πολύ εύστοχα επισημαίνεις το οξύμωρο: αντί να ενισχύουν τα εισοδήματα, ενοχοποιούν τον καταναλωτή-πολίτη που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αγοράσει.

Και κερατάς και δαρμένος δλδ...

Καλό βράδυ!

Άθεος είπε...

Αν δεν παραβιάζω ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ποιο είναι το αγαπημένο σου χαρτί στο ΧΑΑ;
Για να δω δηλαδή πού θα πάει ο
13ος μισθός!

cynical είπε...

@Στέργιο καλησπερα,
εδω μπερδευτηκα παλι.
1. Αν αγοραζεις με καρτα και την ξεπληρωνεις αμεσως, γιατι κερδιζουν οι τραπεζες;

2. Γιατι δεν λαμβανεις υπ' οψιν σου τον ψυχολογικο παραγοντα που σε συγκρατει όταν ψωνιζεις με φρεσκα λαχταριστα χρηματα; Ενω με την καρτα, ο αγοραστης φερεται πιο ανεμελα. Εχω σαν παραδειγμα τον εαυτο μου.

3. Και να μην υπέγραφες το σχόλιο, παλι θα σε αναγνωριζαμε!

4. Στην Αμερικη, Αγγλια ο μισθος υπολογιζεται σε ετησια βαση. Ο 13ος εδω, ειναι για να παζαρευεται κοβεται σιγα-σιγα. Με το συστημα των επιδοματων στο δημοσιο, δεν υπαρχει ολοκληρος 13ος εδω και καιρο .

5. Η διαφημηση με το να δημιουργει τεχνητες αναγκες, γιατι δεν αυξανει την καταναλωση σε απολυτα νουμερα;

Αυτα για την ωρα....

cynical είπε...

@Καλησπέρα Νosferatos,

Η καταναλωση πλεον παρουσιαζεται σαν το καθηκον του υπευθυνου πολιτη για την στηριξη της οικονομιας της χωρας του. Η αποποίηση της, σαν πραξη αντεθνικη!.

Νομιζω, οτι αυτο αποτελει ειδοποιητική διαφορά των καιρων. Οχι σαν απόλαυση και συμμετοχη σε μια φανταστικη ευημερουσα κοινοτητα, αλλα σαν το καθηκον του ευπατριδη!

cynical είπε...

Γεια σου @Ikor,

Και κερατας και δαρμενος! Ετσι ακριβως!

cynical είπε...

@ Άθεε τι ερωτηση ειναι αυτη;

Τραπεζες και παλι Τραπεζες!

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα και καλά ψώνια. Σε φαντάζομαι στην Ερμού να κρατάς 5 τσάντες με ψώνια....:)

Κάποιοι ιδιαίτερα πρωτότυποι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ λένε ότι οι επιστροφές της εφορίας θα πρέπει να δίνονται σε κουπόνια ή σε πιστωτικές κάρτες που θα έχουν πάνω εκτυπωμένες τις λέξεις "για επιπρόσθετη κατανάλωση".

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς θα αυξηθεί η αποταμίευση που είναι η χαμηλότερη δυνατή όταν γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί πάλι στα ύψη η κατανάλωση. Άβυσσος η ψυχή της οικονομίας.

Πάντως πλάκα, πλάκα όλους κάπου μας βρίσκουν μπόσικους. Την μια στα χαζά ψώνια από το mall, τον άλλο στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, τον άλλο κάπου άλλου. Πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στις μέρες μας. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μπαίνουν στο μυαλό μας σαν μικρόβια χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Ελπίζω φέτος, σε αντίθεση με ό,τι λένε και προτρέπουν όλα τα κανάλια της τηλεόρασης, ότι η αγορά θα πατώσει και θα μειωθούν τα χρέη του κόσμου στις τράπεζες-τοκογλύφους.

Νοσφεράτος είπε...

Αυτό που ειπε ο Greek rider για τα κουπονια καταναλωσης δεν το προεβλεψε εδώ και καμποσα χρόνια π Χαξλευ στον Θαυμαστό και νουριο κόσμο ;
Aγοραζε!


Η Νεα Κατηγορική προσταγη του Υστερου (παρα πολύ υστερου)ή μαλλον Υστερικου Καπιταλισμου....

Νοσφεράτος είπε...

Αν ολοι δεν αγοραζοσμε παρά τα αναγκαια ..
(αφου βεβαια αναπτυχθει ανε κινημα αναπροσδιορισμου αναγκών αλληλοβοηθειας , κλπ

αραγε τι συνεπειες θα εχει ;
Και δεν θα ηταν καλό να αρχισουν δημoσiες συζητησεις περι αυτου;
Αν και μια Μη Βιαη μορφή παλης απεναντι στους συγχρονους (ωχ πηγα να πώ ..Βρυκολακες .. με επηρεασε ο Greek Rider)

κάκος είπε...

@ de profundis
τώρα κατάλαβες πόσο κακή πελάτης είναι για τα πτωχά πλην όμως τίμια τραπεζικά ιδρύματα !

@ Swell
έχετε ακούσει για το "μαύρο χρήμα" αγαπητέ ?

@Cynic ...
με συγχωρείς που ανέλαβα "συνήγορός" σου .
Ως ανταπόδοση θα με πάρεις μαζί σου στα ψώνια έστω για να σου κρατώ τις τσάντες , έτσι για να "αλείψω" κι εγώ λίγο χριστουγεννιάτικο πνεύμα ?
Νάσαι καλά , την καλησπέρα μου !

Ανώνυμος είπε...

Άστα δε μπορώ να κρυφτώ… η υπογραφή μου μάρανε…

Η διαφήμιση κάνει τις εξής δουλειές:
Πληροφορεί
Παραπληροφορεί
Ξεφτιλίζει (συνήθως γυναίκες)
Διαστρέφει
Κατατρέχει

Αυξάνει το κόστος, άρα τη τιμή των εμπορευμάτων, άρα μειώνει τη κατανάλωση.

Ανακατανέμει μεταξύ κλάδων και επιχειρήσεων τα ίδια διαθέσιμα για αγορές χρήματα.

Κουράζει με πλύση εγκεφάλου τους καταναλωτές και περιορίζει τη δημιουργικότητα άρα μειώνει τη δημιουργική παραγωγικότητα και το "ποιοτικό" ΑΕΠ.

Λειτουργεί σαν κίνητρο απόκτησης νέου εισοδήματος άρα πλην της κλοπής με την εξαντλητική παραγωγικότητα αυξάνει το ποσοτικό ΑΕΠ.

Κάνει και άλλες δουλειές αλλά άστα τώρα…

Καμιά διαφήμιση δεν μπορεί να αυξήσει απόλυτα τη κατανάλωση παρά μόνο αν αφαιρέσει χρήμα από τις επενδύσεις. Όποιος επιχειρηματίας το κάνει αυτό του χρόνου εγγράφεται στο ταμείο ανεργίας, άρα ενισχύεται η ανεργία, μειώνεται εξ αιτίας της ο μισθός και η φυσικά η κατανάλωση. Εκτός αυτού χωρίς επενδύσεις θα έχουμε μειωμένη παραγωγή άρα όση διαφήμιση και να γίνει λιγότερα προϊόντα θα πουληθούν. Και για να κάνουμε εισαγωγές αναπλήρωσης πρέπει κάτι να δώσουμε, τι θα δώσουμε αν μειώσουμε τη παραγωγή; Δηλαδή πάπαλα με τη διαφήμιση ή αλλιώς με π…. δεν βάφονται αυγά!

Κάνεις ένα λάθος. Δεν αγοράζεις με κάρτα και πληρώνεις αμέσως. Όχι γιατί ατομικά δε μπορείς αλλά γιατί αυτό που μέτρησα εγώ δεν ήταν όσοι πλήρωσαν αλλά όσοι δεν πλήρωσαν (υπόλοιπα) στο τέλος Σεπτέμβρη και το ποσό έφτανε τα 31,66 δισεκ. Αυτό το ποσό (τώρα είναι περισσότερο) μένει ως υπόλοιπο αυξανόμενο από μήνα σε μήνα. Άρα και να πληρώσει κάποιος αμέσως αναπληρώνεται από κάποιον που δεν πληρώνει κ.ο.κ. και σε ετήσια βάση με 20% επιτόκιο η κατανάλωση χάνει 20% αγορές. Το έπιασες το νόημα; Καλά ξέρω, εσύ τραγουδάς «είμαι κεφάτη ψωνίζω απ’ τον ….όπουλο»!!!! Και οι φήμες που κυκλοφορούν για σένα ως ανέμελη καταναλώτρια (ο πλέον επιεικής χαρακτηρισμός) είναι άστα να πάνε…

Καλά εγώ ως εργοδότης χαίρομαι που σας κόβεται ο 13ος μισθός. Και κάποιοι σούπερ επαναστάτες χαίρονται εξίσου γιατί μόνο έτσι εσείς θα αναγκαστείτε να κάνετε επανάσταση. Βλέπεις τώρα το βαθύ κοινό συμφέρον της Αλέκας με τον Δασκαλόπουλο; Ξέρει ότι το κεφάλαιο θα της προσφέρει τη λύση που αυτή έχασε για την επανάσταση. Ξέρει μάλιστα ότι αν θέλει σχοινί για να κρεμάσει τους καπιταλιστές θα της το πουλήσουν αυτοί με προθυμία. Μέχρι και μοδάτες κουκούλες για τους δήμιους θα προσφέρουν. Γιατί να κουράζεται η κοπέλα;

vripol είπε...

Τώρα πού θα τεθούμε υπό την επιτήρηση τού ΔΝΤ,θα μας επιβάλλει ως όρο τήν κατάργηση τού 13ου μισθού, όπως στην Ουγγαρία, οπότε αγαπητή μου cynical, θά πάψουν νά μας πιέζουν, ειδικά τόν Δεκέμβριο, νά καταναλώσουμε.

VAD είπε...

Αγοράζετε,γιατι χανόμαστε;Να χαθείτε!
Με τι ν'αγοράσουμε;με μαρουλόφυλλα;Στο χωριό μου έμαθα την παροιμία:-Με πορδές αυγά δε βάφονται!

Άθεος είπε...

Τράπεζες ε;
Κι εγώ ΑΤΕ έχω με μέση τιμή 2,75 και βρίσκεται στο 1,33!
Χθες, στα καλά καθούμενα, με το δείκτη να πέφτει μόνο 0,39 έφαγε ένα -5,67% με 900.000 κομμάτια!
Κάνουν ΤΖΙΖ οι τράπεζες τέτοιο καιρό!

Από ποιο χωριό είσαι VaD, γιατί και στο δικό μου χωριό λένε την παροιμία αυτή!

Κούκος είπε...

Εκτός από τους εμπόρους και τους τραπεζίτες υπάρχουν και οι βιομήχανοι. Δεν βλέπεις π.χ. τι τραβάνε οι αυτοκινητοβιομήχανοι αυτές τις μαύρες μέρες; Αυτούς τους έρμους ποιός θα το βοηθήσει;

Ανώνυμος είπε...

Εμ... βέβαια... όταν κόβονται οι απολαβές των εργαζομένων, πως να ορθοποδήσει η αγορά??? Γιατί... τα λεγόμενα Golden Boys εργαζόμενοι ήσαν (και είναι)... με μισθούς που είχαν "καταφέρει" (συνδικαλισμός!!!) να φθάσουν σε κάποια ...επίπεδα! Και όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι στόχος του εργατικού κινήματος είναι η ...βελτίωση των αποδοχών, η εξίσωση προς τα ...επάνω, όχι αντίστροφα...

Και δεν είδα τους "συνήθεις" υποστηρικτές της ...εργατικής τάξης να ...διαμαρτυρηθούν που μειώνονται μισθοί...

Αλήθεια... ποιός εκμεταλλεύεται ποιόν σήμερα? Μήπως οι ...εργαζόμενοι golden boys τους εργοδότες? Και ποιοί οι "εργοδότες" τους... οι 700.000 μέτοχοι της ...IBM, εσύ Cynical και εγώ? Πιός "εκμεταλλεύεται" αυτή την "εργατική" τάξη?

Κανένας ...μαρξιστής διαθέσιμος να μας λύσει το ...πρόβλημα (με τα διαθέσιμα εργαλεία του 19ου αιώνα, γιατί με τα σημερινά το πρόβλημα είναι λυμένο...)

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider.

Υπάρχει ενα κινημα που λεει οτι δεν ψωνιζω τιποτε τα χριστουγεννα.
Εν τω μεταξυ το δεντρο το φυλανε στο Συνταγμα τα ΜΑΤ για να αισθανεται ασφαλης ο κοσμος και να κατεβαινει στο κεντρο και να ψωνιζει. Με τρελαινει αυτη η εικονα και η σημειολογια της. Η εξουσια φυλαει με οπλα το πνευμα των Χριστουγεννων, που στην ουσια ειναι το πνευμα της καταναλωσης.

Οσο για μενα, ανηκω στο κινημα των ταλιμπαν της αντικαταναλωσης. Εκτιμω ιδιαιτερα ο,τι ειναι τζαμπα!

VAD είπε...

@Αθεος, Κολινδρός και πάσης Ελλάδος,συγγνώμη, Πιερίας ήθελα να πω:))

cynical είπε...

@Nosferatos,

πριν απο καμποσα χρονια ειχε βγει ενα βιβλιο "Ο μανιακος Καπιταλισμος". Μανιακος-Υστερικος..

Λεει καποιος, Ok δεν καταναλώνω, παρα μονο με συνεση, αλλά αυτο εχει σαν συνεπεια το να μειωνεται η παραγωγη, να γινονται απολυσεις και να αυξανεται η ανεργια. Οπότε, ειναι η αποχη λύση;
Αυτο το νημα των συλλογισμων αποτελει και την παγιδα, που διατηρει το στατους κβο. Δεν ξερω πως μπορεις να βγεις απο αυτη τη λογικη. Ο Rider ειχε γραψει παλια για τα οικονομικα της αργης ανάπτυξης. Ισως θα πρεπει να δουμε οτι ενα τετοιο σχημα ειναι εφαρμοσιμο και αν ναι θα ειναι και απελευθερωτικο.

cynical είπε...

@Κάκο καλησπέρα,
Μπορω να σου χαρισω τις τσαντες, (άδειες βεβαια).
Πλακα πλακα, αποφευγω να αγοραζω, αλλα δεν ξερω ακομα αν ειναι απο ιδεολογια ή απο τσιγκουνια!

cynical είπε...

Καλησπερα @vripol.

Εμενα πιο πολυ με πειραζει μη μου κοψουν τον 14ο που τον μαζευω για να κανω διακοπες σε κανενα νησι το καλοκαιρι. Ο 13ος εδω και καιρο ειναι κατα πολυ μειωμενος, για οσους στο μισθο τους εχουν διαφορα επιδοματα. Και δεν ειναι λιγοι αυτοι.

cynical είπε...

Εκει που εισαι @VaD, δεν κινδυνευεις και πολυ απο την υπερκαταναλωση. Εχει στο Χαρτουμ Malls και εμπορικους δρομους οπως στη Δυση;

cynical είπε...

@Αθεε, αγοραζουμε Τραπεζες, και πουλαμε σε κανενα χρονο. Δεν βιαζομαστε! Τωρα ειναι πολυ καλη εποχη για αγορες μετοχων, επειδη ειναι πολυ φτηνες. Αμα, θες λεπτομερειες θα μαζεψω πληροφοριες και θα σου πω.

cynical είπε...

Ναι @Κούκε
Ξεχασα ότι και οι βιομηχανοι εκλιπαρον για τον οβολό μου. Πρεπει εμεις οι μισθωτοι να στηριξουμε τις μετοχες τους. Οποτε το διλημμα γινεται πλεον τρίλημμα!

cynical είπε...

Ε!, πώς @Σχολιαστη,

η Αλεκα δεν φωναζει για βασικο των 1400;
Η αγορα τοσα χρονια φαινοταν "ορθοποδισμένη", με τα εορτοδανεια και τις καρτες. Οχι οτι υπηρχε περισσοτερο εισοδημα απο φετος. Απλώς τωρα κοπηκαν τα δανεικα και φανηκε πιο καθαρα η κατασταση. Τι θα κανουν τωρα οι εταιριες; Αν δεν αυξησουν τους μισθους δεν θα μπορουνε να πουλήσουν.
Δεν καταλαβα την ερωτηση σου, "ποιος εκμεταλλευεται ποιον;". Αν το παρω αυτολεξί, η όποια αυξηση της παραγωγικοτητας παει στο κερδος και οχι στην εργασια.

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστής: «Κανένας ...μαρξιστής διαθέσιμος να μας λύσει το ...πρόβλημα (με τα διαθέσιμα εργαλεία του 19ου αιώνα, γιατί με τα σημερινά το πρόβλημα είναι λυμένο...)».

Το πρόβλημα είναι λυμένο αλλά οι μαρξιστές ούτε άποψη;;;

Γιατί νομίζουν κάποιοι ότι αυτοί ανακάλυψαν την εργατική αριστοκρατία (Golden Boys σήμερα) και οι αριστεροί έχουν άγνοια; Μάλλον αυτοί έχουν άγνοια.

Εξετάζοντας την πολιτική συμπεριφορά της εργατικής τάξης της Αγγλίας, ο Ενγκελς γράφει για την εργατική αριστοκρατία χαρακτηριστικά από το 1882 ότι «απολαβαίνουν μακαριότατα (...) το αποικιακό μονοπώλιο της Αγγλίας και το μονοπώλιό της στην παγκόσμια αγορά». Σιγά που θα φοβόταν να το πει.

Όσο για τον Λένιν που δήθεν δεν ξεχώριζε τη διαστρωμάτωση της εργατικής τάξης είναι κυριολεκτικά καταπέλτης αφού θεωρεί την εργατική αριστοκρατία: «το στρώμα των αστοποιημένων εργατών, που είναι πέρα για πέρα μικροαστικό ως προς τον τρόπο της ζωής του, το μέγεθος των απολαβών του και την όλη κοσμοθεωρία του. Πρόκειται για αληθινούς πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, για εργατικούς εντολοδόχους της τάξης των καπιταλιστών» και ακόμα «για αγωγούς του ρεφορμισμού και του σοβινισμού».

Πως το εξηγεί; «Είναι ευνόητο ότι (τα μονοπώλια) με ένα τόσο γιγάντιο υπερκέρδος (γιατί είναι πάνω από το κέρδος που απομυζούν οι καπιταλιστές από τους εργάτες της χώρας "τους") μπορεί να εξαγοράζονται οι εργατικοί ηγέτες και το ανώτερο στρώμα της εργατικής αριστοκρατίας».

Και τι γίνεται στην Ελλάδα; Η δημιουργία ενός μεγάλου σχετικά καπιταλιστικού κρατικού τομέα με τα μονοπώλιά του και τη δυνατότητα για αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ ανέπτυξε την εργατική αριστοκρατία. Οι πληρωμένες θέσεις στις διάφορες επιτροπές του «κοινωνικού εταιρισμού», τα ποικίλα «προγράμματα», οι πολύμορφες «επιδοτήσεις» κρατικές και κοινοτικές, οι θέσεις στις διοικήσεις ΔΕΚΟ, τα συμβούλια και παρασυμβούλια κρατικών οργανισμών - στο όνομα μάλιστα της «αυτοδιαχείρισης» - αλλά και τα υπερκέρδη των εγχώριων μονοπωλίων από τις επενδύσεις στις χώρες των Βαλκανίων είναι τα όπλα στα χέρια του αστικού κράτους και των μονοπωλίων για τη συγκρότηση και διαιώνιση της εργατικής αριστοκρατίας.

Καλά σε ποιόν κόσμο ζουν μερικοί και δεν ξέρουν τα στοιχειώδη που συζητάνε οι μαρξιστές; Δεν λέω να αποδεχτεί κανένας τίποτα από τα παραπάνω αλλά μη λέμε ότι οι μαρξιστές τα κάνουν γαργάρα. Μήπως μπορεί κάποιος να διατυπώσει πιο σκληρά λόγια για την εργατική αριστοκρατία;;;;

OnWine είπε...

Στέργιε,

Οχι αυτά σε εμένα.. σε παρακαλώ...

Δυστυχώς καμμία σχέση με την "εργατική αριστοκρατία" του ΠΡΟΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ αιώνα, και της σημερινής "εργατικής πλουτοκρατίας"... αυτή ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ, λαμβάνει ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, προεδρεύει των Διοικητικων Συμβουλίων πολλές φορές, ΔΕΝ εχει "αφεντικά" και εργοδότες με την κλασσική έννοια...και η κλασσική εκμετάλλευση έχει ανατραπεί και αναστραφεί γιατί η "εργοδοσία" έχει ουσιαστικά αλλάξει από ...ΤΟΤΕ... η εργατική τάξη έχει αλλάξει από τότε (τα τεράστια bonus έχουν ανατρέψει το μοντέλο που ξέραμε... τα υπερκέρδη πηγαίνουν κατ΄ευθείαν πιά στις τσέπες υης "εργατικής τάξης" χωρίς πολλές φορές οι μέτοχοι (τα "αφεντικά" των περασμένων αιώνων) να παίρνουν ούτε μέρισμα.... όπως και η "εργατική αριστοκρατία" που από υπηρέτες των αφεντικών έχουν γίνει τα ουσιαστικά (και μερικές φορές αδιαφιλονίκητα) αφεντικά... αποφασίζοντας γιά τις αμοιβές τους, την πολιτική των ...μονοπωλίων (δεν έμαθες ακόμα ότι το σύστημα μισεί μονοπώλια καιολιγοπώλια?)... μιά ιδιότυπη και ευρύτατα διαδεδομένη "αυτοδιαχείριση" που η μαρξιστική ανάλυση την κοιτάζει και ....αμήχανα επικαλείται τις "εργατικές αριστοκρατίες"

Και το χειρότερο... τις ΞΕΡΕΙΣ τις διαφορές, ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν εξήγησες τίποτα... σιγά μην μας κορόιδεψες...

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστή,
Έχεις τις απόψεις σου για τα Golden Boys αλλά για να πω την αλήθεια δεν τεκμηριώνεις τις αναλύσεις και περιγραφές σου. Δε είναι τεκμηρίωση ότι «τα υπερκέρδη πηγαίνουν κατ΄ ευθείαν πιά στις τσέπες της "εργατικής τάξης». Δεν ερμηνεύονται έτσι τα φαινόμενα.

Δεν βλέπω τον λόγο γιατί απαξιώνεις το σχόλιο για την εργατική αριστοκρατία. Νόμιζα θα καταλάβαινες το από κεί και πέρα, όχι να μας μιλάς για προπερασμένο αιώνα. Τέλος πάντων δεν τα θεωρώ σοβαρά αυτά. Οι θέσεις που εξέθεσα για την εργατική αριστοκρατία ήταν γιατί είπες τη φράση «Και όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι στόχος του εργατικού κινήματος είναι η ...βελτίωση των αποδοχών, η εξίσωση προς τα ...επάνω, όχι αντίστροφα...» κοροϊδεύοντας όσον αφορά τα Golden Boys.

Νομίζω ξεκαθάρισα σαφέστατα ότι καμιά σχέση δεν έχει η αριστερά με τη φράση που ανάφερες. Επί πλέον θεώρησα πως ό,τι ισχύει για την εργατική αριστοκρατία ισχύει στη νιοστή για τα Golden Boys . Με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα Golden Boys δεν κατέχουν ταυτόχρονα πακέτα μετοχών, είναι δηλ. μόνο… «μισθωτοί» και δεν είναι εκτός από διευθυντικά στελέχη και μέτοχοι ή αλλιώς καπιταλιστικότεροι των καπιταλιστών. Και αν η σημερινή εργατική αριστοκρατία ερμηνεύεται από σένα μόνο σαν τσιράκια της εργοδοσίας και όχι συμμέτοχοι στο έγκλημα της εκμετάλλευσης για τη τσέπη τους μάλλον εσύ έμεινες στον 18ο αιώνα για την εργατική αριστοκρατία. Όσο για τη συμπεριφορά τα Golden Boys που έχουν μετοχές, ως διαχειριστές-καπιταλιστές των εταιρειών τι να πω εγώ, ανάλυση νέου τύπου για αυτονόητα θέλεις;;; Καπιταλιστές είναι όχι κάτι νέο.

Θεωρώ ότι σχεδόν όλα τα στελέχη μεγάλων εταιρειών (Golden Boys) είναι και μέτοχοι της ίδιας, και όχι μόνο, εταιρείας άρα και συν-ιδιοκτήτες της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αμείβονταν με μετοχές στο κύριο μέρος, όχι με χρήμα. Το ότι ένας διαχειριστής, στέλεχος, διευθύνων σύμβουλος κλπ μπορεί να κλέψει την εταιρεία νομίμως μέσω υψηλών αμοιβών (πάνω από τη προσφορά του) ή παρανόμως με χρηματιστηριακά παιχνίδια ε, σιγά το νέο φαινόμενο. Αυτό κυκλοφορεί από την αυγή των καπιταλιστικών εταιρειών όταν διαχωρίστηκε η ιδιοκτησία από τη διαχείριση.
Εδώ το ζήσαμε το ΄80 με τις προβληματικές όταν οι ιδιοκτήτες μέτοχοι που ήταν και διαχειριστές κατέκλεψαν τις δικές τους εταιρείες (μαζί και τα δάνεια των τραπεζών) μεταφέροντας τα κεφάλαια σε άλλες εταιρείες, Γνωστά όλα τα περί πλουσίων επιχειρηματιών και «πτωχών» εταιρειών.

Στις ΗΠΑ τα στελέχη-διαχειριστές της Enron που ήταν που και μεγαλομέτοχοι έκλεψαν την εταιρεία τους μέσα από τις δυνατότητες που τους δόθηκαν να κάνουν χρηματιστηριακά παιχνίδια και «δημιουργική λογιστική». Είναι αυτό κάτι το παράξενο; Στην Ελλάδα κατά ένα τρόπο είχε προηγηθεί ο Κοσκωτάς.

Τώρα τα Golden Boys μας παρουσιάζονται ως τι; Ως νέο φαινόμενο που αδυνατούν δήθεν να το διαγνώσουν οι μαρξιστές; Ε, δεν είμαστε καλά.

Τι να πει κάνεις για καπιταλιστές που μετατρέπονται σε διαχειριστές και διαχειριστές-μισθωτοί που μετατρέπονται σε καπιταλιστές και κλέβει ασυστόλως ο ένα τον άλλον και όλοι μαζί τους λαούς! Θέλει μαρξιστική ανάλυση αυτό;;;

Εσύ αναδεικνύεις το θέμα της σχετικής αυτοτέλειας της διαχείρισης έναντι της ιδιοκτησίας σαν κάτι νέο η οποία αυτοτέλεια δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή να κλέψει το αφεντικό. Σιγά το νέο. Μόνο που τον διαχειριστή τον «ονομάζεις εργατική τάξη» όταν λες: «ΔΕΝ έχει "αφεντικά" και εργοδότες με την κλασσική έννοια...και η κλασσική εκμετάλλευση έχει ανατραπεί και αναστραφεί γιατί η "εργοδοσία" έχει ουσιαστικά αλλάξει από ...ΤΟΤΕ... η εργατική τάξη έχει αλλάξει από τότε (τα τεράστια bonus έχουν ανατρέψει το μοντέλο που ξέραμε... τα υπερκέρδη πηγαίνουν κατ΄ ευθείαν πια στις τσέπες της "εργατικής τάξης" χωρίς πολλές φορές οι μέτοχοι (τα "αφεντικά" των περασμένων αιώνων) να παίρνουν ούτε μέρισμα....»

Όλοι αυτοί τους οποίους επικαλείσαι δεν έφεραν ένα καινούριο σύστημα ούτε έκαναν διαφορετικό τον καπιταλισμό επειδή έκλεβαν άλλους καπιταλιστές με τις μετοχές τους ή τους μισθούς τους. Οι μορφές, οι δομές και τα μοντέλα αλλάζουν διαρκώς αλλά σιγά που δεν τις βλέπουμε. Έτσι είναι ο καπιταλισμός.

Που είδες το νέο και παράξενο στη νέα δομή που δεν αλλάζει την ουσία του καπιταλισμού όπως τόσες άλλες ως τώρα μορφές και δομές;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αυτονόμηση των διαχειριστών έναντι της ιδιοκτησίας. Όμως σε τελευταία ανάλυση δεν προσλαμβάνουν και απολύουν οι διαχειριστές τους μετόχους αλλά οι μέτοχοι τους διαχειριστές. Εκτός αν οι διαχειριστές είναι και ισχυροί μέτοχοι οπότε απλά εκτοπίζουν άλλους μετόχους κάτι καθημερινό και γενικευμένο αλλά άσχετο με το θέμα.

Παρόμοιες θεωρίες στιγμιαίας αυτονομίας (το σωστό είναι σχετική αυτοτέλεια) υπάρχουν και για το κράτος (πουλαντζάς, ευρωκομουνισμός) και για τη πολιτική εξουσία που δήθεν είναι αυτόνομη από τη κυρίαρχη τάξη και ενίοτε στρέφεται εναντίον της και ρίχνει τη τάξη (περίπτωση Αλλιέντε).

Αλίμονο όμως αν δεν γνωρίζει σήμερα ένας μαρξιστής τις διαφορές της ιδιοκτησίας με τη διαχείριση σε κάθε της μορφή ακόμη και με τα Golden Boys. Δεν υπάρχει λόγος να συμφωνήσεις αλλά αν πεις ότι αυτό είναι ανάλυση 18ου αι. χάνεις τη μπάλα. Τότε ο Ντέμης θα απέλυε τον Νοτιά, ο Μήτσης τον Βαρδινογιάννη εδώ στην Ελλάδα και τα Golden Boys τους μετόχους των τραπεζών στις ΗΠΑ. Δεν έγινε όμως αυτό, το αντίθετο έγινε έστω και με κόστος, μόνο που τα Golden Boys τώρα είναι ήδη μέτοχοι κάποιων εταιρειών, άρα ισότιμοι των άλλων καπιταλιστών μετόχων στα καπιταλιστικά παιχνίδια… ε, δεν έβαλαν τα λεφτά σε σεντούκι ούτε σε αγορά ρούχων και γραβατών…. Με αυτούς τα βάζεις και θέλεις να τους ξεχωρίσεις σαν κάτι νέο και άγνωστο και θέλεις να πούμε και μείς τα ίδια με σένα για να είμαστε σύγχρονοι; Μα δεν θα είμαστε καθόλου σύγχρονοι.

Άποψή σου, άποψή μου.