Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Πώς η Διάλυση Ερευνητικών Ινστιτούτων Εξυπηρετεί το Πολιτικό Μέλλον του κ. Τσαλίδη


Επανέρχομαι στο θέμα της «αναδιάταξης», βλέπε διάλυσης των ερευνητικών κέντρων της χώρας και συγκεκριμένα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, (ΕΙΕ). Οι λόγοι εντελώς προσχηματικοί και υποκριτικά ευγενείς, όπως εξορθολογισμός, αποτελεσματικότητα, καλύτερη διαχείριση πόρων και άλλα φληναφήματα, που μπορεί κανείς να τραβήξει άκοπα πλέον και στην τύχη από το σακούλι της νεοφιλελεύθερης μπουρδολογίας και να ντύσει με αυτά οποιοδήποτε εγχείρημα.

Το πρώτο όμως και τελευταίο κρατούμενο, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δρα ιδιοτελώς και μόνον ιδιοτελώς είτε πρόκειται για την αναδιανομή δημοσίων χρημάτων σε ιδιωτικές τσέπες, είτε πρόκειται για το άμεσο κομματικό όφελος. Οι αποφάσεις της δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο, πέραν των δυο αυτών.

Έτσι, η επικείμενη διάλυση του ΕΙΕ δεν θα μπορούσε παρά να ενταχθεί και αυτή στο στενό αυτό πλαίσιο. Και πράγματι ο Νόμος κίνησης της αθλίας αυτής κυβέρνησης, και αυτή τη φορά επαληθεύεται και στα δυο του σκέλη.

Πρώτον, με την εκδίωξη του ΕΙΕ από το κτήριο της Βασ. Κνσταντίνου, το οποίο χτίστηκε το 1958 από τον Δοξιάδη, με πόρους του Ιδρύματος Ford, για να στεγάσει το νεο-ιδρυθέν ερευνητικό κέντρο και μόνο αυτό, παραμένει έκθετο, βορά στα χέρια άπληστων για οποιαδήποτε αλλότρια χρήση ή «ανταλλαγή» πατέντας Βατοπεδίου.

Δεύτερον, όσον αφορά το στενό κομματικό συμφέρον, τα στοιχεία είναι καινούργια και προέρχονται από τοπικές εφημερίδες της Καβάλας, Ξάνθης και από δημοσίευμα του δημοσιογράφου Σ. Κασιμάτη στην Καθημερινή της 22/07.

Σύμφωνα με αυτό, ο Γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Τσαλίδης, καθηγητής του Παν. Θράκης και ΑΠΟΤΥΧΩΝ να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο ιδιαίτερό του φέουδο στην Ξάνθη, παράλληλα με τη διάλυση μεγάλων και με κάθε έννοια επιτυχημένων ερευνητικών ινστιτούτων (όπως συνάγεται από διεθνείς αξιολογήσεις, από αριθμό και σημαντικότητα ερευνητικών προγραμμάτων, από αριθμό μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών συνεργατών από όλο τον κόσμο κ.λ.π.), εξαγγέλλει τη σύσταση 15 ακόμη νέων ινστιτούτων, με ιδιόρρυθμες μάλιστα ονομασίες, όπως π.χ. το «Ινστιτούτο Ευ Ζην» ή το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας», εκ των οποίων τα 4 στην ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ του περιφέρεια, στην ΞΑΝΘΗ!!

Σε ανακοίνωσή του δε αναφέρει και τη μεθόδευση: «Συμφωνήσαμε να το κάνουμε με νομοθετική ρύθμιση (σ.τ.σ.: δηλαδή, με τροπολογία) ώστε να μην καθυστερήσει, διότι στην περίπτωση που γινόταν με Προεδρικό Διάταγμα θα απαιτούνταν 10 - 12 μήνες αναμονής».

Προς τι τέτοια σπουδή; Διότι οι εκλογές είναι προ των πυλών και ο κ. Τσαλίδης πρέπει οπωσδήποτε να εκλεγεί! Έτσι εκπονούνται, αγαπητοί μου οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις: Με γνώμονα πάντα το συμφέον της χώρας!

Για το τι εστί Τσαλίδης, δείτε κάποια σχόλια στο site "Αξιολόγηση Βουλευτών"

Όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν στη διάλυση του ΕΙΕ βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ερευνητικού Ιδρύματος ΕΔΩ.

18 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

Ε, αυτό έχει δρομολογηθεί ποοοολύ καιρό πριν η Πανδώρα /Φαληρεύς αποφασίσει τα παιχνίδια του...

Ευριπίδης κερνάει, Φίλιππος πίνει… (και αντιστρόφως)

cynical είπε...

Γεια σου Stazybo,
τετοιον ασσο τον κρατουσαν στο μανικι για ακριβως πριν από τις εκλογές!
Και επειδη διαπνεονται απο πνευμα οικονομιας, σκεφτηκαν, ας καταργησουμε τα ιδρυματα της Αθηνας για να φτιαξουμε τα νεα θεοπνευστα της Θρακης, μιας και δεν υπάρχει καποιο ΤΕΙ στην περιοχη, (τωρα ειδικα που δεν ειναι καιρος να ιδρυονται καινουργια ΤΕΙ μετα το κραξιμο) μπας και βγει ο τσαλιδης βουλευτης...
Και ο ανεκδιηγητος Στυλιανιδης απο κεινη τη στρουγκα εχει ξηπηδησει

Stazybο Hοrn είπε...

FYI:

http://www.box.net/shared/x30i77k8dz

cynical είπε...

@Stazybo thanks για το κειμενο.

Σχετικα με τη συγχωνευση των βιολογικων ινστιτουτων, το πραγμα βρωμαει πολυ εντονα. Γιατι αλλωστε να πρεπει 100 ερευνητες συν αλλοι τοσοι και βαλε μεταπτυχιακοι/μεταδιδακτορικοι να πρεπει να μεταφερθουν σε ενα αναιμικο ινστιτουτο όπως το Φλεμιγκ και να μην γινει το αντιθετο;
Και δεν μπορουν να μιλανε για αναγια ινστιτουτα οταν μαλιστα το ενα εξ αυτων εχει ανακυρηχθει απο διεθνεις αξιολογητες σαν κεντρο αριστειας!
Δυστυχως, βρισκονται 2/3 νταβατζηδες και λυμαινονται τα παντα.

kostis είπε...

Μια τόσο κακή κυβέρνηση είναι σίγουρα δυστήχημα για τη χώρα, ειδικά όταν αφήνει πίσω της συντρίμια. Ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι δεν είναι "ουρανοκατέβατη", αλλά εκφράζει μια πλειοψηφία Ελλήνων που έχουν γαλουχηθεί στη νοοτροπία του ρουσφετιού, που αδιαφορούν για την έρευνα και την καινοτομία. Στην ερώτηση "γιατί η κυβέρνηση διαλύει την έρευνα" εγώ απαντάω "γιατί μπορεί", γιατί ξέρει ότι οι ερευνητές δε θα κλείσουν με τα τρακτέρ τους τις εθνικές οδούς (δυστυχώς στην Ελλάδα μπορείς να διεκδικήσεις μόνο εκβιάζοντας). Και ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη κυβέρνηση αποτελείται από τόσο χαμηλής ηθικής στάθμης πολιτικάντηδες, δε διστάζει να προχωρήσει και σε ακρότητες όταν αναμένει έστω και το παραμικτό πολιτικό ώφελος.

Sophia είπε...

Χμ.. ονόματα ινστιτούτων είναι αυτά, ή ποδοσφαιρικών ομάδων της γείτονος χώρας?
;-Ρ

cynical είπε...

γεια σου Κostis,

Πριν απο χρονια ειχα δηλώσει στην εφορια το επάγγελμα μου που ηταν Φυσικός-ερευνητής. Ξερεις τι επαγγελμα εγραφε η φορολογικη δηλωση οταν μού ηρθε μετα απο καποιο διαστημα; Δεν θα το πιστεψεις! Μέντιουμ!

Λοιπόν, αυτη ειναι η αντιληψη για την ερευνα.
Και δεν εχω πολλες αμφιβολιες οτι το περιεχομενο των εν λογω ερευνητικων κεντρων που θελει να ιδρυσει ο Τσαλιδης, θα εχει καθοριστει από τις ειδικοτητες καποιων πολυ κοντινων του "γαλάζιων" παιδιων, που ψαχνουν για μια θεση. Δεν ειναι η πρωτη φορα που ιδρυονται και πανεπιστημιακα τμηματα με γνωμονα μονον αυτον.

cynical είπε...

Sophia, κοιταξε,
το ενα με το ονομα "Ευ Ζην" μοιαζει πιο πολλα σε Spa. Το αλλο, και με το που φερνει στον τιτλο την λεξη καινοτομία, δείχνει ηδη πολυ σημαντικο!

vripol είπε...

Αγαπητή cynical,
Θά είναι μεγάλη μου τιμή, να σας προσλάβω ως σύμβουλο τού ταπεινού μου Ιατρείου, τώρα πού θα βρεθείτε άνεργη ερευνήτρια στούς πέντε δρόμους.
Οι εν πολλοίς εμπειρικές ιατρικές μου διαγνώσεις, θά ενδυθούν μέγιστο επιστημονικό κύρος υποστηριζόμενες από μία ερευνήτρια-μέντιουμ τού επιπέδου σας..
Επίσης, ευελπιστώ, μέ την πολύτιμη συμβολή σας, αι παρεχόμεναι υπό του Ιατρείου θεραπευτικαί συμβουλαί, να αποστούν, επιτέλους, των μέχρι τούδε μονοτόνως συνιστωμένων ως ιάματα διά πάσαν νόσον, υποκλυσμων με σιναπόνερο.
Προσβλέπων εις ευφανταστοτέρας και ποικιλεστερας θεραπευτικάς μεθόδους, τη υμετερα συμβολή
Υμέτερος
vripolίδης

cynical είπε...

Ακόμα εδώ είσαι Βριπολίδη; Πήγαινε παιδι μου στην πατριδα να ξεκουραστεις, γιατι οταν θα επιστρεψεις ουρες θα κανουν οι γριπιασμενοι εξω απο το ιατρειο σου.
Κοιταξε, δεν σε συμφέρει να με προσλάβεις σαν μεντιουμ (αν και θα ειμαι πιο χρησιμη), γιατι τα μεντιουμ χρεωνουν πολλα περισσοτερα από ότι οι ερευνητες. Εμεις εχουμε μαθει στο να δουλευουμε και βερεσέ.
Παντως αν θελεις μοστρα στο ιατρειο σου μπορω να κανω κατι, με τα κλυσματα. Όπως το σκεφτομαι τωρα, θα μπορούσα να τα μετατρέψω σε κβαντικά και να κανεις τρελλες πωλήσεις...
Dr. Vripolidis, The Quantum Doctor.

Ανώνυμος είπε...

«Ινστιτούτο Ευ Ζην»
Kαλό πράμα φαινεται αυτο το ΕυΖήν..Γουστάρω φάση αμα λάχ'να 'ουμ..


Παιδια αν μή τι αλλο η Γενική ξεφτιλα εχει την πλάκα της ..
Χαλάρωστε και Απολαυστε το οπως λεγανε καποτε οι Φαν του Βιασμου


Νου Δου δε μου θελατε; Φατε την μαζί με το αδελφάκι της το Λάος .. Φατε Ματια ψαρια και Ινστιτουτα Ευζωίας ..


Φυσικοι Ερευνητές ε;
Σιγά ..Μεντιουμ εισαι (λεει ο πονηρος ..Ξερει αυτός ..Το Μαντεψε)

Νοσφερατος

αρτι αφιχθεις απο την Σκοπελο οπου υπέστη πέρω των αλλων πολλαπλών σκοπέλων

μιαν Νεου Τυπου απιστευτη ταλαιπωρια απο τις ακτοπλοικές μας Απολαυσεις..
Τωρα Χαλαρώνω ...

cynical είπε...

καλωςήρθες Νοσφεράτε!

Διακοπές, διακοπές, αλλά ο αυτόματος πιλότος στο βλογ δούλεψε καλά! Πουλάς την πατέντα;

Είδες η Θρακη; Θα γινει παγκοσμιο κεντρο ευζωίας, με φενγκ σουι, κρυσταλλοθεραπειες, σοκολατοθεραπείες, παπαροθεραπείες...
Κακα τα ψεμματα, εκει ειναι το χρημα.

Καλη ξεκουραση απο την ταλαιπωρια των διακοπών!

Unknown είπε...

Έεεεε το έχετε καταλάβει λάθος το ζήτημα...

Αυτό που εσείς ονομάζεται "Ελλάδα", στην πράξη είναι το νέο "Ινστιτούτο Μεταρρυθμιστικής Καινοτομίας" και οι βουλευτές είναι στην πραγματικότητα οι ερευνητές...

Στέργιος είπε...

Έλεγα να πω μόνο «καλές διακοπές» αλλά βλέπεις τα σοφά μυαλά της χώρας δεν με αφήνουν. Θα… χεστούμε στα ινστιτούτα μου φαίνεται. Θα διασπάσουμε την… «έρευνα σε 14 κομμάτια! Όχι σε ιδρύματα ερευνών-δεινόσαυροι που δεν βγάζουν τίποτα!

Από την άλλη δεν θα σπαταλούμε λεφτά σε 10 ιδρύματα ερευνών. Θα τα ενώσουμε σε ένα, θα πουλήσουμε τα άχρηστα ασημικά τους και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ενώ θα απαλλάξουμε τον λαό από περιττά έξοδα συντήρησης γιγαντοκτηρίων και πολλών ιδρυμάτων!

Ρε συ, η χώρα έχει μεγάλους πολιτικούς εγκεφάλους. Έχουν και για το ένα και για το άλλο ατράνταχτα επιχειρήματα. Ούτε ο Τζέκιλ και Χάιντ να ήταν!!!

Και εμείς τους κατηγορούμε για ανικανότητα. Ούτε και διακοπές πάνε όταν είναι να κάνουν το έγκλ… το καλό σε αυτή τη χώρα.

Και περιέργως κάθε καλοκαίρι με τις ζέστες, τους πιάνει το… δημιουργικό τους! Τώρα λέει, μαζί με τους φόρους, τα τέλη, την μετατροπή των πτυχίων «κολεγίων» σε πανεπιστημιακά θα καταργήσουν και τα βαρέα, έτσι με ΥΑ όπως το ΕΙΕ, για να μη μας έρχονται βαριά και θα κόψουν και λίγο από σύνταξη και μισθούς – κρίση έχουμε για- και θα τα ξαναβρούμε όλα ανάποδα.

Νομίζω ότι στις επόμενες εκλογές τέρμα η αποχή. Βρήκαμε στόχο!

Άντε καλές διακοπές, για να μπορούν να σκάψουν οι φωστήρες του έθνους καλά το λάκκο μας…..

Νοσφεράτος είπε...

''Διακοπές, διακοπές, αλλά ο αυτόματος πιλότος στο βλογ δούλεψε καλά! Πουλάς την πατέντα;
ωχ ! προδοθηκα ο ερμος ..Και τοχα κρυψει καλά το κολπο..θα μου πεις τι μεντιουμ θατανε αν δεν το καταλαβαινε
(ποια πατεντα καλέ; απλώς αλλάζω τις ημερομηνιες (κανω τον εξυπνο αλλά και μένα ο Cirut μου το σφυριξε ..Ωραιο κολπο ..Βαζεις το μηχανάκι να κανει τις αναρτησεις και συ γυρνάς στα νησια ..Χανεις βεβαια την ηδονη της αναρτησης ..Κερδιζεις ομως χαλαρουιτα απο τον Θαυμαστο κόσμο του Μπλογκινγ)

Cynical τωρα που θα μεινουμε ολοι ανεργοι (μιας και μπλεξαμε με αυτήν την Νου Δου που θα μας κλεισει ολους (το μάτι) και θα μας **$#@!~!~~ισει τα μπρέ**@&!α πρεπει να βρουμε κατι να κανουμε για να βγαζουμε και κανενα ευρωπουλο ε; ..Κανενα σουπερΜπλογκ με διαφησμισεις εφευεσων της Κβαντικής καμμια εταιρεια Μπλογκο Ψυχο Ευζειν Θέραπυ κατι τετοιο τελος πάντων )

cynical είπε...

Γεια σου Darhiir,
Ειναι αληθεια οτι στη ρεμούλα καινοτομούμε παντειοτρόπως!

cynical είπε...

Στεργιο, τους εχεις παρεξηγησει. Ολα αυτα γινονται για να χρηματοδοτησουν το ενα και μεγαλο Ινστιτουτο "Ευζωίας" στη Θράκη. Για πρωτη φορα η ερευνα θα πιασει τοπο. Με παρα-ινστιτουτα μασαζ, γευσιγνωσιας, υψηλης γαστρονομιας, ρεφλεξολογιας, θαλασσοθεραπιας...

Αντε, καλες διακοπες!

cynical είπε...

Δηλ. Νοσφεράτε μας σέρβιρες μπαγιάτικες αναρτήσεις; Αυτο το παιδι ο cirut, ολο στη μπαγαμποντιά το εχει το μυαλο του!

Να σου πω, μπορουμε να το ριξουμε στη καφεμαντεια και χειρομαντεια live στο βλογ με on-line camera. Στηνεται ευκολα η δουλεια. Με υπερυθρη δε camera θα επεκτεινουμε το μαγαζι και στο διαβασμα της αυρας.
Εχει πολύ ψωμί!