Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Τα "Χρυσά" Κουτάλια



Ένα ερώτημα που βασανίζει τον τελευταίο καιρό τη χώρα είναι με τι είδους κουτάλια έτρωγαν οι έλληνες τα τελευταία χρόνια.


Ήταν χρυσά, ήταν αργυρά, ή ήταν απλώς τσίγκινα; Εκεί που συμφωνούμε όμως όλοι είναι ότι ήταν δανεικά.


Πράγματι ο ιδιωτικός δανεισμός, δηλαδή δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία πήρε πολύ τα πάνω του. Από το 2000 και μετά ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ προερχόταν από ιδιωτικό δανεισμό.


Το 2000 ο δανεισμός μόνο των νοικοκυριών ήταν 16,96 δισ. ευρώ. Το 2004 το ποσό αυτό έφτασε τα 51,63 δισ. ευρώ. Το 2007 έφτασε τα 104,11 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2009 έκλεισε στα 119, 6 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο περίπου 50% του ΑΕΠ. Η αύξηση δε, του δανεισμού των νοικοκυριών (μεταξύ 2000 και 2009) ήταν τεράστια. Καθόλου περίεργο, μιας και όλοι ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες αυτής της πρακτικής.


Μπορούν όμως αυτά τα νούμερα να υποστηρίξουν επιχειρήματα περί εθνικού δανειακού ξεσαλώματος; Από τι μέταλλο ήταν τελικά φτιαγμένα τα κουτάλια;


Εξαρτάται. Μπορεί να ήταν χρυσά, μπορεί και να μην ήταν. Για να το αποφασίσουμε ας προσφύγουμε στη μέθοδο σύγκρισης με άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης.


Τα παρακάτω στοιχεία από το τέλος του 2008 είναι ενδεικτικά. Προσοχή όμως αναφέρονται στον συνολικό ιδιωτικό δανεισμό, (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).


Έχουμε και λέμε λοιπόν:

- Λουξεμβούργο 202,8 δισ. ευρώ στο 553%.του ΑΕΠ

- Μάλτα 25 δισ. ευρώ στο 433% του ΑΕΠ.

- Κύπρος 54,4 δισ. ευρώ στο 321% του ΑΕΠ.

- Ηνωμένο Βασίλειο 5,11 τρισ. ευρώ στο 281% του ΑΕΠ.

- Ιρλανδία 481 δισ. ευρώ στο 259%.

- Δανία 554 δισ. ευρώ στο 238% του ΑΕΠ.

- Κάτω Χώρες 1,1 τρισ. ευρώ στο 185% του ΑΕΠ.

- Ισπανία 1,98 τρισ. ευρώ στο 181% του ΑΕΠ.

- Πορτογαλία 281,76 δισ. ευρώ στο 169% του ΑΕΠ.

- Αυστρία 420 δισ. ευρώ στο 149% του ΑΕΠ.

- Γερμανία 3,23 τρισ. ευρώ στο 129% του ΑΕΠ.

- Γαλλία 2,3 τρισ. ευρώ στο 117% του ΑΕΠ.

- Βέλγιο δάνεια 402 δισ. ευρώ στο 117% του ΑΕΠ.

- Ιταλία 1,8 τρισ. ευρώ στο 115% του ΑΕΠ.

- Σλοβενία δάνεια 34,54 δισ. ευρώ στο 93% του ΑΕΠ.

- Ελλάδα δάνεια 225 δισ. ευρώ στο 92% του ΑΕΠ.

- Φιλανδία δάνεια 165,46 δισ. ευρώ στο 89,6% του ΑΕΠ.

- Σλοβακία 30,75 δισ. ευρώ στο 47,4% του ΑΕΠ.


Ίδρωσα μέχρι να βρω την Ελλάδα, πεταμένη στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, και τρίτη από το τέλος. Κρίμα στις τράπεζες και στην προσπάθεια που κατέβαλαν για να μας δανείσουν. Βράχοι όμως εμείς. Αντιστεκόμενοι, τραβήξαμε μόνο ένα 92% του ΑΕΠ, τρίχες κατσαρές δηλαδή, μπροστά στο 553% των Λουξεμβουργιάνων και το 433% των Μαλτέζων.


Τι ήταν τα κουτάλια τελικά; Τσίγκινα θα τα 'λεγα, χωρίς πολύ μεγάλο δισταγμό.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα.Απο ποια πηγή είναι τα στοιχεία;αν είναι εύκολο και μπορείς να το αναρτήσεις ευχαριστώ.

cynical είπε...

Kαλησπερα Ανωνυμε,
αν κανεις κλικ επανω στις λεξεις με μπλε χρωμα θα βρεις την πηγη.
Ειναι capital και isotimia.

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, πολύ σωστό αυτό που λες.

Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι τελικά αν το καλοσκεφτούμε, όποιος δανείζεται πολλά δεν τρώει με χρυσά κουτάλια, τρώει κουτόχορτο και ψεύτικες ελπίδες.

Η αλήθεια είναι ότι όντως οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν τα αίσχη που έκαναν πολλές του εξωτερικού και γι' αυτό δεν χρεωκόπησαν λόγω "τοξικών" δανείων αλλά για άλλους λόγους.

Μια εξήγηση όλου αυτού είναι ότι αντί τους ιδιώτες στην Ελλάδα δανειζόταν το κράτος το οποίο τα μοίραζε στην οικονομία και γι' αυτό οι πολίτες δεν χρειαζόταν να δανειστούν περισσότερο.

Greek Rider είπε...

Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τα δάνεια που έπαιρνε το δημόσιο για να κάνουν ρουσφέτια και διαπλοκές τα κόμματα.

Alexandros είπε...

Τα στοιχεία δείχνουν την ανύπαρκτη επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Τα νοικοκυριά δανείστηκαν περισσότερο από τις επιχειρήσεις! Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Η Ελλάδα είναι πολλά πράγματα. Ένα μόνο είναι σίγουρο ότι δεν είναι: Μία φιλελεύθερη χώρα.

vague είπε...

Τότε γιατί σ' εμάς όλο αυτό τώρα; !

Κυριάκος είπε...

Πολύ σωστή παρατήρηση cynical. Στο paper του RMF που είχες ανεβάσει παλιότερα στο youpay υπήρχε και το αντίστοιχο ποσοστό για τα νοικοκυριά (household liablilities fig. 8 p. 19) το οποίο το 2000 ήταν κάπου στο 10% του ΑΕΠ (!) και το 2008 κάπου στο 60%, στα επίπεδα της (συνετής) Γερμανίας. Σε συνδυασμό με τα πολύ μεγάλα ποσοστά κατοχής σπιτιών προκύπτει μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που μας έχουν φορέσει τώρα και πολύ κοντά σ' αυτή που θυμόμαστε από τους γονείς μας. Ο μέσος Έλληνας προ ευρώ ήταν το πρότυπο της σύνεσης: δούλευε κι έκανε οικονομίες μια ζωή για να πάρει ένα σπιτάκι όταν έβγαινε στη σύνταξη. Στην τράπεζα πήγαινε μόνο για να καταθέσει τις οικονομίες του.

Το σημαντικότερο είναι πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν τεράστιες φούσκες ακινήτων και οι άνθρωποι σήμερα χάνουν τις δουλειές τους ενώ χρωστάνε δάνεια 300 και 400 χιλιάδων ευρώ. Στην Ελλάδα που το "ξεσάλωμα" πήγε κυρίως στην κατανάλωση είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι που θα βρεθούν στην θέση να χάσουν τα σπίτια τους (όχι οτι θα είναι και λίγοι πάντως).

Κυριάκος είπε...

Διόρθωση: το 1995 το χρέος των νοικοκυριών ήταν στο 10% του ΑΕΠ, όχι το 2000.

cynical είπε...

Στοιχεια ΜΟΝΟ για ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
****************************

Η μεταβολη/αυξηση του δανεισμου των νοικοκυριων σαν ποσοστο του ΑΕΠ στην Ελλαδα και ευρωζωνη δινεται σε διαγραμμα στο

http://www.kepe.gr/pdf/D.P/dp_84.pdf

σελ. 9, Διαγραμμα 2. Δυστυχως απο 1999-2004

Εκει φαινεται οτι ο αντιστοιχος δανεισμος στην ΕΕ μεταβληθηκε απο 44% στο 50%.
Ενω στην ελλαδα πηγε απο 11% στο 31% (2004).
Σημερα ειδαμε οτι ειναι στο 50%.

-----------------------
Επισης (19-4-2010)
"...Κατέχει τη 16η θεση (στους 27) σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τη 14η στα καταναλωτικά, ενώ αν συνυπολογιστεί και το δημόσιο χρέος ανεβαίνει στην 11η θέση..."


http://www.greatlie.com/anazitiseis/eidiseis/843-ki-omos-oi-ellines-den-apeilountai-me-xreokopia.html


Ομοιως: απο την ιδια πηγη

"...στην Ελλάδα τα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 27% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2008), έναντι 38,2% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και 37,8% της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα τα καταναλωτικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 12,9%, έναντι 15,2% στην Ευρωζώνη και 14,6% στην ΕΕ..."

Και χωρις τις επιχειρησεις μεσα, πάλι κατω απο τον ΜΟ ειμαστε...

cynical είπε...

Θυμαμαι Rider, που ηδη απο παλια ελεγες οτι ο ιδιωτικος δανεισμος εδω ειναι πολυ μικρος (σχετικα με την ΕΕ).

Σχετικα με αυτο που λες οτι ενα κομματι του δημοσιου δανεισμου πηγαινε στους ιδιωτες, (και στις μιζες και στους εξοπλισμους και στους τοκους), τελικα για να ειμαστε δικαιοι θα πρεπει να δουμε και σε συγκριση με την ΕΕ, τι ποσοστο απο αυτα τα χρηματα πηγαινε στα νοικοκυρια.

Αλλιως παλι με vague στοιχεια θα διαιωνιζουμε το περι "χρυσων κουταλιων".

Στέργιος είπε...

Συγνώμη αλλά με τον φόρτο εργασίας δεν πρόσεξα ότι είχες εσύ τα… πνευματικά δικαιώματα της ανάρτησης και πούλησα «εξυπνάδα» στον Αντώνη. Μικρό το κακό νομίζω οι αναγνώστες διαβάζουν τα σχόλια και στα δυο blog.

Θυμάσαι στη διαδήλωση των μπλόκερς στην αγορά που φωνάζαμε να πάψουν πια μαγαζάτορες και καταναλωτές να τρώνε με χρυσά κουτάλια και να δώσουν τα κουτάλια το κράτος που τα έχει ανάγκη; Το άκουσε το οικονομικό επιτελείο, το πίστεψε και ξαμολάει μέτρα και υπηρεσίες για να τα μαζέψει! Οι μισθοί είναι φανερά χρυσά κουτάλια και τα μαζεύουν ήδη. Τα μαζεύουν και από τους άλλους με τους φόρους καυσίμων, ποτών, τσιγάρων, ΦΠΑ … καλομελετάτε νέες αυξήσεις έρχονται…

Κατά τα άλλα αλλού τα κακαρίσματα (υπερχρέωση επιχ. - νοικοκυριών) και αλλού γεννάν οι κότες τα χρυσά αυγά (φόροι)

Όσο για το χρόνο εργασίας δε γίνεται λόγος ακριβώς για αύξηση. Γίνεται λόγος για παροχή ενός νέου τύπου εργασίας που θα λέγεται δωρεάν προσφορά στην επιχείρηση και δεν θα αποτελεί τμήμα του αμειβόμενου χρόνου. Έτσι ο χρόνος εργασίας θα παραμείνει ο ίδιος. Απλά θα υπάρχει και ένας άλλος χρόνος που δεν θα προστίθεται. Πως σου φαίνεται η ευρεσιτεχνία μου; Καλά να δεις που θα το «πιάσουν»…

Το άλλο με το «ωράριο μπάσκετ» που έγραψα κάποτε και τώρα τρέμω μη το βρουν οι τυμβωρύχοι του ΔΝΤ και μας πουν να, έχουμε και μια θαυμάσια πρόταση και από κομμουνιστή!!!! Δε λέω τη τεχνογνωσία μου αλλά κάντε τη σκέψη πως μετράται ο χρόνος ενεργού παιχνιδιού στο μπάσκετ και…. Δε φαντάζομαι να ξεχνάτε μερικοί ότι τα 4 δεκάλεπτα είναι στο μπάσκετ 1,5, 2, και 2,5 ώρες!

Καιρός για μετάφραση των αριθμών στις ώρες εργασίας. Πχ οι 1.152 ώρες εργασίας να είναι... 2.304 ώρες!!! Αμ πώς είναι στο μπάσκετ, να μην είναι και εδώ; Δηλαδή όταν πληρώνεις 40 λεπτά ο μπασκετμπολίστας «δουλεύει» στο παρκέ 2,5 ώρες. Ο εργάτης;

Αθάνατε καπιταλισμέ ακόμη και τους εχθρούς σου βάζεις να σκέπτονται με τον απάνθρωπο τρόπο σου!

cynical είπε...

Alexandre,
που το βλέπεις οτι τα νοικοκυρια δανειστηκαν περισσοτερο απο τις επιχειρησεις;;;

Για το 2009 που εξειδικευω βλεπουμε οτι ειναι στο 50-50.

Αλλα συγκριτικα με την ΕΕ (δες σχολιο μου απο πανω) παλι τα νοικοκυρια ειναι δανεισμενα σε μικροτερο ποσοστο απ' οτι τα νοικοκυρια της ΕΕ.

Επομενως:
Αν οι ελληνικες επιχειρησεις ειναι δανεισμενες στο 50% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαικες επιχειρησεις ειναι περισσοτερο.

cynical είπε...

Ρισκι,

επιθεση δολλαριου εναντιον ευρω.

Αυτος θα ηταν ο γενικος τιτλος. Απο κει θα πρεπει να αρχισουμε να αναλυουμε.

Ολα τα αλλα ειναι λεπτομερειες...

cynical είπε...

Στεργιο

δεν υπαρχουν πνευματικα δικαιωματα! Οπως λεει και ο Αντωνης, προπαγανδα αυτοι;

Προπαγανδα κι εμεις!

Δε χρειαζεται Στεργιο να κανεις διπλοβαρδια στα σχολια!

cynical είπε...

Κυριακο,
νομιζω οτι τα καινουργια στοιχεια που παρεθεσα στο σχολιο, ειναι περισσοτερο ενδεικτικα σχετικα με τον δανεισμο των νοικοκυριων μονο (στεγαστικα+καταναλωτικα).

Κυριάκος είπε...

Cyn, άσχετο αλλά είσαι το αγαπημένο blog του δίχρονου γιου μου. Κάθε φορά που βλέπει την αρχική σελίδα γελάει και με ρωτάει "τι κάνει το μαϊμουδάκι;" :)

Alexandros είπε...

Αν εύλογα θεωρήσουμε ότι από 2008 μέχρι 2009 δεν είχαμε σημαντικές διαφοροποιήσεις, τα νοικοκυριά δανείστηκαν 120 δισ από τα 225 δισ. Εσύ τα βρήκες τα στοιχεία, εγώ βαριέμαι να ασχολούμαι με αυτού του τύπου τα νούμερα να σου πω την αλήθεια. Αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το περίπου 50-50. Είναι πραγματικά απίστευτο. Αν είχαμε μία είκονα και για τις άλλες χώρες ίσως να καταλαβαίναμε καλύτερα τι παίζεται.

cynical είπε...

Αλέξανδρε,

το ΑΕΠ του 2009 αν ηταν στα 240 δις τοτε τα 119 δις αποτελεουν το 50%.

Στο σχολιο μου 29 Απριλίου 2010 2:38 μ.μ.
βγαινει 40% του ΑΕΠ. Αλλα οπως δειχνω οι επιχειρησεις στην ελλαδα δανειζονται περισσοτερο απο τον ΜΟ της ΕΕ.

Τελος παντων.
Επιμενω στα νουμερα, (αυτα που εχουμε) γιατι αλλιως ο καθενας μπορει να διαδιδει ο,τι θελει.
Και οι καιροι ειναι δυσκολοι...

ΥΓ. Οταν μεγαλωσει η κορη σου λιγο ακομα, θα της αφιερωσω και αυτης ενα ποστ, με ο,τι της αρεσει...

Alexandros είπε...

Εχθές έγινες 1 μηνός! Αν γράφεις μέχρι τότε (σε δύο χρόνια δηλαδή).. εγώ θα σε διαβάζω πάντως

cynical είπε...

Αλεξανδρε,

να τα εκατοστησει!

Οπως ειδες, στο blog ανοιξα section: ΠΑΙΔΙΚΑ!

de profundis είπε...

δεν jερω για τουσ άλλους αυτο που με βεβαιότητα μπορω να πω ειναι οτι το δικο μου κουτάλι δεν ηταν οθτε τσιγκινο ουτε χρυσό απλά ηταν τρύπιο.

Greek Rider είπε...

Cynical συμφωνώ. Η θεωρία των χρυσών κουταλιών είναι ανόητη. Και στηρίζεται στην επιθυμία ενοχοποίησης. Κλασικές στρατηγικές...

Σε πρόσφατο ποστ μου είχα αναφερθεί στο τι εννοούμε ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα:
http://greekrider.blogspot.com/2010/04/blog-post_15.html

όπου είχα αναφέρει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτος.

Έτσι το δημόσιο τροφοδοτούσε με δάνεια το έλλειμμα παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα έχοντας μετατρέψει τους πάντες σε έμμεσους δημοσίους υπαλλήλους.

Νομίζω ότι μόνο λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την πλευρά του θέματος μπορεί να γίνει κατανοητή η ελληνική ανωμαλία.

calmirita είπε...

Kalispera kai syggnwmi eksarxis gia ta greekenglish.Einai prwti mou fora pou sxoliazw sto blog sou Cynical an kai se diavazw syxna.

Sygxaritiria gia to yperoxo blog kai to polu kalo grapsimo.

Tha ithela na pw ,pws zwntas sti Dania twra, kai exontas ti dunatotita na kanw mia uperaplousteumeni sugkrisi tou tropou zwis ellinwn-danwn mporw na pw pws oi ellines trwne me xrysa koutalia upo proupotheseis.

Sti Dania i forologia einai polu upsili kai ftanei sto 60% gia tous upsilous eisodimaties.Upsiloi eisodimaties thewrountai edw o giatros tou nosokomeiou gia paradeigma.Kai ta xamilotera oikonomika strwmata omws exoun polu upsili forologia apo tin opoia den ksefeygei kaneis.Toutestin gia na agorasei o Danos spiti, pairnei daneio kai to plirwnei mia zwi.Otan ftasei se ilikia suntaksis to poulaei kai paei kai noikiazei ena mikro spitaki.Kaneis den metaferei edw klironomia dioti o foros apodoxis ksekinaei apo 15%.Me ton tropo auto einai sxedon adunati i sysswreusi ploutou se mia i liges oikogeneies.Wstoso,o Danos den exei lefta na ksodepsei gia spiti,autokinito klp klp opote daneizetai kai xrwstaei stis trapezes(exei omws eksairetiki paideia,to kratos ton plirwnei gia na spoudasei,ekpliktiko systima ugeias,epidomata gia ta paidia kai ena polu kala organwmeno kratos)

O ellinas twra,den daneizetai tosa giati poly apla forodiafeygei.Diladi ta lefta pou tha edine stous forous ta ksodeyei gia tin party tou kai pernaei kala.To kratos twra pou tou prosferei ugeia,paideia klp klp prepei na daneistei gia auta efoson forous de mazeuei.

Exei loipon mia logiki pou ta ellinika noikokuria daneizontai toso liga.

Auto de simainei pws den pisteuw oti exei diogkwthei olo auto kai parousiazetai alloiwmeno sta media kai stin EU.Eilikrina i eikona pou exoun gia mas ektos Elladas einai adiki kai enoxlitiki gia opoion prospathei na apokrousei tis katigories pou valontai apo pantou.

kai fysika sumfwnw oti i megaluteri zimia den exei ginei apo ton elliniko lao alla apo ton politiko kosmo kai tous kathe logis mesazwntes kai swtires.

Alla exoume kai oloi emeis euthunes.euthunes volematos kai asuneiditis psifou!

cynical είπε...

Καλησπερα calmirita,

και καλωσορισες στο βλογ σαν σχολιαστρια πλεον.

Εμεις ψηφισαμε να γινουμε "Δανια του Νοτου", αλλά με το καλημερα σας γίναμε Ζουαζιλάνδη του Βορρά!

Η περιγραφη που κανεις της Δανιας ειναι αυτη που εχουμε δημιουργησει λιγο πολυ με τη φαντασια μας, οσον αφορα τις κοινωνικες παροχες.

Νομιζω ολοι θα συναινουσαν στη φορολογια υπο την προυποθεση οτι οι φοροι θα επεστρεφαν. Στην ελλαδα οι φοροι ιδιοποιουνται ή σπαταλιουνται απο την εξουσια. Εγραφα προσφατα πώς βλεπω το θεμα της φοροδιαφυγης απο τα μη προνομιουχα στρωματα.

Εκεινο ομως που ειναι σκανδαλωδες και εκτεταμενο ειναι το θεμα της νομιμης φορο-απαλλαγής το οποιο ειναι πολυ μεγαλο, και στο οποιο
θα αναφερθώ πολυ συντομα.

Οταν μου λες οτι ο Δανος δεν εχει συσσωρευση πλουτου, θα εννοεις μαλλον οτι δεν εχει ακινητα και σπιτια. Γιατι οι μεσες αποδοχες πρεπει να ειναι τουλαχιστον διπλασιες απο τις δικες μας. Ακομα και τη μαυρη οικονομια της ελλαδς να προσθεσεις, παλι δεν τους φτανουμε.

Και οι Ελβετοι εχουν πολυ μικρο ποσσοτο ιδιοκατοικησης. Δεν μπορω ομως να τους θεωρησω φτωχους. Τι τα κανουν τα λεφτα τους;; Μπορει να τα επενδυουν σε αυλες αξιες, κλπ.

calmirita είπε...

Tha einai polu wraio na katapiasteis kai me auto to thema.

Se oti afora tous misthous tous, einai sxedon diplasioi an oxi kai perissotero apo tous dikous mas se kapoia epaggelmata.Omws,ta panta edw einai panakriva (arkei na sou pw oti o FPA einai 25%!!!!)Episis,to na agoraseis BMW edw exei akrivws ti diplasia aksia apo tin Ellada logw eidikou forou gia to autokinito.I de asfaleia einai apiasto poso.Oloi agorazoun metaxeirismena kai genika vlepeis polu apla autokinita na kukloforoun.Episis i forologia einai toso upsili pou den tous menoun kai polla gia na ksodepsoun se aula pragmata.
Ta paidia edw den pane frontistiria ektos sxoliou giati mporoun na mathoun ews kai 3 glwsses sto sxolio an theloun.

Gia na vgeis eksw na fas kai na pieis kostizei episis arketa.To ntysimo tous einai aplo kai arketa casual.Oi scandinavoi exoun estiasei polu stin oikogeneia ,tin paideia kai tin ygeia.Ola ta alla erxontai deytera.

Endeiktika anaferw oti to eisitirio tou cinema kostizei gyrw sta 12 euros kai i mpura gurw sta 8 euro se ena bar, enw ta alla pota gurw sta 10 kai vale.To eisitirio tou lewforeiou gia tin pio kontini apostasi einai sta 2,5 euros kai anevainei,alla emeis edw xeimwna kalokairi metakinoumaste me podilata (kai ta mwra tous se trailer ta sernoune).To pswmi einai sta 5 euro i fratzola!!!

To katapliktiko einai omws, oti o Danos aisthanetai tromeri asfaleia na kanei otidipote.Mia oikogeneia me 3 paidia kai i mana sta 40 tis apofasizei na kanei eidikeusi i phd...einai tromera fysiologiko-sunithismeno kai dunato na to kaneis oikonomika giati to kratos se plirwnei na to kaneis!

Den exoune lefta na glentisoun kai na pane sta mpouzoukia,alla zoune mia zwi xwris stress kai otan vgaineis eksw den katalavaineis an milas arxika me ton skoupidiari i me ton kathigiti panepistimiou.

Telos, gia na mi sas kourazw,i oikonomiki diafora sto etisio eisodima enos odntiatrou kai mias voithou odontiatrou einai 1000euros!!!!

Anamenw ta arthra sou kai sygxaritiria ksana