Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Περί της Φερεγγυότητας του Κράτους


Συνεχίζοντας τον προβληματισμό μιας σειράς προηγούμενων αναρτήσεων περί της φορολογικής ασυνέπειας των πολιτών, την οποία είχα αποδώσει στη συνειδητή προσπάθεια των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων να τούς καταστήσουν συνενόχους στης δική τους διαφθορά, θα ήθελα να αναφερθώ με μερικά ήδη γνωστά παραδείγματα και στην αφερεγγυότητα του ίδιου του κράτους όσον αφορά τις δικές του υποχρεώσεις προς τους πολίτες.


1. Ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις των πληβείων πολιτών προς το κράτος, όταν δεν εκπληρώνονται στην ώρα τους επιβαρύνονται με γερά πρόστιμα και προσαυξήσεις, οι επιστροφές φόρων του κράτους προς τους πολίτες μπορεί να πάρουν και ολόκληρο χρόνο, όσο για τόκο ούτε να το συζητάμε.


2. Οι περίπου 11500 φαρμακοποιοί της χώρας παραμένουν απλήρωτοι από το κράτος για συνταγές δημοσίων υπαλλήλων που εκτέλεσαν, για περισσότερους από 8 μήνες, (από τον Ιούλιο), με συνέπεια το χρέος να έχει φθάσει στο υπέρογκο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ! Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς, συνεχίζουν να αγοράζουν φάρμακα από τις εταιρίες, και επειδή δεν μπορούν ούτε να τα βγάλουν πέρα οικονομικώς, ούτε και ν’ αφήσουν τον κόσμο χωρίς φάρμακα, αναγκάζονται και δανείζονται από τράπεζες, και συγκεκριμένα από την Πειραιώς η οποία και σπεύδει ως φιλάνθρωπος, να τους τα δανείσει με χαμηλότερο τόκο.

Βλέπουμε λοιπόν κι εδώ, το κράτος να ασκεί τη γνώριμη εκβιαστική τακτική του, ποντάροντας στη φιλευσπλαχνία των φαρμακοποιών.


3. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας για απλήρωτες εφημερίες, ούτε και ‘γω ξέρω από πότε. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το κράτος, όπως και με τους φαρμακοποιούς, δρα εκβιαστικά, μιας και πάλι ποντάρει στα φιλάνθρωπα και ελεήμονα αισθήματα των ιατρών προς τους ασθενείς τους.


4. Παρομοίως, απλήρωτοι παραμένουν εδώ και έξι μήνες χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που έχει πλέον μετατραπεί σε ενδημικό φαινόμενο. Χρόνια τώρα πληρώνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών, με αποτέλεσμα, όπως οι ίδιοι λένε, να «ζούνε διαρκώς με δανεικά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Και στην εκπαίδευση λοιπόν, το κράτος δρα σαν ένας κοινός εκβιαστής.


5. Το κράτος είναι καθ’ έξιν ένας πολύ κακός κακοπληρωτής και προς όλες τις μικρές-μεγάλες εταιρίες στις οποίες αναθέτει έργα. Αρκετές απ’ αυτές αναγκάζονται να κλείσουν λόγω αθέτησης πληρωμών. Το ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα πληρωθούν από λίγα έως καθόλου, δεν είναι λόγος να μεμφόμαστε ούτε τις εταιρίες, ούτε τους φαρμακοποιούς, ούτε τους γιατρούς, ούτε τους καθηγητές.


Αν όλα αυτά μας φαίνονται φυσιολογικά, τότε γιατί να μην μάς φαίνεται φυσιολογική και η φοροδιαφυγή.


26 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Παράγκα του χειμώνα..

Χριστός Ανέστη cynical.

tsaousa είπε...

Χρόνια πολλά!



Θα το ξαναπώ: αν΄ΟΛΟΙ αυτοι δεν δέχονταν τους εκβιασμούς του κράτους και κανείς δεν εκτελουσε συνταγή, εφημερία κ.λ.π. δεν θα υπήρχε ο εκβιασμός.
Τα θέλει ο κώλος μας, θα επιμένω μια ζωή.

ELvA είπε...

Χρονια Πολλα, φιλη cynical!

Tι να περιμενει κανεις απο ενα τετοιο κρατος που θεωρεί σαν τεκμήριο ακόμα και τη κύρια κατοικία!!
Μετα, καταργει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ με την υποχρεωτικη συλλογή αποδείξεων,
επιτιθεται στο εισόδημα των μισθωτων (μεσω αυξήσεων του ΦΠΑ κλπ φόρων κατανάλωσης), ενω παραλληλα βοηθαει το κεφαλαιο, μειονωντας τη φορολογια κερδων τους, μη τυχον και..φτωχυνουν!! Ετσι εξηγειται γιατι διατηρούν τις φοροεκπτώσεις των.. εφοπλιστών ενω προσφέρουν στις επιχειρήσεις επιπλεον φοροαπαλλαγές!

Οπως λες και εσυ οταν το κρατος εχει τετοιου ειδους 'φερεγγυοτητα', oπως, στα παραδειγματα που αναφερεις και τετοια ασυνεπεια ως προς τις δικες του υποχρεωσεις φροντιζοντας ομως τα συμφεροντα του κεφαλαιου, ειναι τουλαχσιτον γελοιο να περιμενουν..συμπαρασταση
και...'θυσιες' απο τους μισθωτους!

Κυριάκος είπε...

Θα σηκώσω πανό διαμαρτυρίας: ΟΧΙ στους τζαμπατζήδες! ΟΧΙ στον ηθικό σχετικισμό! Όταν φοροδιαφεύγεις κλέβεις το διπλανό σου. Είτε είσαι μεγάλος είτε μικρός αυτό είναι ανήθικο. Καμιά συνθήκη και καμιά κοινωνική πραγματικότητα δεν πρέπει να θολώσει την ηθική μας κρίση. Όλοι αυτοί που ζητούν την ταξική σου αλληλεγγύη χώνουν τη χερούκλα τους στην τσέπη σου σε κάθε ευκαιρία. Θέλουμε καλύτερο, αποτελεσματικότερο, ηθικότερο κράτος αλλά όποιος νομίζει πως θα το πάρουμε κλέβοντας τους φόρους μάλλον πίνει ληγμένα.

Τσαούσα, αν κανείς δεν εκτελούσε συνταγή, εφημερία κλπ. θα πεθαίνανε οι άνθρωποι στο δρόμο. Δε θέλεις να γίνει αυτό, πίστεψέ με. Μπορεί να τους καθυστερεί τις πληρωμές το κράτος αλλά είναι ο μεγαλύτερος πελάτης τους και στις περισσότερες περιπτώσεις ο καλύτερος. Αν μου βρεις εσύ ιδιώτη πελάτη που να μου κάνει σταθερά κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου και να δέχεται να πληρώνει σε τιμές λιανικής θα του πουλήσω και τα σώβρακά μου, κι ας με πληρώσει σε δυο χρόνια.

Elva, αν έχεις κύρια κατοικία που αξίζει 1 εκ. ευρώ και δηλώνεις 10 χιλιάδες εισόδημα δεν πρέπει να σε ψάξουνε;

cynical είπε...

Κυριακο,

τους φοροκλεπτες μεσα στο πλαισιο λειτουργιας που προανεφερα, τους βλεπω λιγακι σαν το σημερινο αναλογο των αρματωλων και κλεφτων της τουρκοκρατιας. Για δες πώς τους προσλαμβανουμε σημερα μεσα απο το φιλτρο των ιστορικων; Εντελώς εξωραισμενους...

Στη δεδομενη συγκυρια, και οχι σαν μονιμη και παντος καιρου θεση, δεν προκειται να συμπαραταχθω με κανενα τροπο με το φαυλο κρατος και με ολους αυτους που ζητανε θυσιες απο το λαο.

Ο συνεχης υπερτονισμος των ανομηματων του εχει μονο δολιο σκοπο.

Ας δω μια μονη μνεια, μια μονη αναλυση για το πώς εφτασε ο πασα εις να φοροδιαφευγει και μαλιστα θα αλλαξω τροπαριο. Ας κανει η εξουσια την αυτοκριτικη της, ας ονοματισει και ας τιμωρησει αυτους που μας εφεραν εδω, αντι να τα ριχνουν οι γελοιοι, ο ενας στον αλλον και θα αλλαξω τακτικη. Δεν μου αρεσουν οι ηθικοι χαρακτηρισμοι και αποτροπιασμοι στην πολιτικοι. Παντα υποκρυπτουν και καλυπτουν.

Ο λαος (ή οπως αλλιως θελεις ονομασε τον) σε αυτη την περιπτωση ειναι ο αποδιοπομπαιος τραγος. Κια ειναι ευκολος στοχος γιατι εχει κι αυτος τη φωλια του χεσμενη. Κυριακο αυτος ακριβως ηταν και ο σκοπος της εξουσιας. Να τον βαλει συνενοχο στη διαφθορα για να τον ΕΚΒΙΑΖΕΙ μετα.

Κυριακο αυτο το φωναζα απο το 2000. Και νατο σημερα!

Δεν θα του παρω το κεφαλι ομως, και δεν θα τον σπρωξω κι αλλο στην ενοχη του. Δεν ειναι η καταλληλη στιγμη. Γιατι περιμενω μονο απο αυτον να αντιδρασει. Και μη νομιζεις οτι δεν ξερει τι εκανε και γιατι το εκανε.

Κυριακο, βλεπεις τη φοροδιαφυγη σαν το μεγαλο κακο μεσα σε μια ευνομουμενη πολιτεια. Και εγω ετσι το βλεπω.

Στις σημερινες συνθηκες ομως θεωρω οτι δεν υπαρχει διεξοδος περα απο τη ρηξη. Οτι ενα κλεπτοκρατικο και φαυλο κρατος δεν νομιμοποιειται να ζηταει νομιμοτητα απο τους πολιτες του. Πως να το κανουμε, δεν γινεται.

Σημερα, ολο και λιγοτεροι πλεον πιστευουν οτι η κυβ. πραττει ορθα. Στις τελευταιες δημοσκοπησεις τα δυο κομματα πηραν ενα 50%, ενω αυτοι που θεωρουν οτι δεν αντιπροσωπευονται απο τις κατεστημενες πολιτικες δυναμεις ανερχονται στο 70%.
Τι να σημαινουν ολα αυτα;

cynical είπε...

Γεια σου Θαναση,

Χρονια Πολλα και απο το group Cynical S.A.

cynical είπε...

Xronia Polla Tsaousa,

Ε! δεν ειναι ολοι τοσο χοντροπετσοι οπως το κρατος! Ειναι και λιγακι ανθρωποι. Δεν μπορεις να τους αφησεις να ψοφησουν.

cynical είπε...

Κυριακο,

αντε, ας κανω την υψιστη παραχωρηση για τους φαρμακοποιους και ας μπω στη λογικη σου. Οι υπολοιπες 4 κατηγοριες και αλλες τοσες που δεν ανεφερα γιατι δεν εξωφλουνται; Δασκαλοι, γιατροι, νομοταγεις πολιτες;

cynical είπε...

Χρονια Πολλα και ...Ζεστά
καλη μου φιλη Ελβα!

Οι τελευταιες δημοσκοπησεις δειχνουν πληρη απονομιμοποιηση ολων σχεδον των κομματων. Κατι παει στραβα και δεν ειναι ο ...φαυλος και φοροκλεπτης λαος.
Πως να του ζητησεις θυσιες για να ξεπληρωνεις τις ακριβοπληρωμενες αγορες (δανειων-εξοπλισμων); Πώς να τον πεισεις οτι ολα τα εκαναν καλα οι κυβερνησεις, παλιες και τρεχουσες, και οτι ο μοναδικος φταιχτης ηταν αυτος;

Πως να πληρωσει οταν το ξερει οτι δεν θα παρει τιποτε πισω, και οταν αυτες οι προοπτικες εκμηδενιζονται απο τη ροη των γεγονοτων;

Ας αναρωτηθουνε πρωτα, πώς γενικευτηκε η φοροδιαφυγη. Ας αναρωτηθουνε πως διαμορφωθηκε φορολογικη συνειδηση σε αλλους λαους.
Δεν τους περναει καν απ' το μυαλο...

Στέργιος είπε...

Εγώ ζω τώρα τη πλήρη αποθέωση της φερεγγυότητας του κράτους!!! Το Πάσχα στις Σέρρες είχε τη συμβολή του τοπικού κράτους στη… χαρά των ημερών!

Στο πατρικό μου λοιπόν που το νερό είναι 350 ημέρες το χρόνο κλειστό, η πραγματική κατανάλωση από 14/5/2009 μέχρι 19/3/2010 ήταν 1,6 μ3 αξίας 0,38 ευρώ. Σαν καλός πολίτης κλήθηκα να πληρώσω συνολικά …. 292,5 ευρώ!!! Ήδη πλήρωσα τα 116,50 ευρώ για ένα κυβικό και καλούμαι να καταβάλω άλλα 176 ευρώ για 0,6 κυβικού, γενικό σύνολο 292.50 ευρώ!

Αν δεν τα πληρώσω θα μου κόψουν το νερό! Για να μη γίνει αυτό προσπαθώ να τους κόψω εγώ το νερό από το αυλάκι και έστειλα σχετική επιστολή στον Δήμαρχο και τους τοπικούς αρχόντους. Το μόνο που ζητώ είναι να μου εξηγήσουν πως για κατανάλωση αξίας 0,38 ευρώ μου ζητάνε 292,50 ευρώ. Ξέχασα να πω ότι σε διαμαρτυρίες μου για έναν λογαριασμό 94 ευρώ με κατανάλωση μηδέν (!!!) μου έκαναν… έκπτωση 77 ευρώ! Αν δεν την έκαναν δηλαδή θα έπρεπε να πληρώσω 369,50 ευρώ!

Κουΐζ:
Θα μου το μειώσουν στη πραγματική αξία συν τα πάγια και τα ΦΠΑ τους.
Θα μου επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά
Θα μου ζητήσουν να πληρώσω και την έκπτωση λέγοντας το ρητό… «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος»!!!!!!! Ο… ευεργετηθείς, αν δεν καταλάβατε, είμαι εγώ!
Θα μου πουν ή τα πληρώνεις ή κόβουμε το νερό.
Θα μου πουν «να τα βρούμε» στη μέση πλήρωσε και συ κάτι, κρίση έχουμε τι να κάνουμε…
Θα μου κάνουν μήνυση για συκοφαντία
Θα βάλουν και πανωτόκια γιατί είχα καθυστερήσεις κάτι μέρες στη πληρωμή λογαριασμών.

Ελλάς το μεγαλείο της… φερεγγυότητάς σου φτάνει μέχρι το τελευταίο καστράκι εξουσίας!

Υ.Γ. Πάντως στο γράμμα μου στους αρμοδίους λέω ότι ο Παπακωνσταντίνου κακώς δεν απολύει όλον τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους και δεν αναθέτει στην εταιρεία ύδρευσης των Σερρών την είσπραξη των κρατικών εσόδων. Με τις εκπληκτικές πρακτικές και «αποδώσεις» τους, σε 2 τρίμηνα θα έχουν εξαφανίσει το δημόσιο έλλειμμα και σε 2 εξάμηνα το δημόσιο χρέος!!! Λέτε να δίνω ιδέες;;;

tsaousa είπε...

@Κυριάκο, υο κράτος θα αναγκαζόταν να κινητοποιηθεί αν όλοι αυτοί αρνούνταν να συνεργαστούν, γιατί θα σηκωνόντουσαν και οι πέτρες. Σε 48 ώρες θα είχε λήξει το θέμα αν ΟΛΟΙ όπως είπα έρχονταν σε συνεννόηση.
Πάντως, δεν έχεις καθόλου άδικο πως είναι όλοι τους βαράτε με κι ας κλαίω επιδή το κράτος είνα ιο καλύτερος πελάτης τους.

@cynical είσαι ρομαντική τελικά, άσε που εμπιστεύεσαι τις προθέσεις των ανθρώπων.

@Elva μπορεί το Ελληνικό κράτος να θεωρεί εκμήριο το σπίτι σου, αλλά μια και ζεις στη Σουηδία θα ξέρεις πως εκεί υπάρχει το χειρότερο: να πληρώνεις 20 χρόνια στο κράτος (στην Κοινότητα για την ακρίβεια) ένα σπίτι με υψηλό μίσθωμα θεωρώντας το δικό σου όσο το πληρώνεις, και μετά τα 20 χρόνια να βγαίνει σε διαγωνισμό και να το παίρνει άλλος.
Αν αυτό δεν είναι φορολόγηση σπιτιού με το δάχτυλο βαθιά ως τις αμυγδαλές, τι είναι;
Νομίζω πρέπει να συγκρίνουμε πολλά δεδομένα πριν αφορίσουμε τα δικά μας.

tsaousa είπε...

*σε πληστειριασμό, όχι διαγωνισμό...

cynical είπε...

Τσαουσα,

δεν διαφωνεις οτι το κρατος ειναι αφερεγκυο (αν σε καταστησει έγκυο!).

Και προτεινεις αυτοι οι οποιοι εχουν λαμβανειν να μην εξυπηρετουν τον κοσμο... Οκ?

Μα, αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ! Τους χρωσταει το κρατος λεφτα (και υπηρεσιες);
Δεν πληρωνουν ΦΟΡΟΥΣ... Ετσι πατσιζουν.

cynical είπε...

Στεργιο,

μην απογοηευεσαι. Θα δικαιωθεις στα σιγουρα. Στην αλλη ζωή!

tsaousa είπε...

@cynical πλάκα κάνεις με την απάντηση που δίνεις, υποθέτω.

Δεν πιστεύω τη φερεγγυότητα κανενός.
Μόνο στα έργα πιστεύω.
Με λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια.
Πιστεύω μόνο στη δράση και την αντίδραση.
Βαρέθηκα τα λόγια και τα κλαψοτέτοια.
Εμετικά τα βαρέθηκα.

ELvA είπε...

Aν καποιος έχει κύρια κατοικία που αξίζει 1 εκ. ευρώ και να δηλώνει 10 χιλιάδες εισόδημα ΦΥΣΙΚΑ να πληρωσει, αλλα αυτοι που εχουν συνηθως τα σπιτια των 1 εκ. ευρώ ειναι αυτοι ακριβως που τη γλυτωνουν,τελικα, Κυριακο!

Το πως, το ξερουμε ολοι καλα, δε χρειαζεται να σου πω εγω τα κολπα που κανουν και θα συνεχισουν να κανουν, αφου ο σκοπος της κυβερνησης ειναι να πιεζονται οικονομικα οι μη εχοντες και οχι αυτοι που εχουν και τυχαινει να ειναι...κολλητοι τους! Δεν νομιζω να λεω κατι που δεν γνωριζει ο πολυς κοσμος, εκτος αν η ανοιξη και το πολυ αρνακι εκανε το 'θαυμα' του και ξεχαστηκαμε και ισως πιστευουμε οτι μετα το Πασχα θα εχουμε...αφεση αμαρτιων!
Τωρα ειναι που χρειαζεται να ανοιξουμε τα ματια μας!

Οσο για το πως διαμορφωθηκαν οι φορολογικες συνειδησεις σε αλλες χωρες, που αναφερει και η φιλη cynical, σιγουρα παντως ΔΕΝ διαμορφωθηκαν μεσω των... πελατειακων σχεσεων, οπως στη δικη μας! Μονο οταν το κρατος σεβεται τον πολιτη μπορει να περιμενει την ιδια συμπεριφορα και απο την αλλη πλευρα. Το οτι εχουν δασκαλους, γιατρους και αλλες κατηγοριες πολιτων απληρωτους ειναι ντροπη οταν ξερουμε τι ποσα δαπανωνται για οπλα και αμυνες και ποιος ξερει για τι αλλο που δεν μαθαινουμε ποτε....


@tsaousa

Αν εννοεις το να νοικιαζεις ενα διαμερισμα, ισχυουν τα ιδια οπως και στην Ελλαδα.
Οταν αγορασεις ομως ενα διαμερισμα,(bostadsrätt), αγοραζεις μονο το δικαιωμα να ζεις εκει, ετσι ειναι η νομοθεσια για τα διαμερισματα, αλλα ειναι δικο σου, μεχρι να αποφασισεις να το πουλησεις,ειτε με πλειστηριασμο,ειτε με σταθερη τιμη που οριζεις εσυ, οποτε σιγουρα υπαρχει μια φορολογια πανω σ αυτο,αλλα αν και υψηλοτερη απο αλλες χωρες ειναι στα πλαισια της 'λογικης' οταν μου προσφερει αυτα που θα επρεπε να προσφερει το καθε κρατος που σεβεται τους πολιτες του! Περιττο να πουμε οτι δεν...ξεχνουν, εδω, να πληρωσουν μισθους, οπως γινεται σε πολλες περιπτωσεις στην Ελλαδα, που ο κοσμος αναγκαζεται να ζει με δανεικα! Ας τα κανουν ολα αυτα πρωτα και μετα να μιλανε για...
Σουηδικα μοντελλα και κλπ φαιδρα!

tsaousa είπε...

@Elva, δεν ξέρω αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
Εμένα με φιλοξενούσε φίλος Σουηδός στο σπίτ "του¨το οποίο ¨αγόρασε¨ πληρώνοντας ένα υψηλό ποσόν κάθε μήνα όπως οι δόσεις του δανείου που δίνουμε εδώ και όταν μου είπε ότι έχει το δικαίωμα να μείνει εκεί είκοσι χρόνια μόνο και μετά επιστρέφει στην Κοινότητα, έπεσα από την καρέκλα μου.
Αέρα αγοράζεις στη Σουηδία (εκτός κι αν κτίσεις δικό σου σπίτι, σε δικό σου οικόπεδο, που υπόκειται σε άλλη φορολογία).
Ο φίλος μου είπε ότι σε 20 χρόνια που θα επιστρέψει το σπίτι στην κοινότητα θα πάρει το 1/5 των χρημάτων του πίσω.

Να πω και κάτι άλλο όμως.
Επειδή έμεινα καιρό στη Σουηδία (πριν 8 χρόνια) έζησα κι άλλο.
Η μάνα του φίλου μου ανέβαζε ξαφνικά τρομερά υψηλή πίεση, οπότε αποφάσισε να πάει για εξετάσεις. Την είδα έξαλλη που από το αντίστοιχο Σουηδικό ΕΣΥ της έκλεισαν ραντεβού μετά από 42 μέρες.
Ωρυόταν που την ανάγκαζαν να πάει σε ιδιωτικό γιατρό και να πληρώσει αφού δεν γινόταν φυσικά να παραμείνει στην κατάσταση της τόσο καιρό.

Επιμένω. Χρειαζόμαστε ενημέρωση για να κρίνουμε τα προβλήματα μας.

ELvA είπε...

@tsaousa

Αν και το θεμα εδω δεν ειναι τα σπιτια στη..Σουηδια,εξακολουθω να μη καταλαβαινω για τι ειδους διακανονισμο μιλας...Μηπως ο γνωστος σου αυτος ειχε νοικιασει σπιτι 'andra hand'(δευτερο χερι), τοτε ειναι πιθανο να συμβαινουν πολλα και διαφορα, τα οποια ομως δεν ειναι νομιμα, οποτε τι να συζηταμε...
Αλλιως, δεν καταλαβαινω για ποια περιπτωση μιλας,εφ οσον οταν καποιος αγορασει σπιτι,( οχι διαμερισμα) σιγουρα του ανηκει εξ ολοκληρου και χωρις δεσμευσεις απο κανεναν.

Οσο για τους γιατρους, μαλλον η περιπτωση που αναφερεις δεν κριθηκε επειγουσα απο τους γιατρους, γι αυτο της εκλεισαν ραντεβου για αργοτερα, αλλιως οταν κατι ειναι πολυ επειγον δεν εχω ακουσει να παραπεμπουν ασθενεις για ραντεβου μετα απο ενα μηνα! Ειναι πολυ τραβηγμενο και αν εγινε ειχε ολο το δικαιωμα να το καταγγειλει και να δικαιωθει!

Αν καταλαβα καλα θελεις να πεις οτι τα ιατρικα θεματα στη Σουηδια ειναι χειροτερα και απο την... Ελλαδα (!) και οτι αδυνατουν να κλεισουν ενα..επειγον ιατρικο ραντεβου;

Noμιζω οτι λιγοι θα υποστηριζαν κατι τετοιο.

akrat είπε...

χρόνια πολλά cynical

ξέρεις στα τελευταία σου κείμενα βρίσκω πολλά πράγματα που με ενδιαφέρουν

ευχαριστώ

cynical είπε...

Χρονια πολλα akrat!

το παω βημα βημα, μιας και μου βρωμαει πολυ η προπαγανδα και η συσκοτιση τελευταια.

Ας τα δουμε τα ελλειμματα και τα χρεη απο ολες τις δυνατες μεριες.

tsaousa είπε...

@Elva δεν θέλω να πω τίποτα που θα έλεγαν λίγοι.
Ούτε πως εκεί είναι χειρότερα.
Μη με υποτιμάς παρακαλώ...

Το σπίτι το "αγόρασε" από την Κοινότητα ενώ πριν το είχε άλλος.
Στην κοινότητα JARFALLA λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.
Και όταν αποπληρώσει την αξία του θα πρέπει να τους το παραχωρήσει κρατώντας το 1/5 όσων πλήρωσε γιατί τα υπόλοιπα μένουν για τη χρήση και τις επισκευές.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως λένε το αγόρασα και το θεωρούν ολόδικο τους.
Γνώρισα όμως και ζευγάρι Σουηδών που όλο περηφάνεια κατάφερε να χτίσει ολόδικο του σπίτι σε οικόπεδο που αγόρασαν, έξω από τα όρια της Κομμούνας.

Όσο για τη γυναίκα και το ΕΣΥ τους, νομίζω ήμουν ξεκάθαρη σε ό,τι έγραψα.
Χτυπούσε υψηλότατη πίεση καθημερινά και δεν είχαν άλλο ραντεβού να της κλείσουν νωρίτερα από 42 μέρες.
Γι αυτό ωρυόταν και πήγε φυσικά σε ιδιωτικό γιατρό ο οποίος την έσωσε από εγκεφαλικό.
Αυτό που είπα και δεν κατάλαβες, είναι πως ακόμη και στη Σουηδία τα συστήματα δεν λειτουργούν άψογα.
Και παραμυθιαζόμαστε πως εμάς εδώ (μόνο) μας πιάνουν τον κώλο.

Εκνευρίζομαι τρομερά όταν διαβάζουν τα σχόλια μου με παρωπίδες επειδή έχω δηλώσει ΠΑΣΟΚ.
Είναι απαράδεκτο. Γι αυτόν που το κάνει.

cynical είπε...

Tsausa,

τωρα μολις εμαθα οτι εισαι Πασοκ! Αλλα κανεις εδω μεσα δεν κρινει τον αλλον apriori αναλογα με το πιο κομμα
ψηφιζει. Ουτε το εχουμε ποτε συζητησει. Οι συζητηση βαδιζει πανω σε αυτα που γραφονται και οχι πανω σε αυτα που νομιζουμε οτι ο αλλος εχει στο μυαλο του.

Παντως, το βλεπω λιγο δυσκολο να μπορεσεις να πεισεις οτι οι σουηδοι εχουν κακες δημοσιες υπηρεσιες, καιιδιατερα περιθαλψη, οσα παραδειγματα απο προσωπικες σου εμπειριες και να αναφερεις.
Ειπαμε οτι τα στατιστικα νουμερα αναφερονται σε εκατομμυρια εμπειριες γιαυτο και ειναι πιο αξιοπιστα απο τις προσωπικες.
φυσικα υπαρχουν και τα μαγειρεμματα, αλλα οι σουηδοι δεν εχουν πιαστει ακομα, οποτε υπαρχει το τεκμηριο της αθωοτητας!

tsaousa είπε...

@Cynical δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν.
Εσύ προσπαθείς να μας πείσεις όταν σχολιάζεις, ή απλώς εκθέτεις την άποψη σου, τη γνώση σου/την εμπειρία σου;
Άλλωστε, ποιος ηλίθιος θα πειστεί για κάτι από ένα -δυο-τρία σχόλια;;;

Να σημειώσω με την ευκαιρία, πως σιχαίνομαι να προσπαθούν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μου.
Λυπάμαι πολύ αυτόν που το κάνει και αισθάνομαι δυσάρεστα.

Στο παραπάνω σχόλιο σου το κάνεις 4 φορές.
Πρώτον όταν λες πως δεν γνώριζες τι ψηφίζω,
δεύτερον όταν λες πως κανείς εδώ δεν με έκρινε από αυτό,
τρίτον, όταν λες πως δεν μπορώ να πείσω ότι οι Σουηδοί περνούν χειρότερα(!!! έ-λ-ε-ο-ς !!!)
και τέταρτον
όταν μου μιλάς για στατιστικά νούμερα που τα θεωρείς εγκυρότερα από τη μαρτυρία μου!!!
Ειδικά αυτό το τελευταίο, είναι ό,τι πιο φασιστικό άκουσα τελευταία.

Να ξεκαθαρίσω λοιπόν, πως δεν σημείωσα προσωπική εμπειρία (άλλο βούρτσα, κι άλλο Μάρθα Βούρτση) μαρτυρία κατέθεσα!

Αποχωρώ λες και ήμουν σε κανένα (επιεικώς) κουκουρούκου μπλογκ.

Alexandros είπε...

Δεν γίνεται να συγκρίνεις τον πολίτη με το κράτος και να βγάζεις συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας τους. Είναι αδόκιμο. Είναι σαν να συγκρίνεις τα συμφέροντα και τις τακτικές των κρατών (κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής) με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε πολίτη του κράτους ξεχωριστά.
Το κράτος είναι ένας οργανισμός. Και στην Ελλάδα γεμάτος παθογένειες. Για τις οποίες ευθύνονται εξίσου η εξουσία και οι πολίτες. Όσα επιχειρήματα και στατιστικές και να παραθέσεις δύσκολα θα πείσεις ότι οι πολίτες είναι άμοιροι ευθυνών. Είναι οι κυρίως υπεύθυνοι.
Υ.Γ. Και η θέση της αριστεράς είναι περισσότερο κράτος... Καλά ξεμπερδέματα.

cynical είπε...

Αλεξανδρε,

ειναι τοσο ριζωμενη η αισθηση στον κοσμο οτι οι φοροι του ειτε κατασπαταληθηκαν απο ατζαμηδες, ειτε οτι τους οικειοποιηθηκαν ορισμενες κατηγοριες επιτηδειων , και οχι αδικως φυσικα, που ειναι απιθανο να ανταποκριθει.
Η οργη ειναι πολυ μεγαλη.

Εβλεπα παλι τα διαφορα βιντεο που ειχε κυκλοφορησει η προηγουμενη κυβερνηση για να μας πεισει να αποκτησουμε φορολογικη συνειδηση.

Το γιουχαισμα και το γελιο ηταν τοσο εντονα και καθολικα, που τα βίντεο αποσυρθηκαν παραυτα.

Αυτη τη στιγμη που θα παει το συνολο των φορων και περικοπων; Στα επιπλεον επιτοκια. Ποιος τα τραβηξε τοσο ψηλα τα επιτοκια; Οι εφυεστατοι χειρισμοι της κυβερνησης, η οποια την επαυριο των εκλογων "θριαμβολογουσε" δεξια και αριστερα οτι θα χρεοκοπησουμε, οτι η χωρα ειναι σαν τον τιτανικο κλπ. Ηταν σαν να ελεγε, "ελατε παιδια να μας ξεσκισετε".

Δηλαδη, πιστευει κανεις οτι οι φοροι θα πιασουν τοπο; ΚΑΝΕΙΣ!
Ειναι απλο, Αλεξανδρε. Δεν να πληρωνεις για ν' αγορασεις ενα σκαρτο προιον, ή για να μην αγορασεις τιποτα.

Alexandros είπε...

Λές συνεχώς ότι οι Ελληνες επιλέγουν να μην πληρώσουν φόρους. Το προσέχεις αυτό; Ε-Π-Ι-Λ-Ε-Γ-Ο-Υ-Ν. Αν οι κρατικοί υπάλληλοι αυτού του αστείου κράτους (αστείο από την εποχή που δημιουργήθηκε και όχι μόνο τώρα)έκαναν την δουλειά για την οποία πληρώνονται θα είχαν επιλογή οι Έλληνες να πληρώσουν ή να μην πληρώσουν;
Αν οι πολεοδόμοι καμπάνιαζαν τις αυθαιρεσίες θα έκτιζε ο καθένας όπου γουστάρει;
Αυτό είναι το πρόβλημα μας. Έχουμε ένα κράτος που μας κλέβει, αλλά αυτό είναι κάτι που μας βολεύει διότι μας δίνει άλλοθι και καθαρή συνείδηση να το κλέψουμε και εμείς. Και μετά πάμε στο καφενείο και γελάμε. χοχοχοχοχοχο