Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η Αγία Eurostat




Έπρεπε να πέσει η Lehman για να αρχίσουμε να παίρνουμε μυρωδιά πώς βγαίναν τα λεφτά που τόσα χρόνια σκορπάγαμε, με ποιο τρόπο γεννούσαν χρήματα οι τράπεζες, με ποιο τρόπο στήνονταν οι κολοσσοί και οι περιουσίες. Τώρα, μπορεί να γίναμε φτωχοί, αλλά συνάμα γίναμε και σοφότεροι. Δεν είναι μικρό το κέρδος, αν το καλοσκεφτείς. Εν τω μεταξύ δεν ήμασταν και ντιπ στραβάδια. Αλλιώς, θα μάς αδικούσα. Κάτι με το χρηματιστήριο το '99, κάτι με τα δομημένα, λίγο αργότερα, είχαμε περάσει τις πρώτες τάξεις στο σχολειό της εγχώριας χρηματοπιστωτικής λαμογιάς. Σήμερα δε, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είμαστε πλέον έτοιμοι για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.

Αυτά τα χρόνια, όσα ήταν τα κάστρα που γκρεμίστηκαν, άλλοι τόσοι ήταν και οι μύθοι που κατέρρευσαν. Ποιος θα φανταζόταν ότι η πτώση θα συμπαρέσυρε και τους οίκους αξιολόγησης, αυτούς στους οποίους δεν περνούσε βράδυ που να μην άναβαν καντήλι οι αρχιτραπεζίτες και οι αρχηγοί κρατών. Ανέβαζαν το φρύδι οι οίκοι, ανέβαιναν πάραυτα τα spreads. Στραβομουτσούνιαζαν οι οίκοι, χρεοκοπούσανε οι χώρες. Μέχρι που μάθαμε και γι αυτούς τι κουμάσια ήτανε και πάψαμε να τους ακούμε. Στη χλεύη λοιπόν, και οι άλλοτε πανάγιοι και πανάρετοι οίκοι!

Δύσκολα όμως ξεμπερδεύεις με τους Άγιους. Χειρότεροι γίνηκαν κι απ' τους διαβόλους, όλο και από κάπου ξεφυτρώνουν και μπερδεύονται στα πόδια μας. Δεν προλάβαμε να απο-αγιοποιήσουμε του οίκους, αμέσως τρέξαμε να αγιοποιήσουμε την Eurostat. Η Eurostat η Αγία! Ο λόγος της, λόγος της αειπαρθένου Μαρίας. Το πρότυπο της αξιοπιστίας, της αθωότητας, της αλήθειας. Αλήθεια και Eurostat, ένα και το αυτό. Ανεβάζει το έλλειμμα η Eurostat, έτσι θα 'ναι μονολογούμε και προσκυνούμε. Το κατεβάζει; Καλώς καμωμένα! Αναθεωρεί το ΑΕΠ η Eurostat προς τα πάνω; Χαράς Ευαγγέλια! Το αναθεωρεί προς τα κάτω; Έ! τι να κάνουμε, αφού δεν κάναμε σωστά τη δουλειά και της δώσαμε ψεύτικα στοιχεία;

Αυτές οι ξαφνικές αγάπες, ξέρετε εμένα δεν μου αρέσουνε καθόλου. Κάθομαι λοιπόν σε μια γωνιά και περιμένω. Όπως το κόβω, δεν θα είναι για πολύ. Κάποια στιγμή, ένας γδούπος βαρύς, θα αναγγείλει ότι ακόμα μια αγία έφαγε κλωτσιά απ' τον Παράδεισο και προσγειώθηκε στην κόλαση.

Το μόνο που περιμένω ν' ακούσω είναι πού στο καλό και πώς την έκανε την αμαρτία!

12 σχόλια:

στελιος είπε...

Η βλακεία όμως και η πίστη είναι ανίκητες.
Δεν παν΄ να γκρεμίζονται τα εικονίσματα τω αγίων , ο πιστός στήνει άλλα, και μετά άλλα.
Με αυτά πρέπει να ξεμπερδέψεις μια και έξω.
Σαν το τσιγάρο.

Θανασης Ξ. είπε...

Λες ;;;;...
Εγώ, μου φαίνεται πως μάλλον για να δικαιολογηθεί η 'παράτασις' (και μετά και τα πέναλτυ) φουσκώνει πάλι το έλλειμμα. Ξέρεις, 'εάν ήτο 13,6 βγαίναμε, αλλά τώρα, δυστυχώς, κλπ κλπ κλπ'..

cynical είπε...

Θαναση,

δεν μου φαινεται να στεκεται καλα η eurostat. Αυτη η ξαφνικη πρεμουρα να ανεβασει το ελλειμμα δεν μου καλοαρεσει.
Το τι παιχνιδι παιζεται, με τη συνεργεια μαλιστα της Eurostat καποια στιγμη θα το μαθουμε.

Ενα ενα τα αξιοπιστα στηριγματα του συστηματος αποκαλυπτονται.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή η εικόνα που έχετε εσείς είναι ότι η κακιά Eurostat έχει "πρεμούρα να ανεβάσει το έλλειμμα";;;

Δεν διαφωνώ ότι ουσιαστικά η χώρα μας εδώ και μήνες αποτελεί πειραματόζωο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλά για το μέγεθος του ελλείμματος δεν μου κάνει καμιά εντύπωση ούτε το 15% , ούτε το 25%!

Ρίξτε μια ματιά στα χρέη των Ο.Τ.Α. και των Δ.Ε.Κ.Ο. που δεν είχαν υπολογιστεί.

Και πάλι μικρό είναι το έλλειμμα , γιατί υποθέτουμε ότι οι αντίστοιχοι αλαγοσκούφηδες των Δήμων και των Νομαρχιών δεν έχουν "ζωγραφίσει" στα λογιστικά τους...

cynical είπε...

politikos sxoliasmos

αυτο που με κανει δυσπιστη ειναι το γεγονος οτι ενω ζητησαν αλλαγη του καθεστωτος της στατιστικης υπηρεσιας, και ενω εγινε δεκτο το αιτημα τους, βαζοντας μαλιστα επικεφαλης καποιον δικο τους, αν δεν απατωμαι, καποιον που ειχε θητευσει στο ΔΝΤ, τωρα ερχονται και το ολο εγχειρημα το αμφισβητουν.

Επισης, οι συνεχεις αυξομειωσεις του ΑΕΠ δειχνει οτι δεν εχουν ακομα συμφωνησει τι πρεπει να μετραται. και δεν ειναι προβλημα ελληνικης τσαπατσουλιας μονο. Οι αριθμοι ΑΕΠ, ελλειμμα και Χρεος ειναι επιπλεον ισχυρα εργαλεια επιβολης πολιτικων. Δεν ειναι αθωοι αριθμοι.

Συνεπως το συνεχες ανακάτωμα τους, και μαλιστα εν οψει αναδιαρθρωσης του χρεους, με βαζει σε υποψιες.
Αυτο μονον.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως ο όλος προβληματισμός τους αφορά την περίοδο των "greek statistics" και όχι τον τελευταίο χρόνο.

Πάντως σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούμε. Τα αλλεπάλληλα προβλήματα που ανακαλύπτονται ή προκαλούνται κάθε μέρα στην ελληνική οικονομία , αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μονιμοποιηθεί το ΔΝΤ εδώ και να συνεχίσει να τεστάρει τις αντοχές ενός οικονομικού συστήματος και ενός λαού , για να πάει ίσως αργότερα να αρμέξει λαούς και χώρες με πολύ μεγαλύτερα αποθέματα...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Πρώτα να ψάξουμε να βρούμε ανά τον κόσμο μια αναμάρτητη τράπεζα, στατιστική υπηρεσία, πολυεθνική, οίκο αξιολόγησης, κυβέρνηση, δήμο, ΔΕΚΟ, ΕΚΤ, FED κλπ και μετά να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένας έστω άγιος. Ούτε ένας, ανεξάρτητα αν αποκαλύφθηκε ή όχι. Γιατί το ψέμα, η μαϊμουδιά και η παραπληροφόρηση ήταν και είναι ακόμη πηγή κέρδους και σύμφυτη ιδιότητα του συστήματος. Ακόμη και για την «έντιμη» Γερμανία η παραπληροφόρηση και ο εκβιασμός είναι πηγή κέρδους. Τι είναι λοιπόν η Eurostat αν όχι παιδί αυτών των μηχανισμών κατ εικόνα και ομοίωσή τους;

Ξέρεις πότε θα απαξιωθεί η η Eurostat; Όταν με τις μ@κίες που της βάζουν να κάνει, δεν προειδοποιήσει έγκαιρα τους προστάτες της για τη ζημιά που θα πάθουν από τα ψέματα που τη βάζουν να λέει. Τότε όλοι θα ανακαλύψουν τον… ζημιογόνο ρόλο της! Όσο τους φέρνει χρήμα είναι άξια καi… αειπάρθενος που λες και συ!


Στέργιος

Dyer είπε...

Υπάρχει ηθική στο νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό; για μιλάμε για καλό και για κακό, για αγίους και διαβόλους;
Συμφέροντα και διαπλοκή για το κέρδος του ισχυρού εξυπηρετεί και η Eurostat.

cynical είπε...

Συμφωνοι Dyer,

αλλα προς το παρον δεν αμφισβητειται απο πουθενα η αξιοπιστια της.

και κανεις δεν αναρωτιεται αν οι αλλες "υπευθυνες" χωρες ειναι ενταξει στα λογιστικα τους. Που το πιο πιθανον ειναι να μην ειναι.

Επισης, αν η eurostat εχει ενιαιους κανονες για το τι μετριεται, και με ποια μεθοδο συλλεγονται τα στοιχεια, πώς αυτο μπορει να εφαρμοστει σε διαφορετικες χωρες των οποιων η διοικηση εχει διαφορετικη διαρθρωση; Δεν ξερω, αλλα ρωταω.

Dyer είπε...

Το τι μετράνε, πως το μετράνε, και τι ανοχές έχουν, είναι θέμα.
Εγω θα θυμίσω ότι η ΕΕ δεν υπολόγισε ποτέ το εμπορικό έλλειμμα που μπορεί να είχε ένα κράτος μέλος, λες και ήταν δευτερεύον οικονομικό στοιχείο.
Τυχαίο;
Δεν νομίζω.

cynical είπε...

dyer

λεει η eurostat οτι δεν μετραμε στο ελλειμμα το κομματι που προερχεται απο τις ΔΕΚΟ. Αλλα δεν ειναι αρκετες ΔΕΚΟ στο χρηματιστηριο; Δεν ειναι οι ΔΕΚΟ ΝΠΙΔ; Πώς υπολογιζουν τοτε το ελλειμμα;

Dyer είπε...

Στον υπολογισμό του ελλείμματος μιας χώρας υπεισέρχεται το εμπορικό ισοζύγιο. Δεν αποτελεί όμως ξεχωριστό παράγοντα αξιολόγησης μιας χώρας όπως λόγου χάριν ο πληθωρισμός. Απεικονίζει την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας ή τελικά τι ξοδεύουμε για να αγοράσουμε αγαθά από το εξωτερικό και τι εισπράττουμε από αγαθά που παράγουμε και εξάγουμε. Όντας οι καλύτεροι πελάτες των ισχυρών στην ΕΕ προφανώς δεν υπολόγιζαν αυτόνομα το εμπορικό έλλειμμά μας, το οποίο ήταν τεράστιο, για ευνόητους λόγους.