Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Πάνε κι αυτές οι εκλογές...



Οι εκλογές είναι, ας πούμε σαν το πρόχειρο διαγώνισμα που βάζει ο δάσκαλος στο μέσον της χρονιάς για να εντοπίσει τις αδυναμίες των μαθητών του, όπως και οι μαθητές να εντοπίσουν τις δικές τους. Τα κακά αποτελέσματα, επαναλαμβανόμενα μάλιστα σε κάποιο βάθος χρόνου, το πολύ πολύ να διώξουν τον δάσκαλο, όπως προβλέπεται να συμβαίνει σήμερα στ’ αμερικάνικα σχολεία.
Οι χθεσινές εκλογές έδωσαν μια ανάλογη ευκαιρία στα κόμματα να καταγράψουν τις δυνάμεις τους. Κι απ’ ότι φαίνεται τα περισσότερα δεν θα χρειαστεί να καρατομήσουν τους αρχηγούς τους. Πάντα υπάρχουν οι κατάλληλες ερμηνείες ώστε οι βίαιες πράξεις ν’ αποφεύγονται.
Τα σγουρά μαλλιά του Σγουρού πετάχτηκαν λίγο παραπάνω από τα ίσια μαλλιά του Κικίλια και τουλάχιστον αυτή την Κυριακή έσωσαν τα προσχήματα, δίνοντας προσωρινή ανακούφιση στο Πασόκ που δεν θα χρειαστεί να χαλάσει τις καρδιές των αφεντικών του πηγαίνοντας σε εκλογές. Το αν την επόμενη Κυριακή ο Σγουρός χάσει όλα του τα μαλλιά, δεν θα έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Ο στόχος θα έχει ήδη επιτευχθεί. Τον ίδιο μικρό ρόλο φαίνεται να παίζει και το απαράδεκτα χαμηλό σε απόλυτες τιμές ποσοστό που εισέπραξε χθες το κόμμα. Όπως και η αποχή των ψηφοφόρων του. Όμοια με τον πανούργο καλόγερο, βάφτισε το κρέας ψάρι και προς το παρόν ξεμπέρδεψε. Δεν περίμενα και τίποτε παραπάνω από τους ασπάλακες της εξουσίας.
Το ΚΚΕ αντίθετα, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Ο Παφίλης αποδείχτηκε μια καλή επιλογή, τέτοια που κι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να υπερθεματίσει στην τελευταία του καθιερωμένη εμφάνιση της Παρασκευής στα ερτζιανά. Το ΚΚΕ έχει όντως δυναμική, η οποία, όπως εκτιμώ, δεν προέρχεται τόσο από το δικό του άνοιγμα και κάθοδο στο λαό, όσο από την άνοδο του λαού προς τον Περισσό. Εδώ και καιρό του χτυπάει την πόρτα, κάνει τάχατες η Αλέκα πως ακούει τα χτυπήματα, αλλά αν δεν κάνει την αποφασιστική κίνηση ν’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες θα έχει χάσει μια ιστορική ευκαιρία.
Δεν έμαθα, αν ανοίχτηκαν τελικά οι σαμπάνιες στο περίπτερο της Ανταρσύα στην Πανεπιστημίου. Κανονικά θα έπρεπε. Τόσο στην Αθήνα, όσο και πανελλαδικά πήγαν πολύ καλύτερα απ’ τ’ αναμενόμενα. Αν ο Σωτήρης έκανε καλά τους υπολογισμούς στο excel, θα πρέπει να βγήκαν απ’ τις εκλογές με μια σοδειά γύρω στους 100,000 και βάλε ψήφους.
Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Αττικής ήταν υψηλά, αλλά αναμενόμενα. Ακολουθώντας την πορεία αδελφών ευρωπαϊκών κομμάτων, η Χρυσή Αυγή όλο και θα αυξάνει την επιρροή της. Ας μην ξαφνιαστούμε όταν τη δούμε να στρογγυλοκάθεται και παραέξω, δηλαδή και στα φιλήσυχα προάστια. Όσο το μεταναστευτικό κουκουλώνεται τόσο η Χρυσή Αυγή θα θεριεύει.
Όσο για τον Σύριζα, η επιλογή Μητρόπουλου δεν έφερε ψήφους απ’ το Πασόκ. Καθηλωμένος στα ίδια, κάτι άλλο θα πρέπει να κάνει, πέρα απ’ τα δοκιμασμένα. Οι δυσαρεστημένοι προτίμησαν άλλα μαγαζιά ή και τη χθεσινή λιακάδα.
Αλλά είπαμε οι εκλογές είναι σαν το πρόχειρο διαγώνισμα. Οι αληθινές επιδόσεις θα φανούν αλλού. 15 Νοεμβρίου είναι το συλλαλητήριο καλωσόρισμα του ΚΚΕ στην τρόικα που έρχεται να εγκαινιάσει το καινούργιο της διαμέρισμα. 17 Νοεμβρίου είναι η πορεία του Πολυτεχνείου. 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από τον θάνατο του Γρηγορόπουλου. 15 Δεκεμβρίου είναι η γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Έτσι κι αλλιώς δώρο Χριστουγέννων δεν θα υπάρξει να ενεργοποιήσει τις συνήθεις καταναλωτικές κραιπάλες. Φέτος, αντί για τα μαγαζιά, η κατάληψη των δρόμων θα είναι πιο …in.

16 σχόλια:

χασογκόλης είπε...

Δεν ξέρω αν έχει τόσους λόγους να πανηγυρίζει το ΚΚΕ όταν σε επίπεδο δημοτικών εκλογών διεκδικεί πια στο δεύτερο γύρο μόλις δύο δήμους, κι αυτούς από τη δεύτερη θέση. Ελπίζω τουλάχιστον, όπως λες, να ακούσει η Αλέκα το τακ τακ στην πόρτα.

στελιος είπε...

Ο δικομματισμός φτάνει στο όριό του.
Με τα νέα μέτρα θα έχουμε σοβαρές ανακατατάξεις και διασπάσεις.
Η Αριστερά δοκιμάζεται σκληρά.Δεν φαίνεται εναλλακτική λύση ούτε το οπισθοδρομικό ΚΚΕ, ο ρεφορμιστικός ΣΥΝ ,οι αριστεριστές του ΑΝΤΑΡΣΥΑ,οι φαιδροί ελεύθεροι πολιορκημένοι του Αλαβάνου
και οι μικροαστοί οικονομολόγοι.
Αν και ψήφισα στο νησί μου ΑΝΤΑΡΣΥΑ-οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στο νησί μου είναι ακατάλληλοι-
ξέρω οτι σε λίγο θα διασπαστούν και αυτοί.
Ομως πάντα έτσι είναι τα πράγματα.
Μέσα στην ταξική πάλη θα διαμορφωθεί το νέο σύγχρονο μαζικό Μαρξιστικό κόμμα.
Σήμερα είμαι λίγο σκληρός με την Αριστερά-σορυ-αλλά με αυτά που αγαπάς πρέπει να είσαι λίγο αυστηρός.
Παραμένω ανένταχτος και παρακολουθώ βοηθώντας.
Καλή η ανάλυσή σου κυν, εξαίρεσες μόνο εκείνο το ναυάγιο το Αλαβάνο με τον οποίο είμασταν κάποτε σύντροφοι στο ΚΚΕ.
Είμαι σήμερα πικρός...ας σταματήσω.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα Cynical, θα συμφωνήσω μαζί σου, στα περισσότερα, αλλά και με τους σχολιαστές σου. Φαίνεται πως η περισσότερη 'διαμαρτυρία', σκάλωσε στον Δημαρά και στην αποχή....

Ωστόσο. Οι εκλογές ΔΕΝ τέλειωσαν. Τί θα κάνουμε καλέ την αλλη Κυριακή;;...

cynical είπε...

Καλημερα θαναση

αυτο ακριβως σκεφτομουνα κι εγω αυτη τη στιγμη. Τι κανουμε την αλλη Κυριακη;

Το ζητούμενο ειναι να κοπεί ο αέρας στα πανιά που πάει να σηκωσει το Πασόκ. Δεν πρεπει να περασει οτι το 24% του Σγουρου ειναι συναινεση στην πολιτικη που ακολουθει.

Μα θα κοψουμε τη φορα με Κικίλια;

Δεν με ενοχλει στη συγκυρια αυτη πως τον κατεβαζει η ΝΔ. Δεν διακρινω πλεον το Πασοκ απο τη ΝΔ. Η μονη αγκυλωση θα μπορουσε να ειναι καποιο συναισθηματικο κολλημα, αλλα η πραγματικοτητα δεν επιτρεπει συναισθηματισμους.

Με προβληματιζει το ελλειμα του συγκεκριμενου ανθρωπου. Μα, θα μου πεις, ο Σγουρος ειναι πλεονασματικη προσωπικοτητα; Πιο ικανος και τετοια κουραφεξαλα; Δεν το πιστευω.

Τεινω να πιστευω οτι πρεπει να ψηφισω Κικιλια! Ναι μα το θεω!!! Η αποχη δεν εχει νοημα. Θα ξεχαστει την επομενη. Και θα αφησει πισω της τα κοάσματα των βατραχων. Αυτα ειναι που δεν αντεχω με τιποτα...

Το δουλευω παντως. Εχω μια βδομαδα καιρο να σταθμισω.

cynical είπε...

χασογκόλη,

το ΚΚΕ ανεβηκε, ασχετο αν δεν πηρε δημους. και η αριστερα αν δεν ηταν σκορποχωρι θα ηταν πολυ σημαντικη δυναμη. Ενα 25% παιρνει στην Αθηνα.

Ας μεινουμε σ' αυτο το νουμερο, και οχι στο τι πηρε η καθε μια μεριδα.

cynical είπε...

Στελιο,

η αριστερα σαν συνολο δεν τα πηγε ασχημα. Ας το δουνε αυτο τα διαφορα κομματια της, και ας κανουνε κατι πια.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

εμένα πάντως με εκνευρίζει που όσοι έκαναν σκασιαρχείο εξέλεξαν στο πενταμελές το Μιχαλολιάκο...

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

“Το ΚΚΕ έχει όντως δυναμική, η οποία, όπως εκτιμώ, δεν προέρχεται τόσο από το δικό του άνοιγμα και κάθοδο στο λαό, όσο από την άνοδο του λαού προς τον Περισσό.”

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Το ΚΚΕ έχει ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων που μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες με στρατιωτική πειθαρχία. Θυμίζουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού που πηγαίνουν στο γήπεδο είτε η ομάδα τους παίζει με την Ρεαλ, είτε με τον Α.Ο Κωλομεδαγκόνων.

Άρα η μεγάλη αποχή σε συνδυασμό με την αγελαία συμπεριφορά των φανατικών του ΚΚΕ, έφεραν το αποτέλεσμα.

ΑΠΟΛΛΩΝ είπε...

Ε καλά τώρα τι να φοβηθούμε από έναν Μιχαλολιάκο ...

Εδώ έχουμε 2 (3 πια) αριστερά (;) κόμματα στην Βουλή που στηρίζουν (συμμετέχοντας) δεκαετίες τώρα ένα ολιγαρχικό σύστημα και τώρα πια Τυρρανίδα !

Έχετε βρεθεί σε δημοτική συνεδρίαση να δείτε πως παίρνονται οι αποφάσεις ;
Πως διαλέγονται οι μεν (συμπολίτευση) με τους δε (αντιπολίτευση) ;

Εάν ο λόγος της αριστεράς, οικολογίας και οποιουδήποτε ψευδο-ιδεολογήματος είχε απήχηση τότε θα "κυβερνούσε".

Τα αποτελέσματα στην διάρκεια της μεταπολίτευσης πονάνε αλλά δεν μπορούν να παραγνωριστούν.

Δυστυχώς πολλοί ακόμη και σήμερα και σε αυτές τις ημέρες των εμφανών κοινωνικών ανατροπών, στρουθουκαμηλίζουν.

Ας πρόσεχαν ...

Άντε "σύντροφοι" καληνύχτα.
Μπορεί από την άλλη πλευρά του στρώματος ο ύπνος να μην προκαλεί εφιάλτες.

ippoliti_ippoliti είπε...

Cynical καλησπέρα. Προσυπογράφω αρκετά σημεία, ήθελα να σταθώ στα εξής:
1. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε και κακά μετά από τέτοια πολυδιάσπαση. Ταλαιπωρήθηκα τόσο εάν θα ψηφίσω Μητρόπουλο ή Αλαβάνο.
2. Είναι άδικη η κριτική από όσους γίνεται για το ΚΚΕ (το οποίο δεν ψηφίζω). Είναι ξεκάθαρη νίκη του, παρουσιάζει αύξηση σε απόλυτα νούμερα ψήφων (αρκεί κανείς να συγκρίνει τα στοιχεία που παρατιθενται στο site του ΥΠΕΣ.
3. Επειδή σκέφτομαι να ρίξω λευκό στην Περιφέρεια, θα μ'ενδιέφερε να ακούσω ή να διαβάσω την άποψήσου που κι εσύ αναρωτιέσαι.
Καλο΄σου βράδυ

στελιος είπε...

Με τον δικομματισμό δεν ξεμπερδεύεις αν δεν σβήσεις από το μυαλό σου και τα δύο μεγάλα παρακλάδια του.

ο κυριος αμ είπε...

Καλησπέρα ,
έχω την άποψη , ότι φαινομενικά η Αριστερά αύξησε τα "νούμερά" της . Η αριστερά , όφειλε , να έχει κερδίσει αυτό 40-50% αποχής /λευκών , γιατί αυτό είναι δικό της . Αλλά δεν μπόρεσε , ίσως και να μην ήθελε . Αλλωστε , πως θα μπορούσε να το διαχειριστεί ? Ποιός θα ήθελε να το διαχειριστεί ? Ποιά αριστερά θα το ήθελε ? Αυτή που χρόνια αναδείκνυε στελέχη ανίκανα κι επικίνδυνα για το κίνημα ή η άλλη που έπαιρνε στις γραμμές της , όσα απέρριπτε η πρώτη και που κι αυτά ήσαν το ίδιο επικίνδυνα ?

Ο Μητρόπουλος , απογοήτευσε μόνον όσους είχαν σβήσει απ την μνήμη τους τα γεγονότα του '86 ...
κι ο Αλέκος , διάλεξε να έχει στις τάξεις τους , δυστυχώς λυπάμαι που το λέω ..........
με συγχωρείτε ....
Συμφωνώ με την άπόψη του αναγνώστη που υπογράφει "Στέλιος" και προσυπογράφω κι επειδή κι εγώ θα είμαι σκληρός όπως κι εκείνος θα πω μόνο τούτο , αν δεν αποβάλλει η αριστερά από τις τάξεις της τους χαφιέδες και τα άεργα αποβράσματα , δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι . Οταν το κάνει , ας στηριχτεί επί τέλους στον Κόσμο της Δουλειάς , αυτός που ιδρώνει για το ψωμάκι του , αυτός που πεθαίνει για να αναστήσει την φαμελιά του και που στο κάτω κάτω της γραφής , αυτός θα είναι και στην πρώτη γραμμή της μάχης , της επαναστατικής μάχης .

ο κυριος αμ είπε...

....α και βέβαια , δεν έχω κανέναν προβληματισμό . Την επόμενη κυριακή , ας βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους .

Unknown είπε...

Προβλέπεται θερμή συνέχεια. θα δείξει όμως. Δεν χαλιέμαι ιδιαίτερα πάντως εδώ που φτάσαμε, αρκεί να μην θρηνήσουμε θύματα...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Δεν έχουμε συνυπολογίσει στο αποτέλεσμα, κανείς μας την απίστευτη ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ που απόλαυσε τον κυβερνών κόμμα. Τι θα γινόταν αν δεν είχε αυτήν την σκανδαλώδη υποστήριξη; Ούτε o Mubarak να ήταν. Καλώς αποκαλούν ΥΕΝΕΔ την ΝΕΤ.

Napo είπε...

Τα εχεις μπερδεψει ελαφρως

Ο δασκαλος ειμαστε εμεις και οι μαθητες ειναι οι πολιτικοι

Αυτους ελεγχουμε δεν ελεγχουν αυτοι εμας

Επισης για καποιο περιεργο λογω δεν αναφερθηκες στο λαος και αναφερθηκες στην ανταρσυα χμμμμ