Τα κάτωθι στοιχεία, που αφορούν στο μέσο όρο των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού κράτους κατά το διάστημα 1998-2007, αποτελούν προϊόν μελέτης της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Δ. Παπαδημητρίου του Levy Economics Institute of Bard College *, οι οποίοι και επεξεργάστηκαν το πρωτογενές υλικό από τη βάση δεδομένων της Eurostat.
Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό, σ' όλο αυτό το διάστημα των δέκα τελευταίων χρόνων, το ελληνικό κράτος, συγκρινόμενο με μια πλειάδα ανεπτυγμένων χωρών, βρισκόταν πολύ χαμηλά στην κλίμακα των κοινωνικών δαπανών.
Εικ. 1. Μέσος όρος συνολικής δαπάνης ανά κάτοικο, σε ευρώ.
Εικ. 2. Μέσος όρος διοικητικού κόστους ανά κάτοικο, σε ευρώ.
Εικ. 3. Μέσος όρος δαπανών υγείας ανά κάτοικο, σε ευρώ.
Εικ. 4. Μέσος όρος επιδομάτων ανεργίας, σε ευρώ.
Εικ. 5. Μέσος όρος συντάξεων, σε ευρώ.
Παρά τη σκαιή προπαγάνδα και αχρεία παραπληροφόρηση ότι οι Έλληνες απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, τα στοιχεία δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Οι δαπάνες ανά κάτοικο για υγεία, επιδόματα ανεργίας, και συντάξεις αποδεικνύονται απελπιστικά χαμηλές. Πολύ χαμηλότερες κι από την άκρως νεο-φιλελεύθερη Ιρλανδία. Το δε εξ ίσου πολύ χαμηλό διοικητικό κόστος ανά κάτοικο, κάθε άλλο παρά σε μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος, με υψηλόμισθους υπαλλήλους παραπέμπει.
Τα επόμενα γραφήματα δείχνουν τις κοινωνικές δαπάνες όχι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εικ. 6. Μέσος όρος κοινωνικών δαπανών ανά κάτοικο, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εδώ βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ υπολείπεται του Μ.Ο. της Ευρωζώνης.
Εικ. 7. Τα επιδόματα ανεργίας, όπως δείχνει η εικόνα, βρίσκονται κυριολεκτικά στον πάτο, μαζί με αυτά της Αμερικής και Η.Β.
Εικ. 8. Συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εδώ, η εικόνα καλυτερεύει, με τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτές της Γερμανίας και Γαλλίας. Κοντολογίς, τίποτε το υπερβολικό.
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Ψευτοστέργιο για την υπόδειξη της συγκεκριμένης μελέτης.
9 σχόλια:
Φοβεροί πίνακες... Ουσιαστικά η Ελλάδα ακολουθεί διαχρονικά μία πλήρως νεοφιλελεύθερη [πολιτική, ανάλογη της Θάτσερ/Βρετανίας...
Σε ευχαριστούμε princess. Πολύ καλή δουλειά. Το αποθηκεύω για μελοντική χρήση.Θα μου χρειαστεί.
@ο δείμος του πολίτη
Συμφωνώ απολύτως.
φαντάσου τώρα...
Εχεις δικιο!
Πρεπει να σταματησουμε να εφαρμοζουμε την ακραια απανθρωπη νεοφιλελευθερη πολιτικη μας και να ακολουθησουμε κουμμουνιστικη/σοσιαλιστικη πολιτικη
Ας ακολουθησουμε το δρομο που χαραξε η Κουβα
http://www.aek365.gr/a-95654/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5.htm
Δηλαδή βρε Napo μόνη εναλλακτική είναι η Κούβα ; Και με ποιά κριτήρια θεωρείται αυτή σοσιαλιστική όταν όλες οι άλλες καθυστερημένες μεταβατικές οικονομίες (ΕΣΣΔ, Κίνα κλπ) τελικά...μετέβησαν στον καπιταλισμό ;
Μα γιατί βρε κοπέλα μου δεν αφήνεις τους τηλε-ευαγγελιστές να ψάλλουν τις ψαλμωδίες του μεγάλου τραγουδιστή, ότι μαζί τα φαγαμε.
Ο Ψευτοστεργιος, σε παρασυρει στον ολισθηρό δρόμο. Παλι σε καμιά Γυαρο τον κοβω, και τωρα ξερεις θα επιβλέπει τις ανεμογεννητριες.
Κατερινα
ηθελα απλα να δειξω ότι "τι είχαμε, τι χάσαμε!"
Βρε 'συ, απλά δεν είμαστε σπάταλοι σαν τους άλλους!
Δημοσίευση σχολίου