Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Στατιστικές Υπηρεσίες στη δούλεψη του ΔΝΤ και των αγορών



Όταν η Eurostat ανακοίνωσε στα ξαφνικά ότι το έλλειμμα του 2009 θα έπρεπε για μια ακόμα φορά να αναθεωρηθεί, παρά το γεγονός ότι στην κεφαλή της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας είχε επιτέλους τεθεί άνθρωπος αξιόπιστος, από τα σπλάχνα μάλιστα του ΔΝΤ, και παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναθεωρηθεί, προφανώς προς τα πάνω, για άλλες 999 φορές, η κοινή γνώμη δέχτηκε το νέο αυτό κακό περίπου σαν λογικό και αυτονόητο. Όπως περίπου θα δεχόταν το φόρτωμα ακόμα μιας ξεκρέμαστης κλοπής σ’ ένα σεσημασμένο κλεφτρόνι, ή ακόμα μιας απιστίας στην πεταχτούλα παντρεμένη του 3ου.

Ελάχιστες ήταν οι εκπεφρασμένες αμφιβολίες και τα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτού του τόσο οδυνηρού για τον κόσμο, γεγονότος. Ερωτηματικά, όπως για το ενιαίον ας πούμε της εφαρμογής των εν λόγω κριτηρίων υπολογισμού δημοσίων ελλειμμάτων και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινότητα, με τους τόσο διαφορετικά διαρθρωμένους δημόσιους τομείς, ή όπως για το εάν οι επιδιώξεις της πήγαιναν μακρύτερα και πέρα από την πιστή εφαρμογή των κανόνων μιας ουδέτερης λογιστικής τέχνης.


Μετά την απότομη πτώση από τον παράδεισο των «αδέκαστων» οίκων αξιολόγησης Fitch, S&P, Moody’s κλπ, είχαμε κάθε λόγο να ψυλλιαζόμαστε ότι και η Eurostat μπορεί, τέλος πάντων, να μην ήταν και τόσο παρθένα. Άντε όμως να το αποδείξεις, με τις τόσες εξελιγμένες τεχνικές παρθενορραφής που κυκλοφορούν στο Λουξεμβούργο.


Θα είχα αφήσει τις αμφιβολίες μετέωρες να πλανώνται, αν δεν έπεφτα πάνω στο κεφάλαιο 12 του βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ», της Ναόμι Κλάιν, εκδ. Λιβάνη. Διαβάζοντάς το, έτυχε πολλές φορές να αναρωτηθώ αν το κορίτσι αυτό όταν το έγραφε είχε στο νου του μόνο την Ελλάδα, ή αν όσα εξιστορούσε για τις άλλες χώρες απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ, δεν ήταν απλώς μυθεύματα και προβολές της δικής μας περίπτωσης. Η ομοιότητα δράσης ήταν συντριπτική, αλλά αυτό στο οποίο θ’ αναφερθώ στη συνέχεια αφορά κάτι ειδικότερο, συγκεκριμένα δυο τουλάχιστον κράτη τα οποία επιδιώχτηκε να σπρωχτούν στην αγκαλιά του ΔΝΤ με τη μέθοδο της φαλκίδευσης των οικονομικών τους στοιχείων. Το ένα κράτος ήταν ο Καναδάς και το άλλο το Τρίντινταντ & Τομπάγκο.


Παράδειγμα πρώτο

Τον Φεβρουάριο του 1993 διάφορα μέσα του Καναδά, έντυπα και ηλεκτρονικά, άρχισαν να διακηρύττουν δεξιά κι αριστερά ότι η χώρα βρισκόταν προ των πυλών μιας μεγάλης κρίσης χρέους, γεγονός που θα έσπερνε τον τρόμο στους επενδυτές και στα κεφάλαιά τους. Επειδή λοιπόν οι καναδοί δεν θα μπορούσαν να δανειστούν από τις αγορές, θα έπρεπε να προβούν σε σημαντικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλιση των ανέργων. Πράγμα το οποίο και πραγματοποίησε το Φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει πρόσφατα τις εκλογές με τα εντελώς αντίθετα.


Δεν πέρασαν δυο χρόνια και η ικανή δημοσιογράφος Λίντα Μακουέγκ αποκάλυψε ότι όλο αυτό το σκηνικό κρίσης είχε στηθεί για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από μια φούχτα δεξαμενές σκέψης οι οποίες χρηματοδοτούνταν από μεγάλες τράπεζες και εταιρίες του Καναδά. Επισκεπτόμενη στη συνέχεια τα γραφεία της Moody’s στη Νέα Υόρκη και συνομιλώντας με τον επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του Καναδά, ανακάλυψε ότι η Moody’s βρισκόταν σε ασφυκτική πίεση από τις ίδιες τις καναδικές εταιρίες και τράπεζες να υποβαθμίσει τη χώρα τους, κι αυτό σαν μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία και να προβεί σε κοινωνικές περικοπές. Προς τούτο διοχέτευαν στον οίκο «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία, προσπαθώντας να πείσουν ότι ο Καναδάς τελεί όντως υπό χρεοκοπία. Όταν οι καναδοί έμαθαν μετά από καιρό ότι η κρίση δημοσιονομικού ελλείμματος είχε κατασκευαστεί, οι περικοπές είχαν πια παγιωθεί.


Παράδειγμα δεύτερο

Ο Ντέιβισον Μπαντού, διαπραγματευτής για χρόνια στο ΔΝΤ, όταν κάποια στιγμή αυτομόλησε αηδιασμένος και πλήρης ενοχών για τα όσα κακά προξένησε στους κατοίκους χωρών που βρέθηκαν στην επιρροή του, έδωσε στη δημοσιότητα πολλές από τις πρακτικές του οργανισμού εργοδότη του. Μια από αυτές ήταν το μαγείρεμα των στοιχείων με τα οποία καταδίκαζε μια χώρα, φτωχή μεν, αλλά με ισχυρή θέληση αντίστασης. Παρέθεσε δε λεπτομερή στοιχεία για το πώς είχε αναμειχθεί σε εσκεμμένα στατιστικά σφάλματα, προκειμένου να διογκωθούν τα αριθμητικά στοιχεία στις εκθέσεις του Ταμείου για το πλούσιο σε πετρέλαιο Τρίνινταντ & Τομπάγκο, ώστε η χώρα να δείχνει λιγότερο σταθερή απ’ όσο ήταν στην πραγματικότητα. Ο Μπαντού ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ είχε φουσκώσει τα στατιστικά στοιχεία για το εργατικό κόστος, με συνέπεια η παραγωγικότητα της χώρας να φαίνεται χαμηλή. Σε άλλη περίπτωση δε, (δώστε προσοχή εδώ!) επινόησε κυριολεκτικά από το πουθενά ένα τεράστιο απλήρωτο κρατικό χρέος. Η άμεση συνέπεια των εσκεμμένων αυτών παραποιήσεων ήταν οι αγορές να θεωρήσουν το Τρίνινταντ & Τομπάγκο επισφαλές, διακόπτοντας έτσι τη χρηματοδότηση. Η συνέχεια μπορεί να προβλεφτεί: επέλαση του ΔΝΤ, απολύσεις, περικοπές μισθών, ιδιωτικοποιήσεις, σαν κύρια συστατικά στοιχεία του προγράμματος ριζικής «αναμόρφωσης» του κράτους, ώστε καθαρό πλέον και ελαφρωμένο να δεχτεί την ευλογία των κεφαλαίων.


Y.Γ. Σε πρόσφατο άρθρο του ο Economist (25 Νοv 2010), με τίτλο "Poverty in Canada", έγραφε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα πέρασε ξώφαλτσα από την κρίση, εν τούτοις κατατάσσεται στην 22η θέση, από τις 31 του ΟΟΣΑ σχετικά με την παιδική φτώχεια. Πάνω από 3 εκ. Καναδοί είναι φτωχοί , εκ των οποίων 610,000 παιδιά. Και τι λέει παρακάτω;

Ότι αυτή η κατάσταση ανάγεται στις δεκαετίες του '80 και '90, όταν η κυβέρνηση είχε προβεί σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και μείωση των δημοσίων επενδύσεων, για να φέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της. Σ' αυτό ακριβώς αναφέρεται η Ν. Κλάιν στο πρώτο παράδειγμα, τις επιπτώσεις του οποίου βλέπουμε σήμερα.

17 σχόλια:

Napo είπε...

Ναομι Κλειν?? λολ

α και το δντ δεν το εφεραν οι οικοι και η ευρωπη

το ψηφισαμε εμεις
α και το ξαναψιφησαμε πανυγηρικα πριν 2 μηνες

Ancient history

στελιος είπε...

Οταν ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε παρακμή, τότε όλοι οι θεσμοί του γίνονται αναξιόπιστοι, για τα σκουπίδια.
Οικονομολόγοι, πολιτικοί, κοινοβούλιο, διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης, κόμματα του κατεστημένου, Παιδεία, Υγεία, παρασέρνονται στην παρακμή και ανυποληψία.
Αυτό συνέβαινε ιστορικά με όλα τα καθεστώτα.
Στο κάθε τι υπάρχει η ακμή , η παρακμή και ο θάνατος.
Τίποτε δεν είναι αιώνιο.
Ο καπιταλισμός γεννήθηκε στο Μάτσεστερ λόγω της ατμομηχανής και του κάρβουνου και εκτόπισε την φεουδαρχία και την αριστοκρατία της γης.
Προσφερε πολλά, αλλά τωρα είναι στο γήρας.
Ερχεται σε λίγο το νέο σύστημα , νεαρό και όμορφο.
Ετσι είναι η φύση και ζωή.
Ας το καταλάβουμε και ας αποδεχτούμε τον ντετερμινισμό της φύσης και της ιστορικής εξέλιξης.

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα cynical,

Πιστεύω ότι τον τελευταίο χρόνο πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι είναι οι διεθνείς αγορές χρήματος.

Αυτό είναι το επαναλαμβανόμενο πάτερν που παρατηρείς.

Τώρα αν αυτό γίνεται λόγω προσυμφωνημένης συνωμοσίας δεν ξέρω. Μάλλον όλο το σύστημα είναι μια προσυμφωνημένη συνωμοσία.

Όπως σοφά έλεγε κάποιος πριν από καιρό: "Το ότι είσαι τρελός δεν σημαίνει ότι δεν δεν σε κυνηγάνε κιόλας".

Αυτό που έμαθα εγώ είναι ότι πολλοί οικονομολόγοι (ακόμη και σε πολύ υψηλές θέσεις στις κεντρικές τράπεζες και πανεπιστήμια), επειδή δεν είχαν ιδέα για το πώς λειτουργούν οι αγορές σε τόσο αβέβαια διαστήματα, βρέθηκαν να λένε φοβερές ανακρίβειες.

Όσο για τους οίκους αξιολόγησης.........στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ήταν εδώ και πολλά χρόνια γνωστό ότι είναι καραγκιόζηδες. Σε σχέση με την Ελλάδα το πρώτο καραγκιοζιλίκι τους ήταν όταν μας ανέβασαν πολλές κατηγορίες (στις αρχές της δεκαετίας του 2000-2010).

Και όχι μόνο οι οίκοι αξιολόγησης. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό ότι και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και άλλοι θεσμικά εμπλεκόμενοι μια ζωή "βαρούσαν" στου καραγκιόζη τον γάμο που ουσιαστικά ή πήγαιναν με το μομέντουμ των αγορών για να μην διαψευστούν ή απλά όταν υποστήριζαν κάτι όλοι μαζί όταν αυτό γινόταν συνέβαινε επειδή πολλοί το πίστευαν (αυτοεκπληρούμενη προφητεία).

Γι' αυτό όταν βλέπω οικονομολόγους της κακιάς ώρας (κυβερνητικούς ή μη) να λένε ότι αυτά που εκείνοι υποστηρίζουν δήθεν αποδεικνύονται με στοιχεία, ξέρω ότι είναι εντελώς αστοιχείωτοι.

Όσο το μέλλον των λαών καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές τόσο περισσότερο η εξουσία καθορισμού των πολιτικών θα λειτουργεί υπέρ των μεγάλων διεθνών εταιρειών που απαιτούν μεγάλες κερδοφορίες.

Napo είπε...

στελιο το συστημα που περιγραφεις οτι βρισκεται σε παρακμη ειναι ο σοσιαλισμος που ξεκινησε το 80 επι αντρεα δηλαδη ο ελεγχος του κρατους στα μεσα παραγωγης

το συστημα αυτο μετα απο 30 χρονια ζει την καταρευση που ζει καθε συστημα βασισμενο στο κρατος προνοιας (βλεπε κινα σοβιετια κουβα)

και ευτυχως που δεν εχουμε το κρατος που πληρωνουμε γιατι αν το ειχαμε θα ειμασταν ολοι δουλοι του

ο καπιταλισμος δεν γεννηθηκε στο μαντσεστερ αλλα οταν πριν απο χιλιαδες χρονια καποιος πουλησε σε καποιον κατι. το συστημα αυτο δημιουργησε τη γλωσσα και το αλφαβητο που χρησιμοποιεις και επετρεψε στη χωρα σου να γινει ο φωστηρας του κοσμου

το νεο συστημα που ειναι νεαρο και ομορφο ακομα το ψαχνουμε
προς το παρον οποιος δοκιμασε να ανατρεψει τους φυσικους νομους της ελευθερης αγορας εσπασε το κεφαλι του

φτωχεια πεινα παρακμη ανελευθερια επεκτατικοι πολεμοι

cynical είπε...

Napo, παιδι μου, τι το ζαλιζεις; Αστο καλυτερα.

στελιος είπε...

Μήπως είσαι ο Ναπολέων , ο οικονομολόγος, ο φίλος του γιού μου?
Γιατί μονον αυτός λέει τέτοια πράγματα παγκοσμίως.

Ανώνυμος είπε...

Κυνική,

πολύ καλό άρθρο!

Επίτρεψε μου να συνεισφέρω κι εγώ ένα που μόλις αλίευσα στο διαδίκτυο...

http://stavrosmavroudeas.wordpress.com/2010/12/08/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%BF-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81/


Καλές γιορτές!

cynical είπε...

Aνωνυμε, σε προλαβα!

τωρα μολις το κοιταζα στο βλογ Ανταρσυα των μελων και σκεφτομουν να το προωθησω στο youpay...

ευχαριστω πολυ.

καλες γιορτες, καλη χρονια και με τη νική!

celin είπε...

Γεια σου cynical.
3 αναρτησεις εχω αφιερωσει ηδη στη Κλαιν,τη διαφημιζω οσο μπορω μπας κ ξεστραβωθουμε κ μαθουμε καποια πραγματα για το τι μας ετοιμαζουν,
ηδη ξεκινησα και το NO LOGO της!
Aλλα ενταξει,φτανει να διαβαστει το καινουριο της απο οσο το δυνατον περισσοτερους.

cynical είπε...

celin,

το εχω διαπιστωσει! Και γω μαζι σου!

Διαβαζω τωρα στο ιρακ, οταν πατησε το ποδαρι του ο Μπρεμερ, με το καλημερα σας απελυσε 500,000 ΔΥ!

Και που πηγαν ολοι αυτοι; στην αντισταση!

cynical είπε...

Καλησπερα Rider,

εδω προκειται για πιστους του δογματος των ελευθερων αγορων. Μεχρι αυτοκτονιας δλδ. Αλλα για τους αλλους, εκτος απο τις προστατευομενες τους εταιριες.

Ο Κing ο διοικητης της τραπεζας της αγγλιας ζητησε να του κανουν σεμιναριο για να του εξηγησουν πώς δουλευουν τα cds. Πιστευω οτι κανεις δεν εχει πληρη εικονα πως δουλευεουν αυτα τα νεα "προιοντα". Θυμασαι μια αναρτηση πριν 2 περιπου χρονια ( και του Taleb), που αναφεροταν στην κριτικη των νεων χρηματοοικονομικων μοντελων και την υπερβολικη πιστη οτι δουλευαν σωστα; παπαρια!

Greek Rider είπε...

Cynical από κάποιο επίπεδο και πέρα όντως ούτε οι μαθηματικοί-φυσικοί που τα τιμολογούν δεν ξέρουν τι φτιάχνουν.

Εγώ δεν μιλάω όμως σε ανώτερο επίπεδο.

Οι κυβερνητικοί οικονομολόγοι και ακόμη περισσότερο οι πανεπιστημιακοί δεν καταλαβαίνουν καν την καθημερινή λειτουργία του καπιταλισμού.

Θέλω να πω ότι οι ιδιώτες επενδυτές και κερδοσκόποι έχουν πλέον πολύ καλύτερη γνώση-αντίληψη της καθημερινής οικονομικής πραγματικότητας από ότι οι κυβερνήσεις και οι θεωρητικοί.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μιλάνε για πράγματα με τα οποία δεν έχουν πλέον καμία αντίληψη ούτε πώς λειτουργούν ούτε πώς επιδρούν στις πολιτικές τους.

Αυτά συμβαίνουν επειδή η οικονομική λειτουργία πέρασε κατά 99% στις αγορές τα τελευταία 10 χρόνια με αποτέλεσμα να έκανε σκόνη όλες τις γνωστές οικονομικές θεωρίες.

Οι θεωρητικοί μάλιστα οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να μοιάζουν με ούφο από άλλο πλανήτη...

Unknown είπε...

Αδράνεια ανθρωπίνων μυαλών.
Από την άλλη ξέρεις, η ιδιότητα αυτή είναι ίσως η μόνη αιτία που μπορεί να διατηρήθει η πνευματική ισορροπία του ανθρώπου. Αλλά με τί κόστος...

katerina είπε...

Φιλουμπες γιορτινές. Αγκαλιες σφιχτές. Και απο εδώ. Κοριτσάρα μου τα καλυτερα και χρόνια πολλά. Τα λέμε!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Να πω καλές γιορτές και καλή χρονιά; Ή θα καταταγώ στατιστικώς στο πάτο των αριθμών;

Ανώνυμος είπε...

Τι γιορτάζουμε ρε παιδιά; Αστικές γιορτούλες του συστήματος; Εντάξει δεν λέω, έχουν κάποια γοητεία αλλά ...

Αριστερός Φανταμενταλιστής

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Αυτός ο Ναπολέων είναι απόλαυση!!! Ξαναγράφει την ιστορία!