Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η προστυχιά της εργασιακής εφεδρείας


Τι πρόκειται να κερδίσει η κυβέρνηση από τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων Δ.Υ.;


Ότι θα ελαφρύνει το έλλειμμα και εξ αυτού το χρέος, πρόκειται για αστειότητα. Η εξοικονόμηση κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το κομμάτι τη μισθοδοσίας ωχρειά μπροστά στο χρέος που με το δεύτερο πακέτο θα κοντεύει το μισό τρις. Άσε που τα επιδόματα ανεργίας και η μείωση της κατανάλωσης και των φορολογικών εσόδων θα εξανεμίσουν και αυτό το πενιχρό στιγμιαίο κέρδος. Βέβαια μπορεί η κυβέρνηση να κόψει εντελώς τα επιδόματα ανεργίας, κάτι που ευχαρίστως θα έκανε και μάλλον θα κάνει, μιας και το θέαμα της δυστυχίας των άλλων προσφέρει ανυπέρβλητες ηδονές, αλλά δυστυχώς γιαυτή δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι για ν' αντισταθμίσει τη μείωση της κατανάλωσης και τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.


Θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει ότι το κάνει έτσι ώστε η χώρα να προσφέρει στους βιτσιόζους πραιτωριανούς και συμβούλους των Βρυξελλών και του ΔΝ,Τ σασπένς και 3D θέαμα σε φυσικό ντεκόρ, από μιλούνια δυστυχισμένους ανέργους, στο βαθμό που τα κάθε είδους Κολοσσαία, τα δημόσια μαρτύρια και οι θηριομαχίες έχουν κριθεί πολιτικώς μη-ορθά και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επί πλέον το αίμα αποτελεί πρώτης τάξεως διεγερτικό και για τ' ανοργασμικά κυβερνητικά στελέχη.


Θα μπορούσε να ήταν απλά, κι από μίσος και μισανθρωπισμό. Δεν θα μού έκανε εντύπωση, μιας και η άποψη αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί από τις δεκάδες φορές που η κυβέρνηση, του πρωθυπουργού πρωτοστατούντος, λοιδώρησε, συκοφάντησε, επιτέθηκε, σπίλωσε, κατηγόρησε με όλα τα χρώματα απ' την παλέτα της μισαλλοδοξίας, δεκάδες μερίδες και στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. Όλα, εκτός από τα όμοιά της και τα ανώτερα. Αυτά, όλως τυχαίως, τα προσπέρασε. Αυτό ας το δούμε σε αντίθεση με τον Ομπάμα, ο οποίος μετά την επίτευξη συμφωνίας στο παραπέντε για την αύξηση του ορίου δανεισμού, στην πρώτη δημόσια ομιλία του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πλέξει το εγκώμιο του αμερικανικού λαού. Αν τα εγκώμια αυτά εντάσσονται στον λαϊκισμό, τότε οι "αντι-λαϊκιστικές" πρακτικές της κυβέρνησης εντάσσονται κάλλιστα στις θηριωδίες. Αν και τα θηρία ποτέ δεν σκοτώνουν από μίσος και εκδίκηση.


Τότε γιατί χαίρεται ν' απολύει; Ο λόγος είναι η εξασφάλιση άφθονου, απελπισμένου και μορφωμένου εργατικού δυναμικού για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, ΕΟΖ, με δουλοκτητικό εργασιακό καθεστώς, όπου οι ξένες εταιρίες θα μπορούν να εγκαθιστούν δραστηριότητες απαγορευμένες στον πρώτο κόσμο, να εξασφαλίζουν μεροκάματα Κίνας, να εξάγουν τα κέρδη, να απαλλάσσονται των φόρων και γενικώς να οργάζονται σαδιστικώς και ανεμποδίστως...


6 σχόλια:

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Σε όλους τους παραπάνω λόγους νομίζω πως αβίαστα μπορούμε να προσθέσουμε και την αποδόμηση του όποιου κοινωνικού κράτους που είναι μια θεμελιώδης αρχή κάθε αξιοπρεπούς και φανατικού νεοφιλελεύθερου πολιτικού. Και όπως είναι ευκόλως κατανοητό η κοινωνική πολιτική ασκείται μέσω ανθρώπων. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία κ.λπ. Χωρίς αυτούς τέρμα και ο κοινωνικός μισθός, όσο μικρός κι αν ήταν.

cynical είπε...

eparistera,

πραγματικο πογκρομ γινεται εναντιον τους σε ολον τον κοσμο. Οπου και να στραφεις βαλλονται.

Μου θυμιζει το ναζιστικο μενος εναντιον των εβραιων, ή των καθολικων εναντιον των προτεσταντων.

Το πραγμα ξεφευγει απο οποια λογικη και ρεπει προς το ρατσισμο.

Ανώνυμος είπε...

αυτη η ΝΔ και οι ιδεες της

cynical είπε...

H NΔ δεν ηταν αυτη που ειχε βγαλει μια μελετη που ελεγε οτι οι απολυσεις κοστιζουν περισσοτερο, και μαλιστα ειχε προσδιορισει και αυτο το περισσοτερο;

Μην ψαχνετε. Αυτη ηταν. Μονο που μετα την εκανε γαργαρα.

Ειναι μετα να λες οτι το κανουν απο απλη μνησικακια;

Ανώνυμος είπε...

Επί πλέον.
Με τη μείωση του προσωπικού θα προκύψουν ανάγκες.
Καλά να μειώσουμε τους υπαλλήλους του ΙΚΑ φερ ειπείν. Μα θα μείνουν πίσω πολλές λειτουργίες.
Οπότε, με την συνέπεια και την αξιοπιστία αυτών των κυβερνήσεων, θα διαπιστωθούν οι ανάγκες προσλήψεων.
Στρατιές απελπισμένων άνεργων πρόθυμων να στήσουν κώλο να παρακαλέσουν και να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές, όπως παλαιότερα. Μα συνάμα και στρατιές ψηφοφόρων.
Όμως, όχι πια για μια μόνιμη σχετικά καλοπληρωμένη (σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα)θέση στο δημόσιο, μα για προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και 500 μπικικίνια.
Μάλλον για εξασφάλιση της διαιώνησής τους στην εξουσία μέσω τέτοιων προσλήψεων(που δεν τους κοστίζει και τίποτα)το βλέπω εγώ...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ! :
http://anisixos.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html

Αν θες διαβασε το.
Περιμενω εντυπωσεις και σχολια.
Ευχαριστω.