Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το «trickling down effect» του σομαλικού πειρατικού επιχειρηματικού μοντέλου


Το πειρατικό φαινόμενο της Σομαλίας αποτελεί μια ιδιαιτερότητα και ένα θαύμα. Πρωτίστως οικονομικό, γιαυτό άλλωστε έχει εμπνεύσει κι ένα σωρό βιβλία με ευφάνταστους τίτλους, όπως «The Invisible Hook», παίζοντας προφανώς με το «Invisible Hand», ή το «Pirate Economics: Captain Hook meets Adam Smith», ή άρθρα σαν το «Cutthroat Capitalism». Είχαμε κάνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, δυόμιση χρόνια πριν ΕΔΩ, για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ή απλά να εμβαθύνουν.


Η πειρατεία στα σομαλικά στενά αποτελεί μια επικερδή δραστηριότητα με κόστος γύρω στα 12 δις δολ ετησίως, κάποια από τα οποία καταλήγουν στα χέρια των πειρατών, οι οποίοι, σαν καλοί και προοδευτικοί επιχειρηματίες ανανεώνουν συχνά τον εξοπλισμό τους σε ηλεκτρονικά μέσα, από τα πιο ευαίσθητα που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε να παίρνουν είδηση τα καράβια, πριν ακόμα αποπλέυσουν, που λέει ο λόγος, και σε πλεούμενα, από τα πλέον αξιόπλοα και γοργά. Επίσης, συνεργάζονται με τα καλύτερα γραφεία διαπραγματευτών, - έχουν στη δούλεψή τους νομικούς και λογιστές από το Χάρβαρντ -, καθώς και με τις πλέον εχέμυθες τράπεζες της Ελβετίας.


Δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω για το ΑΕΠ της Σομαλίας, άλλωστε δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βρει αξιόπιστα στοιχεία, ούτε και για τη σύσταση αυτού, για τον ίδιο επίσης λόγο. Θα περίμενε κανείς οι σομαλοί πειρατές να αποτελούσαν ένα από τα γνωστά εγωιστικά και μονοφαγικά είδη που ευδοκιμούν στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, αλλά ένα πρόσφατο άρθρο των FT έρχεται να ανατρέψει τις προκαταλήψεις. Μπορεί το “trickling down effect” να μην έχει ευδοκιμήσει, ας πούμε στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά σύμφωνα με τους FT αυτό το θαύμα έχει κιόλας συντελεσθεί στη Σομαλία.


«Η πειρατεία και τα εξ αυτής λύτρα φαίνεται να οδηγούν σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη», γράφει η συντάκτρια της έκθεσης, Anja Shortland, οικονομολόγος του πανεπιστημίου Brunel. Ένα μέσο κούρσεμα αποφέρει το αντίστοιχο ποσό από εξαγωγές 1,650 αγελάδων/βοδιών, ενώ η κράτηση και μόνο των ομήρων – 1,016 ήταν μόνο για το 2010 – εξασφαλίζει δουλειά στους τοπικούς μάγειρες, παραγωγούς και εμπόρους, αλλά και στους αντίστοιχους φύλακες των υπό κράτηση πλοίων, τους οποίους υπολογίζει σε 100 ανά πλοίο.


Τα λύτρα, το ύψος των οποίων για πέρσι έφτασε τα 135 εκατ. δολάρια, ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού, βοήθησαν μικροεπαγγελματίες στο να συστήσουν εταιρίες μεταφορών, ενέργεια η οποία βοήθησε στην πτώση των μεταφορικών, (ακούτε το φορτηγατζήδες!), και επομένως στην αναζωπύρωση του εμπορίου και τη μεταφορά βασικών ειδών διατροφής στο νότο, ο οποίος επειδή δεν συμμετέχει στο πειρατικό επιχειρηματικό εγχείρημα αλληλοσφαγιάζεται και λιμοκτονεί.

Επίσης, η αναπάντεχη εισροή τόσο μεγάλων κεφαλαίων ευνόησε τη συναλλαγματική ισοτιμία της σομαλικής δραχμής, μείωσε τον πληθωρισμό και πέτυχε αύξηση των μισθών. Μα το κυριότερο, εξ αιτίας της απουσίας κεντρικής διοίκησης, οι πειρατές εξασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των τοπικών κοινοτήτων και συνεπώς τη σταθερότητα.


Μπορεί κάποιο ποσό από τα πειρατικά κέρδη να καταλήγει σε ναρκωτικά, σε Cayenne και μεζονέτες στις σομαλικές ακτές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος πέφτει μέσα στην τοπική οικονομία, ώστε, όπως προτείνει η κ. Shortland, εξάλειψη του φαινομένου της πειρατείας, θα βύθιζε στην απόλυτη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες σομαλικά νοικοκυριά. Αλλά και στο σκοτάδι, όπως μαρτυρούν νυχτερινές δορυφορικές εικόνες, που ελήφθησαν πριν το 2002, χρονιά σταθμός, αφ’ ότου η πειρατεία άρχισε να παίρνει τα πάνω της.


Εν κατακλείδι, το εν λόγω μοντέλο φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές αρετές, τόσο στο μικρο-, όσο και στο μακρο-οικονομικό πεδίο, αλλά και στο πολιτικό. Τώρα ειδικά, που το υπάρχον μεταμοντέρνο καπιταλιστικό μοντέλο της δύσης φαίνεται να χρεοκοπεί, οι οικονομολόγοι ας στρέψουν προς τα κει το ενδιαφέρον τους...


10 σχόλια:

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical

Μια περιγραφή της οικονομικής αναπτυξης της Σομαλίας που έχει πολλές αναπάντεχες πλευρες, κατέγραψα εδώ.

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2011/12/puntland-real-estate.html

Προέρχονται από "πρωτο χέρι".

Οσον αφορά την Σομαλία είναι πολύπλοκο φαινόμενο
Ξεκίνησε αμυντικά ως προστασία των ακτών από ανεξέλεγκτη αλιεία και μετεβήθη σε βιομηχανία.

Περιεργο ρολο παίζουν οι ασφαλιστες ναυλων οι οποίοι κερδιζουν τεράστια ποσα

cynical είπε...

LLS

επισης στις σομαλικες ακτες γινεται και το μεγαλυτερο dumping πυρηνικων αποβλητων. Δεν γνωριζω αν γινεται καποιο trading με τις μαφιες που τα ριχνουν. Πιθανον να γινεται και να πεφτει χρημα κι απο κει.

Για να συνεχιζεται παντως τοσα χρονια τωρα, σημαινει οτι κερδος θα αποκομιζουν οχι μονο οι σομαλοι...

VAD είπε...

Ελα τωρα,μη μασάς από "βαθυστόχαστες" αναλύσεις κολλεγιόπαιδων του Χαρβαρντ,που δεν ξερουν κατα πού πέφτει η Αφρική!
Ολες οι φυλές στα παράλια της Ερυθράς,ανεξαρτητως κράτους, ασχολούνται με λαθρεμπόριο και πειρατεία,κάθε φυλή εχει το δικό της "αντικειμενο" απασχόλησης,η μια ασχολειται με διαμαντια,η αλλη με ελεφαντοδοντο,η τριτη με χρυσο,η άλλη με δουλεμπόριο,αλλες με την πειρατεία και πάει λέγοντας,καμια δεν παρεμβαινει στο αντικειμενο της άλλης κι αν καμιά φορά συμβει αυτό η διαμάχη λύνεται με τα όπλα και η ειρήνευση επιτυγχάνεται με συμπεθεριάσματα μεταξύ των αρχηγών των φυλών!Και αυτά τα υπερκέρδη τα καρπώνονται ελάχιστα τα μελη της φυλής,το μέγιστο μέρος το εισπράττει η φάρα που κυβερνά τη φυλή... Σιγά μην τους θεωρήσουμε και Ρομπέν της θάλασσας:)
Α,ναι,τα μεγαλυτερα κερδη δεν απορρεουν απο την πειρατεία αλλά απο το δουλεμπόριο,γι αυτό κανείς δε μιλάει...τι νομίζεις,το δουλεμπόριο σταμάτησε το 19 αιώνα;Χα!

cynical είπε...

VAD,
τι Ρομπεν, παιδι μου! Εδω μιλαμε για φρεσκο οικονομικο μοντελο, που δουλευει απροσκοπτα και μεγαλωνει το ΑΕΠ! Ασε, να μην πουμε οτι κανει και σχετικη ισοκατανομη! Στη Σομαλια, γιατι απ' οτι γραφεις, στα αλλα μερη, δεν τα ριχνουν στην τοπικη οικονομια.

Ενδιαφεροντα παντως αυτα που λες, και τα γνωριζεις κιολας απο κοντα.

Ανώνυμος είπε...

135 εκατ. δολάρια για λύτρα είναι σημαντικό ποσό. Ιδέα: Απάγουμε αγγλόφωνο έλληνα πολιτικό, διατελέσαντα και πρωθυπουργό, τον μεταφέρουμε με φουσκωτό σε νησί των Κυκλάδων και τον κρατάμε μέχρι να εισπράξουμε τα λύτρα, σε κρυφό μέρος, που ανήκει σε γνωστό μέλος της τοπικής κοινωνίας με "βαθειά" ιστορία.

VAD είπε...

Κανενα ΑΕΠ δε μεγαλωνει,στη Σομαλια πεινάνε!Κι εκει οι φυλές και οι σπείρες κανουν κουμάντο!Αρχηγός μιας τετοιας σπειρας πειρατών ξερεις ποιος ειναι;Ο καθολικός ιερέας μιας μεγάλης περιοχής ίσης με την Ελλάδα!Και όλα τα κερδη πάνε στην εκκλησία του,δηλαδή στην τσεπη του!Αυτο ειναι το οικονομικο μοντέλο:)

cynical είπε...

VAD,

μια και εισαι στα κολπα, δεν μου βρισκεις καμια θεση εργασιας σε κανενα παραγωγικο, και μη κλεπτοκρατικο τσουρμο? Μαγειρισσα θελουν;

VAD είπε...

Εφυγα απ'τα...κόλπα εδω και μήνες:)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Δείνεις ιδέες για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους!!! Για να δούμε μάγκες πειρατές στη Μεσόγειο; Τι το έστησαν το νέο κόμμα των Πειρατών ετσι γι το ονόρε;

***
Οι ασφλαιστικές λες να κερδίζουν τίποτα απο αυτή την ιστορία;

Political Doubts. είπε...

Σομαλία – “Οι πειρατές συναντούν ... τους τρομοκράτες”
http://www.politicaldoubts.com/index.php/africa/127-somaliapeiratestromokrates.html