Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ευρώ





Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Το διάγραμμα, που έχει συνταχθεί από το Nomura, δείχνει τη φθίνουσα αποδοχή της Ευρωζώνης και του Ευρώ, ήδη από τον πρώτο χρόνο της εισαγωγής του. Ο λόγος για τότε ήταν η απότομη αύξηση των τιμών, και πηγαίνοντας κάποιος πίσω στα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής στη Γαλλία, Ισπανία και αλλού, θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει.

Όπως διαπιστώνει και το Nomura, ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης δεν οφείλεται τόσο στις χρηματοπιστωτικές διακυμάνσεις, όσο στην αυξανόμενη διάθεση των Ευρωπαίων πολιτών να  απεμπλακούν από αυτό. Η κρίση κλώτσησε λίγο παραπάνω την αποστροφή, αλλά όχι σημαντικά. Άρα το φαινόμενο δεν είναι ευκαιριακό, και δεν αναμένεται ν' αλλάξει όσο η ΕΖ λειτουργεί όπως λειτουργεί. Κάλλιστα η γκρίζα καμπύλη μπορεί να αναπαραχθεί από μια ευθεία γραμμή με σταθερή κλίση.

Για το 2012, η αποδοχή στο σύνολο της ΕΖ έχει φτάσει στο 53%. 



5 σχόλια:

F.S.K. είπε...

Ένα λίτρο γάλα το 2001 προ ευρώ κόστιζε 170δρχ . Σήμερα κάνει 1,5ευρώ το ακριβό και 1,2 το φτηνό. Για ένα χρόνο, για ένα λίτρο γάλα πληρώνουμε από 240-360 ευρώ παραπάνω τα οποία φυσικά δεν καταλήγουν στην τσέπη του παραγωγού. Ααα, ξέχασα φθήνυναν τα DVD αλλά πόσα να πάρουμε απ' αυτά όταν δεν χρειαζόμαστε κανένα σχεδόν. Αν συνεχίσω τους υπολογισμούς θα καταλάβεις αγαπητή μου ότι το ΕΥΡΩ ωφέλησε κάποιους, αλλά σίγουρα όχι εμένα που σήμερα παίρνω λιγότερο μισθό απ' ότι το 2001 με πολλαπλάσια έξοδα. Απ' την αρχή της εισαγωγής του το ευρώ φάνηκε ότι ήρθε για να μας "γδύσει". Θα φύγει μάλλον όταν δεν θα έχουμε κάτι άλλο να δώσουμε. Σύντομα.....

cynical είπε...

Νομίζω ότι αν ερχόταν κάποια καλή νεράιδα και αντικαθιστούσε αυτοστιγμή το ευρω με τα εθνικά νομισματα ολοι θα πανηγυριζαν. Αυτο που φοβούνται είναι η μεταβαση, και to scaremongering περι αυτης.

ange-ta είπε...

χρόνια πολλά!

Οσο για το Ευρώ, δεν το βλέπω καλά.

πέρνα απο το στέκι μου να δεις και το δικό μου διάγραμμα.

(αυτή απόδειξη ότι δεν είμαστε ρομπότ όλο και πιο δυσανάγνωστη γίνεται)

spiral architect είπε...

Οι Γερμανοί θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το ευρώ σαν νομισματική μονάδα, όσο και να τσινάνε κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες, όσο και να υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που να αρνούνται την ΕΕ όπως αυτή έχει δομηθεί.
Πελάτες θέλουν, εξαρτημένους θέλουν και το ευρώ βολεύει τους Γερμανούς. Από τη μια πουλάνε με ζεστό χρήμα, από την άλλη δανείζουν δημιουργώντας χρεώγραφα καταλαμβάνοντας χώρες και ιδιωτικοποιώντας τες χωρίς να χαραμίσουν ούτε μια σφαίρα.

Η ex-DDR δείχνει το δρόμο.

Καλές Γιορτές

cynical είπε...

Spiral,
η μονη μας ελπιδα ειναι δηλαδή το πεπρωμένο, ότι κάποια στιγμή έτσι κι αλλιως, οι αυτοκρατορίες διαλύονται; Σε 100 χρονια, σε 500; Που θα πάει, κάποτε θα διαλυθει και η ΕΖ!

Τις ευχες μου για υγεια, σωματικη και ψυχικη.