Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Η Κβαντική Φύση του Κειμένου!


Σ’ αυτό τον κόσμο είναι κάποια πράγματα που δεν ησυχάζουν ποτέ. Η φύση για παράδειγμα. Έτσι λένε. Ο κυματισμός της θάλασσας. Η καρδιά. Μια σταματάει εδώ, μια άλλη κάπου αλλού, παίρνει μπρος και χτυπάει. Το σύμπαν, εκρηκτικό καταπίνει βουλιμικά τον χώρο συντομεύοντας το δρόμο προς το άπειρο. Και άλλα πολλά, που άμα ησυχάσουμε για λίγο θα μας έρθουν εύκολα στο νου.

Ένα από αυτά είναι και τα κείμενα.

Το παρατηρώ σχεδόν πάντα. Εκεί που νομίζω ότι έχω ξεμπερδέψει, εκεί που θεωρώ ότι η τελεία είναι και οριστική, νάσου και κάποια λέξη πιάνω ν’ αργοσαλεύει, να μαζεύεται, να τεντώνεται, να σκουντάει ενοχλητικά τη διπλανή της, να τρυπώνει την ουρά της σε κάποια σειρά από κάτω και να παρενοχλεί, τέλος πάντων να μου κάνει σινιάλο με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι εκεί που την έβαλα, απλά αισθάνεται άβολα και δυσανασχετεί. Και μετά κι άλλες λέξεις να παρασύρονται σε άλλα σημεία του κειμένου, μέρη μιας ανταρσίας που εξαπλώνεται γοργά, που απειλεί να μου τινάξει το κείμενο στον αέρα και που πρέπει να καταστείλω πάραυτα πριν γενικευτεί.

Έτσι ώστε, παρά το ατέλειωτο πήγαινε-έλα των διορθώσεων και των διορθώσεων επί των ήδη διορθωμένων, ποτέ να μην μπορώ να ησυχάσω και να νοιώσω ότι κάτι επί τέλους έχει ολοκληρωθεί. Να χαλαρώσω τέλος πάντων και ν’ αφεθώ στη χαρά της συντελεσθείσης δημιουργίας και στο χάζι του νέου μου παιδιού.

Οι διορθώσεις, η ένταση και ο ρυθμός τους μου θυμίζουν τις ολοένα φθίνουσες ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς που πάει να ησυχάσει στην ισορροπία, ή την πορεία μιας διαταραχής που πάει να σβήσει. Στην αρχή οι επανακατατάξεις του κειμένου (διαταραχή) είναι τεράστιες. Ολόκληροι παράγραφοι φεύγουν, άλλες έρχονται στη θέση τους και ο κορμός του κειμένου δέχεται σοβαρότατες αλλοιώσεις. Κατόπιν, σε μια δεύτερη επέλαση, οι διορθώσεις χάνουν σε έκταση και ένταση, έως ότου μετά από επανειλημμένα στρώματα παρεμβάσεων το κείμενο να παίρνει την τελική του μορφή.

Είναι όμως έτσι; Όχι φυσικά. Σε μια προσεχτικότερη αποτίμηση, την πράξη της διόρθωσης θα την κατέτασσα σ’ ένα κβαντικό παρά σε ένα κλασσικό σύμπαν, με την έννοια ότι ποτέ το κείμενο δεν ησυχάζει, ότι ποτέ, δηλαδή, δεν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης. Και τούτο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο συγγραφέας να τύχει κάποια στιγμή να το διαβάσει χωρίς να προβεί ταυτόχρονα και σε κάποια μικρή, ανεπαίσθητη διόρθωση. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει ad-infinitum.

Απ’ όλα όσα προηγήθηκαν, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ακινησία που νομίσαμε ότι έχει επέλθει δεν είναι παρά φενάκη. Αυτή η αδιάκοπη κίνηση και ανακατάταξη δεν είναι ίδιον παρά ενός κβαντικού μικρόκοσμου και εξ αυτού και ο χαρακτηρισμός.
Τώρα, το πόσο με έχουν επηρεάσει οι παρέες με τους μεταμοντέρνους, ώστε να προβαίνω σε τέτοιου είδους συσχετίσεις, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει!

37 σχόλια:

SUN W KNIGHT είπε...

Συμφωνώ σε όλα.

cynical είπε...

@Knight αντι να κάθεσαι και να διαβάζεις αυτές τις μαλακίες δεν βγαίνεις να πετάξεις κανέναν αετό;

EL.ZIN είπε...

Ωραίο "το κβαντικό" κείμενο.
Η κβαντική είναι η μεταφυσική της της φυσικής!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Με καθ ησύχασες με αυτό το κείμενό
σου CYNICAL
Κι εγώ που νόμιζα πως μονοί σε έμενα
συμβαίνουν αυτά.
Καλησπέραααααα

cynical είπε...

@ Καραφλοκότσυφα. We are all quantic!!! Μετά την "μπούρδα" κβάντωσα και το "κείμενο"!

Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι γράφουμε άνετα κι ωραία. Πού να ξέρουν ότι οι λέξεις είναι σφηνωμένες στο λαρύγγι κι ότι για κάθε μια φτύνουμε κι από λίγο αίμα!!!

cynical είπε...

@el.zin θα σ' απογοητεύσω. Η κβαντική πουθενά δεν λάθεψε στη αναπαραγωγή των πειραματικών δεδομένων του μικρόκοσμου. Αν έχεις αντιπαράδειγμα φανέρωσέ το!

nelly είπε...

Εγω αντι να κβαντωνω,βαλαντωνω.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον αλλάζεις τις μεταμοντέρνες παρέες σου. Δεύτερον δεν φταινε τα κείμενα φταιει η Κβαντική φύση του εγκεφάλου μας (Επ αυτού αναμένω αυτοτελές δοκίμιο).
Τρίτον δεν καταπίνει μόνο το σύμπαν το χώρο αλλά συμβαίνει και το αντίθετο.

Τέταρτο πέμπτο κλπ όταν φύγει τελείως το αλκοόλ από το αίμα.

aerostatik είπε...

κολλημένη με την κβαντομηχανική...

EL.ZIN είπε...

CYNICAL, εννοείς ότι η "μεταφυσική" λαθεύει κάπου?

cynical είπε...

@el.zin Νομίζω ότι η τελευταία σου ερώτηση δεν μπορεί ν' απαντηθεί. Εξ υπονοείς ότι η μεταφυσική "εξηγεί" πράγμα που δεν δέχομαι, γιατί στις επιστήμες η "εξήγηση" έχει άλλο νόημα.

cynical είπε...

@de profundis καλημέρα. Όλο εργασίες μου βάζεις. Θες να με ξεζουμίσεις και να με αποτελειώσεις! Για το "κβαντικό μυαλό", το τι μπούρδα έχει γραφτει, δεν λέγεται. Είναι τόσες όμως που θέλει χρόνο για να ξεδυαλυθούν.
Οι φίλοι μου είναι στο μετά του μετά. Τρέχω και δεν τους φτάνω. Δεν με διαβάζει κανείς τους!

Δεν είναι να σ' αφήσει κανείς λάσκα, πας και μπεκροπίνεις και μετά θες και να μάθεις και κβαντομηχανική!

cynical είπε...

@nelly, μην με προκαλείς. θα κβαντώσω και το βαλάντωμα!

cynical είπε...

@aerostatik, κβαντομηχανική, ξε-κβαντομηχανική, αυτή με έθρεψε αυτή και με θρέφει. Πάντως είναι πολύ "in". Και αν τη συνδιάσω με την μεταφυσική μπορώ να βγάλω πολύ χρήμα.

EL.ZIN είπε...

Τα πολλά χρήματα είναι στους ποδοσφαιριστές,στους μεγαλοδικηγόρους, στους πολιτικούς, στους μητροπολίτες, στους εμπόρους ναρκωτικων και όπλων, στην πορνεία, στα νυχτερινά κεντρα.κλπ.ίσως και σε μερικά "μεντιουμ". Θα επανέλθουμε αργότερα για τις "εξηγήσεις" της επιστήμης.

cynical είπε...

@el.zin και ΄γω αυτό θέλω να γίνω. ένα μεταμοντέρνο μέντιουμ. Η αγορά είναι ακόμα ανοιχτή και έχω ελπίδες να πιάσω. Για τα άλλα επαγγέλματα δεν έχω τις κατάλληλες δεξιότητες.

EL.ZIN είπε...

Κβαντικά συμπεράσματα.
Εφ’οσον υπάρχει η cynical, υπάρχει και η αντι-cynical
Τιθα συμβεί όταν συνειδητοποιήσει ο ένας, την ύπαρξη του άλλου?
Η ανατροπή της σκέψης στο ασύλληπτο!
Λέτε να γνώριζαν τις κβαντικές εφαρμογές ο Ιησούς,ο Πυθαγόρας και ο Απόλλων ο Τυανευς?
Οι σκηνοθέτες του MATRIX ,τις γνώριζαν φαίνεται αν και δήλωσαν απλοί «ξυλουργοί»

cynical είπε...

@el.zin, ξέρω καλά τι θα συμβεί στη cynical, αν συναντήσει την anti-cynical. Φυσικός είμαι. Σκόνη θα γίνει και καπνός. Καμμια σκέψη δεν θα προλάβει να ανατραπεί!

Πολύς κόσμος έζησε και ζει χωρίς να γνωρίζει τις κβαντικές εφαρμογές. Και ζει εξ ίσου καλά μπορεί και καλύτερα με αυτούς που τις γνωρίζουν. Η κβαντική δεν αναφέρεται πουθενά σαν το συστατικό της καλής ζωής.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπεκροπινω ,απλά, συμμετέχω σε φιλοσοφικά συμπόσια κατά το αρχαιοελληνικό τυπικό.

Για τον κβαντικό εγκέφαλο κοίτα Νανοπουλο (χα μου φαίνεται ότι χτύπησα ευαίσθητη χορδή)

EL.ZIN είπε...

Αγαπητή cynical, ας ορίσουμε τότε, τι είναι μεταφυσική, τι ειναι επιστήμη και ποιά είναι η διαφορά,για να μην εμπλέξουμε το θέμα της ΅καλης΅΅ζωής.
Ladies first!

Ανώνυμος είπε...

@el zin Παντως το μεταφυσικό δεν έχει καμμία σχέση με το υπερφυσικό.

cynical είπε...

@de Profundis. Ναι και αυτός ήταν ανακατωμένος σε αυτό το project γιατί είναι πιασάρικο. Κάνουν μοντέλα. Και τα μοντέλα τα πουλούν, σε αυτούς που τα αγοράζουν φυσικά, για τετελεσμένα γεγονότα και πραγματικότητες. Και ο Penrose είναι σε αυτά από τις διασημότητες. Τώρα ο Νανόπουλος κάνει άλλα πράγματα, όπως διαφημίσεις και άλλα ακατανόμαστα.

EL.ZIN είπε...

Y.Σ
Η σκόνη και ο καπνός ειναι ύλη.Σ'αυτη την περίπτωση έχουμε συνσντηση ύλης με αντιύλη.Λοιπον τι θα συμβεί?

cynical είπε...

@el.zin. Επιστήμη είναι μέθοδος και τρόποσ σκέψης που βασίζεται στον επαγωγικό συλλογισμό κυρίως. Βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα τα οποία οφείλει να ερμηνεύσει, να αναπαράγει με τη θεωρία ή το πείραμα και να κάνει προβλέψεις (ανακαλύψεις).

Η μεταφυσική έχει σχέση με ερωτήματα που δεν μπορούμε να τα πραγματευθούμε με υλικούς όρους. Όλη η οντολογία μεταφυσική είναι. Δεν θέλω να συγχέω το ένα πεδίο με το άλλο. Η δυτική μεταφυσική και στη λογική βασίζεται και προχώρησε μακριά τη σκέψη. Η επιστήμη απλώς δρά διαφορετικά και αλλού, στον αισθητό κόσμο.

Αυτή την εντύπωση πάντως έχω αποκομίσει.

cynical είπε...

@ el.zin. δεν το εννοούσα ακριβώς για τη σκόνη και καπνό. Ποιητική αδεία το είπα. Ενέργεια βγαίνει, einstein ένεκα.

EL.ZIN είπε...

Η μεταφυσική ειναι... Μαγεία.
Υψηλότερη μορφή μαγείας ειναι, ο χειρισμός της συνείδησης και της ενέργειας.
Τα προιόντα τους με την υπεραξία κανουν την ΅επιστήμη΅΅. Η διαφαρά ΅τους ειναι ο ΅¨χρονος¨¨. Είναι θέμα ΅χρόνου΅κάτι που σήμερα το λέμε μεταφυσικό, αυριο να το πούμε επιστημονικό συμπερασμα.
Υ.Σ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΥΛΗ η, αντιυλη;

cynical είπε...

@el.zin όρισε πρώτα τι είναι μαγεία.
Λοιπόν το homework είναι:
Τί είναι: Μαγεία, Θρησκεία, Μεταφυσική σκέψη, Επιστήμη, paranormal.

Χειρισμό της συνείδησης κάνουν όσοι κάνουν προπαγάνδα, όπως ΜΜΕ, κόμματα, διαφημήσεις και τα ρέστα. Οποιαδήποτε μηχανή επίσης χειρίζεται ενέργεια, διότι κάνει και μετατροπές από τη μια μπρφή ενέργειας στην άλλη.
Άρα δεν βλέπω τι παραπάνω μπορεί να κάνει η μαγεία.

Με τον χρόνο κάτι που θεωρείται ψευδοεπιστημονικό μπορεί να μπει στον χώρο της επιστήμης, ή και το αντίθετο όπως ήταν η αστρολογία και η αλχημεία παλιά.

Τίποτε το περίεργο δεν λες μου φαίνεται. Η αντιύλη είναι απτή και το ποζιτρόνιο τέτοιοέίναι. Η αντιύλη δεν είναι κατι το εξωτικό. Υπάρχει και τη ζυγίζουμε.

EL.ZIN είπε...

Ας το ξανα-ορίσουμε και αλλιώς το θέμα:
Μαγεία ειναι όλες οι γνώσεις και οι διεργασίες στην αριστερή πλευρά του ανθρώπου πχ ο έρωτας
Επιστημη ειναι οτι κατανοείται απο την δεξιά..πλευρά πx η φυσική.
Σπανια και δύσκολα οι γυναόκες κολυμπουν σε "δεξια" ύδατα γιατί ειναι "αριστερές" απο την φύση τους.Οταν το κάνουν ειναι αξιοθαυμαστες.
Μπράβο cynical!

Ανώνυμος είπε...

ρε ..σεις τι γίνεται εδώ;

cynical είπε...

@Ανώνυμε, όπως βλέπεις , όλοι εδώ δουλεύουμε, κβαντώνουμε, κβαντώνουμε...Σου περισσεύει τίποτε;;;

cynical είπε...

@el.zin καλημέρα. Εγώ είμαι από τις κεντρώες γυναίκες φαίνεται. Προσέχω και τη δεξιά μου και την αριστερή μου πλευρά. Ειλικρινά σ' ευχαριστώ για την καλή γνώμη που έχεις για μένα.

EL.ZIN είπε...

Καλό μεσημέρι, κεντρώα συνικαλ!
Αυτό σημαίνει ευφυής συνεργασία μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού!
Οι αντρες πρεπει να έχουν μεγάλη καρδιά και οι γυναίκες γερό μυαλό για ν'αντισταθμιζουν τις ανισορροπίες του φύλου τους.
Να μην "γέρνουν".

cynical είπε...

@el.zin. Νομίζω ότι σωστά τα λες. Ισορροπίες χρειαζόμαστε και όχι υπερτροφίες. Τώρα τι έχουν οι άντρες και τι οι γυναίκες, σε περίσσεια, θέμα πολιτισμικό είναι που αναπαράγεται και φυσικά όχι γονιδιακό. Συμφωνώ ότι στις "γυναικείες αξίες", που είναι ανυπόληπτες εν γένει, το μυαλό δεν περιλαμβάνεται.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος.... κβαντικός!
Είπα να ξαναπεράσω...

cynical είπε...

@ΑΝΩΝΥΜΕ.
Χος γκελντινίζ. Μπουγιουρουμ!
Έφερες τίποτε να κβαντώσουμε; Άντε γιατί ξεμείναμε! Αν έχεις χρόνο διάβασε κάπου εδω γύρω και για την κβάντωση της μπούρδας.

Νοσφεράτος είπε...

επισης εξαιρετικο . πως μου ξεφυγε τοσο καιρο.; κανω συνδεσμο παραυτα

cynical είπε...

Ευχαριστω Νοσφυ.

Τι καθεσαι μεσα σαββατιατικα βρε παιδι μου; Αντε βγες καμια βολτα κατα την Αρετσού...