Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Η Ανθούσα Βιομηχανία του Ελληνικού Ύπνου


Καλά μου παιδιά σας καλημερίζω θερμά, άσχετο αν έχει ήδη μεσημεριάσει. Σημασία έχει ότι για μενα η μερα αρχιζει τώρα.

Εκεί που είπα να γράψω κάτι ευχάριστο και να ζητήσω την κατανόησή σας για το επόμενο δεκαήμερο που θα σας αφήσω μόνους, μιας και το blog κουράστηκε και μου ζήτησε μια μικρή άδεια για να ξανάρθει στα ίσα του, έφτασε στον υπολογιστή μου ενα ενδιαφέρον e-mail το οποίο θα ήταν μεγάλο αμάρτημα αν το άφηνα ασχολίαστο.


Πρόκειται για μια ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη βράβευση των καλύτερων, δηλαδή πιο ανταγωνιστικών, ελληνικών επιχειρήσεων για το έτος που πέρασε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά, απονεμήθηκαν τρία Βραβεία Επιχειρηματικής Αρίστευσης (με χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση), πέντε Εθνικές Διακρίσεις Επιχειρηματικής Αρίστευσης (με χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ ανά επιχείρηση) και εικοσιπέντε Εθνικές Αναγνωρίσεις Επιχειρηματικής Αρίστευσης (με χρηματικό έπαθλο 3.100 ευρώ ανά επιχείρηση).

So far, so good!


Αυτό όμως που μου χτύπησε στο μάτι ήταν οι τομείς στους οποίους ειδικεύονταν οι βραβευμένες και ακρως ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις. Τι πιο φυσιολογικό σε μια χώρα που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με τα τσαρούχια στην ΟΝΕ και μέσα στις 20 ή 25 πιο πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, να έχουν το προβάδισμα τίποτε εταιρίες πληροφορικής, ΙΤ, τηλεπικοινωνιών, βιοτεχνολογίας και τα ρέστα;


Τίποτε από τα παραπάνω. Τα δυο από τα τρία βραβεία Επιχειρηματικής Αρίστευσης πήγαν σε μια ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ και μια ΚΟΥΦΕΤΟΠΟΙΙΑ, ενώ τη μια από τις πέντε Εθνικές Διακρίσεις Επιχειρηματικής Αρίστευσης την πήρε μια ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ πάλι.


Τι να πει κανείς; Είτε ότι η ελληνική βιομηχανία παραμένει πιστή στις παραδόσεις του βαλκανικού παρελθόντος της, είτε ότι συντηρεί τους ωραίους ύπνους της χώρας με το να της προμηθεύει τα καλύτερα στρώματα!



ΥΓ. Πριν από καιρό είχα γράψει στο άρθρο "Cargo Cult Διακυβέρνηση" για το πώς εννοεί το Υπ. Ανάπτυξης την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, με τις μεθόδους των φυλών του Αμαζονίου που εφαρμόζει. Με τις παρούσες βραβεύσεις, το Υπουργείο δείχνει, αν μη τι άλλο, μια ανησυχαστική συνέπεια.


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ!!!Πλην όμως,οπως υποσχέθηκα,εγεννήθη υμίν blog! apouro.blogspot.com Είσοδος ελεύθερη,αλλά''μην πυροβολειτε τον πιανίστα...!Καλημέρα!

cynical είπε...

Καλημέρα Vad. Στρωματα, παπλώματα, κιλίμια, κουβέρτες, το εθνικό μας προιόν! Αλλά και κουφέτα. Σκέψου να ρίζωνε ο πολιτικός γάμος. Τι θα γίνονταν τοσες κουφετοποιείες στη χώρα; Πόσοι θα εμεναν άνεργοι;

Ανώνυμος είπε...

Η σημαντική είδηση που βγαίνει από την ανάρτηση είναι ότι για το επόμενο δεκαήμερο θα μείνουμε χωρίς κακόπιστη κοινωνική κριτική. Ας ελπίσουμε ότι τα τέρατα του νεοφιλελευθερισμού και μεταμοντερνισμου δεν θα κβαντώσουν την ευκαιρία και δεν θα αντρειωθούν ακόμη περισσότερο οι δε διάφοροι χλιδανεργοι μαζί με το εκτόπλασμα του καημένου κύριου Μποντριγιαρ θα μείνουν λίγο στην ησυχία τους και θα απολαύσουν τους φραπεδες τους .Εύχομαι εκεί που θα πατε να απολαύσετε τον ύπνο σας σε στρωματά των βραβευθέντων εταιρειών ,αν δε σας καλέσουν και σε κανένα γάμο να σας προσφέρουν τα βραβευθέντα κουφέτα.

Καλές διακοπές.(αν κατάλαβα καλά αυτές θα είναι οι πρώτες και θα ακολουθήσουν κι άλλες μπράβο σας καταφέρατε να κβαντώσετε και τις διακοπές).

Τέλος ελπίζω να γυρίσετε ανανεωμένη και αφού μας ενημερώσετε για τις ντουζιέρες των ξενοδοχείων που θα επισκεφθείτε να μας διαφωτίσετε σε σοβαρά θέματα όπως η σχέση της αρχής της απροσδιοριστίας με την αναπαραγωγή των μπαρμπουνιών.

Nomad είπε...

Καλές βουτιές κυνική μας.

(Μην καταθέσεις αίτηση ευρεσιτεχνίας για το στρώμα της άμμου)



Καλα να περάσεις.

cynical είπε...

Ντε Προφούντιε δεν νομίζω ότι θα γραφτεί ποτέ καλύτερη περίληψη των περιεχομένων αυτού εδώ του μπλογκιδίου.
Αλήθεια, τα έχετε διαβάσει όλα αυτά στα οποία αναφέρεστε; Με κανετε κι ανατριχιάζω με την υπομονή και το μνημονικό σας! Κάποτε θα πρεπει να βραβευτείτε κι εσεις γι αυτές σας τις ιδιότητες. Καλή αντάμωση στις 14/7, just.

cynical είπε...

Γειά σου Νομάδα. Αυτές τις μέρες, θα έχω την ευκαιρία
1) να διερευνήσω εκ του σύνεγγυς τη δυνατοτητα εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων της αεροδιαστημικής τεχνολογίας στα στρωματα θαλάσσης, τις ξαπλώστρες και τις αιώρες και
2) να συντάξω οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα βιομηχανίας ιπτάμενων χαλιών.

Αν περισέψει καιρος θα βουτήξω κιόλας.
Καλή αντάμωση. Και οταν γυρισω να σας βρω σώους και αβλαβείς!

Left Liberal Synthesis είπε...

@cynical
Αλλος έχει το όνομα ,άλλος έχει την χάρη.
Αλλοι ψάχνουν κάτι υβριδιακές λύσεις με παράλληλους εκσυγχρονισμούς δημοσίου-ιδιωτικού,άλλοι ξέρουν και τα βραβεία απ'έξω.
Απορω πως σου ξέφυγε ότι βραβεύθηκε και μια κουφετοποία....,δείγμα σύχρονης λιβιδιακής επιχειρηματικότητας.
Οταν θα έχουμε ανάγκη για επαγγελματικά στελέχη ξέρουμε που θα αποτανθούμε.

cynical είπε...

Καλά που τον εντόπισες LLS, τον λιμπιντικό εννοώ, προσανατολισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μετά τα κουφέτα, και τον γάμο έχουμε και τα πρώτα στρώματα για τη νυφη και τον γαμπρό!

Κακώς που δεν παρακολουθεις τις δραστηριότητες και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΝ. Βγάζουν πολύ γέλιο και τις συνιστώ.

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα cynical όπου και να είσαι τώρα!

Πάντως μην είστε όλοι σας και τόσο κακοί!
Στρώματα και κουφέτα θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Κάτι ήξερε και το ΥΠΑΝ και βράβευσε τόσες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την (ανα)-παραγωγικότητα!

Καλές βουτιές!

ΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι εννοείς τώρα Cynical, ότι η δουλεια είναι ντροπή;

cynical είπε...

@ιργοοδ,
οχι αλλα μου αρεσε ο συμβολισμος των συγκεκριμενων βραβειων.