Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Τα ΜΑΤ και το Δέντρο: Η Αποθέωση του Γελοίου!


Η εικόνα της διμοιρίας των ΜΑΤ, που εν πλήρη εξαρτήσει, στοιχημένη και ετοιμοπόλεμη είναι παρατεταγμένη στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν λέει να ξεκολλήσει απ’ το μυαλό μου. Μέρες τώρα παιδεύομαι να βρω το λόγο που το όλο θέαμα μου φαντάζει κωμικό.

Τι είναι αυτό που στην προκειμένη περίπτωση υπερασπίζονται τα ΜΑΤ; Προφανώς, όχι το δέντρο αυτό καθ’ αυτό, αλλά αυτό που συμβολίζει, δηλαδή, το δέντρο σαν φορέα και σύμβολο του μηνύματος των Χριστουγέννων, που σύμφωνα με ένα πληθωρισμό από κλισέ της εποχής, είναι η αγάπη, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η συμφιλίωση, η συναδέλφωση, η ανάταση της καρδιάς, το φλερτ με το πνευματικό και το θείο, και άλλες αξίες που επειδή ακριβώς έχουν χαθεί, θέλουμε κάποιο σύμβολο, έστω και μια φορά το χρόνο, να μας τις θυμίζει, για να μπορούμε χωρίς τύψεις να τις ξαναξεχνάμε ως την επόμενη χρονιά.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ένστολοι φρουροί επιφορτίζονται με την προστασία των αξιών αυτών από ένα βάνδαλο πλήθος, που σύμφωνα με τη λογική των φρουρών, επιδιώκει να τις καταλύσει.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα Χριστούγεννα έπαψαν από καιρό να συνδέονται με τις παρά πάνω πολύ ωραίες αξίες, μιας και το μόνο που απέμεινε να συμβολίζουν είναι ο μαμμωνάς, η ματαιοδοξία, η απληστία, η βουλιμία, η ελαφρότητα, η επιδειξιμανία. Τα Χριστούγεννα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποθέωση της υλικότητας, και κάθε χρόνο ένας ολόκληρος πλανήτης εξωθείται στο να βιώνει μια σχιζοφρένεια: να καλείται, δηλαδή, από όλες τις μεριές και κυρίως από την εξουσία, τής οποίας τα ΜΑΤ αποτελούν εν προκειμένω αντιπροσώπους και τοποτηρητές, να αποκαταστήσει μια πνευματική σχέση με τον κόσμο και το θείο, εν μέσω όμως, ενός οργίου εμπορευματικών πράξεων, οι οποίες εξ ορισμού βρίσκονται στον αντίποδα οτιδήποτε πνευματικού.

Το δέντρο, στην ουσία του λοιπόν συμβολίζει όχι πνευματικές αλλά εμπορικές σχέσεις. Αλλά, αυτό που είναι έκδηλο σε μας φαίνεται ότι η εξουσία δεν το αντιλαμβάνεται, τουλάχιστον με την πρώτη.

Το κωμικό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι προκύπτει από την τυφλή εμμονή σε κάτι (Χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν φορέας πανανθρώπινων αξιών), τη στιγμή που κανένας άλλος δεν το αντιλαμβάνεται σαν τέτοιο. Ενώ η ίδια υποσκάπτει τον πνευματικό χαρακτήρα του, συνδέοντάς το με καταναλωτικές πρακτικές, στην πραγματικότητα φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται πλήρως, θεωρώντας ότι το ένα παραμένει αμόλυντο και απόλυτα διαχωρισμένο από το άλλο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εξόχως αφελής και γελοία στα μάτια των περισσοτέρων και ιδιαιτέρως αυτών που το καίνε.

Η εξουσία, λοιπόν όχι μόνο συνεχίζει να εμμένει στα παραπάνω, αλλά επιτείνει το κωμικό, μεγεθύνοντάς το μάλιστα, μέσω μιας υπερβολικής επίδειξης δύναμης, που μεταφράζεται στη συγκεκριμένη διμοιρία των ΜΑΤ. Δηλαδή η άγνοιά της εκτίθεται όχι απλά, αλλά μεγεθυντικά.

Η γελοιοποίηση των ΜΑΤ δεν προκύπτει από τα σκουπίδια και τις γουρουνοκεφαλές που δέχονται στωικά στα κεφάλια από τους περαστικούς και τους θαμώνες της πλατείας Συντάγματος, αλλά από την αντίθεση που γεννάει η ίδια τους η σιδηρά παρουσία δίπλα σ’ αυτό το καλοκάγαθο δεντράκι. Η εξουσία δηλαδή, επιστρατεύει όλη της τη δύναμη και τον οπλισμό για να περιφρουρήσει ένα σύμβολο ειρηνικών αξιών, όπως νομίζει, που όμως για τους περισσότερους δεν είναι τίποτε άλλο παρά γράμμα κενό. Και για την ίδια φυσικά είναι γράμμα κενό, μόνο που μη θέλοντας να το συνειδητοποιήσει, εκτίθεται ακόμα παραπάνω και γελοιοποιείται.

Διότι αυτό είναι γελοιοποίηση, το να δρας σαν κάτι άλλο, χωρίς να έχεις συναίσθηση τού τι πραγματικά είσαι, ενώ από την άλλη μεριά, το τι πραγματικά είσαι να είναι ορατό σε όλους τους άλλους εκτός από σένα.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι η εικόνα των ΜΑΤ μπροστά από το δέντρο της πλατείας Συντάγματος συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την γελοιότητα της εξουσίας, όπου οι εικόνες δεν φαίνονται πια σαν εικόνες αλλά σαν γελοιογραφίες.

39 σχόλια:

marianaonice είπε...

Φοβερόοο!!
Ακριβώς γελοίο κατάντησαν το ζεστό αυτό έθιμο του τόπου μας!
Ντε και καλά να το κρεμάσουν πάλι παρά τη δολοφονία του παιδιού!
Λες και με την αντικατάσταση του δένδρου θα αντικαθιστούσαν και τη ...χαμένη ζωούλα!!
Αίσχος και πρόκληση!!

Καλές γιορτές cynical!

VAD είπε...

Δεν προστάτευσαν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία,και φυλάνε το δεντρο,δηλαδή χάσανε το δάσος και βρήκανε το δέντρο!Θετικόν!Κάτι βρήκανε!

ΟΛΑ ΚΑΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

Μου θυμίζει,αγαπητή Cynical, τις ανα τον κόσμο στρατιωτικές επεμβάσεις του εκάστοτε πλανητάρχη,
στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας,των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των λοιπών πανανθρώπινων αγαθών.
Καιρός πλέον για το « λαοί όλων των χωρών εξεγερθείτε».

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τραγικό είναι, δεν είναι γελοίο.
Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.
Μια εικόνα που απεικονίζει τα πάντα.
Μια παράλογη κοινωνία!

Tyler Durden είπε...

από τον Πιτσιρίκο:

Η μισή αστυνομική δύναμη της Αθήνας είναι στο πόδι για να προστατεύσει ένα ψεύτικο δέντρο. Αυτό που κάνει παράδοξο αυτό το γεγονός είναι πως συμβαίνει σε μια χώρα στην οποία πριν από ενάμισι χρόνο κάηκαν σχεδόν τα μισά αληθινά δέντρα, χωρίς κάποιος να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να τα προστατεύσει. Η εξουσία ενδιαφέρεται πολύ για το ψεύτικο δέντρο και καθόλου για τα αληθινά δέντρα. Μα γιατί τόση αγάπη για το ψεύτικο δέντρο και τόση αδιαφορία για τα αληθινά; Τελικά, ίσως αυτό να μην είναι και τόσο περίεργο: Παραδοσιακά, η Ελλάδα αγαπάει τα ψέματα και μισεί την αλήθεια.

Εδώ κολλάει τέλεια και η διαχρονική ιστορία του Αντερσεν "Τα ρούχα του αυτοκράτορα". Ολοι είδαν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός, αλλά αυτός συνέχισε ατάραχος την τελετή, αναδεικνύοντας την γελοιότητα του να επιμένεις ως θεατρίνος πλέον στο συμβολικό επίπεδο, ενώ γύρω σου ο κόσμος γελάει.

Επιμένοντας όμως ατάραχος στην συμβολικότητα διατηρεί έτσι το προνόμιο να είναι βασιλιάς: μια άλλη διάσταση που μάλλον την λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι κάθε λογής εξουσιαστές. Γιατί μπόρα είναι θα περάσει και να δεις που πάλι εμείς θα είμαστε από πάνω όταν αποκατασταθεί η προσωρινά αμφισβητημένη μας εξουσία,

άλλωστε δεν διατρέχουμε καιρούς επαναστατικών αλλαγών που θα κινδύνευε το κεφάλι μας, αλλά μεμονωμένων καταιγίδων. Ας είναι καλά και τα ΜΜΕ που θα πιάσουν άλλο θέμα και θα μας ξελασπώσουν γρήγορα.

Αλλά και ο γυμνός βασιλιάς του παραμυθιού δεν νομίζω να έπεσε, ή θα συνέχισε να είναι βασιλιάς(είτε ντυμένος είτε θα λάνσαρε την απενοχοποίηση του γυμνού), μετά από ένα ατυχές περιστατικό,

ή αν έπεφτε, θα αντικαθίστατο από έναν άλλο βασιλιά, χωρίς καμιά ριζική αμφισβήτηση του ευρύτερου κατεστημένου πνεύματος της εποχής.

"Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο κάηκε, ζήτω το χριστουγεννιάτικο δέντρο!", παραφράζοντας την γνωστή ρήση

OnWine είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο...θα έπρεπε να αφήσουν το δέντρο να καεί γιά ...δεύτερη φορά... και γιά τρίτη και τέταρτη... ή και να μην το ξαναφτιάξουν καθόλου... ποιός θα το δεί, οι αστοί ψωνίζουν στα Mall, κάτι... ψωρομετανάστες πηγαίνουν...πλατεία...

Οσο γιά τα Χριστούγενα...πράγματι... δεν συμμβολίζουν τίποτα.... να καταργηθούν και αυτά, και όλες εκείνες οι ...ανόητες εκδηλώσεις που προσπαθούν να δώσουν χαρά και να κάνουν τον κοσμάκη, τους μετανάστες, τους ανήμπορους και τα παιδιά τους (γιατί τα δικά σου παιδιά και τα δικά μου έχουν, δόξα των θεώ, Χριστούγεννα σχεδόν κάθε μέρα, χάρι του ...αθλιου καπιταλιστικού μας συστήματος που σήμερα το ...καίνε... λόγω της "απονης ζωής" που περνάνε)...

Και οχι μόνο τα Χριστούγεννα... και το Πάσχα να καταργηθεί... και αυτό άχρηστο είναι, προάγει την κατανάλωση, άσε που δίνει και ...δουλειά σε όλους αυτούς τους μικροκαπιταλιστές μαγαζάτορες και ξενοδόχους της επαρχίας...

Α ε Παπαρήγα... ποιοί σου μπαίνουν απ' τα αριστερά!!!!

cynical είπε...

Kαλές γιορτές και σε σενα @Μαριάνα!Και φορτωμενες με Ελπίδα!

Απο καιρό το αχρηστέψανε το δέντρο, άπαξ και το συνδέσανε κι αυτό με την αγορά. καταντησε κράχτης για τα μαγαζια. Αυτο το δεντρο φυλανε τα ΜΑΤ και οχι το άλλο που ξεραμε απο παιδιά...

cynical είπε...

Καλημέρα @VaD. Ενα συμβολο φρουρούν, αλλά δεν ξερουν οτι το νόημά του έχει αλλάξει πλεον. Προσπαθησα να μεινω στην εικονα την ιδια μονο, και την εντυπωση που θα προκαλουσε (οπως και προκαλεσε) σε οσους δεν γνωριζανε τα παραλειπομενα, οπως που δεν προστατεψαν τοσα δεντρα περσυ και τους επιασε ο πονος γιαυτο, όπως που δεν φυλαξανε τα μαγαζια, ή ολα οσα συνεβησαν.

cynical είπε...

Καλημερα @ivain.

Ετσι ακριβως, O πλανηταρχης να θελει να επιβαλει τη "δημοκρατια" με τη βια και τα ΜΑΤ εδώ να θελουν προστατεψουν το πνευμα της αγορας.

Alexandros είπε...

Εδώ cynical θα διαφωνήσουμε. Όχι στο τι συμβολίζει το δέντρο. Σε αυτό έχεις δίκιο. Διαφωνώ στη φασιστική λογική του να καίμε κάτι κοινόχρηστο και δημόσιο που για εμάς δεν συμβολίζει τίποτα. Για κάποιους άλλους όμως σημαίνει πολλά. "Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν". Αυτό είναι το σωστό ρητό!

Υ.Γ Για εμένα οι εκκλησίες δεν συμβολίζουν τίποτα! Να αρχίζω να καίω;

cynical είπε...

Καλημερα @Σπίθα,
Τραγικό είναι, που αυτη η κυβερνηση αγγίζει τη γελοιοτητα!!
Ποιος ειπε οτι οι γελοιογραφιες δεν αποτυπώνουν τραγικες καταστασεις;;

cynical είπε...

@Alexandros, καλημέρα.

Νομιζω ότι δεν παιρνω καποια θεση για το αν πρεπει ή οχι να καινε τα δεντρα.

Το θεμα μου ειναι αλλο: η σημειολογια μιας εικόνας, νέτης σκετης, όπου μια διμοιρια πανοπλων απεικονιζεται να φυλαει ενα χριστουγενιατικο δεντρο. Τιποτε παραπάνω.

Εμενα μου ηρθε να γελασω όταν την πρωτοείδα. Και προσπαθησα να αναλογιστω ποιο ήταν το στοιχειο της ολης συνθεσης που μου προκαλεσε το γελιο. Καθισα και σκεφτηκα λιγακι την ουσια του κωμικου και του γελοιου και με αφορμη την προηγούμενη εικονα, εγραψα αυτα που εγραψα, νομιζω με τροπο κατανοητο.

Το θεμα μου ήταν η περιγραφή της αντιδρασης της κυβερνησης και οχι αυτή των βανδαλων.

cynical είπε...

Καλημέρα @Tyler Durden.
Η ανάρτηση έφτασε, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανες, μέχρι την ανάδειξη της "γελοιότητας" του βασιλιά που είναι γυμνός και που ο ιδιος ειναι ο μονος που δεν το αντιλαμβάνεται.

Το σχολιο σου πηγαινει όμως παρα κάτω, στο ότι ο βασιλιας και που γελοιοποιειται δεν πρόκειται να χασει το θρονο του, ή οτι αν αντικατασταθει θα ειναι απο καποιον ομοιο του.
Τα τελευταια χρονια όλο και περισσοτεροι "ηγετες" φλερταρουν με το γελοιο. Μπερλουσκονι, Σαρκοζι, Μπους, κ.α. Τι συμβαινει πια με τις δημοκρατιες; Δεν προκειται για τυχαια, αλλα για δομικα χαρακτηριστικα.

Χρειαζεται επειγοντως μια καλη θεωρια..

Alexandros είπε...

οκ, σαφές!

cynical είπε...

@Σχολιαστή καλημέρα,
θα τολμούσα να πω ότι, ή εγω δεν ήμουνα σαφης σε αυτα που ηθελα να πω, ή οτι εσυ εχεις βγει εκτος θέματος.
Εδωσα καποιες διευκρινησεις στον @Αλέξανδρο, λιγακι πιο πανω, για τα κινητρα της αναρτησης.

OnWine είπε...

Οχι, Cynical, εσύ ήσουν σαφέστατη, εγώ είμαι... εκτός θέματος... Μα ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Οπως σαφέστατη και η απάντηση στον Αλέξανδρο γιά το θέμα του Blog: "η σημειολογια μιας εικόνας, νέτης σκετης". Τα υπόλοιπα ...επουσιώδη, το περιεχόμενο του σημειολογικού "συμβάντος" αδιάφορο... ιδιάιτερα στους "ήρεμους" καιρούς που ζούμε...
Απλά,με μπέρδεψε το λάθος που έκανες στην κατηγορία: το κατέταξες στα "κοινωνικα" ενώ θα έπρεπε να είναι στα "σατιρικά".

Εξ' αλλου, το blog έχει παρελθόν με "σημειολογίες" εξ' ίσου σημαντικών "εικόνων", αντικειμένων κλπ.

Βέβαια... εγώ δεν έγραψα γιά το δέντρο, αλλά κυρίως γιά την σημασία που δίνεις στα χριστούγεννα ...αλλά, καταλαβαίνω... σημειολογική και αυτή...

Ειμαι εκτός θέματος πάλι...

cynical είπε...

@Σχολιαστή,
δεν εγραψα πραγματεία. Αυτα που λες θα συμπεριληφθουν στα κεφαλαια που δεν εγραψα ακομα.
Αφου εχω και προιστορια στη σημειολογια, γιατι σου κακοφάνηκε; Σαν να επροκειτο ια κατι καινοφανες και εκτος της παραδοσης αυτου του βλογ.

Αν τα γραψω ολα σε μια αναρτηση, τι θα κανω τις επομενες μερες;

Για τη σημασια του "δέντρου" στο well being των νηπίων κα των παιδιων έχουν γραφτει τονοι πριν απο μενα. Εγω δεν θα ειχα να συμπληρωση τιποτα παραπνω.

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς

Ανώνυμος είπε...

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Κάποτε έτσι φύλαγαν το γνωστό πουλί της χούντας….

Εγώ πάντως έχω να πω κάτι για το αναποδογύρισμα των καιρών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε δάσος. Κάθε Δεκέμβρη γέμιζε αγροφύλακες, δασοφύλακες και δημοτικούς φύλακες για να μην κόψουν κανένα δεντράκι ή τη κορυφή του και τη κάνουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Χαμός γινόταν. Και γω παιδί, είχα υπό τη προστασία μου δυο πευκάκια και κάθε που μυριζόμουν κάποιον να τα πλησιάζει παρουσιαζόμουν φάντης μπαστούνι για να μη τα κόψουν. Ήταν ανείπωτος ο πόνος μου όταν ένα πρωί είδα ότι έκοψαν το ένα. Έκλαιγα! Το άλλο ευτυχώς έμεινε και τώρα είναι μεγάλο πεύκο όπως και τόσα άλλα.

Σήμερα φτάσαμε να φυλάμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και όχι τα δέντρα που στο μεταξύ έχουμε κατακάψει. Αυτοί είμαστε. Καμένη κοινωνία που άψυχα καμμένα φυλάει μη τα ξανακάψουν την ώρα που καίγεται όλη η κοινωνία.

Νοσφεράτος είπε...

ΕΛ(Λ)ΑΣ μια ατελείωτη Ντισνευλαντ


(διαβαστε στο επομενο Μεγαλο Μίκυ : Ο Γκουφυ Δημαρχος )

Γεγονότα
σασπένσ
μυστηρια
μεταμφιεσεις
χαπενιγκς
και Α
και ΟΥ .....

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: δεν σας αφήνει να πλήξετε...
(σας πλήττει η ιδια)

cynical είπε...

Καλωςόρισες @καπιταλιστικο κουμούνι! (ΑΝ εγραφες και Καπιταλιστικό Κομούνι Ελλάδας θα ελεγα ότι ησουν δάκτυλος του ΚΚΕ).
Απ' ότι ειδα σημερα συμπεσαμε θεματολογικώς. Υποπτευομαι ότι στα προσεχως θα περασει και στην επιθεωρηση...

cynical είπε...

@Στεργιο καλησπερα,
Ο παραλληλισμος που έκανες με το χουντικό πουλί ειναι πολυ ευστοχος!

Οταν ενα συμβολο δεν λειτουργει απο μονο του, επιστρατευεται η βια ωστε να επιβληθει με το στανιο. Μια εξουσια οταν στηριζεται στην υπεράσπιση συμβόλων για να κρατηθει, τοτε εχει χασει το παιχνιδι και απλως γελοιοποιειται. Και μιλαμε, τωρα για δημοκρατιες...

Και ευχομαι το πευκάκι σου φωτια ποτε να μην το εύρει!!

cynical είπε...

@Νοσφερατος,
Τωρα που το λες, ο Κακλαμανης δεν απεχει και πολυ απο καρτουν. Απο Αβραμόπουλο, το δεντρο της Αθηνας ειχε αναδειχτει σε συμβολο της ευμαρειας, προοδου και εκδυτικισμου της πολης.

Η ΝΔ τελευταια το παει απο γκαφα σε γκαφα, με το e-mail του Στυλιανιδη, το μοτο του Σπηλιωτοπουλου, "Η ΕΛλαδα είναι εμπειρια" για την προώθηση του ελλ. τουρισμού, με τη φορολογικη συνειδηση, ΑΦΟΥ αποκτησαμε ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ συνειδηση, μετά με το δεντρο+ΜΑΤ, και να δουμε τι άλλο θα δούμε...

Νοσφεράτος είπε...

Βεβαια η Θεσσαλονικη εχει καλυτερα Καρτούνς απο την Αθήνα
(με πιανει ο Τοπικισμός μου )
Αν η Αθηνα εχει τον Γκουφυ της
Εδω πάνω εχουμε τον ΣΟΥΠΕΡ ΓΚΟΥΦΥ ...

cynical είπε...

Ναι, @Νοσφεράτος,
το παραδεχομαι,αν πιασουμε τους νομαρχες, εσεις έχετε τον σουπερ Γκουφη, εμεις ομως παλια ειχαμε την σούπερ Κατερινα!

Νοσφεράτος είπε...

ωχ ξεχασα την τεως Νομαρχεσσα σας ...Τελος παντων 1-1...
σε επίπεδο νομαρχαιων

εμεις ομως Απο Δημαρχο περναμε σε αλλη διασταση: στην τεταρτη ..

Κομικ Επιστημονικής Φαντασιας....

με την ευκαιρια Διαβασα ενα εξαιρετικό βιβλιο επιστημονικής και πολιτικής φαντασιας :

''Ο Αναρχικός των δυο κόσμων ''

Tyler Durden είπε...

μια και αναφέρουμε την έξαρση του γελοίου στην πολιτική,

δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να είναι ένα σοβαρό επικοινωνιακό τρικ με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ιθύνοντες, όπως η αποστασιοποίηση από την σοβαρότητα της πολιτικής του κόσμου μέσω της αυτοδιακωμώδησης και αυτογελοιοποίησης των "φορέων" της.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο δικός μας Νομάρχης είναι δημοφιλέστατος έχοντας πιάσει τον σφυγμό της εποχής και ξεπερνώντας κάθε άλλον πολιτικό σε καρναβαλισμούς και καραγκιοζλίκια.

Ερχεται έτσι πιο κοντά στον απλό κόσμο, μιλάει τη γλώσσα του, τα ΜΜΕ αυτά παίζουν και δύσκολα μετά οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα μπορούν να τον σπιλώσουν,

ο χαβαλές στην πολιτική είναι πιο πιασάρικος από την ίδια την πολιτική, ή η πολιτική υποβιβάζεται σε χαβαλέ για να περνάμε την ώρα μας, ως κάτι που δεν πρέπει πλέον να το παίρνουμε στα σοβαρά;

akrat είπε...

χρόνια πολλά....
σε λίγο τα ΜΑΤ δεν θα αρκούν...
η Ελλάδα έχει θυμηθεί το ΈΝΔΟΞΟ παρελθόν της...

cynical είπε...

Πάντως, @Νοσφεράτος, μεταξύ Δημαρχου και Νομαρχου σας, εγω ψηφιζω τον Νομαρχη! Αυτος παιζει σε ΟΛΑ τα κόμικς.
Το βιβλιο που προτεινεις δεν το ξερω. Αλλα αφου το συστηνεις....

cynical είπε...

@Tyler Durden καλημερα,

Το ζητημα που θετεις ειναι πολυ σοβαρο. Δεν νομιζω οτι η μιξη πολιτικης και χαβαλε γινεται με σκοπιμότητα. Φανταζομαι οτι ειναι δομικο στοιχειο της δημοκρατιας που βιωνουμε σημερα. Εχουν επινοηθεί διαφορα ονοματα , όπως επικοινωνιακη δημοκρατια, μετα-δημοκρατια, συγκινησιακη δημοκρατια, και εχουν γραφτει αναλογα βιβλια.
Θυμασαι παλια, ποσο εντυπωση μας ειχε κανει που η Τσιτσιολινα ειχε μπει στην Ιταλικη Βουλη; Τι γινοταν στην Ελλαδα με τον Λεβεντη και τον Βεργη; Αυτα ήταν η αρχη της κατηφορας. Και πρωτογνωρα πραγματα για τοτε. Αλλα εδειξαν το δρομο.
Ομοιως, και στην κοινωνια την ιδια αρχισε να περισσευει η ιλαροτητα. Με την εννοια που αρχισε να γινεται επιτρεπτο ενα ειδος παλιμπαιδισμου. Χαλαροτητα γενικως και στη συμπεριφορα και στα ηθη και στην ευθυνη, οπως και επικρατηση ενος σχετικισμου και του "So What??".
Μηπως η αποδομηση του εγω, οι πολλαπλες ταυτοτητες, δεν συνηγορουν προς μια τετοια εξελιξη; Νομιζω ότι ολα αυτα τα κομματια ταιριαζουν στο να δωσουν το στιγμα και της κοινωνιας μας και του ειδους της πολιτικης που εξασκειται.
Θα ηθελα να ευρισκα ενα καλο βιβλιο που να εκανε μια ευστοχη αναλυση.

cynical είπε...

@akrat,
καλημέρα και ευχομαι και σε σενα Χρόνια Πολλά και καλα και υγεια και χαρα. Τα ΜΑΤ, τα λυπαμαι που θα κανουν Χριστουγεννα μακρια απο τους δικους τους. Θα παρουν ομως διπλό μεροκαματο συν το διπλο μισθο, οποτε δεν θα πρεπει να παραπονιουνται.

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα έγραψα και εγώ προχτές ανάλογη ανάρτηση για το πνεύμα των χριστουγέννων φτάνοντας στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα με το δικό σου.

Οι εμπορικές συναλλαγές είναι πλέον η μόνη αξία προς προστασία αφού δεν υπάρχει καμία άλλη.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι με λιγότερα πράγματα και περισσότερα συναισθήματα. Δεν είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε τα χειρότερα και την πείνα του 1950 για να τα συγκρίνουμε με τα τωρινά. Όση πείνα και να πέρασε η Ελλάδα δεν κάνει την εποχή μας λιγότερο προβληματική από το άλλο άκρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ) αυξάνονται κάθετα οι Αυτοκτονίες...

Αυτό είναι το εμπορικό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Και τα παιδάκια είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν τους γονείς τους λίγο περισσότερο στο σπίτι για όλο το χρόνο παρά μια μπίμπι μπο ακόμη...

cynical είπε...

Kαλησπέρα @Rider.

Ειναι φανερο, δεν υπάρχει δελτιο ειδησεων που να μην αφιερωνει τον περισσοτερο χρονο του για την κινηση στην αγορα. Εχουμε τοσο εθιστει που δεν το προσεχουμε καν.
Ειναι το πιο ζωντανο παραδειγμα για να πεισουμε και τον πιο άπιστο ότι η κοινωνια δεν ειναι τιποτε αλλο παρα οικονομια.
Μετα θα αρχισουν οι πίστες και τα ρεπορταζ απο αυτες, και that' all . Αυτα ειναι τα χριστουγεννα! Και μετα θελουν να προστατευουν με τα ΜΑΤ το δεντρο-πνευμα των Χριστουγεννων!

Ακριβως @Rider λειπει το συναισθημα. Δεν μπορει να μετρηθει και επομενως δεν εχει αξια. Η αγορα, οσα και να παρεις δεν το αναπληρωνει. Διατεινομαι με σθενος(!) ότι τα πιο ωραια και μεστά πραγματα ειναι δωρεάν.

Με εντυπωσιαζεις @Rider, που γνωριζεις τη Bibi-Bo. Ζει ακομα;; Δεν την έχει φάει η άλλη η ψιλολιγνη, η τσαμπερδώνα, η πώς την λένε;; (ανάθεμα το Αλτζχάιμερ!)

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνον οι ιερόσυλοι, σύμφωνα με τους δεσποτικούς αφοριστικούς χαρακτηρισμούς που έκλεψαν το "θείο βρέφος". Παρά την εμπνευσμένη μέριμνα για τη διάχυση του "πνεύματος των χριστουγέννων" από όλους τους ταγούς μιας πόλης που έχει κατοχυρώσει μια μακρόχρονη παράδοση στο μότο "Όλη η πόλη μια παρέα", υπάρχουν και άλλες θλιβερές εξαιρέσεις. Ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας όπου επιχειρείται μια καινοτόμος αλλαγή, η αρνησιθρησκεία επιμένει στις παλιοκαιρίσιες της αγκυλώσεις:

http://users.thess.sch.gr/szygouras/Big_Christmas.htm
http://users.sch.gr/veccio/ereyna/22.12.2006.htm

Τώρα παρά τις δύσκολες συγκυρίες (με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, μια απερισκεψία ενός κρατικού λειτουργού), ευτυχώς σήμερα τα πράγματα στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν αποκατασταθεί αν κρίνουμε και από την έκθεση-κλήρωση(;) αυτοκινήτων που περιστοίχιζε στοργικά τη "φάτνη" (βλέπε και πρόσφατο στιγμιότυπο στις ειδήσεις της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης).

Στις κραυγαλέες στιγμές των καιρών μας η μόνη ενδεδειγμένη αυτοκριτική των ταγών (αν εξαιρέσουμε κάποιες άκαιρες διαπιστώσεις: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1770702 )
δεν μπορεί παρά να συμπυκνώνεται στο δοκιμασμένο: “Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω και συνεχίζουμε δυναμικά”.

cynical είπε...

Καλημέρα Ανδρεα και Χρόνια Πολλά.

Οι δυο πρώτοι συνδεσμοι με βγαζουν στο πουθενά. Βρηκα ομως στον πρωτο, ενα επιπεδο πισω, τα βιντεο απο συζητησεις στην εκπομπη "Αρχονταρικι" και μου μαλακωσαν την καρδια. Πολύ επικαιρη συζητηση, αν και εγινε πριν 2 χρονια. Σ' ευχαριστω.

Ο Παπούλιας, ηταν απο τους λιγους που αντεδρασαν σωστα. Οι αλλοι ακομα ψαχνουν οικοπεδο να χτισουν το εξυπνο και ανταγωνιστικο σχολειο. Αν συνεχισουν, θα το βρουνε σιγουρα καμμενο

Ανώνυμος είπε...

Kαλά Χριστούγεννα "Cynical", μακάρι οι όντως κυνικοί να είχαν τη χάρη σου. Κι αυτοί που εκ της "προικισμένης τους φύσεως" κάθε μέρα ηθικολογούν και γαντζωμένοι στο φαρισαϊκό τους πόστο (παραλείποντας το "τ" και τρέποντας ανερυθρίαστα το "ι" σε "υ") ας βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους κι όχι να ρίχνουν λάδι στις φωτιές που έχουν εκουσίως ή και ακουσίως ανάψει. Έστω για να μην τρέχει μετά να "αναλαμβάνει" όπως-όπως την "ευθύνη" ο εκάστοτε καταλληλότερος εντόπιος (...εγώ δεν ήξερα, νόμιζα) αίρων τις αμαρτίες του ιδιότυπου χρυσ(τ)επώνυμου μας νεοφιλελευθερισμού.

Αν θέλεις ξαναδοκίμασε, λειτουργούν οι σύνδεσμοι αλλά έτσι κι αλλιώς, με τον όποιο τρόπο τους, περιγράφουν αυτό το στο "στο πουθενά μας πάνε" που λέει κι ένα τραγουδάκι.

Χρόνια πολλά, ευχαριστώ για το νόημα και τη φιλοξενία.

cynical είπε...

Καλημέρα @kostasxan,

σεβαστή η άποψή σου. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτω ότι οι κουκουλοφοροι ειναι όλοι φασιστες και νεοναζί και βαλτοί. Ειναι φυσικο ομως να παρεισφρυουν και τετοια στοιχεια αναμεσα στους αντιεξουσιαστες ή σε οποιουςδηποτε άλλους.
Οποιοσδηποτε εχει δικαιωμα υπερασπισης, αυτο λεει ο νομος.
Το ποιον του Κουγια ειναι γνωστο και δεν θα ασχοληθω μαζι του. Ούτε ο Λάκης μ' ενσιαφέρει για το τι λεει.

Αυτες τις μερες δεν σταθηκα καθολου στο ποινικο μερος του συμβαντος, αλλά στις αιτιες που πυροδοτησαν τις αλυσιδωτες και βιαιες αντιδρασεις, και για τις οποιες θεωρησα οτι υπήρχε απο πισω τους μια καλη και βασιμη αιτια.

Ανώνυμος είπε...

τελικά τζάμπα χύθηκε τόσο μελάνι και κάηκε η μισή Ελλάδα, το όλο θέμα ήταν μια "παρεξήγηση", το είπε και ο "διαπρεπέστερος" νομικός της χώρας!

cynical είπε...

@czubul καλησπέρα και καλή χρονιά!

Τιποτε δεν παει χαμενο. Ο΄τι συνεβη, γραφτηκε βαθεια στη συνειδηση του κοσμου, πιο ανεξιτηλα κι απο μελανι.