Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Green Life-Style


Πριν από ένα περίπου μήνα, έγραφα για τους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνεται σήμερα η Οικολογία από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τονίζοντας ότι αν δεν αποσυνδεθεί από τους κυρίαρχους πολιτικούς, παραγωγικούς και καταναλωτικούς προσανατολισμούς του, αν δεν θίξει συμφέροντα, εδραιωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, και αν δεν επανεξετάσει τα καθιερωμένα μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης, τότε η Οικολογία θα κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε ένα πράσινο life style.

Το πράσινο life style είναι ακριβώς το δίδυμο αδερφάκι του κανονικού και πολύχρωμου life-style και δεν υστερεί καθόλου ως προς τον πλούτο των καταναλωτικών ειδών, επιλογών και τρόπων ζωής, μόνο που αυτές βαφτίζονται κατ’ επίφασιν «πράσινες», ενώ ο πρωτεύων στόχος είναι η διεύρυνση της ήδη κορεσμένης αγοράς με νέα καταναλωτικά προϊόντα και η εκμετάλλευση νέων πηγών κερδοφορίας. Αν το κέρδος του πλανήτη από τις πράσινες δραστηριότητες είναι αμφιλεγόμενο, το κέρδος των επιχειρήσεων που τις υιοθετούν είναι μάλλον σίγουρο.

Αν για παράδειγμα, αγανακτήσατε με τις κακές τράπεζες που σας φορτώνουν δάνεια και κάρτες με τις γνωστές συνέπειες, δεν έχετε παρά να μετακομίσετε παρά δίπλα στις καλές πράσινες τράπεζες, και να ψωνίσετε χωρίς πράσινες (συγνώμη αυτό το «πράσινο» μπήκε εκ παραδρομής) ενοχές, πράσινα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία είτε απευθύνονται σε πράσινες επενδύσεις και αγορές πράσινων προϊόντων, είτε απλώς βαφτίζονται έτσι, επειδή τυχαίνει η εν λόγω τράπεζα που τα εκδίδει να «ευαισθητοποιείται» σε περιβαλλοντικά θέματα μέσα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τέτοια δε, προϊόντα διαφημίζονται και διακινούνται ήδη και στη χώρα μας από μεγάλη τράπεζα.

Το βράδυ πνίγεστε από τύψεις και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, επειδή με το αεροπορικό ταξίδι που έχετε προγραμματίσει θα φορτώσετε τον πλανήτη με κάποια επί πλέον κιλά CO2; Αν επιλέξατε όμως απ’ ευθείας πτήση και όχι κάποια άλλη με ενδιάμεσο σταθμό, αν το εισιτήριό σας δεν ήταν χάρτινο, αλλά ηλεκτρονικό, και αν σκοπεύετε να πάτε στο αεροδρόμιο όχι με ταξί, αλλά με άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς, τότε δεν θα χρειάζεται πια ν’ ανησυχείτε. Όλα αυτά, λοιπόν, θα σας απαλύνουν τη συνείδηση και έτσι θα μπορέσετε να χαρείτε απρόσκοπτα τις διακοπές σας και προπαντός τα ψώνια σας.
Βαρεθήκατε το τηλέφωνό σας, αλλά ντρέπεστε να το πετάξετε και να αγοράσετε άλλο, μην τυχόν και σας κακοχαρακτηρίσουν για απερίσκεπτο καταναλωτή; Δεν χρειάζεται πλέον στενοχώρια, καλά να ‘ναι το οικολογικό πράσινο τηλέφωνο, και οι οικολογικές μπαταρίες, κάπως από καλαμπόκι θυμάμαι ότι είναι φτιαγμένες, αλλά μη σας πάρω και στο λαιμό μου, μπορεί να κάνω και λάθος.

Έπηξε το στομάχι σας από τα φαγητά της γειτονιάς σας και θέλετε κάτι πιο φίνο και εξωτικό, αλλά κυρίως περιβαντολογικά υπεύθυνο; Τώρα, όλα είναι δυνατά. Μπορείτε να παραγγείλετε τις βιολογικές σας παπάγιες απ’ ευθείας από πρότυπες καλλιέργειες στο δέλτα του Αμαζονίου, το οργανικό σας κοντο-μακρύκοκκο ρύζι από τα υψίπεδα του Λαντάκ και του Γκολάν, και τα κοψίδια σας από λάμας ελευθέρας βοσκής στις πάμπες της Αργεντινής. Και κυρίως να απαιτήσετε τα αεροπλάνα που θα σας τα μεταφέρουν να είναι με απευθείας πτήσεις!

Μπορείτε να παρακολουθείτε κολεξιόν μόδας με ρούχα από οικολογικά υφάσματα και βαφές, να επισκέπτεστε οικολογικά Malls και φεστιβάλ οικολογικής τέχνης, να αγοράζετε οικολογικά περιοδικά και να κοιμάστε σε οικολογικά στρώματα, έχοντας πάνω απ’ όλα τη συνείδησή σας ήσυχη, ότι όλα βαίνουνε καλώς αλλά, δυστυχώς, εναντίον σας και αναπόφευκτα και εναντίον μας!



ΥΓ. Τη σημερινή ανάρτηση την εμπνεύστηκα από ένα περιοδικό που έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου και το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την πράσινη κατανάλωση και το αντιστοιχο life-style.

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από μένα το Πράσινο life –style εγώ είμαι βαμμένος Θρύλος Ολυμπιακός κατακόκκινος .

Ακόμα και ο Τερματοφύλακας μας κηπουρός είναι.

Νοσφεράτος είπε...

καλές Γιορτές αγαπητή ..
Και με ελπίδα
Ειναι η μονη που απεμεινε στο κουτι της Πανδωρας ..

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα, αυτά τα κείμενα που γράφεις παραμονή Χριστουγέννων είναι προσβολή για το πνεύμα των ημερών...!

Στην προηγούμενη ανάρτηση σου για το θέμα είχα κάνει το παρακάτω σχόλιο μεταφέροντας ένα απόσπασμα ενός άρθρου για το θέμα του Green life-style:

Του Ν.Σεβαστάκη από την Ελευθεροτυπία:

"Ποιο είναι εδώ το ενοχλητικό; Μάλλον όχι καθαυτό το γεγονός της ιδιοποίησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τον "έξυπνο" φιλελευθερισμό των free press και των οικολογούντων του γλυκού νερού που πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενο. Tο ενοχλητικό είναι η διαχείριση αυτής της ευαισθησίας με τους όρους μιας θρησκευτικότητας χωρίς θρησκεία, μιας καλής συνείδησης που βασίζεται όμως στη λήθη και στη σκανδαλώδη παραμέληση κρίσιμων παραμέτρων της οικολογικής κρίσης. Όταν ας πούμε δεν θίγεται η ιερή αγελάδα της μοντέρνας ιδεολογίας, η Ανάπτυξη και η Πρόοδος, όταν αποσιωπάται το πρόβλημα των ορίων τού «πάντα περισσότερο», καταλήγει κάπου εδώ: στην καλύτερη περίπτωση σε έναν προσκοπικό νεορομαντισμό και όλο και πιο συχνά στην αμήχανη περιφορά δημόσιων ευχών που ζητούν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Και η ψευδαίσθηση ότι «το περιβάλλον είναι θέμα που μας ενώνει όλους» είναι ίσως η χείριστη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ταγοί της νέας θρησκευτικότητας.", ενώ παρακάτω συνεχίζει:

"Η συστηματική κατήχηση των πολιτών στο εφήμερο φαίνεσθαι και στην άμεση απόδοση, ο προσηλυτισμός προοδευτικών και συντηρητικών στην ίδια κλίμακα απαντήσεων για το τι συνιστά καλή ζωή και ευημερία δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις. "

Πηγή: Ελευθεροτυπία (Περιβάλλον, μια νέα θεότητα;

Καλές γιορτές.

Stepas είπε...

Εκπληκτικό ποστ! Πράγματα που σκεφτόμουν αλλά δεν είχα βάλει σε σειρά στο μυαλό μου. Νισάφι πια με τα κάθε λογής "πράσινα". Πώς είναι δυνατόν να δεχόμαστε να μας βάζουν να καταναλώνουμε ακόμη περισσότερο στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος;

Καλές γιορτές!

cynical είπε...

Καλημέρα @de Profundis.
Δεν εχω τι αλλο να πω πια για σενα. Μεχρι και το δεντρο που στολισες φετος, κοκκινο ήταν! Αν υπολογισεις τα χρονια προυπηρεσιας του Νικοπολιδη, δεν ειναι και πολυ δικος σας. Γιατι να σκατε και να κουβαλατε ολες τις ενοχες εσεις οι Ολυμπιακοι;

cynical είπε...

Καλη σου μερα @Νοσφεράτε!
Μην που πεις οτι αυριο θα κατεβασεις τα ρολα;;
Αν ναι, προσεξε τα συνδρομα στερησης!
Σ'ευχαριστω και ευχομαι και σε σενα υγεια, χαρα, και με γεμάτη τη ...σπηλιά!

cynical είπε...

Καλημέρα @Greek Rider.

Το εμπορικο πνευμα των Χριστουγεννων μάς εχει διαποτισει τοσο πολυ πια, που ειναι αδυνατον να το αντιληφθουμε. Το θεωρουμε εντελως φυσιολογικο. ΑΛλα αμα καθισεις και γραψεις σε ενα χαρτι τα κυρια θεματα των δελτιων ειδησεων, αλλα και το τι συζητιεται στον κοσμο, και μετα τα διαβασεις με ησυχια και προσοσχη, θα δεις μονο ενα: ΑΓΟΡΑ!!

Το ειχα τυπωσει τοτε που μου το ειχες επισημανει το αρθρο του Σεβαστακη. Δεν νομιζω οτι εχει γραφτει κατι καλυτερο απο αυτο.
Γυρναει στα χερια μου τωρα ο τελευταιο του βιβλιο περι του "Φιλόξενου Μηδενισμου", οπου αποπειραται να κατανοησει τις σημερινες κοινωνιες. Παρακολουθωντας και τον Ραμφο, τις προαλλες στις "Ανιχνευσεις" που αναφεροταν και αυτος σε ενα νεο τυπο μηδενισμου, θεωρησα ότι θα ειχα δυο ακρες για ν' αρχίσω. Αλλα πολυ με δυσκολευει ο Σεβαστακης στην αναγνωση!!! Αγνωστο λεξιλογιο...

Χθες ειχα παει να δω μια θεατρικη παρασταση στο Εθνικο ενος Σουηδου συγγραφεα που λεγεται "Η καλη Οικογενεια". Παρουσιαζει μια ευπορη μεσοαστικη οικογενεια των προαστειων (πατερας στελεχος σε επιχειρηση που ολο κερδιζει), που ζουν μεσα σε ενα κλιμα υπερβολικης χαρας, εκστασιασμενοι απο τα πιο κοινοτοπα πραγματα, υπερβολικα ευχαριστημενοι με τον εαυτο τους και με τον κοσμο τους, υπερβολικα πολιτικώς ορθοί, βγαλμένοι θαρρεις απο διαφημιση, που ζουνε υγιεινα, καταναλώνουν βιολογικά και οικολογικα προιόντα,... και καπως ετσι παει το εργο και τελειωνει χωρις καμια ανατροπη. Η οικολογια δεν ηταν το κυριο θεμα, αλλα ηταν εντελώς ενσωματωμενη σε αυτο τον τροπο ζωης. Και τρόμαξα!

Καλες γιορτες και σε σενα, και γερο στομαχι, και κυριολεκτικα και μεταφορικα!

cynical είπε...

Γεια σου @Stepas και καλωςόρισες!

Ετσι ειναι. Ο καπιταλισμος ολα τα αφομειωνει και τα εξουδετερωνει, ακομα και τα πιο απελευθερωτικα προταγματα.

Καλες γιορτες και σε σενα!

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντως, με κοροϊδεύουν, που διαχωρίζω τα σκουπίδια, για να τα ρίξω στους κάδους ανακύκλωσης.
Και δεν κάνω life style.
Kαι στην αγορά, μόνο για καφέ και χάζι πήγα.
Αλλού είναι το πρόβλημα.
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, όποιος δεν θέλει να δει και να ασχοληθεί με τον ένοχο, την αιτία και τον τρόπο ανατροπής τους, το ρίχνει στο λάιφ χάλι.
Καλά Χριστούγεννα, κυρίες και κύριοι.
Ότι κι αν σημαίνει για τον καθένα αυτό.

marianaonice είπε...

Τελικά ένα λιθαράκι να βάλλει ο καθένας μας ίσως κάτι αλλάξει για τη μοίρα του πλανήτη μας!
Είναι αυτό που διάβασα κάπου:
Ότι πολλά μικρά πράγματα, που μπορούν να κάνουν πολλοί ασήμαντοι άνθρωποι καθημερινά και σε πολύ μικρές δόσεις, ίσως αλλάξουν τη μορφή του κόσμου μας!

Καλά Χριστούγεννα και πάλι cynical
Και ένα καλύτερο, ειρηνικό και με αφυπνισμένους πολίτες, νέο έτος!

Matrix είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Το βρήκαμε τώρα πράσινο lifestyle και πράσινα άλογα.

Αν και Παναθηναικός :)

Καλές Γιορτές!

PS. τι είναι αυτές οι αναρτήσεις κάτω από τα post?

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Να συμφωνήσω κι εγώ αφήνοντας τις ευχές μου για καλά Χριστούγεννα, με ή χωρίς δέντρο. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Το «σύστημα» είναι ένας Λεβιάθαν που μπορεί και ενσωματώνει την κριτική και την αντίθετη άποψη από γενέσεως κόσμου. Με τους τους «οικολόγους» του γλυκού νερού θα διστάσει; Τους κάνει μια χαψιά.

Χωρίς να θέλω να θίξω τα αντιθρησκευτικά σας αισθήματα, να σας θυμίσω μια ανάλογη μορφή τέτοιας ενσωμάτωσης: Οι έμποροι με τους πάγκους τους στον περίβολο του ναού (καλιώρα τα σημερινά πανηγύρια, τα αγιάσματα, το εμπόριο των εικόνων) τους οποίους σε μια έκρηξη οργής διώχνει ο Χριστός προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αυθεντική λατρεία. Το λάιφ στάιλ και το εμπόριο γκάζετς ευδοκιμεί σε κάθε ιδεολογία.

(Άξιζε πραγματικά το χάπενινγκ των νέων με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τους χορούς γύρω από το φρουρούμενο δέντρο. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της τραγικότητας των ημερών και την βαρεμάρα της επανάληψης ανούσιων διακοσμήσεων και υποκριτικών γιορτών, αυτό ήταν μια δροσερή ανατροπή, ήταν δημιουργική διαμαρτυρία, ήταν ζωή για την ταλαιπωρημένη πόλη μας)

cynical είπε...

@Οδυσσέα,
Καλά Χριστουγεννα κι από δω.
Δεν ξερω, αλλά το κεφάλαιο Οικολογια το φανταζομαι αλλιώς, και όχι ενα σύνολο πρακτικών εναρμονισμένων με τον υπάρχοντα τρόπο ζωής. Και οπως το εχω πει κι αλλες φορες, η διασωση της σγορας δια της κατανάλωσης, ας μην αναχθει σε θεμα εθνικό και πατριωτισμου.

cynical είπε...

Καλά Χριστουγεννα και σε σενα @Μαριάννα μου. Ας περισεψει η αγαπη στην καρδια μας και ας επικρατησει η συνεση!

cynical είπε...

Καλημέρα @Matrix και καλες γιορτες και σε σενα. Κι ας μην ξεχασουμε το σκοινι που θα δεθούμε να ειναι οικολογικό!

Οι συνδεσμοι απο κατω ειναι καποιο γενικο προβλημα που πρεπει να προερχεται απο τη Google. Συμβαινει και σε αλλα βλογς.

katerina είπε...

Γλυκεια, γοητευτική, δημιουργική, ΛΥΡΙΚΗ κυνική μου, πολλές ευχές και απο δω, για πολλά χρόνια, για καλα χρόνια. Και σιγά που μας φτάνουν μόνο τα πολλά και τα καλά.
Χρόνια, ώρες, στιγμές, δημιουργικές, όμορφες, γοητευτικές.

ikor είπε...

Καλησπέρα cynical και χρόνια πολλά!

Να γιορτάζεις πάντα με υγεία!

Και να μάχεσαι για να γίνει η οικολογία τρόπος ζωής κι όχι τρόπος κατανάλωσης!

cynical είπε...

Καλημέρα @Πόλυ. Σ'ευχαριστω για τις ευχες σου και τις ..υπενθυμίσεις σου για την θαρρεις αυτόματη, οικονομικη εκμετάλλευση των ιδεών/ιδεολογιών.
Αυτα τα Χριστουγεννα ηταν οντως διαφορετικα.
Καλες γιορτες.

cynical είπε...

Γεια σου @Κατερινα!
Σ' ευχαριστω για τις ευχες σου, μακαρι να πιασουν. Ας εχουμε χρονια και τα υπολοιπα θα τα βρουμε.
Ενα ονομα ειχα και γω στην πιατσα, (Κυνικη), πάει μου το σκοτωσατε κιαυτο! Θα λεω, Κυνικη, και θα με κοροιδευουν!

Οι καλες μερες να βρισκονται παντα μπροστα. Να εισαι γερη και καλα.

cynical είπε...

Χρονια πολλα @Ikor. Σ' ευχαριστω για τις ευχες σου!
Πρωι-πρωι στα βλογς;; Αντε ξεκολλα και πηγαινε να βοηθησεις στο τραπεζι. Να βαλεις κανενα πιατο, κανενα ποτηρι.. αντε, αντε..

navarino-s είπε...

Χρόνια Πολλά cynical !!! δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα και παρ' όλο που το κείμενο έχει τη γνωστή σπιρτάδα και κυνικότητα σου, δεν μας αφήνει ο πόνος του θέματος να γελάσουμε!

Άθεος είπε...

Λένε πως τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς για τα παιδιά και ελπίδα για όλο τον κόσμο… Υποκρισίες!

κάκος είπε...

Χρόνια πολλά από καρδιάς κι από μένα .
Πάντως εμείς , τετραμελής οικογένεια , όσο και να θέλουμε να συμπεριφερθούμε πρασινολαιφστυλιστικά , δεν τα κααφέρνουμε ! Ούτε καν οικολογικά ! Για πολλούς λόγους . Ισχύει αυτό που λένε "πληγε ο εβραίος στο παζάρι και έτυχε μέρα σάββατο" !

cynical είπε...

Χρόνια Πολλά και σε σένα @navarino-s. Γελαστε ελευθερα! Αν ειμαστε μεσα στη μουρτζούφλα συνεχεια θα καταρρευσουμε και δεν πρεπει.

cynical είπε...

@Άθεε,
Για ανημερα τα Χριστουγεννα μιλανε! που ειναι παντα μερα εκεχυριας, ωστε πριν και αμεσως μετα το εργο τους να συνεχιζεται απροσκοπτα.

Υποκρισια;; Καπου την εχω ξανακουσει αυτη τη λεξη!

Καλες γιορτες να εχεις. Αν σου πω καλα Χριστουγεννα, με το Αθεος που εχεις ως αβαταρ, θα με παρεις στο κυνηγι!

cynical είπε...

Καλες Γιορτες @Κάκο.
Το πρασινο λαιφ σταιλ ειναι ακομα πολυ ακριβο. Ασε να φτηνυνει και βλεπουμε!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ευχές για καλά Χριστούγεννα μας μένουν.

Σιγά που θα σωθούμε από οικολογικές αμπελοφιλοσοφίες εμπορικής αποθέωσης. Σιγά και τους οικολόγους που διυλίζουν τον Κώνωπα και καταπίνουν τον ελέφαντα. Σε άλλες εποχές μας έρχονταν ως εναλλακτικές λύσεις στα αδιέξοδα του συστήματος και μόλις ακούμπησαν ή γεύτηκαν εξουσία, ευλόγησαν μέχρι και βομβαρδισμούς με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Για το καλό των… ανθρώπων πάντα! Τώρα πηγαίνουν στη Σερβία που τη γέμισαν ουράνιο και κάνουν μαθήματα ευρωπαϊκής οικολογίας!

Από την άλλη οι έμποροι της πρασινάδας πουλάνε όπως και οι έμποροι της καμινάδας. Το μόνο που απέμεινε είναι να παραφουσκώνουν με ψέματα τα παιδάκια ότι το περιβάλλον με τα βαρέα μέταλλα και τα νιτρικά στο υπέδαφος και τον μολυσμένο ουρανό θα σωθεί από το δικό του μεταλλικό κουτάκι! Δε λέω καλή η διαπαιδαγώγηση για οικολογική συνείδηση, την ακολουθώ και ‘γω αλλά αυτοί δεν το κάνουν από πόνο, το κάνουν για να μας πούνε ποιος είναι ο ένοχο της μόλυνσης. Και ο ένοχος γι αυτούς είναι πάντα ο πολίτης έτσι γενικά, που δεν μαζεύει τα χαρτιά και τα πλαστικά όχι αυτός που όταν τα κατασκεύασε και του τα πρόσφερε κατέπνιξε κάθε έννοια περιβάλλοντος.

Και οι πρασινέμποροι παρακαλούν να γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη μόλυνση για να παίρνουν αξία τα δικά τους προϊόντα, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι οικολογικά. Εδώ οργιάζει το παγκόσμιο εμπόριο ρύπων με τεράστια κέρδη, στη Ψωροκώσταινα θα κολλήσουμε σε ηθικές αξίες;

Τελικά αν δεν είσαι Ολυμπιακός μου φαίνεται δεν μπορείς να καταλάβεις τη… πράσινη απάτη. Γι αυτό και ο Θρύλος όταν πατάει το πράσινο χορτάρι του δίνει και καταλαβαίνει!!! Και όποιος μας ρίχνει σε αυτό από τσατίλα τρώει και ένα πέναλτι!

Χρόνια Πολλά

Ανώνυμος είπε...

Η οικολογική ελπίδα είναι πιστεύω, μια ελπίδα να ξαναμπεί ο άνθρωπος στο παιγνίδι της πολιτικής. Όσο αφήνεις την αγορά πράσινη κόκκινη βυσσινί να κάνει παιγνίδι, η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι.

Ξανακάνοντας τον κύκλο της "ολικής άποψης" η ανοχή αυτή, καταντά συνενοχή αργότερα / αποδοχή μετά και αυτοπάθεια στο τέλος.

Μετά σου λέει "Καλές Γιορτές" και πρ΄΄ασινα άλογα....

Άθεος είπε...

Γιατί να σε πάρω στο κυνήγι… Οι σοβαροί άνθρωποι ας βλέπουν τη μέρα αυτή συμβολικά, σαν μέρα γέννησης του Φωτός και Γνώσης!
Σύμβολα είναι και έχουν ισχύ!
Τι Διόνυσος, τι Μίθρας, τι Χριστός!
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το μύθο τον κάνουμε πραγματικότητα κι αρχίζουμε να νιώθουμε έχθρα για τους αλλόδοξους!
Υποκρισία είναι να μιλάς για αγάπη και να σκοτώνεις ακόμα και στο όνομα του Θεού σου!
Ας απομυθοποιήσουμε ακόμα και το όνομα "Άθεος"! Δεν είναι κανένας κακός ο Άθεος, απλά αποδέχεται ένα κόσμο χωρίς Πνεύμα και δεισιδαιμονία!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ανορθόδοξος είπε...

Ένα lifestyle είναι κι αυτό, μια μόδα και τίποτα περισσότερο. Αφού δε βασίζεται σε εφαρμόσιμες και προσιτές λύσεις και δεν υποστηρίζεται από συνειδητοποιημένους ανθρώπους, αλλά απλά από «πράσινους καταναλωτές», σύντομα θα σβύσει και θα χαθεί...

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους!

cynical είπε...

Χρόνια Πολλά @Στέργιο, και δοξα και τιμη στον Ολυμπιακό που τιμαει το πράσινο χορτάρι και προπαντως τη φανέλα!

Τελευταια ομως διαβαζα ότι το 50% της παγκοσμιας παραγωγής μεθανιου προερχεται απο τα μυρηκατικά οταν ρευονται και οταν κλ..ουν. Με την αυξηση του βιοτικου επιπεδου σε χωρες με φυτικη κυριως διατροφη, εχει αυξηθει και η καταναλωση κρεατος, και κατα συνεπεια η εκτροφη των συμπαθων αυτων ζωων. Για να αντιμετωπιστει δε η αυξηση των επικινδυνων ρυπων, ερευνητες εχουν βρει τροπους ωστε τα προβατα να ρευονται λιγοτερο. Κια μαλιστα εχουν ανακαλυψει οτι τα καγκουρώ δεν ρευονται καθολου, γιαυτο και σκεφτονται να τα εισαγουν στη διατροφη μας σαν ακρως οικολογικα!!!

Ε!, ρε επιστημη τι μας κανεις!!

cynical είπε...

Χρόνια Πολλα @cirut. Οταν την πρωτολανσαραν οι Γερμανοι την οικολογια, ηταν υποθεση των εναλλακτικων και αριστερων. Σημερα παει να γινει το χαιδεμενο παιδι της μεσοαστικης κι ανωτερης ταξης.
Και τα πρασινα κομματα ειναι πολυ χαμηλα.

cynical είπε...

@Αθεε,

έλα σε πειράζω, με το ...κηνυγι! Και γω άθεη ειμαι, ανεκαθεν. Η θρησκεια με απασχολει, απο κοινωνιολογικη και ιστορικη σκοπιά.

Καλες γιορτες.

cynical είπε...

@Ανορθόδοξε καλημερα.
Γιαυτο φωναζω καιρο τωρα. Αν η οικολογια δεν κανει πολιτικες προτασεις τοτε θα εκφυλιστει σε μια αλλη καταναλωτικη μοδα.