Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γαλάζιες Παράνομες Προσλήψεις


Αναδημοσιεύω ανακοίνωση/καταγγελία της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, σχετικά με την πρόσληψη, άνευ προκήρυξης του νομικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας (Φ. Τσαλίδη), στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Τον κ. Τσαλίδη τον είχαμε γνωρίσει από τις πρωτοβουλίες του για την αναμόρφωση/διάλυση των υπαρχόντων ερευνητικών κέντρων, προς όφελος νέων, που σκόπευε να ιδρύσει στην ιδιαίτερή του πατρίδα Ξάνθη/Κομοτηνή. Η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε. Όχι εξ αιτίας των εκλογών, αλλά λόγω της σθεναρής αντίδρασης που συνάντησε από όλον τον ακαδημαικό κόσμο για το παράλογο του εγχειρήματος.

Ο κ. Τσαλίδης, αποτυχών να εκληγεί στις προηγούμενες εκλογές (2007), δεν περιελήφθη στα ψηφοδέλτια των τωρινών. Παρ' όλα αυτά, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν παραδώσει το δημόσιο πνεύμα του, και απομείνει από δω και πέρα μόνο με το ιδιωτικό, προσπαθεί να "τακτοποιήσει" όπως-όπως τους κλώνους του. Απ' ότι ακούγεται τριγύρω δεν είναι και ο μόνος. Μέχρι και φήμες για πλιάτσικο από τους αποχωρούντες διευθυντές του Υπ. Παιδείας, έφτασαν στ' αυτιά μου.

Ιδού πώς!

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Π.Ο.Ε.Ε.Κ.- Ι)

Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην συνεδρίασή του στις 11-9-2009 να προσλάβει τέσσερεις υπαλλήλους καθ΄ υπόδειξιν του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), (Φ. Τσαλίδη) μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Ηλίας Γιάτσιος, νομικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ε&Τ, καταπατώντας κάθε ηθικό και νομικό κανόνα εν μέσω προεκλογικής περιόδου και χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες προκηρύξεις, είναι πρόκληση και προσβολή για τον χώρο των Ερευνητικών Κέντρων-Ινστιτούτων.
Ωστόσο, περισσότερο κατακριτέα είναι η στάση του Γενικού Γραμματέα Ε&Τ, ο οποίος με εκβιασμούς και με προφανή προσωπικά κίνητρα, όπως η εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα και το βόλεμα ημετέρων, απαξιώνει τον μόχθο και τα επιτεύγματα των εργαζομένων στα ΕΚ-Ι.
Εδραιωμένη αντίληψη της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΤ δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα θέματα της Έρευνας και Τεχνολογίας διότι θεωρούσε τα Ερευνητικά Κέντρα-Ινστιτούτα ως ένα κομμάτι του «σπάταλου κράτους» το οποίο έπρεπε να διαλύσει.
Αυτή η αλλοπρόσαλλη και παλαιοκομματική αντίληψη των κων Κωστή Χατζηδάκη και Φίλιππου Τσαλίδη θα μας βρει διαμετρικά αντίθετους.
Η αξιοκρατία και η επιστημονική προσφορά στον τόπο μας είναι δύο από τους θεμέλιους λίθους του αγώνα μας που δεν θα αφήσουμε κανένα να τα υπονομεύσει και να τα καταστρατηγήσει.
Καταγγέλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα αυτά και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να ακυρώσει με παρέμβαση της τις προσλήψεις αυτές.

Με εκτίμηση για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ε.Κ-Ι,
Ο Πρόεδρος
Πάνος Γεωργίου
Ο Γεν. Γραμματέας
Κώστας Τουρναβίτης

15 σχόλια:

Sophia είπε...

Α, θαυμάσια... Θα ήταν ακόμα όμως πιο ενδιαφέρον να μαθαίναμε κι εμείς οι λίγο παραδιπλανών κλάδων, αν παρόμοιες καταγγελίες του παρελθόντος πράγματι είχανε το δίκαιο αποτέλεσμα...

Unknown είπε...

Με τα δίδυμα τί θα γίνει;

cynical είπε...

Γεια σου Σοφία,

ο ΓΑΠ ανακοινωσε στη ΔΕΘ οτι θα ακυρωσει ολες τις παρανομες προσληψεις. Πιστευω οτι θα το κανει. Αλλιως θα χασει σε αξιοπιστια. Και ειναι αυτη που λειπει κυριως.

cynical είπε...

Γεια σου Darthiir,

γιαυτα, αν ακομα ο πατερας τους ειναι στο δημοσιο χωρο, που πολυ αμφιβαλλω, θα ιδρυσουν ιδιαιτερο πανεπιστημιο ή και ερευνητικο κεντρο. Εδω ειμαστε και θα δουμε.

Swell είπε...

Tα δίδυμα δεν τα παίρνουν, οπότε καμιά τέχνη τα βλέπω να μαθαίνουν. Πήραν, βλέπετε, από τον πατέρα τους.

cynical είπε...

Κιαν πήραν από τη μάνα τους, Swell? Ξεχνάς τα δικά της επιτεύγματα;

navarino-s είπε...

Καλησπέρα!
Πολύ χαρακτηριστική η καταγγελία και αυτό το πράγμα γίνεται παντού εδώ και χρόνια από το κόμμα της εξουσίας! Κάτι σαν εθιμικός πολιτισμός δηλαδή που το σέβεται και το προαλειφόμενο για την κουτάλα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!!!

ΥΓ: Α ρε cynical δεν μας αφήνεις να πιάσουμε μπαλιά!

cynical είπε...

Καλημερα Navarino-s,

Τώρα ειναι το στοιχημα! Θα γινουν αποδεκτες οι προσληψεις αυτες; Θα ειμαστε stand by, παντως.

navarino, οποτε πιανεις ομως εσυ τη μπαλλα, της δινεις και καταλαβαινει! Παιζεις πολυ κομψο και τεχνικο ποδοσφαιρο.

NdN είπε...

Δεν σε καταλαβίνω ρε cynical. Μα καλά από το 2004 οι άνθρωποι δια στόματος Πολύδωρα είχαν πει ότι "είναι ευκαιρία να διοριστούν τα γαλάζια παιδιά". Ε λοιπόν, μία μόνο υπόσχεση τους έκαναν πράξη και θα τους κακολογήσουμε και γι αυτό;

cynical είπε...

NdN,
δεν ημουν φαινεται πολυ σαφης. Τους μεμφομαι για καθυστερηση υλοποιησης των σχεδιων τους και για αδρανεια.
Καλα, τοσο καιρο δεν προλαβαν να κανουν το ένα και το άλλο. Αλλα ακομα και στις προσληψεις αδρανησεις και τωρα τρεχουν την τελευταια στιγμη; Ντροπή!

Θανασης Ξ. είπε...

Μιας και είναι σχετικό να θυμηθούμε πως το 1994, πριν από 15 ολόκληρα χρόνια, ο Αν.Πεπονής με τον νόμο του ιδρύει το ΑΣΕΠ, σε μια προσπάθεια να καταργήσει τις πελατειακές σχέσεις της εξουσίας με τον λαό. Να θυμηθούμε επίσης πως το 2001 με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, το ΑΣΕΠ κατοχυρώνεται και συνταγματικά. Να θυμηθούμε πως όλες οι κυβερνήσεις, στα δύσκολά τους, (και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) προσπάθησαν με πλείστες και πολυδαίδαλες νομοθετικές ρυθμίσεις να ανοίξουν παραθυράκια, να αφαιρέσουν αρμοδιότητες, κλπ και σ' έναν βαθμό μέχρι σήμερα το έχουν καταφέρει. Να θυμηθούμε πως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ το 2008 ζήτησε επίσημα την αλλαγή του νόμου Πεπονή, πάνω στην ίδια φιλοσοφία, ώστε να κλείσουν οι τρύπες. Να θυμηθούμε τέλος πως το ΑΣΕΠ υπέστει και την τρομακτική πίεση της ανεργίας όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις κλπ που κάνουν τους πολίτες να διαμαρτύρονται (δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει επιλεκτική διαδικασία που να βρεί τους καλύτερους 450 (!) ανάμεσα σε πάνω από 100,000 υποψηφίους, όπως έγινε στην περίπτωση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας).
Ο Αναστάσιος Πεπονής, πριν από 15 ολόκληρα χρόνια, έδειξε τον δρόμο, κι αυτό θα του το πιστώσει η ιστορία του τόπου. Το ΑΣΕΠ είναι εκεί και είναι η μόνη δημοκρατική λύση. Η εμπειρία ήδη υπάρχει. Ας το αναβαθμίσει η νέα κυβέρνηση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό..

VAD είπε...

Ασε,να προκάνουνε ό,τι δε βολέψανε μεχρι τώρα,γιατί μετά τις 4 Οκτώβρη μας τελειώνουν οι αγροφύλακες

cynical είπε...

Γεια σου Θαναση,

το ΑΣΕΠ δούλεψε καλα, όπως και η επετηρίδα στην εκπαιδευση, δηλαδη με αδιαβλητο τροπο για αρκετα χρονια. Σε μια χωρα οπως η δικη μας οπου το κρατος θεωρειται λαφυρο απο τον νικητη, ετσι επρεπε να γινει.
Θεωρητικα μιλώντας πάντα,δεν ειναι ομως καιο καλυτερος τροπος προσληψεων γιατι δεν υπάρχει η αισθηση τού ποιος ειναι αυτος πισω από την κολλα το χαρτι και τι σόι προσωπικοτητα κουβαλάει. Οι συνεντευξεις που εισηγαγαν οι γαλαζιοι ομως, καθε αλλο παρά αυτο ειχαν στο νου τους.

Για θεσεις ομως μικρης υπευθυνοτητας οπου υπαρχει και η μεγαλυτερη προσέλευση δεν μπορει να γινει αλλιως. Οσο για το χρονοβορον του θεματος, ειναι δυνατον οι απαντησεις να ειναι του στιλ multiple choice και οι κολλες να διορθωνονται απο υπολογιστη. Ετσι θα επισπεύδονται οι προσλήψεις.

Στην περιπτωση που ανεφερα ομως εδω, δεν υπήρξε καν προκήρυξη των θεσεων, που ειναι καραμπινατη παρανομια.

cynical είπε...

Καθε κατεργαρης στον πάγκο του και ο VaD στο Χαρτουμ! Ξαναφανηκε το σημαδακι απο Σουδαν στο χαρτη που εχω στο βλογ.

Μη μου πεις οτι θα ξαναρθεις στις εκλογες!

Θανασης Ξ. είπε...

Ήδη πολλές εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι multiple choice και η διόρθωση των γραπτών γίνεται ήδη μηχανογραφικά. Ο κ. Βέης (πρόεδρος του ΑΣΕΠ) είναι ο ίδιος τεχνοκράτης, με καριέρα στην Αμερική κι αυτά τα έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Οι καθυστερήσεις δημιουργούνται λόγω της πολυπλοκότητας του νόμου, καθώς το πρόγραμμα για να αποφασίσει για τους επιτυχόντες κλπ πρέπει να χτενίσει πολλές φορές τεράστιο όγκο υποψηφίων, αλλάζοντας κάθε φορά την σειρά. Τέλος, μετά τις ενστάσεις που γίνονται συνήθως, όλη η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί απ' την αρχή.
Πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ οι διαγωνισμοί των εκπαιδευτικών, υπάρχει ακόμη και το κλασικό 'εξεταστικό κέντρο' με βαθμολογητές, αναβαθμολογητές κλπ οπότε εκεί περνάν μήνες πριν να φτάσουν οι βαθμολογίες στην μηχανογράφηση.
Αυτά, τέλος πάντων, λύνονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Με ΑΣΕΠ, επετηρίδα, ή ότι άλλο σχεφτεί κανείς. Το κρίσιμο είναι πως δεν έχουν την ΒΟΥΛΗΣΗ να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Κι όσο υπάρχουν πορτούλες και παραθυράκια, θα υπάρχουν και Τσαλίδηδες...