Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μια Γνώμη για τους "Stagers"


Μιας και είναι το θέμα των ημερών, ας πω κι εγώ τη γνώμη μου για τα Stage. Θα προσπεράσω όλες τις ηθικές κατηγορίες, για το αν οι stagers έπραξαν σωστά ή όχι και θα σταθώ στο θέμα του Νόμου μόνο, μιας και όλοι αποδεχόμαστε ότι εναπόκειται σ’ αυτόν να ρυθμίζει τα της πολιτείας και κοινωνίας.

Οι stagers δεν παρέβησαν κανένα νόμο, μιας και ήταν η Πολιτεία αυτή που καταστρατήγησε το νόμο και όχι αυτοί οι ίδιοι. Το ότι προσελήφθησαν παράνομα δεν σημαίνει ότι παρανόμησαν κι οι ίδιοι, διότι πουθενά ο συγκεκριμένος νόμος δεν τους καθιστά συνυπεύθυνους, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Επίσης, μιας και ήταν οι ωφελημένοι, δεν θα περίμενε κανείς να διαμαρτυρηθούν για την παρανομία της Πολιτείας, όπως κανείς δεν θα περίμενε, ας πούμε απ’ το Κεφάλαιο, να διαμαρτυρηθεί για κάποιο νόμο που θα το ευνοούσε, ενώ θα ήταν καραμπινάτα αντισυνταγματικός. Επομένως είναι παράλογο να περιμέναμε οι stagers να διαμαρτυρηθούν για την «παράνομη», αλλά καθ’ όλα νόμιμη πρόσληψή τους .

Αυτό όμως, που δεν θα είναι παράλογο, θα είναι να αποδεχτούν την ετυμηγορία ενός νέου νόμου που θα ψηφιστεί και θα τους απολύει, στη βάση ότι προσελήφθησαν παράνομα.

Φυσικά, βάσει του νόμου, εφ' όσον υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, μπορούν επίσης να επιδιώξουν να ξαναπροσληφθούν, να μονιμοποιηθούν, να μοριοδοτηθούν ή οτιδήποτε άλλο.

Το πρόβλημα δεν είναι ηθικό. Το πρόβλημα είναι το τι ορίζει ο νόμος και το τι δικαιοσύνη έχουμε. Αν νομίζαμε ότι ήταν άδικο, ας φωνάζαμε όταν έπρεπε.

46 σχόλια:

DPurpler είπε...

Αν νομίζαμε ότι ήταν άδικο, ας φωνάζαμε όταν έπρεπε.

Σάμπως το ξέραμε; Τώρα βγήκε στην φόρα...

cynical είπε...

Καλησπέρα DPurpler,

εχω την εντυπωση ότι ολοι το ηξεραν οτι παρατραβούσαν στο χρονο τις συμβασεις. Δεν ηταν δυο, δεν ηταν τρεις. Ητανε χίλιοι δεκατρεις!
Επι πλεον, πιστευες οτι θα κατεβαινε συσσωμη η κοινωνια στο δρομο γιαυτο, οπως εκανε στο ασφαλιστικο για παραδειγμα; Θα εμοιαζε με εμφύλιο πόλεμο!

NdN είπε...

Αγαπητή μου Cynical,

Κάποτε ένας τυπος που κινούνταν πέριξ του οικονομικού επιτελείου έκανε καθημερινό trading στο ΧΑΑ και όταν αποκαλύφθηκε είπε ότι ο νόμος ορίζει ότι χρηματιστηριακό κωδικό μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε έχει ΑΦΜ χωρίς να έχει σχέση το τι επαγγέλεται. Επίσης πρώην Υπουργός ανέφερε κάτι πρόμοιο για την συμμετοχή του σε εταιρίες με έδρα φορολογικούς παραδείσους λέγοντας ακριβώς μάλιστα αυτό που είπες και εσύ "...όλοι αυτοί διαμαρτύρονται επειδή σήμερα αποκαλύφθηκε ότι έχω εγώ τέτοιες εταιρίες, τόσο καιρό δεν έλεγαν κουβέντα...". Επίσης και το να κάνει πίπες μία συμβασιούχος στο Ζαχόπουλο (σίγουρα όχι επειδή είναι παιδαράς) δεν είναι παράνομο.

Καθόλου παράνομο να γλύφει κάποιος για να μπει κάπου. Απλά υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ...

cynical είπε...

Καταλαβαινω NdN,

αλλά κοίταξε ποιο ήταν το πρωτο μέλημα του ΓΑΠ. Να κανει νομους που να φορολογουν τις υπεράκτιες και τα μερισματα.
Αν υπηρχε ο νομος περι off-shores ο Βουλγαρακης δεν θα ξεστομιζετο ιστορικο "νομιμο άρα ηθικο".

Δεν κανουν οι πολιτες του νομους. Απλα, τους υπακουν. Και φυσικά θα πρεπει να απαιτουν να εφαρμοζονται. Κανονικα η πολιτεια δεν θα επρεπε να απαιτει απ' τους πολιτες να ειναι ηθικοι. Αλλα να φτιαχνει θεσμους νομιμοτητας.

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα.

1) Οι περιπτώσεις που μιλάμε ήταν 100% παράνομες. Για παράδειγμα σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο όσοι προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι "έργου"- με μπλοκάκι- και είναι πολλοί αυτοί, ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται αυστηρώς να προσφέρουν την εργασία τους από το γραφείο, τις ώρες ακριβώς της εργασίας του οργανισμού, ακολουθώντας τις εντολές προισταμένων σαν να ήταν εξαρτημένοι υπάλληλοι.

Αυτοί όχι μόνο τα έκαναν αυτά ανοιχτά αλλά χτυπούσαν και κάρτα όπως όλοι, κάτι που αποδεικνύει τη φύση της σχέσης εργασίας.

Αυτό ήταν 100% παράνομο και θα έπρεπε να προσληφθούν κανονικά. Επειδή όμως αυτό απαγορεύεται από το νόμο και το σύνταγμα, θα έπρεπε να απολυθούν άμεσα με την διαπίστωση της παράνομης εργασιακής σχέσης. Αυτό έγινε. Αυτά λέει ο νόμος.

2) Tα stage επειδή ανανεωνόταν καταχρηστικά και παράνομα πέραν του 24μήνου δεν σημαίνει ότι ήταν νόμιμο όπως και η προηγούμενη περίπτωση...

3) Το μόνο νόμιμο - αλλά ανήθικο - ήταν η έξτρα μοριοδότηση των πρώην συμβασιούχων που δινόταν σύμφωνα με νόμους που υπάρχουν και που είπαν ότι θα καταργηθεί με νέα νομοθεσία.

Αλλά επειδή δεν μπορούσαν από μόνοι τους ούτε με αυτή την 50% προσαύξηση να διοριστούν, γι' αυτό προσπάθησαν να τους νομιμοποιήσουν αυτόματα.

Δε νομίζω όμως ότι το πίστευαν ποτέ αυτό ούτε και οι ίδιοι οι πολιτικοί της ΝΔ (τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο) γιατί είχαν δεσμευτεί στην ΕΕ για το αντίθετο και ήξεραν σίγουρα και τους νόμους για τον ΑΣΕΠ κτλ.

Τα περι μονιμοποιήσεων τα πουλούσαν για να πουλάνε ελπίδες και να φτιάχνουν κομματικούς στρατούς....

cynical είπε...

Καλησπερα @Rider,

συμφωνω απολυτα με οσα λες. Στην περιπτωση αυτη οι παρανομια ηταν απο τη μερια της πολιτειας.

Οχι μονο πρεπει να εφαρμοστει ο νομος, (αλλο μπουσουλα δεν εχουμε),αλλα και να διωχτουν όσοι ειχαν σκαρφιστει αυτη την ιδεα της παρανομης χρησης των stage.

Αυτο θα ηταν ενα καλο αιτημα. Μου κανει εντυπωση πώς ολα τα φωτα πεφτουν στους stagers, που δεν ηταν παρανομοι και λοιδωρουνται, ενω κανεις δεν αγγίζει οσους απο την κυβερνηση ειχαν αυτη την πρωτοβουλια.
΄
Οσο για την επιπλεον μοριοδοτηση, δεν υπαρχει λογος να πεσουμε σε μια καινουργια παρανομια. Μοριοδοτηση δινεται έτσι κι αλλιως σε οσους εχουν προυπηρεσια. Ποιος ο λογος μια προυπηρεσια να μετραται διπλα για καποιους και μονα για αλλους.

Unknown είπε...

Καλησπέρα,
Ο τίτλος της ανάρτησης δεν είναι κακός! " Μία άποψη ..." λέει. . Θα μπορούσε να ήταν πιο προβληματικός με προεκτάσεις ηθικές αλλά και νομικές. Όπως αυτό που γράφτηκε "Μια γνώμη για τη μάχη που δίνει η γενιά G700 με αντιπάλους τους Stagers". Βέβαια είναι γνωστό από παλιά , ότι η ευέλικτη απασχόληση με συμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις κρύβει παγιδούλες και δυσάρεστες εκπλήξεις σ’ αυτούς που προσπαθούν να τρυπώσουν στο Δημόσιο. Δεν γνωρίζω τους νόμους των ειδικών αυτών σχέσεων εργασίας αλλά αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι κάποιοι κάνουν «τίμιο» και «δύσκολο» αγώνα για να εξασφαλίσουν μια δουλεία μέσω του ΑΣΕΠ.
Θα συμφωνήσω με το «Σάμπως δεν το ξέραμε – ξέρανε»

Greek Rider είπε...

Cynical ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Στην ανάρτησή μου μάλιστα τονίζω τις ευθύνες ακριβώς αυτών που λες και εσύ.

Τον εργαζόμενο που προσπαθεί να βολευτεί δε νομίζω ότι μπορούμε να τον χτυπάμε σε καμία περίπτωση σε μια χώρα που όλοι αυτό θέλουν. Και η γνώμη μου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έβγαζαν τα λεφτά τους (400 ευρώ ανασφάλιστοι ή 800 ευρώ ασφαλισμένοι οι συμβασιούχοι με μπλοκάκι) με το παραπάνω.

Η στάση όμως της ΝΔ παρά τις ξεκάθαρες παρανομίες δείχνει ότι εδώ υπάρχει όμως ένα πολιτικό θέμα (όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροφυλάκων) που μας πάει πολλά χρόνια πίσω....

Θανασης Ξ. είπε...

Cynical καλησπέρα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα πως δεν έχουν με την στενή έννοια 'παρανομήσει' οι stagers. Το 'νομικό' ζήτημα, λοιπόν, κλείνει με την απλή απάντηση οτι αυτή τη στιγμή η μη ανανέωση των συμβάσεών τους δεν αποτελεί 'ποινή', πάλι με την στενή έννοια του όρου. Διάβασα κάπου πως πολλές απ' τις συμβάσεις stage λήγουν στο τέλος του 2010 και μέχρι τότε θα υφίστανται.

Πάντως αν θελήσουμε να ξεχάσουμε για μια στιγμή τη φράση σου 'το πρόβλημα δεν είναι ηθικό', υπάρχουν πολλά ερωτήματα:
-Αυτός που τοποθετούσε σε τέτοιες θέσεις πολίτες αποσκοπούσε σε πολιτικά οφέλη;
-Αυτός που δεχόταν να δουλέψει επί δύο-τρία-τέσσερα χρόνια με 400 ευρώ το μήνα, ανασφάλιστος σε τί ακριβώς ήλπιζε;
-Απ' την προσπάθεια να ανοίξουν τέτοια παραθυράκια θίγονται έννομα συμφέροντα άλλων;
-Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν αυτός που ανέδειξε το ζήτημα στο debate;
-Η κ. Παπαρήγα δεν είναι αυτή που πάγια γκρινιάζει για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης;

Ας αναζητήσουμε το μέτρο μας σαν κοινωνία. Τα stage πρέπει να υπάρχουν. Να τοποθετείσαι για πέντε-έξι μήνες αυστηρά, για απόκτηση εμπειρίας, και χωρίς ανανεώσεις και παρατάσεις. (Βέβαια να μην πέφτεις θύμα και των μονίμων, να σε βάζουν να βγάζεις εσύ τη δουλειά).
Κάποτε σ' έβαζε ο πατέρας σου παραγιό στον ξυλουργό, στον μαραγκό κλπ. Να μάθεις τη δουλειά, να ανοίξεις μετά το δικό σου μαγαζί, να βγάζεις το ψωμί σου. Εμείς, τάξαμε στον παραγιό πως θα πάρει και την κόρη του αφεντικού για να μας ψηφίσει...

de profundis είπε...

Αφού οι προσλήψεις είναι παράνομες δεν θα έπρεπε να έχουν σταλεί στον εισαγγελέα αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους για τις παράνομες προσλήψεις??

Δεν έχω ακούσει τίποτε περί αυτού ,πάντα την πληρώνουν μόνο οι μη κατέχοντες

Unknown είπε...

Που λες λοιπόν, εγώ φώναζα (μαζί με όλο το κοπάδι) από το 1997 για κατάργηση ή μη-υιοθέτηση κάθε μορφής νοικιασμένης εργασίας και stage και τα συναφή, δικαιούμαι να φωνασκώ και σήμερα;

Πέραν τούτου, έχω και άλλη μια ένσταση. Η πολιτική πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη, όχι τον νόμο. Καλώς ή κακώς, η όλη αυτή «ανηθικότητα» της πολιτείας δημιούργησε προβλήματα, μήπως θα έπρεπε να τα λύσει, αντί να δημιουργεί καινούργια με την «εφαρμογή του νόμου»;

Αλήθεια, αν η πολιτεία δράσει τόσο απόλυτα στο θέμα των stage, μήπως θα έπρεπε να δράσει το ίδιο απόλυτα και στο θέμα των ημιυπέθριων, στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν παίζονται ούτε ζωές, ούτε η βιωσιμότητα των οικογενειών;
Μήπως λοιπόν στους υμιυπέθριους είναι που θα έπρεπε να στείλει μπουλντόζες και να «απολύσει» άμεσα τους παράνομους τοίχους, ενώ θα έπρεπε να δείξει ευαισθησία στην κατεδάφιση ανθρώπων, ενώ κάνει ακριβώς το αντίστροφο;

cynical είπε...

Καλημερα Aris,

δεν μου αρεσε καθολου το υφος των G700, του στυλ να τιμωρησουμε τους stagers. Σαν να ειναι αυτοι οι φταιχτες. Δηλ. ειναι σαν να λες ότι δεν φταιει ο νομος που σου δινει ευκαιριες να "κλεψεις", αλλα ο "κλεφτης". Ειναι σαν να σου λεει: Μπορεις να κλεψεις, αλλα μην κλεψεις γιατι θα εισαι, οχι παρανομος, αλλα ανηθικος.

Το οτι συνεχιζεται αυτη η ηθικολογια, του ναι, μεν, νομιζω οτι ειναι μια ευκαιρια για να συνεχιζεται και στο μελλον η παρανομία.

cynical είπε...

καλημερα @de profundis,

αυτο ελεγα και σ' ενα προηγουμενο σχολιο στον Rider.

Κανεις δεν αναφερεται στους φυσικους αυτουργους, κυβερνηση, συγκεκριμενα προσωπα, συγκεκριμενοι βουλευτες, παρα μονο σε αυτους που επωφεληθηκαν.

Μην τρελλαθούμε!

cynical είπε...

Καλημερα @Rider,

καποτε πρεπει να σταματησουν αυτα. Και θα σταματησουν, οχι αν δεν πηγαινουν οι εργαζομενοι, αλλα αν δεν τα προσφερουν οι κυβερνωντες.
Πιστευω οτι τωρα πρεπει να γινει ενα reset. Καποτε επρεπε να γινει. Γιατι αν αρχισουν παλι οι χαριστικες διαταξεις, θα ξαναδουμε το ιδιο φαινομενο και αργοτερα.

Πιεση υπαρχει οσο υπαρχει εδαφος απο τους πανω να υποκυψουν. Ας τα βαλουμε καποτε τα πραγμα σε ενα δρομο.

cynical είπε...

Καλημερα Θαναση,

Τα stage πρεπει να υπαρχουν για το λογο που δημιουργηθηκαν.
Η κατασταση ομως που δημιουργηθηκε πρεπει να λυθει και να μην επαναληφθει. Για να γινει αυτο, πρεπει να υπαρχουν κανονες που να τηρουνται.
Δεν μπορεις να εχεις ενα νομικο συστημα σουρωτηρι και συ σαν πολιτεια να το ποδοπατας, και να απαιτεις απο τους πολιτες να συμπεριφερονται ηθικα, για να μην γινουμε ζουγκλα. Αυτο λεω.

Και απο τις δυο μεριες υπηρχαν σκοπιμοτητες. Αυτο ειναι ολοφανερο. Αλλα πιστευω οτι δεν εχει νοημα να στεκομαστε σ' αυτο. Το εδαφος οπου στηριζονται αυτες οι σκοπιμοτητες πρεπει να δουμε, κι αυτο να καθαρισουμε.

Οσοι καταστρατηγησαν τα stage για ψηφοθηρικους λογους να πανε στη δικαιοσυνη. Οσες συμβασεις ληγουν να μην ανανεωθουν. Να προκηρυχθει διαγωνισμος ΑΣΕΠ για οσες θεσεις λεγοταν οτι καλυπταν. Και να προσμετρηθουν προσοντα, προυπηρεσιες κ.λ.π. οπως προσμετρωνταν τοσα χρονια, που το ΑΣΕΠ λεγοταν οτι δουλευε κανονικα.

cynical είπε...

καλημερα Darthiir,

Παντως οι stagers δεν συμπυκνωνουν μονοι αυτοι, την εννοια του πολιτη, ωστε ο νομος να λαμβανει υπ' όψιν μονο αυτους. Η πολιτικη αλλαζει τους νομους παιρνοντας υπ' οψιν το γενικοτερο καλο, ενα απο τα οποια ειναι και η λειτουργια των νομων.

μια χοντρικη αποψη εξεφρασα στο προηγουμενο σχολιο για το τι νομιζω οτι πρεπει να γινει.
Αλλα δεν ξερω τι σκοπευουν να κανουν. Απ' ότι αρπαξε τ' αυτι μου θα καταργησουν τα stage, στο δημοσιο. Και αυτο μαλλον γιατι φοβουνται τον εαυτο τους οτι θα το επαναλαβουν!

Τα υπολοιπα δεν τα γνωριζω. Σχετικα με τον παραλληλισμο σου με τους ημιυπαιθριους η διαφορα ειναι ότι οσοι τους μετετρεπαν σε δωματια, παρεβαιναν ενα νομο που ηταν ήδη σε ισχυ και ο οποιος θα συνεχισει να ειναι σε ισχυ, γιατι κανεις δεν σκοπευει να τον καταργησει, οπως γινεται με τα stage. Δεν συζηταται δλδ αυξηση του συντελεστη δομησης.
Οποτε, ή αυξανεται ο συντελεστης δμησης και ολοι νομιμοποιουνται πληρωνοντας βεβαια ενα τελος, για την αναβαθμιση των σπιτιων τους η γκρεμιζονται.

Καθε "τακτοποιηση" δινει τη σκυταλη σε νεες μαζικες παρανομιες.

Unknown είπε...

Σωστά.
Εξ ου και αντί τακτοποίησης πρέπει να γίνεται κατεδάφιση.
Και επίσης ορθά ομιλείς περί των strage, δεν αντιλέγω, αλλά…!!!
Αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Και συγνώμη δηλαδής, αλλά είναι κάτι τοίς παραπάνω από τον νόμο η ανθρώπινη ζωή. Είπαμε, λάθος, αλλά τα ντουβάρια γκρεμίζονται χωρίς ενοχές, το φαγητό αφαιρείται και αυτό χωρίς ενοχές;
Δεν ξέρω, προβληματίζομαι ως προς την ανθρωπιά μου τώρα τελευταία βλέπεις…
Οι γκαμήλες τέτοια προβλήματα δεν έχουν πάντως και τις ζηλεύω…

Unknown είπε...

A, περί του μετέπειτα...
Πρέπει να καταργηθεί κάθε μορφή stage και νοικιασμένης εργασίας από εδώ και πέρα. Όχι, τα stage δεν πρέπει να υπάρχουν, θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, καλύπτωντας την έλλειψη θέσεων με την δήθεν λύση των stage και στην ουσία μη δίνοντας λύση στο πρόβλημα αλλά κρύβοντάς το κάτω από το χαλάκι.

cynical είπε...

Darthiir,

πες μου εσυ τι λυσεις θα εδινες.

Κουβεντα κανουμε, κανενας δεν προκειται να μας ζητησει να παρουμε αποφασεις, οποτε ας σκεφτουμε ελευθερα.

Αν η συγκρουση ειναι αναμεσα στη διατηρηση καθεστωτος παρανομιας και στην ανθρωπιά, θα ελεγα οτι στην περιπτωση αυτη δεν τιθεται θεμα ανθρωπιας γιαυτους μονο, αλλα και για τους εκατονταδες χιλιαδες αλλους που ειναι και αυτοι ανεργοι, αυτη τη στιγμη.

Αν γινει ο διαγωνισμος ΑΣΕΠ μπορει οι συγκεκριμενοι stagers να βρεθουν ανεργοι, αλλα καποιοι αλλοι θα βρεθουν με δουλεια, και με πιο δικαιο και αξιοκρατικο τροπο.

Overall λοιπόν υπαρχει κερδος.

Η αποψη μου, ειναι οτι τα πραγματα θα πρεπει να τα βλεπουμε συνολικα και οχι παιρνοντας σαν μετρο αυτους που μπορουν και φωναζουν περισσοτερο. Θα ηταν ασεβεια σε οσους ειτε δεν μπορουν ειτε δεν το θελουν. Και το yardstick νομιζω οτι ειναι η τηρηση κανονων.

cynical είπε...

darthiir,

σε μια ευνομουμενη πολιτεια νομιζω οτι θα επρεπε να υπηρχαν προγραμματα μαθητειας. Δεν γινεται το ιδιο και με φοιτητες αποφοιτους, που κανουν πρακτικη; Αν καποιος δεν ανηκει σ' αυτη τη κατηγορια θα πρεπει να μπορει να αποκτα εμπειρια με καποιο τροπο. Ως εδω καλα. Αλλα θα πρεπει να διατηρηθει αυτο το νοημα και οχι να διολισθαινει, οπως εγινε.

Οι εργοδοτες φωναζουν οτι δεν προσλαμβανουν νεους γιατι δεν εχουν εμπειρια. Αυτο βεβαια ειναι αντιφατικο, γιατι πού θα τη βρει την εμπειρια καποιος αν δεν τον προσλαμβανει κανεις, επειδη δεν εχει εμπειρια;

Επισης πιστευω οτι οποιος εργαζεται, ειτε σαν μαθητευομενος ειτε σαν κανονικα εργαζομενος θα πρεπει να εχει περιθαλψη και ενσημα.

Unknown είπε...

Όχι, η σύγκρουση δεν είναι εκεί. Είπαμε. Πλήρης κατάργηση του θεσμού, σήμερα. Όσοι όμως είναι ήδη μέσα, να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους. Όπως και στους υμιυπαιθρίους. ΟΚ. Ω γέγοναι γέγοναι, πάμε παρακάτω.
Την μέθοδο, δεν την ξέρω και λύσεις δεν προτείνω γιατί ακριβώς δεν είμαι ειδικός επί των θεμάτων και συνεπώς η ανάλυσή μου θα μπάζει από παντού νερά :)

Τέλος, ας υπήρχαν θέσεις εργασίας και πολύ χαμηλή ανεργία και θα σου πω εγώ αν ο οποιοσδήποτε εργοδότης θα επιζητούσε την «πολυτέλεια» της πρότερης εμπειρίας.
Ενώ με την ανεργία ελέγχεται καλύτερα ο κόσμος, δε λέω…

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Για να ενισχύσουμε το πνεύμα του ποστ σου:

Πριν κάνα δυο χρόνια σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αναφέρει ένα περιστατικό το οποίο είχε βιώσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ή λίγο μετά, δεν θυμόμαστε, ο Μίκης μαζί με άλλους αριστερούς φαντάρους βρέθηκε στην Ψυττάλεια. Τους άφησαν ντάλα καλοκαίρι κάτω από καυτό ήλιο χωρίς σταγόνα νερό για ώρες και ώρες. Κάποια στιγμή τους έστειλαν μια υδροφόρα. Και τότε, έλεγε ο ίδιος ο Μίκης, «τι σύντροφοι και συναγωνιστές, γίναμε όλοι ζώα που πατώντας ο ένας τον άλλον προσπαθούσαμε να φτάσουμε πρώτοι στο νερό».

Είναι εύκολο να κάνει κανείς τις αναγωγές για να καταλάβει καλύτερα το τι έχει συμβεί με τους stagers. Και είναι εύκολο να δουν οι καλόπιστοι επικριτές πόσο λάθος κάνουν να τους επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες.


Τα λέμε.


ΥΓ Καταλαβαίνουμε ότι η ευκολία της ρύμης του λόγου ισχύει όχι μόνο στον προφορικό λόγο, αλλά και στον γραπτό. Όμως μας στενοχωρεί η αναφορά σε g700 αντί του ορθού g700.blogspot.com -καταλαβαίνεις βέβαια το λόγο. Αυτό δεν είναι μομφή ούτε κριτική. Απλώς εξωτερίκευση …στενοχώριας!

cynical είπε...

Darthiir,

αυτο το: ό γεγοναι, γεγοναι ξερεις ποσες φορες εχει γινει; Σκεψου μονο τα αυθαιρετα. Απο Τριτση που θυμαμαι, μεχρι προσφατα, ολο κτιζονται και ολο με τη μεθοδο αυτη νομιμοποιουνται. Δεν προσβαλει αυτους που δεν εκτισαν ποτε αυθαιρετο; Και η νομιμοποιηση της οικιστικης αυθαιρεσιας δεν καταστρεφει το δημοσιο χωρο με την υφαρπαγη του;

Γιαυτο θελω μια φορα να τραβηχτει αυτη η περιφημη κοκκινη γραμμη, ωστε κανεις να μην ξανακολουθησει αυτη την πονηρη τακτικη.

Το θεμα της ανεργιας παντως, δεν αντιμετωπιζεται με τη μεθοδο αυτη.

Unknown είπε...

Να τραβιέται (στ' αυθαίρετα), να τραβιέται την ώρα που χτίζονται!
Ας τραβηχτεί και μετά! Κανένα πρόβλημα!
Όχι όμως στα όνειρα και στις ζωές ανθρώπων εκ των υστέρων, αφού φτάσαν στη μέση.
Στα stage τα ίδια επίσης να τραβηχτεί!
Τέρμα, εδώ και τώρα ο θεσμός δεν είπαμε; :)

Sophia είπε...

Είναι φοβερό πάντως το να θέλεις να είσαι νόμιμος γιατί αυτό είναι το σωστό, όταν είσαι να νιώθεις απλά ηλίθιος γιατί σε πατάνε και βγαίνουνε αέρας αυτοί που δεν είναι και νομιμοποιούνται κατ' επίφαση, και από επάνω, να μεταθέτουνε όλοι τις πολιτικές τους ευθύνες σε σένα, που δεν είναι η δουλειά σου αυτή....

cynical είπε...

Μα στα Stage darthiir,

υπήρχαν μονο αοριστες υποσχεσεις, βασει της λογικης οτι στην ελλαδα ετσι γινονται, στα μουλωχτα. Δεν υπηρχε βεβαιοτης και δεσμευση γραμμενη κι επικυρωμενη σε κανενα χαρτι. Οποτε οι συμβαλλομενοι επαιρναν αναγκαστικα και καποιο ρισκο. Που το γνωριζαν εκ των προτερων.

Παντως αν τωρα θεσπισθουν καποιες χαριστικες διαταξεις για το φαινομενο αυτο, ο κοσμος θα ειναι δυσαρεστημενος. Γιατι θα ειναι μια αποδειξη οτι τιποτε δεν θ' αλλαξει σ' αυτη τη χωρα.

Και αν τα "ονειρα" αυτων των ανθρωπων κατακρυμνηστουν, που κανονικα δεν θα επρεπε να τα αφησουν να θεριεψουν, τα ονειρα καποιων αλλων, και ισως και των ιδιων, θα πραγματοποιηθουν, μεσω ομως ενος δικαιου ΑΣΕΠ.

cynical είπε...

Αγαπητοι LeftG700,
δεν εβαλα το προθεμα left, που σας διαχωριζει απο το σκετο G700, και ετσι θεωρησα οτι δεν συνετρεχαν λογοι παρανοησης.
Παντως δεκτη η επισημανση, και ζητω συγνωμη που σας στενοχωρησα!

Πιστευω οτι δεν διαφθειρουν το κρατος οι πολιτες, αλλα οτι το κρατος τους διαφθειρει. Αυτο εχει και το μαχαιρι και το πεπονι. Δεν μπορει να υπαρχει χρηστή κοινωνια με μια διεφθαρμενη διοικηση.
Αν ειναι να ξεκινησουμε απο καπου, απο κει θα πρεπει να αρχισει η δουλεια.

Unknown είπε...

Σωστά, όμως με αυτές τις αόριστες υποσχέσεις, κάποιοι μπορεί να βολεύτηκαν, αλλά κάποιοι μπορεί να στήριξαν ένα παιδί ας πούμε.
Οπότε την κόκκινη γραμμή την τραβάς στο θεσμό, όχι ρίχνοντας ανθρώπους στον καιάδα. Με ίσως δεν λύνεται το πρόβλημα. Και τον κόσμος που θα δυσαρεστηθεί επειδή «χαρίστηκε» κάποιος σε μια μάνα πχ (που σίγουρα υπάρχει και αυτή) που δεν θα ικανοποιηθεί εκ των υστέρων από τον ΑΣΕΠ και θα χειροτερέψει ίσως η ζωή του παιδιού της, ε, συγνώμη που τον γράφω κανονικότατα στα παλαιά των υποδημάτων μου…
Καλώς ή κακώς, με τις «φρούδες, μη σίγουρες υποσχέσεις», προχώρησε η ιστορία για δεκαετία. Εκ των υστέρων είναι εντελώς ανήθικο να κλείσεις εντελώς την πόρτα. Όσο ακριβώς και όταν έδινες τις ψεύτικες ελπίδες
Θες να τιμωρήσεις κάποιον πχ; Τιμώρησε το Σημίτη και τον Καραμανλή. Με αυτούς δηλαδή γιατί δεν ασχολείσαι καθόλου;
(Σιχαίνομαι τη νομολατρία… μπλιαξ)

cynical είπε...

Darthiir,

Πολυβολο εισαι!! Δεν σε προλαβαινω. Θα περιμενα ενας καμηλιερης να ηταν περισσοτερο αργος.

Εγω το πραγμα το βλεπω συνολικα και οτι το συνολικο αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο. Για τις μεμονωμενες περιπτωσεις, μπορει να βρεθουν μεμονωμενες λυσεις, που να μην φερνουν τα πανω κατω στην κοινωνια.

Το εγραψα αρκετες φορες σε προηγουμενα σχολια, οτι η ευθυνη ειναι σε αυτους που χειριστηκαν τα stage με αυτο τον τροπο. Αυτοι παρανομησαν, αυτοι να λογοδοτησουν στη δικαιοσυνη. Εδω κι αν θα ειναι η κοκκινη γραμμη!! Με bold!

cynical είπε...

Σοφια,

γιαυτο λεω οτι το κρατος διαφθειρει τους πολιτες. Οταν δικαιωνονται οι αυθαιρεσιες κατα συρροη, τοτε λες οτι κι εγω θα περασω στην παρανομια, αφου εχω πολλες πιθανοτητες να δικαιωθω.
Αυτο ομως δεν ειναι μια δικαιη κοινωνια. Με οποιο δικαιο και αν την εξετασεις, δεν ειναι.

Unknown είπε...

Μα γι’ αυτές τις «μεμονωμένες λύσεις» συζητάμε. Συν του ότι ή θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή που θα βρει τις πραγματικές ανάγκες… μάλλον θα πρέπει να εξεταστούν πολλά… και ψάξε βρες τώρα ποια μάνα έχει το πρόβλημα και αν θα το πει και πόσοι θα πέσουν να τη φάνε… Και αυτές οι μεμονωμένες λύσεις όπως βλέπεις δεν υπάρχει διάθεση να δοθούν…
Οπότε άστο καλύτερα βρε παιδί μου, όσοι είναι μέσα στο σύστημα τόσα χρόνια πια (όχι μόνο 6 μήνες και 1 χρόνο) ας «ικανοποιηθούν», μη γινόμαστε και κρετίνοι, και μετά τραβάμε μαζί όλοι την κόκκινη γραμμή και αποτρέπουμε κάθε παρασπονδία στην αρχή της, ωφελώντας και το «συνολικό», που επίσης προτιμώ κι εγώ :)
{Είναι που ένα ολόκληρο τμήμα του φυντανοτροφείου την έκανε κοπάνα και τρείς ώρες βαράω μύγες… :( }

Alexandros είπε...

Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι το κράτος διαφθείρει τους πολίτες και όχι το αντίθετο.Θεωρώ ότι ελαφρά τη καρδία (και κάπως αυθαίρετα) εκφράζεις την σιγουριά ότι ισχύει το πρώτο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στο δημόσιο από το παράθυρο, και ουσιαστικά "έκλεψαν" τους συνανθρώπους τους, πήγαν οι ίδιοι στο βουλευτή, δεν πήγε αυτός. Και μη μου πεις ότι έπαιξαν με τους όρους του παιχνιδιού που έχουν επιβάλει οι πολιτικοί. Είναι προφανές ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.
Για αυτό το λόγο είναι άξιοι θαυμασμού οι ηθικοί και τίμιοι άνθρωποι. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να είσαι τέτοιος...

cynical είπε...

Καλησπερα Αλεξανδρε,

Νομιζω οτι διαφθειρει αυτος που εχει χρηματα και εξουσια. Αυτη ειναι η φορά της διαφθορας.
Αλλωστε και γλωσσικα, η λεξη διαφθορεας εχει ενεργητικη φωνη, ενω η λεξη διεφθαρμενος, παθητικη.
Παραδειγμα, οσο και προκλητικη και να ειναι μια κοπελα, ο βιαστης θα δικαστει.

Αλλο παραδειγμα, οι ελληνες του εξωτερικου. Ενω προστρεχουν στον βουλευτη στην ελλαδα, οταν βρισκονται στη Σουηδια, για παραδειγμα, δεν θα πανε να κλαυτουν.

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Ήμασταν λίγο ασαφείς με τη ...στενοχώρια μας, έχουν πάρει και τα πληκτρολόγια φωτιά εδώ κι έγινε η παρεξήγηση. Δεν στενοχωρηθήκαμε (και εντάξει, κάνουμε και λίγο χιούμορ με τη συγκεκριμένη λέξη) επειδή τάχα δημιουργήθηκε σύγχυση με μας. Το υστερόγραφο σχετιζόταν με την αναφορά σου στο generic όνομα g700, που αφορά όμως τις ιδιαίτερες απόψεις του ομώνυμου μπλογκ και δεν εκφράζει όλη τη γενιά μας. Βέβαια, μικρό το κακό. Ο κόσμος δεν είναι χαζός.

Και επαναλαμβάνουμε ότι το ΥΓ είχε περισσότερο χαρακτήρα αστεϊσμού.


Τα λέμε.

cynical είπε...

Καλησπερα @LeftG700

και γω το υστερογραφο σαν χιουμορ το πηρα, και αναλογως απαντησα! Τι στο καλο, το βλογ εχει χιουμορ, το δειχνει και η μαιμου στην προμετωπιδα..

Alexandros είπε...

Στην ανάρτηση σου, έκανες αναφορά στον νόμο. Ο νόμος λοιπόν, ορίζει ότι αυτός που διαφθείρεται με το χρήμα έχει τις ίδιες ποινικές ευθύνες με αυτόν που τον διαφθείρει. Πρέπει να κατασταλάξεις. Είσαι με το νόμο; Είσαι με το ηθικό; Πιστευείς ότι κάθετι νόμιμο είναι ηθικό και το αντίθετο; Πιστεύεις ότι το νόμιμο=ηθικό ισχύει για τους stagers αλλά δεν ισχύει π.χ. για τον Βουλγαράκη;

cynical είπε...

Αλεξανδρε,
ισα ισα εγραψα το αντιθετο,

"...Το ότι προσελήφθησαν παράνομα δεν σημαίνει ότι παρανόμησαν κι οι ίδιοι, διότι πουθενά ο συγκεκριμένος νόμος δεν τους καθιστά συνυπεύθυνους, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις...",
δλδ, οτι δεν τους καθιστα συνυπευθυνους.

Στις "αλλες περιπτωσεις" περιλαμβανω τη νομοθεσια για την πορνεια, και το φακελλακι, αν ισχυουν ακομα. Καποτε ισχυαν ομως.

Δεν γνωριζω καποιον νομο που να λεει οτι οποιος προσλαμβανεται στο δημοσιο παρανομα εχει ο ιδιος τις ποινικες ευθυνες λογω συνενοχης. Θα μου φαινοταν απιθανο να υπηρχε.

Για τον ιδιωτικο τομεα ομως, τις ποινικες ευθυνες της μαυρης εργασιας τις εχει σαφως ο εργοδοτης και οχι ο εργαζομενος. Και δεν βλεπω το λογο να μην συμβαινει το ιδιο και στον δημοσιο τομεα.

Βαζεις πολλα ταυτοχρονα ερωτηματα, που ειναι ομως διαφορετικα, οπως τα αντιλαμβανομαι. Πολλες φορες εχω επιχειρηματολογησει για το οτι η πολιτικη ειναι αλλη διαδικασια με την ηθικη.

Στις συντεταγμενες κοινωνιες τα παντα κρινονται βασει του νομου και μονον αυτου. Φυσικα ο νομος δεν ειναι ουρανοκατεβατος, αλλα αντανακλα την περιρρεουσα ατμοσφαιρα και κοιταει με καποια καθυστερηση να εναρμονιζεται με αυτη.

Οταν κατι θεωρειται νομιμο, αλλα οι κοινωνια δεν το ενστερνιζεται, καποια στιγμη ο νομος αλλαζει.

Το εθιμικο δικαιο δεν δικαζει. Μπορει μονο να συνυπολογιστει για τον καθορισμο της ποινης, οχι για τον καθορισμο του αδικηματος.

Απο την πρωτη γραμμη της αναρτησης ξεκαθαρισα οτι δεν ασχολουμαι με το ηθικο μερος. Και εδωσα πολλες εξηγησεις στα σχολια ειδικα για την περιπτωση των stagers.

aris είπε...

Καλησπέρα ,
Δεν θα ήταν σωστό να τιμωρηθεί κανένας , είτε είναι Stager είτε ανήκει στη γενιά G700. Απλά υπάρχει ένας προβληματισμός αν θα είναι «σωστό» να συνεχίζονται καταστάσεις ανισοτήτας στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας που δημιουργεί το θολό νομικό εργασιακό τοπίο . Ελπίζω , νομίζω ότι το ΑΣΕΠ θα μπορούσε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας για την αξιολόγηση κάποιου στη επαγγελματική του αναρρίχιση.Aς βρούνε λύσεις - φόρμουλες - νόμους για το πρόβλημα του τώρα και στο μέλλον για να μην έχουμε νέους qualified αλλά απελπισμένους !

the elf at bay είπε...

Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Δυστυχώς οι ανανεώσεις στις συμβάσεις ήταν φαύλος κύκλος και όλοι θεατές και ψιλοένοχοι, λόγω της πελατειακής συνήθειας που διέπει τέτοια προγράμματα. Τι να πω...

Στέργιος είπε...

Νομίζω η συζήτηση για τα stage είναι εξαντλημένη. Τίποτα νέο δεν υπάρχει παρά μόνο οι νέες δοκιμές πάνω στα κεφάλια των κασσιδιάρηδων.

Ποτέ δεν καθαγίασα καμία μορφή φανερής ή καλυμμένης απλήρωτης εργασίας. Πάντα ήμουν φανερός εχθρός τους. Και ποτέ ως εργοδότης δεν τα αξιοποίησα όπως και καμιά άλλη μορφή ξεφτιλισμένης εργασίας.

Όταν αυτή η αντεργατική νομοθεσία σχεδιάζονταν (μαζί τα "μπλοκάκια" η μερική απασχόληση, οι «συμβάσεις» έργου, τα ωρομίσθια κλπ) δεν δίστασα να πω στις επιτροπές ευθέως ότι πρόκειται για ξεφτίλισμα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων που το σύστημα αργά ή γρήγορα θα βρει μπροστά του. Και ήταν τραγικό να βλέπεις εκσυγχρονιστές εκπροσώπους της εργατικής τάξης να μασάνε τα λόγια τους να μιλάνε για «σύγχρονες αλλαγές στη εργατική τάξη» που φυσικά εγώ «δεν καταλάβαινα» και να με λένε «δογματικό». Τέτοια ξευτίλα δε ματάγινε. Γιατί εγώ εκπροσωπούσα εργοδοσία και αυτοί εργαζόμενους!

Μετά λύθηκαν τα σχοινιά. Τι περιμένατε; Να μη φτάσουμε στη τζάμπα εργάσιμα και στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα της εργοδοσίας;

Τι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας και πράσινα άλογα μου λέτε. Όλα αυτά καραμπινάτες παραβιάσεις βασικών εργασιακών δικαιωμάτων είναι. Έχει νόημα να βρούμε τη τρίχα του νόμου που έκαναν οι ίδιοι για να τη κάνουμε τριχιά μπας και κρεμάσουμε τους παραβάτες εξουσιαστές; Είστε με τα καλά σας που η εξουσία θα εκθέσει τα παιδιά της;

Τι πλάκα αυτή με τους νόμους. Μα τους νόμους του φτιάχνουν οι κρατούντες όπως θέλουν και τους διορθώνουν ανάλογα με τις αντιδράσεις των από κάτω. Οι νόμοι δεν είναι ουδέτεροι. Έχουν από κάτω τον βασικό οδηγό της δικτατορίας της αστικής τάξης που λέει ότι κάθε νομοθεσία πρέπει πρώτα να περιφρουρεί το βασικό της νόμο της ιδιοκτησίας του προϊόντος που παράγει ο εργάτης από τον εργοδότη και μετά να είναι «ίσος»(!!!) τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και μεταξύ των εργοδοτών. Τρίχες δηλαδή. Το δίκαιο των εργαζομένων ισχύει μόνο όταν το διεκδικούν και το κερδίζουν μόνοι όχι όταν ο νόμος το λέει. Γυρίστε μια ματιά και μετρήστε αμέτρητα σκυμμένα κορμιά κάθε πρωί. Όσο δεν σηκώνουν το μπόι τους θα είναι πάντα ηττημένοι. Άντε να ζητήσουν μετά ένσημα και μεροκάματο! Και σιγά μη τους τα χαρίσει κανένας.

Ποια μαθητεία; Όταν εγώ πήγαινα μαθητεία τη δεκαετία του ΄60 ίσχυε κανονικά το ΙΚΑ με όλα του. Τι μου λέτε τώρα 45 χρόνια μετά, ότι πρέπει να χάσουν δικαιώματα που είχαν τότε; Πόσο πίσω πρέπει να πάει ο κόσμος τέλος πάντων για να καταλάβει ότι έφτασε στον πάτο;

Πόσο σύγχρονος είναι ο κόσμος του αυτοματισμού, των λέιζερ, του ιντερνέτ και της τεράστιας παραγωγικότητας; Βρείτε μου ένα βασικό νόμο ή μια βασική αρρώστια του συστήματος που περιέγραψε ο Μαρξ στον καιρό του και δεν ισχύει και σήμερα ευθέως ή με τροποποιημένη μορφή. Ούτε μία! Δε μιλώ για κάποιες εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα που ξέμειναν όρθια από τη λαίλαπα του ’90 και μετά (αυτά δεν είναι νόμοι του συστήματος αλλά του εποικοδομήματος). Μιλώ για το καπιταλιστικό σύστημα να μη τα μπερδεύουμε.

Έτσι καταλήγουμε στα ίδια. Αν νόμος δεν είναι το δίκιο του εργάτη θα είναι το δίκαιο του εργοδότη. Μέσος δρόμος ροζέ ή γκρίζος δεν υπάρχει. Εκτός και αν μας πει κανείς ότι φτάσαμε ως εκ θαύματος σε αταξική κοινωνία και ξεπεράσαμε τον Μαρξ!!!

cynical είπε...

Καλησπερα Στεργιο,

Διαφωνω! Αν ο νομος ειναι είτε το δικαιο του εργατη, είτε το δικαιο του εργοδοτη, εμάς τους βλογερς, ποιος νομος μας καλύπτει;

cynical είπε...

Γεια σου Elf

ελα ντε! Και τωρα για μερες σερνεται μια κουβεντα για το αν θα πρεπει να συνεχιστει η παρανομια ή οχι, με ψιλοβολεματα και τρικλοποδιες.

cynical είπε...

Καλησπερα Aris,

πιστευω οτι θα πρεπει να καταργηθουν κατ' αρχην ολες οι μορφες ανασφαλιστης εργασιας, και να σταματησουν όλες οι εκ των υστερων νομιμοποιησεις των παρανομιων.

Στέργιος είπε...

Cynical,
Προφανώς έμπλεξέ τους Νόμους ενός συστήματος με τα ΦΕΚ και τους νόμους της Βουλής. Ο Νόμος του συστήματος είναι Κανόνας απαράβατος (δικτατορία) που οι νόμοι της κάθε Βουλής ή πολιτικής εξουσίας τον τηρούν εναλλασσόμενοι.

Για να μη μπερδευόμαστε στον καπιταλισμό ο Νόμος (Δίκαιο) της ιδιοκτησίας του προϊόντος της εργασίας των εργαζομένων είναι ένας. Πάντα ίδιος, ποτέ δεν αλλάζει: Όλο το προϊόν της παραγωγής ανήκει στον ιδιόκτητη των μέσων παραγωγής (εργοδότη). Αυτό είναι το Δίκαιο. Οι νόμοι του κράτους που θωρακίζουν αυτόν το Νόμο του συστήματος αλλάζουν κάθε μέρα είτε με τη φορολογία, είτε με τους μισθούς, είτε με τις επενδύσεις και τους ιδιοκτησιακούς νόμους, για τα πάγια, τα εμπορεύματα, τις μετοχές, τα κέρδη…. Ένα δεν επιτρέπει ποτέ. Να είναι το προϊόν της εργασίας του εργάτη, ιδιοκτησία του εργάτη. Αν συμβεί αυτό τότε αλλάζει ο Νόμος του συστήματος, όχι κάποια Βουλής και έχουμε επανάσταση, νέα εξουσία αυτή των εργαζομένων και νέο Δίκαιο. Στη περίπτωση αυτή άλλοι νόμοι της άλλης Βουλής θα έρθουν να υλοποιήσουν το νέο Νόμο του συστήματος ο οποίος υλοποιεί έναν βασικό και απαράλλακτο Κανόνα που λέει ότι: απαγορεύεται η ατομική ιδιοποίηση των προϊόντων της παραγωγής των εργαζομένων. Οι παραγωγοί είναι και ιδιοκτήτες.

Λες να μη γίνεται διακριτό το δίκαιο του καθενός;;;;;

Βλέπεις τι τεράστιες διαφορές έχουν οι Νόμοι και οι νόμοι τα Δίκαια και τα δίκαια;

Και να μη ξεχνάμε ότι στην ιστορία πέρασαν και άλλα Δίκαια που τώρα είναι απαγορευμένα όπως το δίκαιο των γαιοκτημόνων και των δουλοκτητών. Κάποτε όμως ήταν ιερά όπως τώρα είναι ιερό το Δίκαιο των ιδιωτών ιδιοκτητών (καπιταλιστών) των μέσων παραγωγής. Και κάποιοι χλευάζουν όταν ακούν το, Νομός (και όχι νόμος) είναι το Δίκαιο (και όχι το δίκαιο) του Εργάτη. Αυτούς θα τους χλευάσει η ιστορία όπως τους σφουγγοκωλάριους των Ελέω Θεού βασιλιάδων. Βλέπει πόσο αλλάζουν οι καιροί και τα Δίκαια;

Όσο για το νόμο για τους βλόγκερς μη φοβάσαι, το ερώτημα είναι ίδιο με τον ΚΟΚ. Έχει κάποιο νόημα να απαντήσω αν πρέπει να υπάρχει ΚΟΚ;

Νοσφεράτος είπε...

εν τω μεταξύ καποιος πρεπει να μιλήσει και για αλλα παρομοια θεματα οπως την ασκηση των δικηγορων:Γιατί οι νεοι δικηγοροι να δουλεουν τοσο αεινωτικά και απληρωτοι; ε; ; Γιατί;