Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Υπουργείο Τουρισμού και Θρησκευμάτων


Σχετικά με τη μετονομασία αρκετών υπουργείων από τη νέα κυβέρνηση θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις/διορθώσεις. Δεν προτίθεμαι ν’ ασχοληθώ με το νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθ’ ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρμόδιο, αλλά με το νέο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Θα αντιπαρέλθω το «δια βίου μάθησης», ευχόμενη να μην απευθύνεται στους αιώνιους φοιτητές και θα σταθώ στο «θρησκευμάτων».

Όχι, όχι, δεν είναι ότι με πειράζει το «Θρησκευμάτων», αλίμονο! Αυτό που με πειράζει είναι ότι βρίσκεται σε λάθος θέση. Το σωστό θα ήταν να είχε περιληφθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, κάτω από τη νέα επωνυμία «Υπουργείο Τουρισμού και Θρησκευμάτων», καθ ότι έχω παρατηρήσει ότι ο μεγαλύτερος όγκος τουριστικής κίνησης κατευθύνεται προς μοναστήρια, εκκλησίες, σκηνώματα, κ.λ.π., όπως για παράδειγμα, Παναγία της Τήνου, Παναγία Σουμελά, Μοναστήρι της Πάτμου, Μοναστήρια του Αγ. Όρους, Μετέωρα, εκκλησίες Αγ. Ραφαήλ, Αγ. Νεκταρίου, Παπαροκάδες, Αγ. Βησσαρίων, Μονή Αγ. Λαύρας, Μονή Φιλοσόφου, Μονή Θεοτόκου Αναφωνήτρας (Ζάκυνθος), Ναός Αγ. Ανδρέα (Πάτρα), κ.α., γεγονός που θα δικαιολογούσε αυτό το πάντρεμα των ονομάτων.

Διαβάζω ότι μόνο στο εσωτερικό της χώρας διακινούνται προς τα πάσης φύσεως Μοναστήρια περισσότερα από 300.000 άτομα, κάθε χρόνο. Το νούμερο αυτό, το βρίσκω πολύ συντηρητικό, αν λάβω υπ’ όψιν μου τα εκατοντάδες πούλμαν που βλέπω να κινούνται κάθε σαββατοκύριακο στις εθνικές οδούς της χώρας, διακινώντας χιλιάδες θεούσες, θεούσους αλλά και θαμώνες ΚΑΠΗ.

Πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει καιρός η κ. Γκερέκου να επιληφθεί του θέματος.

30 σχόλια:

Sophia είπε...

ΧΑΧΑΧΑ, μπορώ να δώσω πολλά (ΠΟΛΛΑ όμως..) στοιχεία επί του θέματος, επί τέσσερα συναπτά έτη δούλευα στα 100 μέτρα από το σημείο της φωτό...
;-)

Θανασης Ξ. είπε...

Απολαυστικότατο....

ΥΓ. Πού τα ξέρεις εσύ cynical ΟΛΑ αυτά τα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ;;;;;

Tyler Durden είπε...

Πράγματι, Ο Αγιος Ραφαήλ στη Λέσβο και η Παναγία της Τήνου είναι οι πιο in προορισμοί αντίστοιχα με Μύκονο και Ρόδο για λοιπούς τουρίστες. Τα καράβια είναι πάντα υπερπλήρη σε υπερβολικό βαθμό

geokalp είπε...

με συγχωρείς αλλά η κα Γκερέκου νομίζω ότι έχει υψηλότερα πράγματα να ασχοληθεί... πχ πρωθυπουργικά!

υγ τι κουτσομπόλης που είμαι...

Xavier είπε...

Και κάνουν και βαρβάτες επενδύσεις οι μονές για την τουριστική ανάπτυξη, μην το ξεχνάμε αυτό!

Swell είπε...

Προς τους απορούντες με τις γνώσεις της Cynical για τα μοναστήρια. Εχει κάνει μελέτη με θέμα "είναι το ράσο των καλογραιών sexy;" Eτσι επισκέφθηκε όλα τα μοναστήραι τις χώρας, όπου έκανε συνεντεύξεις. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε συνέχειες πριν χρόνια στην ESPRESSO.

cynical είπε...

Σοφια,
εμπρος λοιπον, πόσα πουλμαν παρκαραν φετος εξω απο την εκκλησια;

cynical είπε...

Θαναση Ξ,

απο τους περιοικους μου. Δεν νοειται εκδρομη που να μην περιλαμβανει και μοναστηρι μεσα..

cynical είπε...

Tyler,
δεν μπορεις να φανταστεις τι γινεται. Ουτε το Βυζαντιο δεν ειχε τοσα μοναστηρια. Και τα περισσοτερα καλοδιατηρημενα.
Εγραφε ο Γιανναρας πριν χρονια με θαυμασμο, για το ποσοι νεοι πλεον πηγαινουν στα μοναστηρια να μονασουν και το θεωρουσε πολυ καλη εξελιξη.

cynical είπε...

Σώπα !!! geokalp

θα γινει τωρα πλεον, από το παρα τω Τόλη στο παρα τω προθυπουργω;

cynical είπε...

Xavier,

ειδα οτι υπαρχει και κοινοτικο προγραμμα για την αναπτυξη του θρησκευτικου τουρισμου με το ονομα "ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!"

cynical είπε...

Swell,
τωρα καιρος ειναι να βγαλεις στη φορα οτι εχω θητευσει και σε μοναστηρι.
Να δεις που θα γινει μοδα!

Greek Rider είπε...

Έχω ένα φίλο που πιστεύει ότι ο θρησκευτικός τουρισμός θα αντικαταστήσει τα όργια στα Μάλια και το Φαληράκι...που πάει τέλος πάντων αυτός ο κόσμος...

cynical είπε...

καλησπερα Rider,

καλως σκεφτεται ο φιλος σου. Τα οργια στα μοναστηρια ειναι πιο ευφάνταστα και επι πλεον ευλογημενα. Καθε συγκριση ειναι καταδικασμενη.

Sophia είπε...

Το θέμα για μένα δεν ήταν πάντα το πόσα πούλμαν, αλλά ο τρόπος εκμετάλλευσης της πίστης και του πόνου των ανθρώπων. Καθώς και το πως, πολλά μέρη, πραγματικά δεν αξίζουν τους κατοίκους που έχουν. Τώρα βέβαια, μένω στο μέρος με την ανάλογη τουριστική κίνηση και εκμετάλλευση αρχαιολογικού (θρησκευτικού κατά την αρχαιότητα βέβαια)χώρου... Αλλά εδώ, τουλάχιστον, οι τουρίστες έχουνε επιλογή. Στην δε Τήνο, ήταν αποκαλυπτική η επίσκεψη στο Πεισιστράτειο υδραγωγείο και το πως παρουσιάζονται στον ευρύτερο πληθυσμό πολλά πράγματα με στόχο το θρησκευτικό αίσθημα. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Τήνο, έμαθα πολλά για το πόσο σκοτάδι μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη ψυχή, καθώς και το ότι μπορείς να είσαι στο εντελώς απυρόβλητο όταν ανήκεις στις τάξεις ορισμένων ανθρώπων.

Nefeligeretis είπε...

Θρησκευτικος τουρισμος,ποδοσφαιρικος τουρισμος,θεατρικος και μουσικος τουρισμος(ορα αρπαχτες),αγροτουρισμος(ορα φαγοποτι σε πετρινα ταβερνεια)....ελληνικος πολιτισμος!

ellinaki είπε...

Α εγώ διαφωνώ. Καλώς το "Τουρισμού" πήγε στο "Πολιτισμού. Τόσες εκτάσεις καταλαμβάνουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Θα ήταν κρίμα να μην γεμίσουμε ξενοδοχειακές μονάδες με αρχαία στην αυλή τους!

vripol είπε...

Καλησπέρα ξαδέλφη.
Θυμάσαι πού στά 19 μου, μετα απο΄μία πολιτική απογοήτευση, κλειστηκα στό γυναικείο (ελείψει ανδρικού), μοναστήρι της Εικοσιφοίνιτσας, στό Παγγαιό, ως ράπισα Ιωάννα,(είχα αδυναμία στην ράπ) και τρέχατε, όλο τό σόι, να πείσετε τήν ηγουμένη ότι είμουν μεταμφιεσμένος άνδρας;
Αλλά, εκείνη δεν πείθονταν με τίποτα, γιατί, όλες οι καλόγριες είχαν μεγαλύτερο μουστάκι και πιό χοντρή φωνή απο την δικιά μου;
Καί τελικά διαπιστώθηκε ότι όλες οι "καλόγριες", ανήκαν σε ενα λόχο Βουλγάρων στρατιωτών, πού για να γλυτώσουν από τον ΕΛΑΣ Παγγαίου είχαν καταφύγει στό Μοναστηρι, και είχαν κλειδωμένες τίς αυθεντικές καλόγριες για 40 χρόνια στα υπόγεια τού Μοναστηριού;
Καί πού όταν η τυφλή ηγουμένη αντιλήφθηκε ότι επι 40 χρόνια ζούσε σε μία πλάνη, έφαγε τις κοτσίδες της καί ήθελε να σαλτάρει από τό γεφυράκι στον γκρεμό;
Αλλά, εσύ της είπες, ότι τα προβλήματα λύνονται όχι έτσι, αλλά με φυγή πρός τά εμπρός;
Καί της έρριξες την ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης τού μοναστηριού, "με τίς τριχωτές καλόγριες";
Καί πού τελικά η ηγουμένη χέστηκε στό τάληρο, χρόνια πρίν αρχίσει να χέζεται απάνω της απο ακράτεια;

VAD είπε...

Γενική Γραμματεία Θρησκευτικού Τουρισμού,προσφέρθηκα ν'αναλαβω επικεφαλής,ήδη έστειλα βιογραφικό,θα χεστώ στο τάληρο που λεει και o @vripol,στο λιβάνι ,στο κερί και στη "λειτουργιά",κατά την έκφραση του ΑΠΟΥΡΩ.Οσοι πιστοί...τον οβολό σας παρακαλώ...

nikolaelf είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι. Εντύπωση μου κάνει που γνωρίζεις τόσα μοναστήρια, though....

christos milionis είπε...

NICOLAELF αν ηξερες που ηταν το καλοκαιρι για διακοπες θα καταλαβαινες. Aρκει να σου πω οτι ουτε στον εκλεκτο φιλο της ,τον Swell, δεν το αποκαλυψε ,παρα τις ευγενικες και διακριτικες ερωτησεις του.

cynical είπε...

Σοφια που ενδιαφεροντα πραγματα θα ειδες και θα εμαθες στη Τηνο.

Γιατι δεν τα εξιστορεις;

cynical είπε...

Nefeligereti,

το εχουμε πει, ο καπιταλισμος πλεον πουλαει αερα. ο τουρισμος αντικαθιστα τη βαρια βιομηχανια. ΤΟ ιδιο και η διαχειριση του ελευθερου χρονου. Τον αφηνεις στους ειδικους να σου τον συμπιεσουν, να σου τον πακεταρουν και να στον πουλησουν ξανα με καπελο.
Υπαρχει και ο σεξοτουρισμος. Μη το ξεχναμε. Στη Γαλλια ο Ανηψιος Μιτεραν (και κει υπαρχουν γιοι και ανηψιοι) ξεσηκωσε αντιδρασεις για ενα βιβλιο που ειχε γραψει παλιοτερα.

cynical είπε...

Ελληνακι,
εχεις δικιο. Ειχα σχολιασει πριν ενα χρονο και πιο πισω, αρθρο της καθημερινης που επαινουσε την αποφαση της τουρκιας να διαθεσει αρχαιολογικους χωρους, οπως Εφεσο, για διοργανωση δειπνων για πολυ ολιγους και εκλεκτους εναντι αδρας πληρωμης.
Εδω αρχισαμε με το εστιατοριο του Μουσειου της ακροπολης. Δε θελει πολυ, οταν πλακωνουν πολυ εκλεκτοι, τα τραπεζια να μετακινουνται και λιγακι παραδιπλα.
Ειχα κανει μαλιστα και ψηφοφορια για τον αρχαιολογικο χωρο που θα θελαμε να λειτουργησει σαν ψησταρια. Πλειοψηφισε η Ακροπολη και πρωτος επιλαχων ο ναος στο Σουνιο.

cynical είπε...

Δεν μας λες ομως Βριπολιδη, εσυ κερδισες τιποτε από αυτα, ή σας τα εφαγε ολα η τυφλη καλογρια;

Αληθεια, πόσες εκδοσεις εχει κανει το βιβλιο σου;

cynical είπε...

VaD,

μπορεις ν' αναλαβεις τον τομεα ανατολικης και κεντρικης Αφρικης. Τζαμπα μας εδειχνες εκκλησιες της περιοχης; Εβαλες στο βιογραφικο σου οτι εχεις προυπηρεσια ;

cynical είπε...

Nikolaelf,

και πού να δεις πόσα μοναστηρια παρελειψα! Εβαλα μονο αυτα που βρισκονται στα top 10. Μου φαινεται οτι στα θρησκευτικα στο σχολειο εκανες κοπανα..

cynical είπε...

Christo,

ούτε συ το βρηκες που ημουν το καλοκαιρι; Μου φαινεται οτι θα σου μηδενισω την κόλλα στο διαγωνισμα για τις βραχονησιδες.

Με τετοια ζητηση που εχουν εσχατως απο τους γειτονες, εγω αν ημουν υπουργος παιδειας θα καθιερωνα ειδικο μαθημα περι βραχονησιδων. Ασε που υπαρχει μεγαλο δυναμικο τουριστικης αξιοποιησης τους!

de profundis είπε...

Μήπως ξέρετε που μπορώ να υποβάλω το βιογραφικό μου για τη Γ.Γ Ερωτικής Ανάπτυξης??

cynical είπε...

de Profundis

Στη Ρόδο, στη Ρόδο! Αν καταφερετε να σπασετε το μονοπώλιο των καμακιών.