Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ένα Μεσημέρι με τον R. Wolff


Το να ακούς τον Richard ή Ricki Wolff να μιλάει είναι μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Πληθωρική και έντονη προσωπικότητα, δεν είναι μόνο αυτά που λέει, αλλά ο τρόπος που τα λέει, ο τρόπος που τα επεξηγεί, παραθέτοντας τα πιο πνευματώδη και εύστοχα παραδείγματα, διανθίζοντας τον λόγο με ανέκδοτα που παρεμβάλει στη ροή της όποιας οικονομικής ανάλυσης, αυτοσαρκαζόμενος, διηγούμενος επεισόδια από τη δική του βιογραφία, που ποτέ δεν είναι ασύνδετη από τη βιογραφία της ίδιας της Αμερικής, αλλά και σαρκάζοντας το ίδιο του το ακαδημαϊκό σινάφι με τις πλάνες και τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις του. Όχι πλέον, όπως μας πληροφόρησε. Τα πράγματα στις οικονομικές σχολές των πανεπιστημίων έχουν πάρει πια μια άλλη στροφή, αποκαθηλώνοντας το Σικάγο και τον κάποιον κ. Φρίντμαν, και αναστηλώνοντας τον κ. Κέυνς. Δεν θα ήταν καλή επιλογή να στείλετε τα παιδιά σας να σπουδάσουν νεο-κλασσικά οικονομικά, θα μείνουν στα σίγουρα άνεργα, ήταν η παραίνεση προς το ακροατήριο, απευθυνόμενος εμμέσως προς τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, οι οποίοι και αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία.


Μαρξιστής από κούνια που λένε, πολιτικός ακτιβιστής ήδη από τα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, μαρξιστής, όπως μάς επανέλαβε αρκετές φορές, με pedigree από τα τρία καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, Harvard, Stanford και Yale, πρώτα μαθηματικός, οικονομολόγος στη συνέχεια κάτω από την επίβλεψη του Tobin (γνωστού από τον φόρο Tobin που εισηγήθηκε επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών), δυνατό χαρμάνι, που όξυνε και έντυσε με κύρος τη σκέψη του, με την οποία εκπόρθησε τα καλύτερα πανεπιστήμια αλλά και τον δημόσιο χώρο της χώρας του και όχι μόνο. Δεν ήταν και πολύ εύκολο να είσαι μαρξιστής στην Αμερική, και μάλιστα στα χρόνια της αποθέωσης του νεοφιλελευθερισμού, αλλά άμα έρχεσαι από το Harvard, το Stanford και το Yale, όπως μάς τόνισε, πολλές πόρτες μπορούν ν’ ανοίξουν.


Το κύριο πεδίο δράσης του ήταν το πανεπιστήμιο Amherst στη Μασαχουσέτη, ένα μέρος στο πουθενά, όπου κανείς δεν είχε, κατά πως φάνηκε, και μεγάλη όρεξη να πάει, εκτός από τον ίδιο και άλλους τέσσερις από το ίδιο μαρξιστικό σινάφι που απαίτησαν να προσληφθούν και οι πέντε και μάλιστα σε μόνιμη θέση. Ή όλοι ή κανένας, ήταν ο εκβιασμός του Wolff. Μας διηγήθηκε πώς τα κατάφεραν τελικά, με τη διαμεσολάβηση προς τον πρόεδρο του πανεπιστημίου του ίδιου του Γκαλμπρέηθ, ο οποίος και αποδείχτηκε ισχυρότερο χαρτί από τον Πωλ Σάμουελσον, μιας και πίεζε κι αυτός με τη σειρά του προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να μην μετατραπεί η περιοχή σε μαρξιστικό άντρο. Φυσικά έχασε! Θέλοντας ο Wolff να εξηγήσει τη συγκεκριμένη ανάμειξη του Γκαλμπρέηθ, η κουβέντα επεκτάθηκε στον Πωλ Σουήζυ, φίλο του καρδιακό και εμβληματική φυσιογνωμία της αριστεράς στην Αμερική. Και να μερικά ενδιαφέροντα «κουτσομπολιά»....


Ο Σουήζυ προερχόταν από καλή οικογένεια της Αμερικής, από κάποιο παρακλάδι των Ρότσιλντ. Σπούδασε στο Harvard, πού αλλού(;), και ήταν τόσο καλός φοιτητής που ο καθηγητής του, ο πολύς Sumpeter τον προόριζε και για διάδοχο στην έδρα του. (Όπως βλέπεται γίνονται και τέτοια στην Αμερική). Ο Σουήζυ όμως είχε άλλη εξέλιξη. Τα χρόνια που πέρασε στην Ευρώπη, Αγγλία και Γαλλία, τον έφεραν σε επαφή με διάφορες μαρξιστικές αγέλες, κόλλησε τον ιό και όταν επέστρεψε μετά από χρόνια στην Αμερική ήταν τελειωμένος μαρξιστής, με την έδρα φυσικά στο Harvard να έχει πάει περίπατο.


Τότε ήταν που αποφάσισε να ιδρύσει μαζί με τον Huberman το περιοδικό Monthly Review, το οποίο, οποία έκπληξη(!), χρηματοδότησε ...ο ίδιος ο Αϊνστάιν, που εκείνη την εποχή δίδασκε στο Πρίνστον και έπαιρνε καλά λεφτά. Το Monthly Review στέριωσε, θέριεψε και συνεχίζει να εκδίδεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, σε διάφορες γλώσσες, όπως και στα ελληνικά.


Η χθεσινή του ομιλία στην ΑΣΟΕΕ, επ’ αφορμή της γιγάντιας κρατικής παρέμβασης των ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών, της AIG, της General Motors και άλλων σημαντικών επιχειρήσεων, ήταν κυρίως μια κριτική των Κεϋνσιανών οικονομικών πολιτικών, τις οποίες χαρακτήρισε σαν ένα είδος αμορτεσέρ του καπιταλισμού, ώστε οι κρίσεις να βιώνονται ελαφρύτερα από τους πληθυσμούς που πλήττονται. Αλλά, κι όχι μόνον αυτό, μιάς και οι συγκεκριμένες παρεμβατικές πολιτικές, χωρίς να επιφέρουν καμιά δομική μεταβολή στο καπιταλιστικό σύστημα απλώς καταφέρνουν να καθυστερούν την ανοδική φάση της οικονομίας, η οποία επέρχεται σχεδόν μετά από κάθε κρίση. Οι λόγοι της ανόρθωσης είναι η μεγάλη ανεργία που ρίχνει τους μισθούς και τα μεροκάματα, καθώς και οι μαζικές χρεοκοπίες επιχειρήσεων, οι οποίες ρίχνουν τις τιμές των μέσων παραγωγής. Έτσι με φτηνά εργατικά και φτηνό εξοπλισμό, ο κύκλος της οικονομίας είναι ευκολότερο να ξαναπάρει μπρος, για να ξαναστομώσει φυσικά σε κάποιο άλλο μεταγενέστερο χρόνο.


Αναφερόμενος στο γνωστό γράφημα της χρονικής εξέλιξης της παραγωγικότητας και των μισθών από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, όπου φαίνεται καθαρά η συστηματική και προοδευτικά αυξανόμενη υστέρηση των μισθών έναντι της παραγωγικότητας από το 1970 και εντεύθεν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κεϋνσιανές πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονταν στην Αμερική διαδοχικά με τις νεοκλασικές, δεν άλλαξαν στο ελάχιστο την προαναφερθείσα τάση.


Ο Ρούσβελτ, με το New Deal είχε χρηματοδοτήσει τεράστια έργα, και είχε προσλάβει γύρω στα 11 εκατομμύρια ανέργους, αλλά η οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε ύφεση από την οποία δεν ξέφυγε παρά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη μεγάλη αναθέρμανση της βιομηχανίας με την παραγωγή πολεμικού υλικού. Σήμερα ο Obama δεν κάνει τις ίδιες επιλογές, τουναντίον αφήνει την ανεργία να φουντώνει. Η διαφορά σε σχέση με το 1929 είναι η ανυπαρξία ισχυρών συνδικάτων και η έκλειψη του κομμουνιστικού κινδύνου.


Ο Wolff έχει επεξεργαστεί μια δική του θεωρία για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, με την οποία μεταθέτει το κέντρο προσοχής από τα μακρο-, στα μικρο-οικονομικά και συγκεκριμένα στην αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους και από τους αντιπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων. Όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν μπορούν να ανατρέξουν στη βιβλιογραφία και στην ιστοσελίδα του http://www.rdwolff.com για περισσότερα.


Τον τελευταίο καιρό ακούμε από διάφορες μεριές στο εξωτερικό για το πώς η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, για το πώς ολονών τα μάτια είναι στραμμένα στη χώρα μας, όχι πλέον για κάποιο κακό λόγο, για να μάς λοιδωρήσουν ή να μας απαξιώσουν, αλλά γιατί περιμένουν από μας τον επαναστατικό ξεσηκωμό που θα επιφέρει και την παγκόσμια λύτρωση! Στην αρχή ήμουν λιγάκι δύσπιστη, θεωρώντας όλα αυτά υπερβολές, αλλά ακούγοντάς τα με στόμφο από τον Harvey και τον Callinicos τις προάλλες, και ξανακούγοντάς τα και χθες από τον Wolff, τον οποίον, παρεμπιπτόντως, επιστρέφοντας από Ελλάδα τον περιμένουν για συνέντευξη σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας τόσο το BBC, όσο και το CNN, αλλά και άλλα μεγάλα διεθνή κανάλια, πείστηκα ότι όντως έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα. Το ξανάκουσα και από φοιτητές σε αγγλικά πανεπιστήμια, οι οποίοι και αυτοί περιμένουν από τους δικούς μας να κάνουν την αρχή για να ξεσηκωθούν.


Με τόσα λοιπόν μάτια στραμμένα επάνω μας και έχοντας εκθρέψει τόσες προσδοκίες θα ήταν κρίμα να τους απογοητεύσουμε!


ΥΓ1. Στις απόψεις του R. Wolff για την κρίση είχα αναφερθεί σε μια προγενέστερη ανάρτηση, συγκεκριμένα στις 31/10/2008 με τίτλο "Ιστορική Αναδρομή της πρόσφατης Κρίσης στην Αμερική".


ΥΓ2. Η ομιλία ολόκληρη έχει βιντεοσκοπηθεί από το blog

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/

Mια πρώτη γεύση εδώ:


Και οι υπόλοιπες γεύσεις στου OMADEON


ΥΓ3. Ο Wolff δίνει μια δεύτερη διάλεξη-εμπειρία για την κρίση στην Αμερική, σήμερα Παρασκευή, στο οικονομικό πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 14, 6ος όροφος, στις 6:30 μμ.


ΥΓ4. Γειά σου Omadeon!

31 σχόλια:

not_me είπε...

να σαι καλα cynical
το περιμενα αυτο το ποστ!

χαιρετω

cynical είπε...

@george
το εψηνα απο χτες!

Γρηγορα φανταζομαι οτι θα ειναι ετοιμο και το βιντεο με ολοκληρη την ομιλια. Τουλαχιστον διωρη..

not_me είπε...

το ειχα καταλαβει οτι το εψηνες γιαυτο και σου ειπα οτι το περιμενα ;)

αναμενοντας το βιντεακι ευχαριστω και παλι

Sophia Kollia είπε...

Καλησπέρα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεσηκωθεί κανείς τώρα κοντά. Απογοητεύθηκα..γιατί περίμενα άμμεση αντίδραση. Έλεγα, δεν μπορεί, δεν γίνεται..πως είναι δυνατόν...Σαν το τραγούδι..Με το καιρό όμως και κουβεντιάζοντας με το κόσμο- το μικρόβιο του ρεπόρτερ γαρ- κατάλαβα ότι τουλάχιστον μέχρι να στεγνώσουν οικονομικά δεν θα γίνει τίποτα. Επομένως το υπολογίζω κατά το Φθινόπωρο. Όπως το βλέπω οι αποκαλύψεις θα ξυλώσουν σαν πουλόβερ το πολιτικό σύστημα. Όμως η ανάγκη για την συνέχιση του θα φέρει πρόωρες εκλογές, πολύ πιθανόν να φτάσουν στο σημείο να αλλάξουν και όνομα τα μεγάλα κόμματα.
Τώρα αν είναι και ανάδρομος ο Ερμής..κάτι θα γίνει..
Καληνύχτα

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, είδα τα 4 ή 5 πρώτα βιντεάκια. Νομίζω ότι ο Wolff είναι μια ξεχωριστή περίπτωση πολύ σοβαρού επιστήμονα.

Ανυπομονώ να δω και την υπόλοιπη ομιλία του.

Καιρός για ριζοσπαστικές προτάσεις πρακτικού όμως τύπου.

Νοσφεράτος είπε...

Το ξανάκουσα και από φοιτητές σε αγγλικά πανεπιστήμια, οι οποίοι και αυτοί περιμένουν από τους δικούς μας να κάνουν την αρχή για να ξεσηκωθούν.


Με τόσα λοιπόν μάτια στραμμένα επάνω μας και έχοντας εκθρέψει τόσες προσδοκίες θα ήταν κρίμα να τους απογοητεύσουμε!''

Μαλιστα.. Δεν μας φτανουν ολα τ'αλλα πρεπει και να ..Μην τους απογοητεύσουμε!'ολους αυτουνους τους πολύ σημαντικους ανθρωπους ..
θα το βαλω στην ατζεντα μου ...:)

Eρημίτης είπε...

Σε σχέση με το έσχατο υστερόγραφο:

Ευτυχώς που η θέση του Προέδρου έχει κλειδώσει, και δε θα χρειαστεί να αποθάνει η ψυχή του κ. Ρ.Wolf μετά των αλλοφύλων. Θού Κύριε της επαναστατικής επιτροπής, φυλακήν επί τω στόματι μου....

OMADEON είπε...

CynicalΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ τα είπε ο Wolff, και... η αφήγησή σου είναι μακράν η καλύτερη και η πληρέστερη! :) Μπαίνει λινκ σε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ...

(παρεμπιπτόντως... αναρρωτιέμαι αν τα δύο "f" στο τέλος του ονόματος αποσκοπούν στο να ΜΑ φοβηθούν τα... νεοφιλελεύθερα προβατάκια τον κακό Λύκο του μαρξισμού! χαχαχα)

OMADEON είπε...

(sorry) στο να
ΜH φοβηθούν τα... νεοφιλελεύθερα προβατάκια τον κακό Λύκο του μαρξισμού!

Νοσφεράτος είπε...

kyriolektika

Νοσφεράτος είπε...

τι είναι η ειρωνεία, αν όχι η συνείδηση αλλά συνείδηση ήσυχη και χαρούμενη, ευδιάκριτη από την υποκρισία;


Δεν υπάρχει χιούμορ χωρίς αγάπη, ούτε ειρωνεία χωρίς ευθυμία.


Η ειρωνεία, κοντολογίς, σώζει ό,τι γίνεται να σωθεί.

Για τις ψευδαισθήσεις είναι θανατηφόρα· παντού στήνει τον αραχνοΰφαντο ιστό της, όπου πιάνονται οι σχολαστικοί, οι ματαιόδοξοι και οι γελοίοι. "Ειρωνεία, ελευθερία αληθινή!" αναφωνεί ο Προυντόν από το κελί του στην Αγία Πελαγία.


Η ειρωνεία θέτει τα πάντα σε αμφισβήτηση· με τα αδιάκριτα ερωτήματά της καταστρέφει κάθε ορισμό, ενοχλεί κάθε στιγμή την πομπώδη σχολαστικότητα που κλείνεται μέσα στους αυτάρκεις συλλογισμούς της.


Χάρη στην ειρωνεία η σκέψη αναπνέει πιο ανάλαφρα, καθώς αναγνωρίζει το είδωλό της, που κινείται γοργά και τρίζει τα δόντια, μέσα στον καθρέφτη του στοχασμού.

Ανώνυμος είπε...

μια προβοκατορικη σκεψη...

ποσο πιστευετε οτι επαιξε ρολο η εξεγερση των πολιτων στην κριση της αργεντινης?

αληθεια με προβληματιζει πολυ αυτο..

τι θα ηταν διαφορετικο αν δεν υπηρχαν ολες αυτες οι αντιδρασεις με τον τροπο που εκφραστηκαν?

σιγουρα η υπακοη δεν ειναι λυση. αλλα η μεθοδος της ανυπακοης δεν παιζει ρολο?

ειναι σκεψεις ακατεργαστες στο μυαλο μου αλλα ηθελα να τις μοιραστω με αφορμη τη δημοσιευση σου.

cynical είπε...

γεια σου Σοφία,

εχω την αισθηση ενος αργου θανατου, με τη ψυχη να σου βγαινει καθε μερα κι απο λιγο.

Αυτο που ειπε στη χθεσινη διαλεξη ο wolff ηταν οτι η εικονα που εχουν για μας στην Αμερικη ειναι ενος εξεγερμενου λιγο πολυ λαου. Και αυτο που συναντησε ήταν οπως ωμα ειπε: "nothing!".

Sofia, οι απολυσεις πανε συννεφο. Και θα ενταθουν. Δεν υπαρχει αλλος δρομος. Θα βρεθει πολυς κοσμος στο δρομο. Προς το παρον ας δινουμε παντού το παρον. Το χειροτερο ειναι να μενουμε σπιτι.

cynical είπε...

Γεια σου greek rider

δινω το λινκ για τα βιντεο απο την ομιλια του Wolff στην ΑΣΟΕΕ, στη σελιδα του ΟΜΑDEON

EΔΩ

Το ειπε αυτες τις δυο μερες για τα economics departments ειδικα στα πρωτοκλασατα πανεπιστημια δεν περιγραφεται! Τα χαρακτηρισε πολυ πιο κατω απο mediocre και οτι τη φημη τους την εξασφαλιζουν απο ενα ισχυρο πλεγμα δημοσιων σχεσεων με τον τύπο.
Προφανώς θα υποψιαζεσαι τι ειπε για τη μαθηματικοποιηση των οικονομικων και για τα συμπερασματα τους...

Αναφερθηκε στο ρολο των στατιστικών που ειναι φτιαγμενες να καταγραφουν ποσοτητες που εχουν σχεση μονο με το νεοκλασικο υποδειγμα, και οχι αυτες που αντιστοιχουν στα μαρξιστικα οικονομικα...

Κοντολογις το εκανε το συστημα φυλλο και φτερό. Μας ειπε οτι τωρα με την κριση δινει 2 με 3 συνεντευξεις τη βδομαδα σε ραδιοφωνα και τηλεορασεις και εφημεριδες. Φανταζομαι οτι οπως και στην ελλαδα δεν θα ειναι πολλοι αυτοι που εχουν μια διαφορετικη αποψη.

cynical είπε...

Νοσφερατε,

καλα κορόιδευε εσυ...

Οσο και να μην το πιστευεις, μας θεωρουν πολυ επαναστατικο λαο! Απο τη μια τεμπεληδες και αγυρτες, απο την αλλη επαναστατες απο κουνια.

cynical είπε...

Ερημιτη,

δεν σε πιανω...

Τωρα δεν μπορω να απολογηθω για τη γνωμη που εχουν οι αλλοι για μας, ειτε καλη, ειτε κακη.

cynical είπε...

Omadeon,

βλεπω ανεβασες τα βιντεο, και βαζω κι αλλο λινκ.

Πραγματι πολυ τρομαχτικο ονομα!

cynical είπε...

Ανώνυμε,
ο,τι ξερω απο Αργεντινη εκεινης της περιοδου ειναι απο τα βιντεο και τις ανταποκρισεις δημοσιογραφων.

Μεσα απο αυτες τις πληροφοριες φαινεται οτι οι λαικες κινητοποιησεις ηταν ο καθοριστικος παραγοντας των εξελιξεων. Και το θεωρω πολυ λογικο να εχει συμβει ετσι.

Οταν εχεις κοσμο συνεχως στο δρομο και αποφασισμενο, τοτε δεν πρεπει να αισθανεσαι και πολυ ανετος.

Στα καθ' ημας, εκτιμω οτι ενα λαικο ξεσπασμα θα εχει πολυ μεγαλυτερη απηχηση.. Ηδη εχει απο τωρα αρχισει το ξηλωμα της και απο το ...φιλικο της περιβαλλον. Με το πρωτο φυσημα θα πεσει.

Ο λογος γιατι δεν θα πεσει αυριο ειναι οτι ακομα ο κοσμος δεν εχει εντελως σιγουρευτει για 2 πραγματα. Οτι οντως θα βρεθει στο δρομο αστεγος και ανεργος, και οτι θα υπαρξει μια διαδοχη καλυτερη λυση.

Το πρωτο θα συμβει σε λιγοτερο απο χρονο. Το δευτερο ελπιζω να συμβει νωριτερα.

Νοσφεράτος είπε...

Cynical

δεν αμφιβαλλω οτι μας θεωρουυν και τεμπεληδες και ..επαναστατες .. εκεινο που θα ειρωνευομαι ειναι το

''επαναστατειστε για να μην μας αποαγοητευσετε ολους εμας τους ..σοβαρους ανθρωπους του πνευματος και του αγωνα ''

ε τοτε με πιανει ενα ..Δεν (επαναστατω ..θελω να τους απογοητευσω .. θελω να βρουν αλλο θυμα για να παιξει η φαντασιωση τους .. Θλω να βρεθει αλλο κοροιδο για να νιωσουν οι δωθε και κειθε 'επαναστατες των πανεπιστημιων και μη '' την χαρά οτι καποιοι αλλοι επαναστατουν στη θεση τους ..Δεν θελω να συτρατευτω με τις απορες κορασιδες για να ικανοποιηθει ο κ Αλαβανος κλπ κλπ ..

Νοσφεράτος είπε...

ουσιαστική η ελληνική εθνική ιδεολογια δεν ειναι παρά εσωτερικευση των στερεοτυπων που προβαλλει πανω μας η εκαστοτε Δυση : Θεωρουμε εαυτους ανθρωπους των ακρων ''ζορμπαδες''και επαναστatες ενώ ειμαστε κατ''εξοχήν ανθρωποι του Μεσου,της μετριοτητας και των.... πελατειακών ''μεσων ''.. Μικροαστοι που φανατσιωνουν το εαυτό τους ως εξεγερμένους ..Κατα περιστασιν βεβαια γιατί δεν βλεπουμε αυτους που εμεις εκμεταλευομαστε.Παντ καποιοι αλλοι μας ..εκμεταλευονται ..Κατι που βεβαια ειναι αληθεια ..Αλλά ειναι η Μιση αληθεια .

OMADEON είπε...

@CYNICAL
έχω νέα...
δεν ξέρω ΠΟΥ ταιριάζει το εξής καλύτερα, αλλά... ΣΙΓΟΥΡΑ είναι hot news in blogging!

Από τον Αιρετικό με... ΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ:

Ρεσιτάλ κοτσάνας και κοροϊδίας από... (κλπ)
http://les-malakies.blogspot.com/2010/05/blog-post_5673.html

Ανώνυμος είπε...

h 8ewrish tou gia thn anti8esh mis8wn kai paragwgikothtas mou fainetai ligo se anti8esh me to olo skeptiko tou Mar3 idietera ston 3o tomo tou kefalaiou kai idietera me to meros pou anaferetai sthn ptwtikh tash tou posostou tou kerdous.
th vriskw diladh ligaki Keynsianh san erminia.
apotugxanei na ermineusei fainomena opws to parado3o ths paragwgikothtas.

http://en.wikipedia.org/wiki/Productivity_paradox

OMADEON είπε...

@Ανώνυμε (30 Μαΐου 2010 1:35 μ.μ.)
Με το "παράδοξο" αυτό είμαι εξοικειωμένος από την ΠΡΩΤΗ στιγμή (1993) που εκφράστηκε (και λόγω επαγγέλματος, τότε).
Γενικά όμως δεν το θεωρώ ΚΑΝ "παράδοξο".
Κατ' αρχήν, η αυτοματοποίηση σε μεγάλο βαθμό ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, αλλά όσες έμειναν έγιναν ΠΙΟ εντατικοποιημένες. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να "λυθεί το παράδοξο", αλλά σε όσα λέει ο Wolff δεν παίζει ρόλο - νομίζω.
Αν θες, δες τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ στοιχεία στη γραπτή εισήγηση που χρησιμοποίησε σαν βάση για τηδιάλεξή του στην ΑΣΟΕΕ (κλικ ΕΔΩ)

Odyssey είπε...

Nothing.
-Υπάρχει κάποιος που περιμένει κάτι περισσότερο από το nothing?
-Ναι.
-Αυτός που το περιμένει από τον ουρανό.

anatoli είπε...

Καλησπέρα,
Είμαι καινούργια στο κλαμπ (σας παρακολουθώ όμως) και έχω να σας καταγγείλω κάτι που έχει σχέση με τις ζοφερές μέρες που ζούμε, ακούστε:

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!
Το Γιώργο Σαρρή τον γνώρισα μέσα από το μπλόγκ του: http://giorgossarris.blogspot.com
Ανακάλυψα εκτός από τον ταλαντούχο και αξιόλογο συνθέτη και τραγουδιστή που ήξερα από τους Ζιγκ Ζαγκ κι έναν στρατευμένο και ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά πολίτη.
Ενδιαφέρθηκα να αγοράσω το πρώτο προσωπικό του CD, («Η ζωή είναι ωραία»), που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είχα πάρει ήδη μια γεύση από το You Tube και κάποια απ’ τα τραγούδια του δίσκου που κυκλοφορούσαν εκεί. Τα βρήκα εκπληκτικά, μια μουσική όαση για τα αυτιά μου. Όμως στην επαρχία το CD δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα (εδώ τα πράγματα αργούν λίγο!). Έτσι έστειλα φίλο στο METROPOLIS της Αθήνας (στη Μέκκα της μουσικής), να το αναζητήσει. Η απάντηση ήταν ότι το CD εξαντλήθηκε και ότι θα το βρουν στο υποκατάστημά τους στον Πειραιά. Στον Πειραιά που μετέβη ο φίλος πήρε την αποστομωτική απάντηση απ’ τον υπάλληλο: «ΣΑΡΡΗ ΔΕ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!!»
Ο φίλος έγινε έξαλλος μαζί με μένα και προσπαθούμε να χωνέψουμε το γεγονός: Πώς είναι δυνατόν εν έτη 2010 να έχουν επανέλθει τα κοινωνικά φρονήματα. Είναι δυνατόν; Αποκλείονται από το εμπόριο καλλιτέχνες οι οποίοι δεν είναι αρεστοί στο σύστημα με αυτά που γράφουν και πιστεύουν;
«Εμπρός- Πίσω!», λοιπόν που έλεγε και ο Πόποτας.
Τι σκ…. γίνεται στη χώρα; Θα ζούμε καθεστώς λογοκρισίας και απαγόρευσης όπως στη Χούντα;
Γι’ αυτό σας γράφω συμπολίτες και σύντροφοι (αν δεν ντρεπόμαστε να χρησιμοποιούμε ακόμα αυτήν την προσφώνηση). Αφενός να σας γνωστοποιήσω ένα αληθινό περιστατικό και αφετέρου να σας κάνω έκκληση για μορφές δράσης. Επειδή είμαστε αριστεροί άνθρωποι που δείχνουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους μετανάστες, στα θύματα πολέμου, στις μειονότητες και τους κατατρεγμένους όπου γης.
Ας προσπαθήσουμε όμως να βοηθηθούμε και ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Οι μέρες που θα’ ρθουν θα’ ναι πολύ σκληρές και ζόρικες, ακόμα και για την προσωπική μας επιβίωση.
Ας κάνουμε έναν «προσωπικό ακτιβισμό», βοηθώντας τους γύρω μας, ΤΟΥΣ «ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ», πρώτα- πρώτα. Μικρομαγαζάτορες στη γειτονιά μας, συνοικιακούς καταστηματάρχες, ανθρώπους της λαϊκής, αγρότες που πουλούν μόνοι τους λάδι και κρασί από την επαρχία κλπ. Οι αγρότες δεν είναι όλοι κονομημένοι τσιφλικάδες με τα 4χ4. Οι ελαιοπαραγωγοί της Πελλοπονήσου, της Κρήτης και της Μυτιλήνης δυστυχούν. Βοηθήστε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν. Είμαστε με το λαό ή τις πολυεθνικές; Ας κάνουμε κάτι στην πράξη, πριν φαγωθούμε μεταξύ μας απ’ την πείνα.
Μέσα σ’ όλα αυτά, ζητήστε, απαιτήστε από τα δισκάδικα να φέρουν το δίσκο του Γ. Σαρρή. Μπορούμε να τον ενισχύσουμε. Αν κάποιοι τον πολεμάνε, ας τους πολεμήσουμε κι εμείς, με το νοιάξιμο, με τη φωνή μας. Είμαστε πιο πολλοί.
Τα’ χω πάρει!! Πιστεύω όμως ακόμα στη δύναμη της συλλογικής δράσης. Τι διάολο αριστεροί είμαστε;

Υ.Γ. Ο κύριος Σαρρής δεν είναι ούτε συγγενής, ούτε φίλος μου. Δεν τον γνωρίζω καν προσωπικά.

Ανατολή

OMADEON είπε...

@anatoli
Δυστυχώς συμβαίνουν ΚΑΙ τέτοια...
Το 2005 γνώρισα κάτι παιδιά που δούλευαν σε νυκτερινά κέντρα της παραλίας (μέσω κοινού γνωστού επειδή κάναμε κάτι remixes)....
Ενας από αυτούς, 21 ετών αν θυμάμαι καλά, είπε ότι "το αφεντικό θα απολύσει κόσμο και ΕΙΠΕ ΟΤΙ θα διώξει όλα τα κομμούνια από το μαγαζί". ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συνέβη αυτό, ο συγκεκριμμένος επιχειρηματίας της νύχτας έδιωξε όσους υπαλλήλους του είχε ακούσει πως είχαν αριστερές ιδέες και κράτησε τους... εθνικόφρονες. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ δε βγάλανε, διότι (εκτός από απόλυση) έτσι και το καταγγέλλανε μπορεί να κινδύνευε η ζωή τους, ΟΧΙ παίξε γέλασε. Ο συγκεκριμμένος φίλος δεν απολύθηκε γιατί δεν είχε εκφραστεί πολιτικά. Και μιλάμε για μεγάλο κυριλέ "οικογενειακό" μαγαζί, ΟΧΙ κάτι πονηρό ή παράνομο...

cynical είπε...

Aνωνυμε,

τη διαφορα μισθων παραγωγικοτητας ο Wolff την ονομασε σαν surplus. και δεν την εξωμοιωσε με το profit, θελωντας να πει οτι το η υπεραξια δεν μπορει να πηγαινε σε χιλια αλλα πραγματα, οπως και σε bonus κλπ

geokalp είπε...

τι ατυχία να μην βρεθούμε έστω στην ΑΣΟΕΕ...
ο τύπος ήταν όντως πολύ καλός και καλύτερα είναι τα βίντεο από οτιδήποτε άλλο...

μακάρι να πήγε κάποιος με κάμερα και την Παρασκευή - εγώ δεν τα κατάφερα

cynical είπε...

geokalp ήσουν και συ στην αιθουσα;

Αν βγαλεις τους φοιτητες, που ηταν και οι περισσοτεροι, τις γυναικες, και τους γέροντες, πόσοι μενανε; 10; το πολύ!

Ποιος να ησουν, ποιος...

Πηγα και την Παρασκευη. Και η ομιλια εχει βιντεοσκοπηθει παλι απο τους
σχολιαστες χωρις συνορα. Στειλε τους ενα e-mail για το link στο youtube η vimeo.

geokalp είπε...

ήμουν...
ξεκουνήθηκα λόγω gr που έγραφε τα καλύτερα και είπα να μην το χάσω..
και δεν έχασα!

τι εννοείς να στους στείλω μεηλ;

cynical είπε...

geokalp


ειναι το
sxoliastesxwrissynora@gmail.com

αν δεν απανταει στειλε μου e-mail να σου δωσω καποιο αλλο.