ΓΕΡΜΑΝΙΑ 11,3%
ΙΤΑΛΙΑ 10,9%
ΚΥΠΡΟΣ 7,2%
ΓΑΛΛΙΑ 3,8%
ΙΣΠΑΝΙΑ 2,5%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2,4%
ΒΕΛΓΙΟ 1,5%
ΑΥΣΤΡΙΑ 1,0%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 0,8%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,7%
ΣΛΟΒΕΝΙΑ 0,6%
ΣΛΟΒΑΚΙΑ 0,3%
ΜΑΛΤΑ 0.2%
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0,2%
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 0,1%
ΕΣΘΟΝΙΑ 0,0%
ΣΥΝΟΛΟ=43,5%
Το συμπέρασμα είναι ότι το 56,5% των εξαγωγών μας κατευθύνεται σε χώρες εκτός ΟΝΕ, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ισχυρό ευρώ κάθε άλλο παρά τις ευνοεί. Το αντίθετο μάλιστα. Και τούτο για δυο λόγους: 1. λόγω της συστηματικής αύξησης των εμπορικών μας ελλειμμάτων εξ αιτίας του ίδιου του ευρώ, (δειτε για παράδειγμα, το παρακάτω γράφημα), και 2. διότι ένα ισχυρό ευρώ, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της οικονομίας μας, μάς θέτει σε ακόμα δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους εκτός ΟΝΕ εμπορικούς μας εταίρους, οι οποίοι είναι και οι πολυπληθέστεροι.
Το ευρώ λοιπόν, πέρα από τη συμβολική του αξία, σαν εργαλείο δυνητικής ενοποίησης λαών ενός συγκεκριμένου χώρου, πόση πραγματική αξία έχει για τη χώρα μας;
19 σχόλια:
Επιβοηθητικά κι ενδιαφέροντα τα στοιχεία. Το 56,5% των εξαγωγών μας κατευθύνεται σε χώρες εκτός ΟΝΕ, αν δεν κάνω λάθος το αντίστοιχο Γερμανικό ποσοστό είναι κάτω του 40% (!). Πραγματικά όμως ήθελα να ξέρω, αν είχαμε γνήσια και ανεξάρτητη κυβέρνηση η οποία να μπορούσε στ’ αλήθεια να κινήσει διαδικασίες εξόδου από το ευρώ πόσους τεμενάδες θα μας έκαναν για να παραμείνουμε και τι ανταλλάγματα θα μας πρόσφεραν. Τότε μάλλον θα κόβονταν απότομα τα υφάκια, τα γελάκια και οι λεονταρισμοί των βρυξελανθρώπων.
.
grsail,
αυτο ηθελα να πω στο προηγουμενο ποστ. Αν θελουν να παιξουν το παιχνιδι του εκβιασμου, εμεις κραταμε πολυ ισχυροτερα χαρτια.
Διαβαζεις τα ποσα σεναρια κυκλοφορουν για το τι θα σημαινε για την ΟΝΕ, μια ελληνικη παυση πληρωμων.
Αρα καλα θα κανουν τουλαχιστον να ειναι λιλοτερο αμετροεπεις...
Όχι. Το δίπολο ΓΑΠας και Αντωνάκης τους εξασφαλίζει -δυστυχώς- απόλυτα. Τουλάχιστον προς το παρόν. Θα έχεις φυσικά αντιληφθεί ότι ο αντώνης έδωσε ήδη ‘συναίνεση’ αλλά και μερικούς τεμενάδες ως μπόνους :-), το ίδιο παιχνιδάκι παίχτηκε μόλις χθες στην Πορτογαλία.
.
Ο Αντωνακης απ' ό,τι ακουω γυριζει γυρω γυρω στας Ευρωπας και καθησυχαζει τους εταιρους οτι δεν θα αθετησει τιποτε. Οι λεονταρισμοι ειναι για το εσωτερικο.
Ελπιζω ο κοσμος να μην ξαναπεσει στην παγιδα να τον εμπιστευθει, οπως εκανε μεχρι τωρα, ειτε με τον ενα ειτε με τον αλλον.
μην ελπιζεις για κατι αλλο γιατι εαν δεν βγει αντωνακης η μονη αλλη κυβερνητικη προταση ειναι καρατζαφυρερ
O αντωνακης θα εχει προβαδισμα, αλλα δεν θα παρει αυτοδυναμια, γιαυτο και δεν μιλαει για εκλογες.
Να σημειώσω ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η τουριστική μας βιομηχανία θα γίνει ασύγκριτα φτηνότερη και προς τους ευρωπαίους που μετράνε το κόστος των τουριστικών πακέτων.
Συνεπώς, όσο και να το φέρνω από εδώ όσο και να το φέρνω από εκεί, όσο και αν θέλω να σκεφτώ άλλες λύσεις εντός ευρώ, πάντοτε καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή λύση εντός ευρώ δεν υπάρχει.
Δυστυχώς μόνο εκτός ευρώ βλέπω φως και δυνατότητες άσκησης πολιτικής.
Όχι ότι αν βγούμε από το ευρώ θα σωθούμε αυτόματα από την βραχυπρόθεσμη φτώχεια που πλέον είναι αναπόφευκτη, όμως βλέπω ότι εκτός ευρώ σε λίγα χρόνια θα έχουμε +διπλασιάσει το ΑΕΠ μας και θα έχουμε για πάντα μια δυνατότητα άσκησης πολιτικής, εντός ευρώ θα ζούμε για πάνω από 10 χρόνια με σκληρές περιοριστικές πολιτικές και ίσως ξαναβρεθούμε στα ίδια ακόμη και κάνοντας ό,τι μας λένε.
καλησπερα Rider,
η ελλαδα ειναι σε τετοια κατασταση απο αποψη χρεους που δεν υπαρχει ουτε ενας που να πιστευει οτι τα πακετα βοηθειας και η ληψη μετρων, ακομα και των πιο απανθρωπων, θα επιφερουν καμια αλλαγη στη δυναμικη του χρεους.
Οι μονοι που γυροφερνουν αυτες τις λυσεις ειναι οι πολιτικοι γιατι δεν εχουν τα κοτσια να σηκωθουν και να πουνε ορθα κοφτα στις τραπεζες οτι "τελος ήρθεν η ωρα σας!"
Ουτε οι αγορες το πιστευουν, δεν ειναι χαζες να πιστευουν τα βιντεο του χαζο-γιωργακη, και ο,τι και μετρα να παρει τα σπρεντς θα εκτοξευονται, οχι μονο απο κερδοσκοπια, αλλα απο την ιδια την πολυ απτη πραγματικοτητα.
Φευγοντας απο το ευρω, θα ηρεμησουν ολοι, και εμεις και οι αγορες, για να κανουμε μια καινουργια αρχη. Και φυσικα θα μας ξαναδανεισουν με προθυμια, γιαυτο ειμαι απολυτως σιγουρη. Μονο που δεν θα πρεπει να ξανακανουμε το ιδο σφαλμα και να το δεχτουμε.
Γειά σου cynical, σε παρακολουθώ. Κοίταξε και εδώ κάτι που έγραψα για τους μύθους που μας περιτριγυρίζουν
baspal.blogspot.com
Τόσοι και τόσοι Οικονομολόγοι οι οποίοι ούτε κανένα συμφέρον έχουν ούτε όλοι δεξιοί είναι, υποστηρίζουν ότι μία έξοδος από το ευρώ στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με εγκληματική πράξη και αυτοκτονία. Εσείς πάλι ξέρετε καλύτερα. Εκεί, κόλησε η βελόνα...
Cynical συμφωνώ μαζί σου με μια μόνο διαφορά, το αν μας ξαναδανείσουν ή όχι δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αφού σε κάθε περίπτωση το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε άμεσα (είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ) είναι να μηδενίσουμε τα
ετήσια ελλείμματά μας και να μείνουμε εκτός αγορών.
Φυσικα
Γιατι στα μπλογκσ ολα ειναι ευκολα
Ας φυγουμε
Ας επανεκινησουμε την οικονομια μας
Μπορει και για 2-3 χρονια να τρωμε σκυλους και γατες
Μπορει για 2-3 χρονια να εχουμε κατοχικο νομισμα και να γινουμε αλβανια του 50
Μπορει η cynical να μην πληρωνεται για 2-3 χρονια
Αλλα παντοτε υπαρχει και μια αλλη μερα οπως ελεγε και η σκαρλετ ο χαρα
εν ταχει:
ας μη λησμονούμε
1. ότι αυτη η χωρα, ειχε καποτε πλεονασμα. Πώς το ειχε επιτυχει;
2. Αδυναμη οικονομια και ισχυρο νομισμα ειναι σχημα οξυμωρον. Δεν μπορει ισχυουν και τα δυο.
3. Το νομισμα δεν ειναι απο μονο του φετιχ, ουτε εχει καμια μαγικη δυναμη.
4. Αν εχεις ισχυρο νομισμα και αδυναμη (για διαφορους λογους οικονομια) τοτε θα μπορεις να δανειζεσαι φτηνα και να παραγεις χρεος. Αυτο σημαινει οτι εχεις ισχυρο νομισμα. οτι σε εμπιστευονται.
Αλλα οταν δεν σε εμπιστευονται, οπως τωρα, η ισχυς του νομισματος ανατρεπεται στην πραξη. Μπορει εχοντας το ευρω, να νομιζουμε οτι εχει καποια αξια, αλλα στην ουσια ΔΕΝ εχει καμια ισχυ, γιατι δεν μας δανειζει κανεις.
Καταλαβαινετε την αντιφαση;;
Δλδ εχουμε ενα "ισχυρο" νομισμα, το οποιο δεν ειναι επι της ουσιας ισχυρο και επιπλεον δεν μπορουμε να "παιξουμε" μαζι του, ωστε να εκμεταλλευθουμε εναν επι πλεον και σημαντικο βαθμο ελευθεριας που ειναι ο χειρισμος των ισοτιμιων.
Μπορειται να μου πειτε πώς συμβιβαζεται 350+100 δις δημ. χρεος, με ισχυρο νομισμα;
Ειναι σαν ενα καχεκτικο παιδακι να ενδυθει την στολη του σουπερμαν και να βγει να τα βαλει με τους νταηδες της γειτονιας. Αυτο ειμαστε.
Δειτε οτι το ιδιο προβλημα υπερχρεωσης εχουν ολες οι αδυναμες οικονομιες της ΟΝΕ. Η αιτια ειναι η ιδια και δεν εχει σημασια που η ιδια αρρωστεια χτυπησε σε διαφορετικο "οργανο" της οικονομιας. Καθε οικονομια, οπως και καθε οργανισμος εχει καποια σημεια που ειναι πιο αδυναμα απο τα αλλα.
Δεν μπορεις να φτασεις στο ιδιο σημειο εκκινησης με μια χωρα που εχει μακροχρονη παραδοση, προηγμενες καπιταλιστικες δομες, και αλλη κουλτουρα μεσα σε λιγα χρονια. Ουσιαστικα τη ντοπαρεις μεχρι να φανει το προβλημα.
Η ομογενοποιηση δεν μπορει να συμβει απο τη μια μερα στην αλλη, ουτε ειναι σιγουρο οτι θα συμβει και ποτε. Το να υποθεσεις οτι αυτο θα συμβει επιβαλλοντας ενα νομισμα, ειναι αν μη τι αλλο ανοητο, οπως και αποδειχτηκε.
Τα επιπλεον δανεια, θα χειροτερεψουν την κατασταση, αφου δεν εχουμε καμια προυποθεση να ανταποκριθουμε στην εξοφληση τους. Ακομα και αν ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ. Και τουτο, διοτι θα χασουμε και τις τελευταιες πηγες πορων.
Αν ενα νοικοκυριο ειναι υπερχρεωμενο και πουλησει το μαγαζι απ' οπου εβγαζε τα προς το ζειν, τι περιθωρια εχει να το ξαναγορασει; Κανενα!
Μίά απλή ανάλυση του Βαρουφάκη ή του Βιλιάρδου να διαβάσει κανείς, μπορεί σε 2 λεπτά να ανατρέψει όλα αυτά που λες. Διάβασε π.χ. το τελευταίο κείμενο του Βαρουφάκη στο protagon.
Πρόκειται για ένα αλληγορικό κείμενο-παραμύθι. Ακόμα και σε αυτό το ουτοπικό σενάριο που πλάθει ο Βαρουφάκης, ούτε καν του πέρασε από το μυαλό να γράψει κάτι για επιστροφή στην δραχμή. Ο Βιλιάρδος είπε προχθές σε συνέντευξη του, ότι θα ήταν έγκλημα η επιστροφή στην δραχμή διότι θα διπλασίαζε σε μία μέρα το εξωτερικό χρέος!
Η επιστροφή στην δραχμή γίνεται μόνο με ταυτόχρονη παύση πληρωμων που ισοδυναμεί με χρεοκοπία τύπου Αργεντινής. Ενα σενάριο άκρως εφιαλτικό και τρομερό.
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει εξυγιαντική δημοσιονομική πολιτική με τα δανεικά του Μνημονίου για 2-3 χρόνια, και όταν ηρεμήσουν οι αγορές και εξομαλυνθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, να ζητήσει και να πετύχει διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους. Στο τέλος αυτό θα γίνει και εδώ θα είμαστε να το δούμε.
Το ζητημα ειναι αρκετα πολυπλοκο, για να πειστει κάποιος από μια "απλή" ανάλυση ειτε του Βαρουφακη ειτε του Βιλιαρδου, τους οποιους διαβαζω και εκτιμω.
Αμφοτεροι ομως αναδεικνυουν τη στραβη δομη της ευρωζωνης και η αντιρρηση τους στην επιστροφη σε εθνικο νομισμα, συνοδευεται και απο μειζονες μεταρρυθμισεις στον τροπο λειτουργιας της ΟΝΕ. Δλδ τοσο το σεναριο δραχμη, οσο και το σεναριο ευρω, συνοδευονται απο μια σειρα επιπροσθετων μετρων που εχουν να κανουν με μια μειζονα αναδιαρθρωση ειτε στο εσωτερικο ειτε στην ΟΝΕ.
Αρα μια απο τα ιδια. Κανεις δεν κατεχει τη μαγικη λυση και οποιο σεναριο και να εφαρμοστει θα εχει και δυσκολιες εφαρμογης και αμεσες συνεπειες.
Απλως ο καθενας με τις γνωσεις του και τη λογικη του σταθμιζει , παντα πιθανοκρατικα, και με ολες τις υπολοιπες παραμετρους σταθερες, το μακροχρονιο οφελος.
Το προβλημα της ελλαδας δεν ειναι η μειωση του ελλειμματος. Αυτο μπορει να γινει απο τη μια μερα στην αλλη, με μια δραστικη περικοπη επενδυσεων, μισθων και κοινωνικων μεταβιβασεων. Ειναι παρα πολυ ευκολο.
Το ζητημα ειναι οτι ο,τι και να κανεις θα παραγεις παντα ελλειμματα. Δεν μπορεις να παιξεις διπλα σε Γερμανια και Γαλλια. Οσο θα ανοιγεις το βημα, τοσο θα διπλασιαζεται η δικη τους δρασκελια. Δεν μπορεις αποσταση αιωνων να τη γεφυρωσεις με μια χαψια...
Ολο θα εφαρμοζεις καποιο τρικ, το οποιο θα σου ανεβαζει το ΑΕΠ , και μετα, όπως το παιχνιδι "φιδακι", θα βρισκεις σκαλα και θα γυριζεις πισω στην αρχη.
Πιστευεις οτι οι αγορες θα ηρεμησουν με καλπαζον και θετικα ανατροφοδοτουμενο χρεος; Αλλα ακομα και ετσι, η προοπτικη ανταγωνισμου με τη Γερμανια αποτελει καταστρεπτικη επιλογη. παντα τα προιοντα της γερμανιας θα ειναι φτηνοτερα απο τα ελληνικα, και παντα θα δημιουργουμε ελλειμματα.
1) Το άρθρο σας υπονοεί ότι αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα μειωθούν οι εξαγωγές μας στις χώρες της Ευρωζώνης, που μάλλον δεν ισχύει. Ίσως να ισχύει και το αντίθετο.
2) Ίσως να έχω χάσει κάποια σχετική ανάρτηση, αλλά μήπως θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά αν πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο οικονομικό μοντέλο που είναι θεμελιωμενο πάνω στη συνεχή αύξηση του ΑΕΠ (ήτοι κατανάλωσης, αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν 'ανάπτυξη');
Χρειάζεται προσοχή στο τι λέμε και τι συγκρίνουμε.
Το να έχει η Ελλάδα αδύναμο νόμισμα μπορεί να είναι καλό άν εξάγουμε έξω απο EU και δέν εισάγουμε BMW, Porshe, i-pods, i-pads (σαν και αυτό που έχει η Παπαρήγα), ηλεκτρονικά, ρούχα, τρόφιμα κλπ, κλπ. , και δέν έχουμε τεράστιο χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί σε «σκληρό» νόμισμα. Είναι αυτά που εξάγουμε περισσότερα απο αυτά που εισάγουμε?
Ολα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλευτεί το ευρώ και να φτιάξουμε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (ώστε να γυρίσουνε έλληνες στη Ελλάδα) και να έχουμε εξαγωγές, αγροτική παραγωγή σε βιοτεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με φωτοβολταικά παραγόμενα στην Ελλάδα και όχι στην Γερμανία, και πολλά άλλα.
Αντ’ αυτού επιλέξαμε το να αρμέγουμε την EU και να παίρνουμε παχυλούς μισθούς. Οταν ακούτε για μισθούς έξω απο Ελλάδα πρέπει να ξέρετε πώς τα νούμερα είναι μικτά και τα ελληνικά νούμερα είναι «καθαρότατα».
Λοιπόν το ευρώ μας φταίει ή το μαύρο μας το χάλι?
η ανάρτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τα σχόλια από κάτω επίσης
καλύτερα θα ήταν όμως να δεις λίγο πιο αναλυτικά τι ακριβώς περιέχουν τα νούμερα των εξαγωγών, ενδέχεται να βρεις μέσα αεροπλάνα προς ΗΠΑ - κυριολεκτώ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100011_07/05/2011_441288
πάντως, διαχρονικά θέλαμε ελαφρύ νόμισμα, πόσο μάλλον ευρώ...
Δημοσίευση σχολίου