Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι παπαριές του Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη χρονική εξέλιξη του χρέους



Αν φτάσει κάποιος στη σελίδα 76 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα αντικρίσει υπό μορφή διαγράμματος το ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους από σήμερα μέχρι το 2025, στη βάση τεσσάρων σεναρίων. Τα δύο πρώτα, που αντιστοιχούν στις πάνω-πάνω μωβ και πράσινες solid καμπύλες είναι χωρίς αποκρατικοποιήσεις. Ενώ τα σενάρια, που αναπαρίστανται από τις διακεκομμένες μωβ και πράσινες καμπύλες, περιλαμβάνουν τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες γίνεται και ο μεγάλος καβγάς.

Ο αριστερός άξονας είναι το χρέος/ΑΕΠ. Ο οριζόντιος, οι χρονιές.

Πράγματι, πέρα από αυτό που βλέπει ο κοινός νους ότι όσα και να πουλήσουμε δεν θα κάνουμε στο τέλος παρά μια τρύπα στο νερό, το μοντέλο δείχνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις παίζουν όντως ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρέους. Για παράδειγμα, είτε με το μωβ, είτε με το πράσινο σενάριο, αν εξασφαλίσουμε τα 50 δις, το 2024 η διαφορά στο χρέος θα είναι γύρω στο 25% με 30%.

Καλό; Όχι!

Και τούτο διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις, δηλαδή με σενάρια, δηλαδή με μοντέλα τα οποία έχουν κάποιες παραμέτρους, τις οποίες μπορούμε να καθορίζουμε κατά το δοκούν, ώστε να παίρνουμε αυτό που έχουμε εκ των προτέρων καθορίσει ότι θέλουμε να πάρουμε.


Για να μην σας ταλαιπωρώ άλλο, το μοντέλο 1 (το μωβ) προϋποθέτει: ονομ αστικό ρυθμ ό ανάπτυξης του ΑΕΠ ίσο με 3%, επιτόκιο ίσο με 5% και πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 6% του ΑΕΠ, τα οποία και θα παραμένουν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από σήμερα ως το 2025.


Το μοντέλο 2, (πράσινο) προϋποθέτει το ίδιο επιτόκιο και πρωτογενές πλεόνασμα με το μοντέλο 1, με μόνη διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος λαμβάνεται μεγαλύτερος και ίσος με 5% .

Σάς φαίνονται ρεαλιστικά αυτά τα νούμερα; Δλδ, 6% πρωτογενές πλεόνασμα και 5% ρυθμός ανάπτυξης συνεχώς μέχρι το 2025;

Έ, όσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι παραδοχές, άλλο τόσο ρεαλιστικό είναι ότι και το χρέος κάποτε θα ελαττωθεί, όσες αποκρατικοποιήσεις και να κάνουμε τελικά.

Μ' αυτά και με κείνα, με παπαριές τύπου Α και με μοντελάκια τύπου Β, του κώλου δηλαδή, ελπίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή.



9 σχόλια:

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Ρε Cynical όλα τα έχω αντέξει με υπομονή και όλα θα μπορούσα να τους τα συγχωρήσω. Εκείνο που δε θα τους συγχωρήσω ποτέ είναι που με υποχρέωσαν να διαβάσω αυτή την τεράστια μαλακία. Χαίρε.

cynical είπε...

επ'αριστερα,
oταν εξορισανε οι οικονομολογοι τους πολιτικους, το κανανε αφου τους θαμπωσανε με κατι τετοια διαγραμματα, flashy charts, pie charts, powerpoint presentations και ολα αυτα τα διακοσμητικα.

Καιρος ειναι να καταλαβουν, οτι τοσα χρονια τους ειχαν φλομωσει στη μαλακια και να παρουν ξανα τα υνια στα χερια.

Η οικονομικη, το ξαναλεω, ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα και συναπραστικη δραστηριοτητα. Αρκει να μην την παιρνεις τοσο πολυ στα σοβαρα ωστε να υποτασσεις τους ανθρωπους στο αδιαφιλονικητο των διαγραμματων της.

grsail είπε...

Είναι τόση η πληθώρα των στοιχείων τόσο προφανής πια η καταστροφή που συντελείται που αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές. Ποιοι σκοτεινοί μηχανισμοί τους επιβάλλουν. Πως η οικονομική ελίτ αποποιείται τις τρομακτικές της ευθύνες συνεχίζοντας να διώχνει πλούτο στο εξωτερικό, να φορο- και εισφορο- διαφεύγει ασύστολα και να διατηρεί το πολιτικό προσωπικό στο επίπεδο του λακέ. Αρχίζω να ερωτοτροπώ έντονα με την συνωμοσιολογία …
.

Greek Rider είπε...

Cynical είναι δεδομένο και το λένε όλα τα ΜΜΕ στο εξωτερικό και όλοι πλέον οι αναλυτές, ότι
η δυναμική του χρέους είναι τέτοια που δεν μπορεί να ανασχεθεί. Αυτή είναι κλασική περίπτωση χρεοκοπίας που ο μόνος λόγος που δεν έχει εκδηλωθεί με ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών είναι τα λεφτά της τρόικα.

Αυτοί πληρώνουν απλά για να εξαγοράσουν λίγο χρόνο και να κηρυχθεί η αναπόφευκτη στάση πληρωμών στην θητεία άλλων.

Το χρέος είναι δεδομένο 100% ότι δεν θα πληρωθεί και αυτό το ξέρουν όλοι, γι' αυτό άλλωστε μας έχει βάλει η Standard & Poor's στο CCC.

Ο λαός θα έχει δυνατότητες επιλογής μόνο εφόσον ξεχάσει το επίπεδο διαβίωσης του με δανεικά. Το επίπεδο διαβίωσης που είχαμε δεν μπορεί να ξαναέρθει ούτε καν αν γινόταν μια 2η Οκτωβριανή επανάσταση.

Dyer είπε...

Πέρσι με το Μνημόνιο I πολλοί το φάγανε το παραμύθι τους.
Ένα χρόνο μετά, λένε τα ίδια, αλλα ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν και φυσικά ο κόσμος που τα βιώνει αγανακτεί. Έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα καιρό τώρα CYNICAL. Για πόσο ακόμα θα τους πληρώνουμε για τέτοιες παπαριές.

Κώστας.Κ είπε...

Μεγαλύτερη ομολογία χρεοκοπίας από.. το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν υπάρχει. Η cynical έχει δίκιο για τις υποθέσεις εργασίας που αναφέρει. Και να ήταν μόνον αυτές καλά θα ήταν. Το ΜΠ δεν είναι μόνον κοινωνικό και πολιτικό, αλλά πρωτίστως οικονομικό ΣΦΑΛΜΑ. Οι σχεδιαστές του πρέπει να υποτιμούν πολύ αυτούς στους οποίους απευθύνονται. Και αυτό είναι ένα δεύτερο λάθος που ήδη πληρώνουν. Τόσο βραχύβιο ΜΠ ίσως δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε..

Ανώνυμος είπε...

“…ο δανεισμός της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης για τα έτη 2010-2013, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αποπληρωμή των πιστωτών της - αφού λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 103,7 δις € και δανείζεται 110 δις € (τα 110 δις € του ταμείου στήριξης, είναι ουσιαστικά τα 103,7 δις € που χρωστάμε, συν τους τόκους τους). Επομένως, όλα όσα ακούγονται περί δανεισμού της χώρας μας για την πληρωμή συντάξεων, μισθών κλπ. είναι απολύτως ανακριβή, εάν όχι σκόπιμα ψευδή. Τα χρήματα παρέχονται εμφανώς με στόχο τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού αυτές είναι οι κύριοι δανειστές μας – πόσο μάλλον όταν, στις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την κάλυψη τους….”

Την δεκαετία 2000-2010 δανειζόμαστε ως χώρα με επιτόκιο 5% περίπου. Το δάνειο του Μνημονίου (από ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ ) συνάφθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο 4.8% δηλ. σταθερό 5.5.% και μειώθηκε κατά 1% κατά την Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε..Ε. στις 25 Μαρτίου 2011.

Ενθυμούμενος το σχετικό κεφάλαιο περί τόκων και ανατοκισμού της 5ης Γυμνασίου του Η. Ντζιώρα: Μαθηματικά Ε΄ Γυμνασίου (Θετικής Κατευθ.) Τόμος 1ος (Άλγεβρα). 1969 , ας εξετάσουμε το θέμα της επίδρασης του ύψους του επιτοκίου, επί των τόκων και του χρεολυσίου, σε σχέση με την εξέλιξη ενός δανείου (ανάλυση ευαισθησίας).Ένα απλό και κατανοητό κριτήριο αποτελεί ο χρόνος διπλασιασμού του συνολικού χρέους. Δάνειο με επιτόκιο 5, 4, 3 και 2% διπλασιάζεται (τόκοι, χρεολύσια) ανά 14.2, 17.7, 23.4 και 35.0 έτη αντιστοίχως. Εάν δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται συνεχώς, για την κάλυψη τόσο των υφισταμένων χρεών της, όσο και των τόκων τους, όπως συμβαίνει σήμερα, στο ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας, μετά από την πάροδο 14.2 ετών (2025), το χρέος της διπλασιάζεται (680 δις €). Το 2011, το ΑΕΠ θα είναι 230 δις, τα ετήσια έσοδα του κρατικού μας προϋπολογισμού 59,5 δις ενώ οι δαπάνες 80,4 δις, με έλλειμμα 21 δις.

Για να παραμείνει το ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας σταθερό, θα έπρεπε η χώρα μας με κάποιον … μαγικό τρόπο:
-δανειζόμενη με επιτόκιο 5%, από ετήσιο έλλειμμα 21 δις (το 2011) να αποκτήσει μόνιμα πλεόνασμα 17 δις κατά μέσον όρο (σε τιμές 2025) επί 14 έτη, η
-δανειζόμενη με επιτόκιο 3%, ο προϋπολογισμός έπρεπε να ήταν πλεονασματικός κατά 10,2 δις επί 14 έτη (2025)!

Ανώνυμος είπε...

συνεχεια απο προηγουμενο
“…Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι το τι θα συμβεί μετά το 2013, αλλά το πώς θα εξασφαλισθεί σήμερα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός των 22,54 δις €, ή 1,88 δις € μηνιαία (από τον Ιανουάριο του 2011), έτσι ώστε να εξοφλούνται οι μηνιαίες υποχρεώσεις του κράτους (μισθοί, συντάξεις κλπ) - υποθέτοντας φυσικά ότι, με εντολή του ΔΝΤ προηγούνται οι δανειστές μας (28 δις € χρεολύσια, συν τους τόκους). ..”

“ Τρίτη, 19 Απριλίου 2011.Στην άντληση 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,10% προχώρησε το Δημόσιο κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων.”

“’ Τρίτη, 26 Απριλίου 2011. …το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα το 2010 είχε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-32,4%) και κοντά στην Μεγάλη Βρετανία (-10,4%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (-9,2%) και την Πορτογαλία (-9,1%). Είχε δε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. το 2010 - κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος.

Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%). Η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις … του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:
α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010 που σύμφωνα με την σχετική εκτίμηση είναι 230,17 δις ευρώ. (0,1% του ΑΕΠ),
β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ)”

“Και τα σενάρια χρεοκοπίας; Πράγματι, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιο γρήγορα από όσο … είχαν σχεδιάσει οι Ευρωπαίοι, δεν παύει να είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, υπαρκτός. Στην πράξη, .. όλα δείχνουν ότι και αυτή η κρίση, όπως και τόσες άλλες που προηγήθηκαν των ελέγχων της τρόικας και των κρίσιμων αποφάσεων που, … λαμβάνει κάθε φορά η κυβέρνηση, θα αποδειχθεί μια καλοστημένη θεατρική παράσταση. Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, …η ελληνική κυβέρνηση, … οι κυβερνήσεις του πλούσιου Βορρά, ούτε η ΕΚΤ, θα επιθυμούσαν να δουν μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να παρασύρει στη δίνη ακόμη και την Ισπανία, δίνοντας στη διπλή ευρωπαϊκή κρίση (τραπεζική και κρίση χρέους) διαστάσεις που είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι «ισχυροί κρίκοι» του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος… Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλιγκ δηλώνει με νόημα … ότι τα σενάρια της αναδιάρθρωσης χρέους τροφοδοτούνται από τραπεζικούς κύκλους της Ευρώπης, που βλέπουν μια «χρυσή» ευκαιρία να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως οι αμερικανικές τράπεζες κέρδισαν μεγάλα ποσά στα τέλη του ’80 από την αναδιάρθρωση χρέους στη Λ. Αμερική. ….

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το «δράμα» με τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων μπορεί να τελειώσει …., αν ένας ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας Ζαν Κλωντ Τρισέ διατάξει τα στελέχη του dealing room της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε ελάχιστες αγορές για στήριξη των ελληνικών ομολόγων. Οι τζίροι στη διαπραγμάτευση των ελληνικών τίτλων είναι αστείοι, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ημερησίως (δηλ. το μισό του ελληνικού χρηματιστηρίου), και αν η ΕΚΤ δείξει ότι ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να υποχωρήσουν εντυπωσιακά τα spread, ίσως και κατά 300 μονάδες βάσης μέσα σε λίγα 24ωρα.”

Όπως καταλάβατε λίγα έγιναν για την έναρξη μείωσης του δημοσίου χρέους το 2011.

Αφωτιστος Φιλλελλην

Ανώνυμος είπε...

τα λεφτα απο τα δανεια πανε για μισθους και συνταξεις
αυτο δεν ειναι ανακριβες
απλως δεν γινεται σε ενα βημα

εαν δεν γινει το αποτελεσμα θα ειναι το ακολουθο

1) μη πληρωμη παλαιοτερων δανειων
2) ομολογα ως αξιογραφα χανουν την αξια τους
3) τραπεζες δεν μπορουν να τα ανταλλαξουν στην ΕΚΤ με ευρω
4) χρησιμοποιουν τις καταθεσεις μας αντι ομολογων
5) χανουμε τις καταθεσεις μας
6) αδυναμια χρηματοδοτησης επιχειρησεων με δανεια απο τραπεζες
7) αδυναμια πληρωμης ιδιωτικων υπαλληλων
8) αδυναμια ρευστοποιησης ομολογων ασφαλιστικων ταμειων
9) αδυναμια πληρωμης συνταξεων απο ασφαλιστικα ταμεια
10) αδυναμια δανεισμου με ομολογα του δημοσιου για καλυψη πρωτογενους χρεουν
11) αδυναμια πληρωμης υπαλληλων που καλυπτονται απο τα δανεικα για το πρωτογενες ελλειμα
12) απο το 11 το 9 το 7 και το 5 τεκμερεται εμφραγμα στην αγορα, πεφτει η καταναλωση στο 0 για μερικους μηνες
13) το κρατος δεν εισπραττει φορους αφου δεν υπαρχει καταναλωση
14) χωρις φορους τα ταμεια δεν γεμιζουν παρα μονο αδειαζουν
15)δεν υπαρχει σαλιο
16) το κρατος δεν πληρωνει μισθους και συνταξεις


εν συντομια

1) no martini
16) no party