Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο υπεύθυνος και νοήμων Βενιζέλος


Η κυρία πρόεδρος της επιτροπής της βουλής για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού ή όπως αλλιώς λέγεται, δεν είπε παρά τα αυτονόητα, ότι δηλαδή το εξωτερικό χρέος, αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.


Ας υποθέσουμε ότι δεν είχε δίκαιο. Γιατί όμως ο Βενιζέλος και οι πριν απ’ αυτόν στο ΥΠΟΙΚ να έχουν δίκαιο; Ποιος έχει τις μοναδικές πληροφορίες τόσο από το παρόν, όσο και από το μέλλον ώστε να μπορεί να τεκμηριώνει με αδιαμφισβήτητο τρόπο τη βιωσιμότητά του; Υπάρχει κανένα θεωρητικό κατώφλι που να βρίσκεται σε κάποιο ιερό εγχειρίδιο, το οποίο τα μέλη της επιτροπής αγνοούσαν, και το οποίο ο διάσημος παπαρολόγος Βενιζέλος είναι σε θέση να γνωρίζει;


Φυσικά τέτοιο όριο, πάνω από το οποίο οποιοδήποτε χρέος καθίσταται μη βιώσιμο δεν υπάρχει καταγεγραμμένο σε καμιά βιβλιοθήκη. Η «βιωσιμότητα» είναι μια έωλη έννοια η οποία καθορίζεται κυριολεκτικά στον αέρα, με μόνο κριτήριο το πώς αισθάνονται οι «αγορές», προς τις οποίες τρέφει βαθιά εκτίμηση ο υπουργός και το ασκέρι του. Και οι αγορές δεν αισθάνονται καθόλου καλά, μάρτυρας αδιάψευστος το ύψος των επιτοκίων και των spreads των CDS.


Αλλά ακόμα κι αν αγνοούσε τα ψυχοσωματικά και λιποθυμικά επεισόδια των αγορών, μια ματιά στο φετινό προϋπολογισμό να έριχνε, ειδικά σε κείνο το περίφημο διάγραμμα του Παπακωνσταντίνου για τη χρονική εξέλιξη του χρέους, θα έβλεπε ότι ο προκάτοχός του, παρά την εξάντληση του οπλοστασίου των λαθροχειριών, για το 2012 το προσδιόριζε στο 160% του ΑΕΠ.


Αλλά, ακόμα κι αυτό να μην εγνώριζε, επιτρέπεται να αγνοεί τις εκθέσεις του Ιουλίου των αφεντικών του στο ΔΝΤ, στις οποίες αναγράφεται σαφώς ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 172%, έναντι 159% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση του Μαρτίου; Και οι εκθέσεις αυτές κάθε άλλο παρά απόρρητες και «ανεύθυνες», ή καταρτισμένες από «αγράμματους», ήταν.


Πάλι στρουθοκαμηλίζει η κυβέρνηση, πάλι κάνει βουντού στις λέξεις και τους αριθμούς, νομίζοντας για ακόμα μια ατελέσφορη φορά, ότι θα νανουρίσει τα πιράνχας. Με το νηπιακό της μυαλό, αυτό μπορεί, αυτό κάνει. Σαν τον ένοχο που τον έπιασαν στα πράσα και ξεσκεπάστηκε, χάνει την ψυχραιμία της και λασπολογεί. Ανεύθυνη και αγράμματη προσφωνεί την κυρία. Πάλι καλά που, πάνω στον πανικό της, συγκρατείται και δεν της προσάπτει και τίποτε παραπάνω, σαν απ’ αυτά τα λόγια που ανταλλάσσονται, για παράδειγμα, στα καλντερίμια. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό διαφαινόταν πίσω από τα σφιχτά του δόντια.


4 σχόλια:

de profundis είπε...

Σύμφωνα δε με τη λαϊκή ρήση

Η φτωχια φέρνει γκρίνια.

Swell είπε...

Μπα, είναι ο βόθρος που δεν έχει πάτο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αστείο πως μετά απο 2 χρόνια πτωχευσης το ΠΑΣΟΚ ακόμα φοβάται να κάνει το προφανές που ζητά όλος ο κόσμος δηλαδή απόλυση κομματικών στρατων και κόψιμο δαπανών

Mike είπε...

Προς τον ανώνυμο: Αυτό που ζητάει όλος ο "κόσμος" είναι δική σου υποκειμενική εκτίμηση. Ο κόσμος δεν είναι η Κυβέρνηση και η Τρόικα γιατί αυτοί θέλουν απολύσεις και μείωση των δαπανών. Τι θα προσφέρουν οι απολύσεις; θα λύσουν κανένα πρόβλημα; Δεν θα λύσουν τίποτε αντίθετα θα επιδεινώσουν την ύφεση και εσύ που τα λές αυτά αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να το κλείσεις το μαγαζί και μετά θα ξύνεσαι και θα αναρωτιέσαι ποιος σου έκανε πλύση εγκεφάλου.Μήπως θα απολυθούν οι συνδικαλισταράδες; Θα απολυθούν μόνο τα κορόιδα που δεν είναι οργανωμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα ως γνωστόν όλα γίνονται με αξιοκρατία. Και οι άνεργοι Δημόσιοι υπάλληλοι πέρα από το κοινωνικό πρόβλημα έχεις την εντύπωση ότι δεν δημιουργούν οικονομικό πρόβλημα; Δεν θα συμβάλλουν και στην αύξηση της εγκληματικότητας; Που θα πάνε για δουλειά; στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας που ψάχνει εναγωνίως κάθε μέρα υπαλλήλους και δεν βρίσκει και έχει πέσει σε μαύρη απελπισία. Πλύσιμο εγκεφάλων με βιολογικό νεοφιλελεύθερο απορρυπαντικό.