Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ και προς τους πιστωτές!



Η απόρριψη της προσφυγής κατά του Μνημονίου από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας, συλλόγους των συνταξιούχων, και άλλους φορείς, που ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έγινε στη βάση ότι χωρίς αυτό, το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οι δικηγόροι μάλιστα του δημοσίου, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλέστηκαν την «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ» στην οποία είχε περιέλθει η χώρα.


Υπενθυμίζουμε ότι «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ», στην οποία είχε περιέλθει και ο λαός της Αργεντινής, είχε επικαλεστεί ο Πρόεδρος Κίρσνερ, βάσει της οποίας προχώρησε σε στάση πληρωμών και κούρεμα των ομολόγων κατά 75%.


Συγκρίνοντας αυτά τα δυο περιστατικά, βλέπουμε ότι η «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ», μπορεί να επικληθεί τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό. Το τελευταίο δε, είναι κατοχυρωμένο στη χάρτα του ΟΗΕ, και γίνεται δεκτό σαν επιχείρημα από τα διεθνή δικαστήρια στα οποία καταφεύγουν συνήθως οι πιστωτές, και στα οποία δικαιώνονται οι οφειλέτες.


Η παρούσα κυβέρνηση, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει με κάθε επίσημο τρόπο ότι η χώρα έχει όντως περιέλθει σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ, και μάλιστα από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, δηλαδή, εδώ και ένα χρόνο.


Αν λοιπόν, μπορεί και επικαλείται το επιχείρημα αυτό για να εξοντώσει το λαό αυτής της χώρας, έχει κάθε λόγο να το επικαλεστεί και προς τους οφειλέτες. Φυσικά, μια δωσίλογη και ξενόδουλη κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει.


Μπορεί όμως να το κάνει ο ίδιος ο λαός, και μάλιστα με επιχειρήματα που τού τα δίνει στο πιάτο η ίδια αυτή κυβέρνηση! Αν δεν είναι κελεπούρι αυτή η κυβέρνηση, τότε τι είναι;



13 σχόλια:

Unknown είπε...

Α όλα κι όλα, ή προς τα μέσα, ή προς τα έξω, δεν είναι μουλτιτάσκινγκ ο ΓΑΠ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή συν θα μας συμφερε αυτό που λες εάν οι πιστωτές μας δεν είμασταν εμεις

cynical είπε...

αγαπητε ανωνυμε,
δεν ειναι ολοι πιστωτες ιδιοι. Αυτο το εχουμε ξαναπει.

Γιαυτο θα πρεπει να αποφασιστει ποιοι θα πληρωθουν, ποσο, και ποτε με δικια μας πρωτοβουλια και αμεσοδημοκρατικη εγκριση της διαπραγματευτικης γραμμης.

Το κουρεμα του 50%-60% που σχεδιαζουν να γινει, με ποιο τροπο θα γινει; Ποιος θα αποφασισει τι θα κουρευτει;

Η κυβερνηση ειναι συνιθισμενη στις οριζοντιες κατακλισεις.

Γιατι νομιζεις οτι αυτο συμφερει; Με τι κριτηρια;

Napo είπε...

Αφού τα έχουμε αναλύσει 30 εκατ φορές πάλι θα τα ξαναλεμε?

Ανώνυμος είπε...

η επιλογη το σε ποιον θα πληρωσουμε και ποιον οχι ειναι πρακτικα αδυνατη

ή τους πληρωνεις ολους ή κανεναν
τα ομολογα δεν εχουν ονομα πανω

η διαπραγματευτικη γραμμη στα κρατη δεν καθοριζεται απο αμεσοδημοκρατιες αλλα απο νομιμα εκλεγμενες κυβερνησεις

το χρεος της χωρας δεν ειναι το μειζον γιατι το βασικο προβλημα παραμενει η αδυναμια παραγωγης πρωτογενους πλουτου και κατεπεκταση πλεονασματος

cynical είπε...

H Ελλαδα ειχε συνεχως πρωτογενες πλεονασμα πο το 1990 ως το 2003, με μεγιστο το 1999 της ταξης των 7 δις.

Αυτο σημαινει οτι η ελλ οικονομια μπορουσε να παραγει πλεονασματα. Οταν μπηκαμε στο ευρω, αυτη η πολυτελεια σταματησε.

Ανώνυμος είπε...

Ειπα πλουτου και οχι πλεονασματος επιτιδες

η ελλαδα δεν παραγει τιποτα

η εξοδος απο το ευρω δεν θα φερει ουτε εργοστασια ουτε επιχειρησεις ουτε επενδυσεις

εκτος εαν συζηταμε για δραχμη και κινεζοποιηση εργασιας

cynical είπε...

χωρις πλεονασμα, πώς μπορει να παραχθει; Δεν αποτελει προυποθεση;
Ειναι τυχαιο οτι επαψε να παραγει πλεονασματα μετα το ευρω; Οχι. Διοτι ειναι γνωστος ο μηχανισμος αυτης της εξελιξης.

Κινεζοποιηση γινεται ακριβως τωρα. Και οποιες επενδυσεις θα γινουν, που δεν θα ειναι μεγαλης προστιθεμενης αξιας, θα βασιζονται σε αυτο το γεγονος. Η ελλαδα, δεν προκειται να αναπτυχθει ετσι.

Ανώνυμος είπε...

πλεονασματικους προυπολογισμους η ελλαδα ειχε μονο επι μητσοτακη

αλλα ακομα και στις πασοκικες εποχες παρηγαγε στοιχειωδως πλουτο

τωρα πια δεν το κανει

υπαρχει η θεωρεια περι της αναπτυξης μεσω ανταγωνιστικοτητας που θα δωσει ο ελεγχος της νομισματικης πολιτικης

αυτο προυποθετει πως καποιος εχει βιομηχανια που μπορει να γινει ανταγωνιστικη

χωρα βιομηχανια τι να το κανεις το νομισμα?

επισης η εθελουσια εξοδος αυτη τη στιγμη ειναι αυτοκτονια

εαν δεν τα καταφερουμε και μας διωξουν (που ετοιμαζονται) το ξανασυζηταμε αλλα φυσικα θα πεινασουμε για κανα 10 χρονια με βιοτεχνικη παραγωγη επιπεδου μετεμφυλιακου κρατους και μετα μπορει να αρχισουμε να μπουσουλαμε

γιατι να το κανουμε ηθελημενα?
αφου μειωνοντας τις δαπανες μπορουμε ευκολοτατα να φτιαξουμε πλεονασματικους προυπολογισμους και να εξασφαλισουμε δοσεις και σε κανα χρονο δανειοδοτηση απο τις αγορες

αυτα αλλωστε δε ζητουν οι τροικανοι, κοψιμο κρατους?

cynical είπε...

Τα πλεονασματα βρισκονται αποτυπωμενα σε γραφημα στο e-rooster . Kαι απο κει τα ειδα. Αν κανουν λαθος, λανθασμενα και τα μεταφερω.

Σχετικα με το μεγεθος του δημοσιου εχουν γραφτει τοσα πολλα που αποδεικνυουν το αντιθετο σε σχεση με τα αλλα κρατη της ΕΕ, οποτε δεν εχει νοημα να ξαναρχισουμε τα ιδια.

Επιπλεον, καταλαβαινω οτι το θεμα ειναι ιδεολογικο και οχι αυστηρα οικονομικο, μια και δεν εχω δει καποια εμπεριστατωμενη μελετη για τη φυρα του δημοσιου στην ελλ. οικονομια.

Οπως δεν εχω δει και καμια αλλη που να δειχνει το μεγεθος των επενδυσεων στην ιδιωτικη οικονομια.

Ετσι, οπως παρουσιαζεται το θεμα, βγαινει το συμπερασμα οτι ο ιδ. τομεας στην ελλαδα ηθελε να κανει επενδυσεις, αλλα δεν ευρισκε εργαζομενους γιατι ολοι ηταν μαντρωμενοι στο δημοσιο. Αυτα αντιστρεφουν την πραγματικοτητα.
Αυτο φαινεται και απο το παιχνιδι της κολοκυθιας που παιζεται με τις απολυσεις. Δινουμε 30,000 κεφαλια. Ζητουν 100,000 κεφαλια, ετσι για "συμβολικους" λογους οπως ειπωθηκε και απο επισημα λογια.

Πλεονασματικο προυπολογισμο μπορει να φτιαξει ο καθενας, και ο τελευταιος ανιδεος, οταν κοψει τις δημοσιες επενδυσεις, οταν απολυσει ολους, και οταν κοψει και τα επιδοματα ανεργιας.

Τοτε, θα μπορει να τους ριξει στα κατεργα του Ιδ τομεα με μισθους πεινας.

Η λογικη λεει οτι η ελλαδα δεν χωραει στο στενο κουστουμι του ευρω. Και ουτε μπορει να σηκωσει τοσο χρεος. Ή θα ξεπουλησει, ή θα στραγγισει τον πληθυσμο, ειτε θα κανει σταση πληρωμων.

Ανώνυμος είπε...

"Τα πλεονασματα βρισκονται αποτυπωμενα σε γραφημα στο e-rooster . Kαι απο κει τα ειδα. Αν κανουν λαθος, λανθασμενα και τα μεταφερω."

συνεχιζεις και αποσιωπας το γεγονος πως ανεξαρτητως πλεονασματων η ελλας δεν παραγει ουτε οδοντογλυφιδες. ακομα και λαδι/αυγα/γαλα εισαγουμε

"Σχετικα με το μεγεθος του δημοσιου εχουν γραφτει τοσα πολλα που αποδεικνυουν το αντιθετο σε σχεση με τα αλλα κρατη της ΕΕ, οποτε δεν εχει νοημα να ξαναρχισουμε τα ιδια.
"

το τι εχει γραφτει δεν εχει σημασια εαν δεν επισυναπτει το ποιος τα γραφει και τι συμφεροντα εχει
φυσικα ενας συνδικαλιστης της γσεε θα μιλησει μονο για σκληρο δημοσιο

υπαρχει ομως και το ευρυτερο που ειναι αλλο τοσο και κοστιζει με ελλειματα στον προυπολογισμο

και υπαρχει και το ευρυτατο δημοσιο δηλαδη ο κρατικοδιαιτος ιδιωτικος τομεας του μπομπολα/ακτωρα/καναλιων/νοσοκομειων/φαρμακων και λοιπων κουμπαρων

η δημιουργικη λογιστικη δεν μπορει να ανατρεψει την πραγματικοτητα που βλεπουμε καθε μερα


"Επιπλεον, καταλαβαινω οτι το θεμα ειναι ιδεολογικο και οχι αυστηρα οικονομικο, μια και δεν εχω δει καποια εμπεριστατωμενη μελετη για τη φυρα του δημοσιου στην ελλ. οικονομια."

σε αντιθεση π.χ. με την ιρλανδια/ιαπωνια το χρεος μας ειναι κυριως του κρατους δηλαδη 75% μισθοδοσια δημοσιου. τα γεγονοτα δεν εχουν σχεση με την ιδεολογια


"Ετσι, οπως παρουσιαζεται το θεμα, βγαινει το συμπερασμα οτι ο ιδ. τομεας στην ελλαδα ηθελε να κανει επενδυσεις, αλλα δεν ευρισκε εργαζομενους γιατι ολοι ηταν μαντρωμενοι στο δημοσιο. Αυτα αντιστρεφουν την πραγματικοτητα.
"

κανεις δεν ειπε τετοιο πραγμα
ο ιδιωτικος τομεας δεν μπορει να δραστηριοποιηθει γιατι υπαρχει γραφειοκρατια του δημοσιου / φορολογικη κολαση του κρατους / κρατικο μονωπολιο και κρατικος συνδικαλισμος


"Πλεονασματικο προυπολογισμο μπορει να φτιαξει ο καθενας, και ο τελευταιος ανιδεος, οταν κοψει τις δημοσιες επενδυσεις, οταν απολυσει ολους, και οταν κοψει και τα επιδοματα ανεργιας. "

συμφωνουμε
πραγματι οι δημοσιες επενδυσεις μονο επενδυσεις δεν ειναι αλλα ρουσφετια σε κουμπαρους


"Τοτε, θα μπορει να τους ριξει στα κατεργα του Ιδ τομεα με μισθους πεινας."

πολυ προτιμοτερο απο το να τους ριξει στα κατεργα ξενων χωρων ιδιωτικου τομεα ή στο δημοσιο δηλαδη στο κατεργο του δημοσιου χρεους



"Η λογικη λεει οτι η ελλαδα δεν χωραει στο στενο κουστουμι του ευρω. Και ουτε μπορει να σηκωσει τοσο χρεος. Ή θα ξεπουλησει, ή θα στραγγισει τον πληθυσμο, ειτε θα κανει σταση πληρωμων. "

συμφωνουμε

αυτη τη στιγμη ομως η αλλαγη θα μας φερει σε χειροτερη κατασταση

σταση πληρωμων σημαινει και σταση μιθων/συνταξεων

μπορεις να αντεξεις μερικα χρονια με μισθους κινας?

cynical είπε...

Καλο παπαγαλακι εισαι!

Ανώνυμος είπε...

".. δηλαδη 75% μισθοδοσια δημοσιου...."

75% τίνος ?
παρακαλώ δώστε την πηγή σας

ST