Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αλητείες, με πρόσχημα τον Δαρβίνο



Επ’ ευκαιρία των γενεθλίων του Δαρβίνου, ο Guardian της περασμένης Κυριακής (12/2) αφιέρωσε ένα κείμενο για την περίεργη, όσο και επικίνδυνη στροφή που πήρε η εκστρατεία των αρνητών της θεωρίας της εξέλιξης στις ΗΠΑ.

Η ιστορία δεν είναι πρόσφατη, έχει κάμποσα χρονάκια στην πλάτη της και συνδέεται με την επίμονη προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εισάγουν τη διδασκαλία του «δημιουργισμού» στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ παράλληλα ή στη θέση της δαρβινικής θεωρίας, με το σκεπτικό ενός άκρατου σχετικισμού, ότι κάθε θεωρία οφείλει να διδάσκεται ισότιμα στα σχολεία. Η θρησκευτική αυτή πεποίθηση που αξιώνει status θεωρίας, ανάλογης με αυτήν της φυσικής επιλογής, λίγο πολύ πρεσβεύει ότι ο,τιδήποτε περπατάει, κολυμπάει, πετάει ή στέκεται στο σύμπαν, έμψυχο ή άψυχο αποτελεί έμπνευση και δημιουργία ενός υπερφυσικού όντος, δηλαδή του Θεού. Και ο λόγος που αντιμάχεται τη θεωρία του Δαρβίνου είναι ότι η τελευταία αφ’ ενός παρακάμπτει το Θεό, αφ’ ετέρου, όντας άθεη, καθίσταται υπεύθυνη από το Ναζισμό, ως τον Κομμουνισμό, και για οτιδήποτε άλλο κακό βάνει ο νους του ανθρώπου.

Κανείς θα περίμενε ότι η εκστρατεία αυτή, η οποία παρεμπιπτόντως άνθισε ιδιαίτερα στα χρόνια των Μπους, πατέρα και υιού, θα είχε τελειώσει το 1987, με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία του δημιουργισμού στα σχολεία της Λουιζιάνα βρέθηκε αντισυνταγματική, αλλά και μετά από μια μεταγενέστερη απόφαση από το πολιτειακό δικαστήριο της Πενσυλβάνια, το 2005, με το ακριβώς ίδιο σκεπτικό.

Κι όμως, εν έτη 2012 όχι ένα, όχι δυο, αλλά έξι νομοσχέδια έχουν πάρει σειρά σε ισάριθμα νομοθετικά σώματα με στόχο την υπονόμευση της διδασκαλίας της δαρβίνειας θεωρίας: δυο στο Νιου Χάμσαιρ, δυο στο Μισούρι, κι από ένα στην Ινδιάνα και Οκλαχόμα.

Όπως εκτιμά η αρθρογράφος Κatherine Stewart, κανένα από τα εν λόγω νομοσχέδια δεν πρόκειται να περάσει και να αναβαθμιστεί σε νόμο, αλλά το γιατί συμβαίνει αυτή η μαζική προσφυγή αυτή τη στιγμή, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Τέτοια μαζική επίθεση, μόνο τυχαία δεν πρέπει να είναι.

Και το κουμπί βρίσκεται στην Οκλαχόμα, όπου το «αντι-εξελικτικό» νομοσχέδιο κατατίθεται ταυτόχρονα και με νομοσχέδιο για την απαγόρευση της «θεωρίας» της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τενεσσί, όπου κι εδώ παρατηρείται το αυτό φαινόμενο, η αφύσικη δηλαδή σύνδεση δυο διαφορετικών θεωριών που πρέπει ταυτόχρονα να καταπολεμηθούν.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το πρόβλημα είναι πολιτισμικό. Δηλαδή, ότι αυτοί που δεν καλύπτονται από την εξέλιξη, μπορεί ταυτόχρονα να μην θέλουν ν’ ακούσουν και για την ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη η στάση αυτή αν η διακύβευση ως προς το δεύτερο δεν ήταν τεράστια. Είναι γνωστό ότι η εκστρατεία διασποράς αμφιβολιών ως προς το πολύ-τεκμηριωμένο γεγονός της κλιματικής αλλαγής χρηματοδοτείται αδρά από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες και δεν θα ήταν ευχαριστημένες να υποστούν το κόστος της υπερθέρμανσης από την καύση υδρογονανθράκων.

Η στρατηγική λοιπόν είναι απλή και ταυτόχρονα σατανική: Βάλε και τις δυο θεωρίες μαζί στο ίδιο καλάθι, εκμεταλλεύσου το πάθος που εγείρει η μια, δηλαδή το αντι-δαρβινικό μένος, και κατεύθυνέ το εκεί όπου πρέπει να εκφραστεί, εκεί δηλαδή όπου απειλείται το χρήμα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτοί που προωθούν τα παραπάνω νομοσχέδια, είναι οι ίδιοι οι οποίοι ταυτόχρονα επιτίθενται και στη δημόσια εκπαίδευση. Στην Οκλαχόμα, για παράδειγμα, ενώ ο γερουσιαστής Brecheen πολεμάει τις δυνάμεις του υλισμού και της εξέλιξης, την ίδια στιγμή κατακρεουργεί την επιδότηση των σχολείων, προωθώντας ταυτόχρονα την εκχώρηση της δημόσιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες, οι οποίοι δια μέσου του συστήματος των κουπονιών, νέμονται με το αζημίωτο τους δημόσιους πόρους. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στήνεται και στην Ιντιάνα.

Το Ινστιτούτο Heartland, το οποίο προικοδοτείται από πετρελαϊκές εταιρίες ακριβώς για να διαχέει αμφιβολίες ως προς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ταυτόχρονα αποτελεί και επιφανή προπαγανδιστή των σχολικών κουπονιών. Το ίδιο πράττει και το Discovery Institute, η κυρίαρχη φωνή στις ΗΠΑ υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού από τη μια και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, από την άλλη.

Αν δεν μπορείς να εξαφανίσεις την επιστήμη και την επιστημονική σκέψη, τουλάχιστον κάνε ότι μπορείς για να εξαφανίσεις τα σχολεία. Απλή σκέψη, θα έλεγε κανείς, η οποία όμως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ν’ ανασυρθεί μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους που χρησιμοποιεί για να μεταμφιέζεται και να καλύπτει τα ίχνη και τις πηγές της.

Όταν ο Δαρβίνος εξέδιδε το μεγαλόπνοο έργο του το 1859, πού να το φανταζόταν με τι αλήτες θα έμπλεκε 150 χρόνια μετά.

10 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κάτι τέτοιο διάβασα προ ημερών κάπου αλλού, νομίζω στην Humanite ή τη Liberation. Οι φορείς που επιτίθενται στο Δαρβίνο είναι ουσιαστικά ίδιοι (έμμεσα συχνά κι όχι άμεσα) με εκείνους που επιτίθενται στο δημόσιο σχολείο ή τη δημόσια υγεία, γενικώς όλοι τους ρεπουμπλικάνοι. Η θεωρία για την κλιματική αλλαγή δέχεται διάφορες αιτιάσεις, κυρίως στο σκέλος του φαινομένου του θερμοκηπίου, με ία ακόμα θεωρία που συνδέεται την κλιματική αλλαγή με τις ηλιακές κηλίδες.

Unknown είπε...

Ενα από τα πολύ καλά άρθρα σου.
Ομως η επιστήμη δεν εξελλίσεται ευθύγραμμα αλλά με ζικ-ζακ.
Οταν ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα -οπως ο καπιταλισμός- βρίσκεται σε παρακμή, πάντα βρίσκεται σε αντίθεση και με την επιστήμη.
Σε αντίθεση, όταν βρίσκεται σε άνθιση, υποστηρίζει την επιστήμη.
Είναι τυχαίο που οι ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές,κλπ είναι κοινωνικά στον αφρό ενώ οι επιστήμονες είναι αφανείς?
Και όσο προχωρεί η κρίση τόσο θα δούμε να κυνηγάνε τους επιστήμονες γιατί η τεχνολογική αλλαγή επιφέρει και την κοινωνική.
Στην αρχαία Ρωμη , οι μονομάχοι, οι μυστικιστές τσαρλατάνοι,κλπ άξιζαν πολύ περισσότερο από τους Δημοκριτους και Θαλήδες.

Tic Tac είπε...

Επιτέλους, σε βρήκα στο τουήτερ. :)

@kapafix

cynical είπε...

@kapafix εληφθη! over!

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραίο άρθρο.

οι ένθεοι τα'χουν παίξει εντελώς ! τους φεύγει η πελατεία και δεν ξέρουν τι να κάνουν !...

το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όμως...

spiral architect είπε...

Και Μάλθους (σε αντιδιαστολή με Μαρξ ... OMG!) παίζει πολύ:

Malthus, Marx, and Markets

Οσο για το "Αν δεν μπορείς να εξαφανίσεις την επιστήμη και την επιστημονική σκέψη, τουλάχιστον κάνε ότι μπορείς για να εξαφανίσεις τα σχολεία ..." τελικά είναι το κερασάκι της τούρτας που σερβίρεται παγκόσμια.

Την πραγματική γνώση η άρχουσα τάξη τη φοβάται.

Καή σου μέρα! :)

presuntos είπε...

Ενα από τα πολύ καλά άρθρα σου, θα συμφωνήσω! Σε λίγο θα ξαναρχίσω να συνδέομαι για να σε διαβάζω..

Μια παρατήρηση μόνο, νομίζω ότι ο ναζισμός δεν αναγνωρίζει την θεωρία της εξέλιξης, παραπέμπω στο "τι είναι ο εθνικοσοσιαλισμός;" του τρότσκυ

cynical είπε...

γεια σου presuntos, και welcome back!

δεν ξερω για τη θεση του ναζισμου σχετικα με την εξελιξη. Αυτη την προταση την εβαλα με ειρωνικη διαθεση

archaeopteryx είπε...

Δες τώρα περίεργα, από τις δικές μου περιπλανήσεις.

Το Heartland είναι σαφώς συντηρητικό και δεν θεωρείται αμαρτία (εκεί) να χρηματοδοτείσαι από οποιονδήποτε.

Το Heartland είναι ίσως χρηματοδοτούμενο και για την Κλιματική Αλλαγή. ΟΜΩΣ, ό,τι έχω δει εγώ για την Κλιματική Αλλαγή, λέει ότι το 99% του τι και πως το ακούμε είναι λίγο μαϊμού και η τεκημρίωση υπερβαίνει ό,τιδήποτε έχει βγει από το Heartland (ενδεικτικά από Γερμανούς, τον Πούτιν, και αυτά που ταπεινά ξέρω πρωτογενώς)

Το Scientific American είναι σαφώς υπέρ του Δαρβίνου ΚΑΙ υπέρ του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου ΚΑΙ υπέρ οποιοδήποτε πράγματος είναι στις μπροσούρες της Ζήμενς! Βέβαια, το Scientifik Amerikan είναι Γερμανικής ιδιοκτησίας από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 και σε 90 αλήθειες, πετάει και 10 διατεταγμένη υπηρεσία. εφικτό το 100% ΑΠΕ μέχρι το 2050 και οι ελέφαντες πετάνε.

Εγώ, όχι ότι έχω σημασία, δεν έχω αμφιβολία ούτε ότι ο Δαρβίνος είναι γενικά μάλλον σωστός (η θεωρία του δηλαδή επιβαιώνεται και δεν διαψέυδεται), ούτε έχω αμφιβολία ότι το κλιμα αλλάζει ηια λόγους ήλιου, τροχιών γής, σελήνης κλπ, τεκτονισμού και δεν συμμαζέυεται. Το ανθρωπογενές σαν θεωρία δεν επιβεβαιώνεται σαν αίτιο και όχι συνέπεια ή σύμπτωση κλπ. Άσε το ότι με πολλά αιολικά που ενεργειακά είναι ψιλοδιοακοσμητικά, δεν κάνεις τίποτα περί αυτού.

Τα θρησκευτικά των θρησκευομένων δεν τα σχολιάζω, αλλά η Αμερική έχει ιδρυθέι και από τύπους που είχαν βαρεθεί να τους λένε τι να πιστέυουν. Το ότι υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους, δεν θα με απέτρεπε από το να τους υποστηρίζω και εγώ χωρίς να έχω την ίδια θρησκεία.

Το εάν θες να δεις θρησκευτικές πτυχές στον Δεύτερο Νόμο είναι σχεδόν θέμα "έκφρασης" προσωπικά δεν προσέυχομαι στον Δεύτερο Νόμο, αλλά τον βρίσκω μπροσ΄τα μου συνέχεια.

Πάντως, από τα λίγα που ξέρω για το Δυτικό υπερπέραν, λίγοι διαφωνούν με τον Δαρβίνο (σε πολλους δεν καίγεται καρφάκι) και πολλοί πίστευαν σε ανθρωπογενές θερμοκήπιο μέχρι που τους ήρθε λογαριασμός.

Η στήριξη φονταμεταλιστών χριστιανών είναι αμιγώς πολτικάντικη, το θεμοκήπιο έχει εξελιχθεί σε καθάρα γεωπολιτικό. Μην εκπλαγείς εάν το πέσιμο στην Χαρτλαντ για τον Δαρβίνο είναι ΚΑΙ αυτόκαλλιεργημένο από κεντρικούς σχεδιαστές, ώστε τύποι σαν και μένα να λένε "ααα ... είναι κατά του Δαρβίνου και κατά του θερμοκηποίου, άρα είναι άσχετοι". No, no, no. Σώβρακα και γραβάτες.

συγγνώμη για το σεντόνι

Unknown είπε...

Απόλυτα φυσιολογικό: Άμα υπάρχει θεός δεν θα αφήσει τον πλανήτη που δημιούργησε να καεί!
Και η εκκλησία μπορεί κάλλιστα να φροντίζει για το πνεύμα των πιστών της, δεν χρειάζονται τα σχολεία της πολιτείας!!!