Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

To νέο στοίχημα: GRexit!



Μέχρι πριν κάποιους μήνες το στοίχημα που έδινε κι έπαιρνε στα διεθνή στοιχηματζίδικα ήταν για το κατά πόσον η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Δηλ. για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τους δανειστές της.


Από σήμερα, το στοίχημα που θ’ αρχίσει να γυρνάει δεν θα είναι πια το ίδιο. Δεν θα έχει πια κανένα νόημα να σέρνει κανείς την αμφιβολία για το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει ή όχι.


Δεν υπάρχει κανείς σώφρων που να το πιστεύει. Το γράφει χθες άλλωστε, πρώτος πρώτος ο Spiegel. «Μόνο οι πιο αθεράπευτα αισιόδοξοι ακόμα πιστεύουν ότι η Γερμανία θα πάρει κάποτε πίσω τα λεφτά της στο ακέραιο. Το ρίσκο απωλειών ανέρχεται σε δις. Η Ελλάδα είναι τόσο απέλπιδα χρεωμένη που ούτε το κούρεμα από τους ιδιώτες δανειστές θα μπορέσει να σώσει τη χώρα».


Και επανέρχεται σήμερα με ένα νέο άρθρο υπό τον τίτλο «Σταματήστε πια τη φάρσα της διάσωσης»! «Για εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες πιστωτές και την τρόικα του ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Είναι ήδη σαφές ότι το πακέτο αυτό δεν θα σώσει τη χώρα. Είναι πιθανό μόνο να καθυστερήσει την πτώχευση - και να φέρει στους Έλληνες πολίτες μόνο νέα δεινά. Ήρθε η ώρα για μια πολιτική ομολογία: Η έννοια του "καρότου και του μαστίγιου» απέτυχε. Η ιδέα ότι η χώρα θα απαλλαγεί από το βόρβορο του χρέους με τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και τις δεσμεύσεις για βοήθεια, δεν περπατάει, ακόμη και όταν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας λάβουν ένα μέρος του χρέους της».


Αυτές τις μέρες επίσης, διαπιστώνεται πολλαπλασιασμός των διαδόσεων σχετικά με τις προετοιμασίες των ευρωπαίων ηγετών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξ ου και η πληθώρα των καθησυχαστικών ανακοινώσεων από την Κομισιόν, όπου δηλώνουν, περισσότερο ράθυμα από πριν, είναι αλήθεια, την επιθυμία τους για την συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στον συνασπισμό. Βέβαια, όλες αυτές οι δηλώσεις, με το πλήθος των «μεν – αλλά» που τις συνοδεύουν δεν μοιάζουν παρά με ξεπροβόδισμα, στην ευγενική του εκδοχή.

Και το οποίο θα είχε ήδη συμβεί αν είχαν καταλήξει ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και για μια γενικότερη χρεοκοπία της ευρωζώνης. Διότι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις εικόνες αναταραχής και τις κατακρημνίσεις που θα συμβαίνουν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων από την επομένη κιόλας της ελληνικής στάσης πληρωμών. Δεν είναι επομένως μόνο το πόσο θα χάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να χασομεράμε μετρώντας φασούλι το φασούλι κι ένα προς ένα τα ευρώ με τα οποία είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Είναι τα spreads που θα αρχίσουν να εκτοξεύονται τόσο για την Ιταλία, Ισπανία, ακόμα και για Γαλλία και Γερμανία, ώστε και το δικό τους, διόλου ευκαταφρόνητο, χρέος, κανένα τείχος, όσο και υψηλό μέσω ESM να ανορθώσουν, να μην μπορεί να το προστατέψει.

Άρα, τούτων δοθέντων, δεν είναι η Ελλάδα που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αλλά η ίδια η ευρωζώνη. Μια ελληνική στάση πληρωμών, περισσότερο από ποτέ, θα απειλούσε να την τινάξει στον αέρα. Τους κρατάμε στο χέρι λοιπόν, και δεν μας κρατάνε. Η βόμβα είναι στα δικά μας χέρια και όχι στα δικά τους, γεγονός που φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά.

Γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι το δεύτερο πακέτο «βοήθειας» σπρώχνει ακόμα πιο βαθειά την Ελλάδα στη χρεοκοπία και όχι στην αναγέννηση. Αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα, είτε η Ελλάδα πάρει το πακέτο αυτό, είτε δεν το πάρει, οι κίνδυνοι για την ΕΖ θα παραμείνουν οι ίδιοι και οι αυτοί. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς θα χρεοκοπήσει.

Έτσι, πριν καλά καλά υπογραφεί το νέο μνημόνιο, ποια είναι η πιο sexy λέξη που αρχίζει να κυκλοφορεί; H Grexit!, δηλαδή «Greek exit from the eurozone», επινόηση του chief economist της Citigroup, ο οποίος και ανέβασε στο 50% την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΖ, με τη δικαιολογία ότι διαβλέπει απροθυμία των εταίρων να συνεχίζουν να δανείζουν και μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης του χάους και στις υπόλοιπες χώρες.


4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ενδιαφέρον σχετικά είναι το τελευταίο άρθρο του Βαρουφάκη. Συμπτωματικά (μάλλον αύριο) θα δημοσιεύσω ένα σχετικό άρθρο που μόλις ολοκλήρωσα...

cynical είπε...

Ποιο άρθρο λες Δειμο;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό

cynical είπε...

ευχαριστω,

θα το δημοσιευσω στο ypyc