Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Φορολογική Ανυπακοή


«...Την... ενοποίηση των νέων εισπρακτικών μέτρων σε ένα εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με άρθρο στο capital.gr, η έκτακτη εισφορά, ο ειδικός φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος εξετάζεται σοβαρά να χρεωθούν σε ένα και μόνο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αποσταλεί στους φορολογούμενους. Ο λόγος; Να αποφευχθεί η αποστολή πολλαπλών και διαφορετικών ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους που θα προκαλέσουν σύγχυση και θα έχουν τον κίνδυνο να βάλουν στον πειρασμό τους φορολογούμενους να διαλέξουν ποιο φόρο να πληρώσουν και ποιον να αφήσουν απλήρωτο...»

Κι αυτό, γιατί ήδη στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι ένα 30% τουλάχιστον από τους έκτακτους φόρους του μεσοπρόθεσμου θα παραμείνουν ανείσπρακτοι. Τρεις είναι οι λόγοι: α) η εξ αντικειμένου αδυναμία πληρωμής, καθ’ ότι αρκετοί οι οποίοι εν τω μεταξύ βρέθηκαν στην ανεργία, θα κληθούν να πληρώσουν για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του παρελθόντος έτους, β) η διάλυση, αλλά και η λευκή απεργία αρκετών εφοριών και γ) η διευρυνόμενη διάθεση αντίστασης εκ μέρους των πολιτών.

Η μη καταβολή των φόρων, όπως δηλώνει το ΥΠΟΙΚ συνιστά ποινικό αδίκημα Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.


Ας έχουμε υπ’ όψιν μας όμως τα εξής:

1) Η αντίσταση πληρωμής των έκτακτων και ανήθικων ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ φόρων οφείλει να οργανωθεί μαζικά και να επιδιωχθεί να τεθεί κάτω από πολιτική κάλυψη.


2) Από τους νέους φόρους αυτός ο οποίος αναφέρεται στην αναδρομική, εκ νέου, φορολόγηση παλαιότερων εισοδημάτων είναι αντισυνταγματικός καθ’ όσον υπάρχει πληθώρα τέτοιων αποφάσεων από ανάλογες περιπτώσεις που έχουν εκδικαστεί στο παρελθόν.


3) Τυχόν ποινική δίωξη για τη μη καταβολή είναι σίγουρο ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους και τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Επιπλέον, μπορούν να υπολογίζουν σε δωρεάν νομική κάλυψη και υπεράσπιση.


4) Πρέπει επίσης να διερευνηθεί, για όσους έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν επιθυμούν να συμπράξουν στην πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης, κατά πόσον είναι δυνατή η καταβολή των εν λόγω φόρων στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και όχι στις εφορίες। Η πρακτική αυτή ακολουθείται ευρέως στο εξωτερικό ως μορφή αντίστασης στη διοχέτευση πόρων των φορολογουμένων πολιτών, σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τρίτων χωρών.


7 σχόλια:

kostis είπε...

Μπράβο cynical για την πρόταση! Η κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από κινήματα "δεν πληρώνω", ας τους χαρίσουμε λοιπόν ακόμα ένα - "δεν πληρώνω έκτακτη εισφορά"!!! Λίγη οργάνωση χρειάζεται, από αγανάκτηση διαθέτουμε αρκετή...

P.S. Μα ΠΟΣΗ ΑΛΗΤΕΙΑ χρειάζεται για να φορολογείς αναδρομικά "μπλοκάκηδες" των 500 ευρώ ή ανθρώπους με μηδενικά εισοδήματα (ναι, ξέρω πολλούς που δεν έκοψαν ούτε μία απόδειξη το 2010 αλλά δεν κλείνουν το μπλοκάκι γιατί "ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί").

Ανώνυμος είπε...

Όπως όλοι γνωρίζουμε, φόρο στην Ελλάδα πληρώνουν κατά βάση οι μισθωτοί. Με το μέτρο των αποδείξεων, ενώ η κυβέρνηση επιδίωξε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, στο τέλος κατέληξε με άδεια ταμεία. Εγώ ως μισθωτός που πήρα πίσω 450 ευρώ πέρυσι, φέτος θα πάρω πίσω πάνω από 1000 ευρώ!! Με αυτόν τον ηλίθιο τρόπο, μπήκε το κράτος μέσα κατά 600 εκ. ευρώ.

Αυτά τα ευρώ θέλουν να καλύψουν τώρα με τις έκτακτες εισφορές και τα συναφή.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 4:36 μ.μ.


Μάλλον επαναλαμβάνετε αμάσητη επιχειρήματα!

Εμένα,που έβαλα τις αποδείξεις που μου αναλογούσαν και όχι περισσότερες πως είλθε η μία η άλλη?

Swell είπε...

Σωστό το μέτρο. Είναι διαρκές ποινικό αδίκημα η μη καταβολή φόρου, ενώ ήταν στιγμιαίο η συμμετοχή στη χούντα των συνταγματαρχών.

Κάνω τη διευκρίνηση για ποιά χούντα μιλώ, γιατί υπάρχει και η χούντα του ΠΑΣΟΚ. Τη συμμετοχή στην οποία, φαντάζομαι, τα δικαστήρια θα την κρίνουν ως στιγμιαίο έγκλημα.

cynical είπε...

Kostis,

δεν ειχα καιρο, αλλα ψαξε στο google, υπάρχουν κι άλλες ιδεες τού μπορούμε να οργανωσουμε τη μαζικη αρνηση καταβολης του χαρατσιου.

Η αποψη μου ειναι οτι πρεπει να βρισκομαστε παντα δεκα βηματα μπροστα από τις κυβερνητικες αλητειες και να τους πιανουμε στον υπνο.

Δεν θελει κοπο, αλλά τρόπο!

cynical είπε...

Ανωνυμε,

πολυ το φχαριστηθηκα που πιαστηκαν στην ξοβεργα τα ξυπνοπούλια του ΥΠΟΙΚ, ιδιως η νυφιτσα ο Παπακωνσταντινου...

cynical είπε...

swell,

τα λαικα δικαστηρια, φανταζομαι να εννοεις. Γιατι τα αλλα... ας γελάσω!