Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Μια Φωτογραφία που Μπορεί να Γίνει Αληθινή


Παρακολουθώντας τις προάλλες τις ειδήσεις μού έκανε εντύπωση ρεπορτάζ που αναφερόταν σε μια καινούργια «επιχειρηματική» δραστηριότητα που ακμάζει στους δρόμους γύρω απ’ την Ομόνοια. Όχι, μην πάει ο νους σας στο κακό. Δεν πρόκειται για κανένα ύποπτο πάρε-δώσε. Άλλωστε, όλη η εφευρετικότητα γύρω από το «ύποπτο» έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Μια καινούργια πελατεία ήρθε να δώσει ζωή σε δεκάδες φωτογραφεία εκεί γύρω. Ασιάτες κυρίως μετανάστες συνωστίζονται στους σκοτεινούς θαλάμους τους για μια καλή φωτογραφία που θα στείλουν πίσω στην πατρίδα, στους συγγενείς και φίλους, στη μάνα, στ’ αδέρφια, στα ξαδέρφια, στους γείτονες. Καθαρό άσπρο πουκάμισο, καλοχτενισμένα μαλλιά, αστραφτερό χαμόγελο και στο φόντο το lobby ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, ή η απαστράπτουσα αίθουσα ενός gourmand εστιατορίου, ή ένα καλοχτισμένο σπιτικό. Και μπροστά σε όλα αυτά τα φανταστικά και ονειρεμένα, να ποζάρει ένας ευτυχισμένος πετυχημένος, ένας περήφανος ιδιοκτήτης.

Πέρα όμως από το μειδίαμα, που αναδύεται σαν πρώτη αντίδραση στο ανέφικτο που το εν λόγω ρεπορτάζ υπαινίσσεται, υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, η οποία μόνο σε μια δεύτερη ανάγνωση γίνεται αντιληπτή. Ότι, πίσω εκεί στη μακρινή πατρίδα υπάρχει ένα κάρο κόσμος που πιστεύει ότι όλα αυτά είναι όντως αληθινά. Ότι ο Χασάν, το δικό τους παιδί, το προικισμένο τους παιδί, τα κατάφερε επιτέλους! Και φυσικά ούτε ένας δεν θ' αμφέβαλε όταν τον αποχαιρετούσε ότι ο Χασάν κάποια μέρα θα επέστρεφε δοξασμένος.

Εμείς όμως αμφιβάλουμε. Ίσως φταίει το σκουρόχρωμο πρόσωπο, ίσως φταίει η ένδεια και η απόγνωση που τους προκαλούμε και που μας κάνει να βγάζουμε θολά συμπεράσματα. Ίσως φταίει και η μνήμη για τους δικούς μας μετανάστες της Αμερικής και της Γερμανίας, που την έχουμε ολοσχερώς εξορίσει. Για το πώς δηλαδή οι δικοί μας άνθρωποι είχαν φύγει και για το πώς γύρισαν, όσοι γύρισαν.

Κυρίως όμως φαίνεται να ξεχνάμε ότι από μια χώρα, είτε Ελλάδα λέγεται αυτή, είτε Αφγανιστάν, είτε Πακιστάν, πάντα φεύγουν τα πιο νέα και από τα νέα τα πιο δυναμικά και ικανά άτομα. Ποιος άλλος θα τολμούσε να κάνει ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι στο άγνωστο, ποιος θα μπορούσε να εξοικονομήσει τα χιλιάδες δολάρια που απαιτούνταν για την πληρωμή των δουλεμπόρων, εισόδημα πολλών χρόνων δουλειάς αν το καλοσκεφτεούμε, ποιος από μας θα είχε τη δύναμη και το κουράγιο για μια τέτοια περιπέτεια;

Και τέλος-τέλος, ας έχουμε και στο μυαλό μας ότι ένα 18% από αυτούς τους ασιάτες που βλέπουμε να τριγυρνάνε στο άσκοπο στους δρόμους και από τους οποίους αποστρέφουμε το βλέμμα είτε από απέχθεια, είτε από φόβο είτε από οίκτο, έχει τελειώσει και κάποιο πανεπιστήμιο στην πατρίδα του.


Υ.Γ1. Στο Calais, όπου, όπως γράφαμε πριν λίγες μέρες, οι αρχές προέβησαν κι εκεί στο ξήλωμα αυτοσχέδιου καταυλισμού μεταναστών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποφάσισε να επέμβει παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια, από εξασφάλιση ενός ανθρώπινου τρόπου διαβίωσης, έως και νομική για όσους δικαιούνται άσυλο. Στην Πάτρα ποιος θα επέμβει;
ΥΓ2. Διαβάστε και μια ιστορία για μια αλλη φωτογραφία, που τραβήχτηκε όμως στη Καμπούλ.

16 σχόλια:

L’Enfant de la Haute Mer είπε...

Καταστροφή καταυλισμών Ρομ : στο Épinay όπβς και στο Βελιγράδι (μέσα σε γενική αδιαφορία)

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Μέσα σε θανατερή σχεδόν σιωπή, ... κι ενώ η ΕΕ υπερηφανεύεται για την προστασία των μειονοτήτων, κάηκαν ή καταστράφηκαν καταυλισμοί Ρομ στο Épinay και στο Βελιγράδι. Πυρκαγιές που οφείλονται στην ευτέλεια των παραγκουπόλεων και στο ρημαδιό των σταθμών υποδοχής, σε εγκληματική πράξη, σε εξώσεις για λόγους υγιεινής, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Με δοδεομένες τις συνθήκες επιβίωσης των Ρομ μέσα στιςπόλεις μας, τ πογκρόμ και την αστυνομική βία που υφίστανται στις π. ανατολικές χώρες, δεν μπορεί παρα για άλλη μια φορά να σημάνουμε συναγερμό....
.. Νέο γαλλικό άθλημα: ο καταυλισμός των Ρομ που καίγεται. Μετά την καταστροφή του καταυλισμού στο Bobigny, εκατόν πενήντα άτομα εκκενώθηκαν απόψε, μετά από φωτιά στον καταυλισμό τους.

Υπάρχουν στη Γαλλία διάφορα είδη καταυλισμών, επίσημα ή 'άγρια', ίοπου μένουν Ρομ, από παλιά Γάλλοι, αλλά και νομάδες της δυτικής Ευρώπης, και άλλοι, υποχρεωτικά εδραιοποιημένοι φρεσκο-ευρωπαίοι, που φεύγουν να γλυτώσουν από τα δεινά και τις διώξεις στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Βουλγαρία ή την Ουγγαρία. Κοινό χαρακτηριστικό τους : ξεχαρβαλωμένοι και χωρίς συνθήκες υγιεινής ....

Από εδώ:
http://melanine.org/article.php3?id_article=356

Στέργιος είπε...

Η πρώτη εικόνα της ψευδούς πραγματικότητας ανήκει στη πρώτη γενιά μεταναστών. Η δεύτερη στις επόμενες. Όλη η ιστορία όλων των μεταναστών το προεξοφλεί.

cynical είπε...

Καλημερα L'Enfant de la Haute Mer

Εχουμε και μεις τετοιους καταυλισμους εδω, και πριν απο λιγο καιρο ακουγα συζητηση για τον συγκεκριμενο στο δρομο προς το αεροδρομιο, ο οποιος λενε, χαλαει την προσοψη της χωρας στους τουριστες. Αν καει και αυτος, τοτε σιγουρα δεν θα ειναι τυχαιο.

cynical είπε...

Γεια σου Στεργιο,

αν δεν τους εξαφανισουν, αυτο θα συμβει.

akrat είπε...

καλημέρα
εύχομαι να είμαστε καλά από υγεία και μακριά από τις πλατείες... κακά παιδία αναπτύσονται...

ELvA είπε...

Eμεις παλι εδω ειμαστε πολυ πιο 'πολιτισμενοι' και δεν καιμε, ουτε καταστρεφουμε... Στελνουμε ομως οσους μεταναστες μπορουμε σε απομακρυσμενες περιοχες και δημιουργουμε εκει τοπικα ghettos που δεν εναμιγνυονται ποτε με τους 'real Swedes'! Βεβαια τετοια ghettos υπαρχουν και αλλου στη χωρα και οχι μονο στη Β.Σουηδια. Αλλα το μονο λευκο Σουηδο που θα γνωρισουν ποτε αυτοι οι ανθρωποι θα ειναι κανενας αστυνομικος (αν δεν ειναι κι αυτος ξενος που τον εστειλαν να δουλεψει στο ...γκετο επειδη καταλαβαινει τη γλωσσα, νοοτροπια κλπ!) Μια αλλη πλευρα του νομισματος..

cirut είπε...

Ό,τι και να κάνει η Δύση πολυπολιτισμική θα γίνει. Το χρέος της αποικιοκρατίας είναι ακόμα ανεξόφλητο.

@Cyn καλό καλοκαίρι. Το δικό μου αρχίζει σε λίγο.

cynical είπε...

γεια σου @akrat,

Ευχομαι και γω να μην μας χτυπησει η γριπη τον καιρο των διακοπων. Προβλεπω οτι το καλοκαιρι τα κακα παιδια θα πανε διακοπες και θα αφησουν τις πλατειες ησυχες. Για καποιο καιρο.

cynical είπε...

γεια σου Elva,

Εννοεις σε στρατοπεδα μεχρι να δουνε τι θα τους κανουν; Τουλαχιστον ομως θα ειναι ανθρωπινα.
Εχεις ιδεα ποσοι παρατυποι μεταναστες μπαινουν στη Σουηδια καθε χρονο, τα τελευταια χρονια; Πώς τα καταφερνουν και φτανουν τοσο μακρια!

cynical είπε...

Γεια σου @Cirut,

Ξερεις για τις διαφορες δυναμικου. Και οτι μια διαφορα δυναμικου παραγει μια δυναμη. Οσο μεγαλωνει η διαφορα βιοτικου επιπεδου αναμεσα στον Α και τον Γ κοσμο, τοσο η δυναμη αυτη θα αυξανει και θα κινει τη μεταναστευση. Νομος τηε Φυσης!!

Καλες διακοπες! Οι δικες μου αργουν.

navarino-s είπε...

Έχω στη γειτονιά μου κάποιους πακιστανούς, εξαίρετα παιδιά. Μόνο που είναι βέβαια όλο αγόρια! Βάζουν το Σάββατο το βράδυ τα καλά τους και πανε σε ένα ιντερνετ καφε όπου μέσω e-mail ανταλλάσσουν μηνύματα με την πατρίδα τους και τους δικούς τους!

Γειά σου cynical καλό καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ Cynical ότι σου αρέσουν πολύ τα πιασάρικα θέματα όπως η μετανάστευση. Και αγωνιάς πολύ για την τύχη των μεταναστών. Όλα βέβαια εκ του ασφαλούς. Ήθελα νάξερα αν ήσουν κυβέρνηση τι θάκανες; Θα οργάνωνες σύγχρονα κέντρα υποδοχής μεταναστών με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καθαρούς χώρους υγιεινής? Ωραία. Και όταν αυτά γινόταν γνωστά στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν (και τα λοιπά -ιστάν) ποιός θα συγκρατούσε τις στρατιές των απεγνωσμένων Αράβων, Ινδών, Αφρικανών να καταφθάσουν κατά εκατομμύρια στην Ελλάδα. Τότε τι θα έκανες? Θα τους εμπόδιζες με φασιστικά μέτρα πυροβολώντας τους ή θα παρείχες και σε αυτούς τις ίδιες παροχές?

Είμαι περίλυπος γιατί βλέπω νέους φυσικούς σαν εσένα να ασχολούνται με παγκόσμια προβλήματα ουσιαστικά άλυτα ενώ εμείς οι ίδιοι έχουμε τα δικά μας τεράστια προβλήματα.
Προφανώς θα γνωρίζεις ότι οι κάτοικοι των 4/5 του πληθυσμού της Γης διαβιώνουν κάτω από πανάθλιες συνθήκες. Αν απλά θέλαμε όλοι οι Αφρικανοί, οι Ινδοί και οι Κινέζοι να έχουν διαβίωση παρόμοια ενός Ευρωπαίου σε νερό, φαγητό, οικιακό εξοπλισμό τότε η ρύπανση της Γης θα δεκαπλασιαζόταν. Πως θα εξασφαλίσεις σε έναν Αφρικανό το στοιχειωδέστερο π.χ. μία θερμοκρασία 20-30 C? Προφανώς χρειάζεσαι αιρ-κοντίσιον εκατομμυρίων. Και το νερό? Ένα απλό σημείο. Αν οι Αφρικανοί και οι υπόλοιποι τριτοκοσμικοί πλενόταν όπως ο πιο βρώμικος Ευρωπαίος τότε όλο το γλυκό νερό της Γης θα επαρκούσε μόνον για μερικούς μήνες. Άρα λοιπόν τίποτα δεν θα ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα προς Ευρώπη καθώς η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία φθάνει και εκεί και τους δείχνει την ύπαρξη του "Παράδεισου".

Ενώ λοιπόν το μεταστευτικό δεν λύνεται (ούτε με παγκόσμια συναίνεση) τα δικά μας προβλήματα εντείνονται. Π.χ. οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης όπου καταλήγει ο κύριος όγκος των φυσικών όταν βγεί στην σύνταξη φέτος θα περιμένει πλέον 20 μήνες να πάρει τα μισά λεφτά (δηλ. την βασική ή αλλιώς ψίχουλα) και απροσδιόριστο διάστημα για τα υπόλοιπα. (Όσο για το εφάπαξ? Μάλλον αυτό ξεχάστηκε για πάντα). Πως θα ζήσει μέχρι τότε? 20 μήνες χωρίς μισθό! Και με υγειονομική περίθαλψη αστεία, όμοια με του κάθε μετανάστη που θα καταλήξει στο νοσοκομείο.

Αλλά αυτά, βέβαια, είναι προβλήματα αστών και δεν πουλάνε ούτε απασχολούν την φιλέσπλαχνη λογική σου. Γιατί το βλέπω, όλο και περισσότερο, ότι βαδίζεις στο δρόμο που άνοιξε ο "Πιτσιρίκος" (δηλ. δημοσιογραφική παρουσία σε έντυπο μέσο ενημέρωσης και που ξέρεις ίσως και σε τηλεοπτικό σταθμό στο μέλλον). Εκεί, όπου μπορείς να βγάζεις παχυλό μισθό, ζώντας μέσα στην πλουτοκρατία, καταγγέλοντάς την ταυτόχρονα, απηνώς, όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι κάτοικοι του εκεί χώρου.

Ένας κακοπροαίρετος φυσικός.

cynical είπε...

Γεια σου "κακοπροαίρετε" συνάδελφε,

η μεταναστευση ειναι ενα επικαιρο θεμα που αφορα ολους μας και θα μάς αφορά όλο και περισσοτερο στο μελλον. Εγω πάντως δεν θα το υποβιβαζα στη θεση του "πιασάρικου", ακριβώς λόγω της εμβέλειας και της σοβαρότητάς του.

Δυσκολευομαι να καταθεσω "ατζεντα" επιλυσης του θεματος, μονο καποιες σκεψεις και προβληματισμους κατέθεσα σε προηγουμενο ποστ:

http://e-cynical.blogspot.com/2009/05/blog-post_11.html

και μαλιστα πάνω στο θεμα της αθροας προσελευσης που θετεις κι εσυ. Ειναι υπαρκτή και αυτή η εξέλιξη την οποία ομως οφείλουμε να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ.

Ξεκιναμε πρωτα απο τα αυτονοητα και τα εφικτα που ειναι η ανθρωπινη μεταχειρηση αυτων που περνανε τα συνορά μας. Υπαρχουν διεθνεις συνθηκες που εχει υπογραψει και η Ελλαδα και τις οποιες ασυστολα καταστρατηγει. Μολις σημερα η Υπάτη Αρμοστεια του ΟΗΕ αποχωρησε απο τις γνωμοδοτικες επιτροπες, μην μπορωντας να αντεξει άλλους τους "βάνδαλους".

Αν εισαι φυσικος θα γνωριζεις περι των "αδιαβατικών" μεταβολών. Δηλ. μικρές μεταβολές ωστε το συστημα να "χωνεψει" τους καινουργιους χωρις να επέλθη κοινωνικη και οικονομικη καταστροφη. Γιαυτο υπάρχουν δικλειδες αρκετες στην ΕΕ, και χρηματα και αλλου τυπου αρωγή τα οποια δεν εχουμε χρησιμοποιησει.

Δηλ. δεν δεχομαι οτι υπάρχουν μονο μανιχαιστικες λυσεις.

Σε προηγουμενη αναρτηση ειχα δωσει καποια νουμερα για τον αριθμο των ασιατων παράτυπων μεταναστων (που αναμεσα τους μπορει να ειναι και προσφυγες) που δεν ειναι ιδιαιτερα μεγαλος, τοσος ωστε να μην μπορει να ενταχθει.

Περα απο αυτα υπάρχει και ενα ερωτημα ηθικης ταξης που δεν μπορεις να το αντιμετωπισεις με οικονομικα κριτηρια. Γιατι δηλαδη ο ταδε που ειχε την ατυχια να γεννηθει σε εναν καταραμενο τοπο να μην του δινονται καποιες καλυτερες ευκαιριες; Οι περισσοτεροι μεταναστες ερχονται απο περιοχες πολεμικών συγκρούσεων στις οποιες και μεις βαλαμε το χεράκι μας.
Μπορεις με ελαφρια την καρδια να τους τσουβαλιασεις και να τους πετάξεις πισω στις πολεμικες ζωνες;

Αυτα ειναι διλημματα που δεν μπορεις να τα προσπεράσεις ευκολα.

Πάντως για το εφαπαξ που δεν δινεται πλεον και για τη λειψη συνταξη, δεν φταινε οι μεταναστες. Αυτο ειναι καθαρο.

Κοιταξε, εχω δημοσιευσει ακριβως 320 ποστ. Μεσα σε αυτα θα βρεις πολλα περισσοτερα πραγματα.

cynical είπε...

Γεια σου Navarino-s

Η εικονα που κυριαρχει για τους μεταναστες ειναι κατα μεγαλο βαθμό διαστρεβλωμενη.
Μου εκαναν εντυπωση δυο πραγματα. Οσους ασιατες βλεπω στον δρομο , κανεις δεν μου εδωσε την εντυπωση του κουρελη και του βρωμικου. Το αντιθετο μαλιστα, Και μαλιστα αναρωτιομουν πώς τα καταφερνουν.
Το αλλο ηταν το μρφωτικο τους επιπεδο. Αυτο το 18% των αποφοιτων πανεπιστημιου δειχνει πολλα πραγματα.
Και σαν επιρρωση αυτων που εγραφα χθες, ηρθαν και οι συνεντευξεις 4 μεταναστων του Εφετειου στη σημερινη Ελευθεροτυπία, εκ των οποιων ο ενας ειχε σπουδασει καθηγητης ξενων γλωσσων και ο αλλος αν θυμαμαι καλα ηλεκτρονικος. Επισης παλι σημερα διαβασα απο λινκ που εστειλε ο Κossak οτι στην Κονιτσα υπήρχε και ενα αυγανοπουλο, πρωταθλητης του ταεκ βοντο.
Οχι οτι ο ανθρωπος γινεται περισσοτερο ανθρωπος αν εχει τελειωσει πανεπιστημιο, αλλά ισως αυτο το γεγονος κανει πολλους να τους δουνε με λιγο περισσοτερο σεβασμο.

Σου ευχομαι Καλες διακοπες (αν και την Ισπανια σου την πήγες νωρις-νωρις!). I'm watching you!

ippoliti_ippoliti είπε...

Ηθελα απλώς να πώ ότι πέρασα και διάβασα προσεχτικα΄την ανάρτησή σου.
Καλό βράδυ

cynical είπε...

Kαλημερα Ιππολύτη

και καλως ήρθες!